logo
Szukaj
open close

7 sposobów na jesienną chandrę

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

7 sposobów na jesienną chandrę

7-sposobow-na-jesienna-chandre.jpg

Szarość, chłód czy deszcz powodują zniechęcenie do działania. Najchętniej wybralibyśmy koc i ciepły napój. Jak najbardziej jest to czasem potrzebne, ale warto pamiętać o kilku istotnych aspektach zapobiegających wystąpieniu takiej sytuacji.

Pierwszym krokiem do poprawienia swojego nastroju jest dostosowanie diety i stylu życia. Należy pamiętać, że powinniśmy jeść odpowiednią ilość składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Czasami w okresie jesienno-zimowym potrzebujemy ich więcej, ponieważ jesteśmy narażeni na większą ilość czynników osłabiających nasz układ odpornościowy. Prawidłowe odżywianie i odpowiednia aktywność fizyczna wpływa pozytywnie na nasz organizm, ale aby się tak stało musimy o niego systematycznie dbać.

Co robimy najczęściej? Zamiast dostarczać organizmowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, składników mineralnych czy innych ważnych składników odżywczych, dostarczamy zbędne kalorie, gdyż najczęściej spożywamy takie produkty jak: orzeszki, czekoladki, chipsy, paluszki itp. czyli coś co jest łatwo dostępne. Jednak takie postępowanie nie zapewni żadnych korzyści naszemu organizmowi.

W takim okresie organizm potrzebuje odpowiedniego traktowania. Powinniśmy:

  1. Zadbać o jakość naszego snu. Żeby organizm wchodził odpowiednio w poszczególne fazy snu powinniśmy unikać naświetlania się niebieskim światłem z telewizora, komputera, telefonu – korzystniej jest wybrać czytanie książek lub słuchanie relaksacyjnej muzyki. Aby organizm lepiej się regenerował, sen powinien trwać około 7h i najlepiej zasypiać przed godz. 23.00, a idealnie byłoby o 22.00. Ostatni posiłek powinien być około 2-3h przed snem, żeby pokarm zdążył się nadtrawić. Nie powinniśmy jeść przed snem mięsa, ponieważ proces jego trawienia jest czasochłonny, co może wpłynąć niekorzystnie na jakość snu. Czasem jest to aspekt indywidualny. Jeżeli zadbamy o odpowiednią ilość snu będziemy mieć więcej energii do działania w ciągu dnia.
  2. Stres: unikajmy czynników stresogennych. Jeżeli nie możemy sobie poradzić, a przebywamy w toksycznym środowisku, to postarajmy się je zmienić lub zaakceptować, znaleźć sposób na radzenie sobie z nim. Często w takich przypadkach warto nawiązać współpracę z coachem lub psychologiem, który wskaże kierunek w jakim powinniśmy iść.
  3. Bardzo ważna jest regularność posiłków. Nie powinniśmy wychodzić z domu bez śniadania. Śniadanie powinno być duże i treściwe żebyśmy byli nasyceni na większą część dnia. Na samym początku może to być kłopotliwe natomiast z biegiem czasu organizm się przyzwyczai. Odstępy między posiłkami powinny być w miarę możliwości takie same; nie powinny być dłuższe niż 4-5h, żeby się nadmiernie nie głodzić. W przeciwnym wypadku, gdy wracamy do domu wieczorem, to próbujemy nadrobić straty i jemy wszystko co mamy pod ręką. Jeżeli gdzieś podróżujemy lub danego dnia jesteśmy dłużej poza domem, warto zawsze mieć przy sobie przygotowany zdrowy posiłek. Pamiętajmy, że im bliżej snu tym posiłek powinien być mniejszy.
  4. Powinniśmy również pamiętać o naszych jelitach, warto podczas przyjmowania leków stosować odpowiednio dobraną probiotykoterapię. Kultury bakterii, które znajdują się w naszych jelitach mają korzystny wpływ na naszą psychikę, pozwalają lepiej radzić sobie w sytuacjach stresowych. Pamiętajmy, że w jelitach znajduje się 80% naszego układu immunologicznego i że narząd ten stanowi nasz drugi mózg. Dbajmy o nie poprzez systematyczną podaż odpowiednich produktów, które będą sprzyjały namnażaniu korzystnych bakterii. Takimi produktami są: kiszone ogórki, kapusta, buraki itp. Ważne, żeby były to prawdziwe kiszonki takie gdzie zachodził naturalny proces fermentacji, a nie podrobione kwaszonki.
  5. Systematycznie uprawiać aktywność fizyczną – warto się do niej czasem zmusić. Stymuluje wytwarzanie się endorfin, co poprawia nasz nastrój, myślimy pozytywnie, cieszymy się, jesteśmy pogodniejsi. Nasz organizm lubi, kiedy jesteśmy w ruchu: popołudniowe pływanie, spacer czy poranne bieganie, jazda rowerem. Nawet systematyczny spacer wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie. Zdecydujmy się czasem wysiąść przystanek wcześniej lub zaparkować dalej i zrobić sobie taki krótki spacer lub zabrać rodzinę do pobliskiego parku. Trenuj z Ajwen!
  6. Relaks to skuteczna metoda, aby uspokoić się po ciężkim, stresującym dniu. Warto usiąść spokojnie, zamknąć oczy, włączyć wyobraźnię, wsłuchać się w relaksacyjną muzykę, rozluźnić wszystkie mięśnie. Wprowadzić się w stan spokoju i odprężenia. Jeżeli będziesz stosował tę metodę regularnie, złagodzisz lęki i napięcia. Wystarczy poświęcić 30 min dziennie, a zobaczysz jakie przyniesie to pozytywne rezultaty. Warto również wybrać się na przykład na relaksacyjny masaż.
  7. Wybierać dobrej jakości żywność – gęsta odżywczo.
  • Warzywa: najlepiej gdyby występowały w każdym posiłku. Sposób przygotowania jest dowolny: mogą to być warzywa przygotowane na parze, gotowane, pieczone, duszone. Powinniśmy wybierać sezonowe, np. dynia, kapusta, burak, cukinia itp. W naszym jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć kiszonek naturalnych, gdzie zachodziła prawdziwa fermentacja np. kiszona kapusta, ogórki itp. Istotne są również zawekowane warzywa przygotowywane najlepiej ze swoich zbiorów.
  • Owoce: tu również istotna jest sezonowość i źródło pochodzenia tych produktów. Najlepszym wyborem będą owoce z ogrodu niepryskane i ekologiczne, w ostateczności decydujmy się na mrożonki. Pamiętajmy, że domowe przetwory takie jak powidła, dżemy czy soki również są dobrym rozwiązaniem, o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych.
  • Jeżeli chodzi o mięso, to warto korzystać z różnego rodzaju mięs (dziczyzna, gęsina, wieprzowina, wołowina). Jeżeli chodzi o drób to najlepiej wykluczyć go z diety, chyba że jest dostęp do tych „wiejskich” hodowli. Istotnym elementem jest, aby mięso było bez sterydów, hormonów i antybiotyków oraz żeby nie było karmione paszą przemysłową. Nie bójmy się tłustych kawałków mięsa, gdyż tłuszcz jest niezbędny do wchłaniania witamin, daje sytość na dłuższy czas i dużo energii. W ostateczności jeżeli nie mamy dostępu do ekologicznych źródeł warto wybierać „chude” elementy i dodawać zdrowy tłuszcz, ponieważ w takim przemysłowym tłuszczu kryje się najwięcej toksyn. Nie zapominajmy o podrobach np. wątróbka, która jest jak multiwitamina. Jeżeli kupowana w sklepie to najlepsza będzie cielęca.
  • Dbajmy o odpowiednią ilość zdrowych węglowodanów takich jak np. bataty, komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana (najlepsza niepalona), kasza jaglana (uwaga- zawiera goitrogeny – substancje które zaburzają wchłanianie jodu przez tarczycę, więc powinna być spożywana rzadko). Na bazie mąk, z wyżej wymienionych kasz, jak i z mąki: kasztanowej, żołędziowej itp. można przygotować zdrowe chleby.
  • Istotnym aspektem są też tłuszcze. Podkreślam, że należy wybierać zdrowe tłuszcze. Do stosowania na zimno polecam: oliwę z oliwek (najlepsza extra virgin), olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, awokado. Natomiast do smażenia można używać takich tłuszczy jak: smalec najlepszy będzie smalec gęsi, masło, ewentualnie olej kokosowy.

Obejrzyj pakiet: Białka, tłuszcze, węglowodany!

 

Pomocnymi produktami w takich chwilach mogą być:

  • Prawdziwa gorzka czekolada. Należy jednak pamiętać żeby jeść ją w umiarkowanych ilościach.
  • Smoothie: najlepiej z dużą ilością zielonych warzyw: pietruszka, szpinak, jarmuż itp. które dostarczy wielu cennych witamin i minerałów.
  • Warto również zastosować ciepłe płyny – można przyrządzić rozgrzewającą mieszankę: ciepłe mleko kokosowe z imbirem, miodem i cynamonem lub napar ziołowy: rumianek, majeranek, melisa. Doskonale rozgrzeje i zrelaksuje nasz organizm podczas chłodnych wieczorów.

Powyższe zestawienia to przykład, należy pamiętać że każdy z nas jest inny i najważniejsze to słuchać swojego ciała i wybierać tylko te produkty, które służą naszemu zdrowiu.

Kamila Lipowicz – Dietetyk, szkoleniowiecKamila Lipowicz – Dietetyk, szkoleniowiec

Jest dietetykiem klinicznym specjalizuje się w planowaniu i komponowaniu odpowiednich planów żywieniowych w różnych jednostkach chorobowych m.in. celiakii, cukrzycy, nietolerancjach pokarmowych itp. Konsultacje i opieka nad klientem odbywa się w formie indywidualnych spotkań lub konsultacji on-line. Podczas każdej konsultacji, dokładnie omawia przebieg planu, rozwiewa wszelkie wątpliwości i kontroluje postępy.

Stara się zrozumieć oczekiwania oraz potrzeby klienta i się do nich dostosować, aby nie utrudniało to codziennego życia oraz by poprawa stanu zdrowia była możliwie przyjemnym procesem. Każdy przypadek jest indywidualny i wymaga odpowiedniego podejścia oraz rozmowy. Dzięki temu jej pacjenci zyskują informacje, które raz wprowadzone stają się zdrowym i przyjemnym nawykiem.

Szkolenia, które prowadzi:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Kamila Lipowicz

Szarość, chłód czy deszcz powodują zniechęcenie do działania. Najchętniej wybralibyśmy koc i ciepły napój. Jak najbardziej jest to czasem potrzebne, ale warto pamiętać o kilku istotnych aspektach zapobiegających wystąpieniu takiej sytuacji.

Pierwszym krokiem do poprawienia swojego nastroju jest dostosowanie diety i stylu życia. Należy pamiętać, że powinniśmy jeść odpowiednią ilość składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Czasami w okresie jesienno-zimowym potrzebujemy ich więcej, ponieważ jesteśmy narażeni na większą ilość czynników osłabiających nasz układ odpornościowy. Prawidłowe odżywianie i odpowiednia aktywność fizyczna wpływa pozytywnie na nasz organizm, ale aby się tak stało musimy o niego systematycznie dbać.

Co robimy najczęściej? Zamiast dostarczać organizmowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, składników mineralnych czy innych ważnych składników odżywczych, dostarczamy zbędne kalorie, gdyż najczęściej spożywamy takie produkty jak: orzeszki, czekoladki, chipsy, paluszki itp. czyli coś co jest łatwo dostępne. Jednak takie postępowanie nie zapewni żadnych korzyści naszemu organizmowi.

W takim okresie organizm potrzebuje odpowiedniego traktowania. Powinniśmy:

  1. Zadbać o jakość naszego snu. Żeby organizm wchodził odpowiednio w poszczególne fazy snu powinniśmy unikać naświetlania się niebieskim światłem z telewizora, komputera, telefonu – korzystniej jest wybrać czytanie książek lub słuchanie relaksacyjnej muzyki. Aby organizm lepiej się regenerował, sen powinien trwać około 7h i najlepiej zasypiać przed godz. 23.00, a idealnie byłoby o 22.00. Ostatni posiłek powinien być około 2-3h przed snem, żeby pokarm zdążył się nadtrawić. Nie powinniśmy jeść przed snem mięsa, ponieważ proces jego trawienia jest czasochłonny, co może wpłynąć niekorzystnie na jakość snu. Czasem jest to aspekt indywidualny. Jeżeli zadbamy o odpowiednią ilość snu będziemy mieć więcej energii do działania w ciągu dnia.
  2. Stres: unikajmy czynników stresogennych. Jeżeli nie możemy sobie poradzić, a przebywamy w toksycznym środowisku, to postarajmy się je zmienić lub zaakceptować, znaleźć sposób na radzenie sobie z nim. Często w takich przypadkach warto nawiązać współpracę z coachem lub psychologiem, który wskaże kierunek w jakim powinniśmy iść.
  3. Bardzo ważna jest regularność posiłków. Nie powinniśmy wychodzić z domu bez śniadania. Śniadanie powinno być duże i treściwe żebyśmy byli nasyceni na większą część dnia. Na samym początku może to być kłopotliwe natomiast z biegiem czasu organizm się przyzwyczai. Odstępy między posiłkami powinny być w miarę możliwości takie same; nie powinny być dłuższe niż 4-5h, żeby się nadmiernie nie głodzić. W przeciwnym wypadku, gdy wracamy do domu wieczorem, to próbujemy nadrobić straty i jemy wszystko co mamy pod ręką. Jeżeli gdzieś podróżujemy lub danego dnia jesteśmy dłużej poza domem, warto zawsze mieć przy sobie przygotowany zdrowy posiłek. Pamiętajmy, że im bliżej snu tym posiłek powinien być mniejszy.
  4. Powinniśmy również pamiętać o naszych jelitach, warto podczas przyjmowania leków stosować odpowiednio dobraną probiotykoterapię. Kultury bakterii, które znajdują się w naszych jelitach mają korzystny wpływ na naszą psychikę, pozwalają lepiej radzić sobie w sytuacjach stresowych. Pamiętajmy, że w jelitach znajduje się 80% naszego układu immunologicznego i że narząd ten stanowi nasz drugi mózg. Dbajmy o nie poprzez systematyczną podaż odpowiednich produktów, które będą sprzyjały namnażaniu korzystnych bakterii. Takimi produktami są: kiszone ogórki, kapusta, buraki itp. Ważne, żeby były to prawdziwe kiszonki takie gdzie zachodził naturalny proces fermentacji, a nie podrobione kwaszonki.
  5. Systematycznie uprawiać aktywność fizyczną – warto się do niej czasem zmusić. Stymuluje wytwarzanie się endorfin, co poprawia nasz nastrój, myślimy pozytywnie, cieszymy się, jesteśmy pogodniejsi. Nasz organizm lubi, kiedy jesteśmy w ruchu: popołudniowe pływanie, spacer czy poranne bieganie, jazda rowerem. Nawet systematyczny spacer wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie. Zdecydujmy się czasem wysiąść przystanek wcześniej lub zaparkować dalej i zrobić sobie taki krótki spacer lub zabrać rodzinę do pobliskiego parku. Trenuj z Ajwen!
  6. Relaks to skuteczna metoda, aby uspokoić się po ciężkim, stresującym dniu. Warto usiąść spokojnie, zamknąć oczy, włączyć wyobraźnię, wsłuchać się w relaksacyjną muzykę, rozluźnić wszystkie mięśnie. Wprowadzić się w stan spokoju i odprężenia. Jeżeli będziesz stosował tę metodę regularnie, złagodzisz lęki i napięcia. Wystarczy poświęcić 30 min dziennie, a zobaczysz jakie przyniesie to pozytywne rezultaty. Warto również wybrać się na przykład na relaksacyjny masaż.
  7. Wybierać dobrej jakości żywność – gęsta odżywczo.
  • Warzywa: najlepiej gdyby występowały w każdym posiłku. Sposób przygotowania jest dowolny: mogą to być warzywa przygotowane na parze, gotowane, pieczone, duszone. Powinniśmy wybierać sezonowe, np. dynia, kapusta, burak, cukinia itp. W naszym jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć kiszonek naturalnych, gdzie zachodziła prawdziwa fermentacja np. kiszona kapusta, ogórki itp. Istotne są również zawekowane warzywa przygotowywane najlepiej ze swoich zbiorów.
  • Owoce: tu również istotna jest sezonowość i źródło pochodzenia tych produktów. Najlepszym wyborem będą owoce z ogrodu niepryskane i ekologiczne, w ostateczności decydujmy się na mrożonki. Pamiętajmy, że domowe przetwory takie jak powidła, dżemy czy soki również są dobrym rozwiązaniem, o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych.
  • Jeżeli chodzi o mięso, to warto korzystać z różnego rodzaju mięs (dziczyzna, gęsina, wieprzowina, wołowina). Jeżeli chodzi o drób to najlepiej wykluczyć go z diety, chyba że jest dostęp do tych „wiejskich” hodowli. Istotnym elementem jest, aby mięso było bez sterydów, hormonów i antybiotyków oraz żeby nie było karmione paszą przemysłową. Nie bójmy się tłustych kawałków mięsa, gdyż tłuszcz jest niezbędny do wchłaniania witamin, daje sytość na dłuższy czas i dużo energii. W ostateczności jeżeli nie mamy dostępu do ekologicznych źródeł warto wybierać „chude” elementy i dodawać zdrowy tłuszcz, ponieważ w takim przemysłowym tłuszczu kryje się najwięcej toksyn. Nie zapominajmy o podrobach np. wątróbka, która jest jak multiwitamina. Jeżeli kupowana w sklepie to najlepsza będzie cielęca.
  • Dbajmy o odpowiednią ilość zdrowych węglowodanów takich jak np. bataty, komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana (najlepsza niepalona), kasza jaglana (uwaga- zawiera goitrogeny – substancje które zaburzają wchłanianie jodu przez tarczycę, więc powinna być spożywana rzadko). Na bazie mąk, z wyżej wymienionych kasz, jak i z mąki: kasztanowej, żołędziowej itp. można przygotować zdrowe chleby.
  • Istotnym aspektem są też tłuszcze. Podkreślam, że należy wybierać zdrowe tłuszcze. Do stosowania na zimno polecam: oliwę z oliwek (najlepsza extra virgin), olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, awokado. Natomiast do smażenia można używać takich tłuszczy jak: smalec najlepszy będzie smalec gęsi, masło, ewentualnie olej kokosowy.

Obejrzyj pakiet: Białka, tłuszcze, węglowodany!

 

Pomocnymi produktami w takich chwilach mogą być:

  • Prawdziwa gorzka czekolada. Należy jednak pamiętać żeby jeść ją w umiarkowanych ilościach.
  • Smoothie: najlepiej z dużą ilością zielonych warzyw: pietruszka, szpinak, jarmuż itp. które dostarczy wielu cennych witamin i minerałów.
  • Warto również zastosować ciepłe płyny – można przyrządzić rozgrzewającą mieszankę: ciepłe mleko kokosowe z imbirem, miodem i cynamonem lub napar ziołowy: rumianek, majeranek, melisa. Doskonale rozgrzeje i zrelaksuje nasz organizm podczas chłodnych wieczorów.

Powyższe zestawienia to przykład, należy pamiętać że każdy z nas jest inny i najważniejsze to słuchać swojego ciała i wybierać tylko te produkty, które służą naszemu zdrowiu.

Kamila Lipowicz – Dietetyk, szkoleniowiecKamila Lipowicz – Dietetyk, szkoleniowiec

Jest dietetykiem klinicznym specjalizuje się w planowaniu i komponowaniu odpowiednich planów żywieniowych w różnych jednostkach chorobowych m.in. celiakii, cukrzycy, nietolerancjach pokarmowych itp. Konsultacje i opieka nad klientem odbywa się w formie indywidualnych spotkań lub konsultacji on-line. Podczas każdej konsultacji, dokładnie omawia przebieg planu, rozwiewa wszelkie wątpliwości i kontroluje postępy.

Stara się zrozumieć oczekiwania oraz potrzeby klienta i się do nich dostosować, aby nie utrudniało to codziennego życia oraz by poprawa stanu zdrowia była możliwie przyjemnym procesem. Każdy przypadek jest indywidualny i wymaga odpowiedniego podejścia oraz rozmowy. Dzięki temu jej pacjenci zyskują informacje, które raz wprowadzone stają się zdrowym i przyjemnym nawykiem.

Szkolenia, które prowadzi:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor

Kamila Lipowicz
2 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy dieta zasadowa jest skuteczna – test pH cytryny

Jest dużo sprzeczności na temat tego jakie pH ma cytryna, jakie woda, jakie jest dla nas odpowiednie, czy jak wypijasz kwaśne to niszczysz sobie żołądek, a jak wypijasz zasadowe to przynosisz ulgę? Większość leków “osłonowych”…

WIĘCEJ >

Mąki bezglutenowe

Dwa słowa o glutenie Popyt wzmaga podaż. Na rynku coraz więcej pojawia się wszelkiego rodzaju mąk bezglutenowych. Ma to związek z kilkoma rzeczami. Rośnie świadomość ludzi, że mąki zawierające gluten, wcale nie są takie fajne,…

WIĘCEJ >

Ajwen – Złote Myśli

Co jakiś czas coś wymyślę, jakieś powiedzenie, ciekawy zwrot, myśl, a żeby nie uciekło publikuję. Czyli Złote Myśli Ajwen.

WIĘCEJ >

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja…

WIĘCEJ >

Super promocja na kurs dietetyka! 10% z kodem #lubieplacki !

X