logo
Szukaj
open close

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Anemia – jak sobie z nią radzić?

anemia-jak-sobie-z-nia-radzic

Niedokrwistość to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • Anemia mikrocytarna –  z niedoboru żelaza (mikrocytarna)
  • Anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego

Objawy, czyli co powinno zwrócić Twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii
  • niska tolerancja wysiłku – czyli łatwe i szybkie męczenie się
  • łatwe zapadanie na infekcje
  • bóle i zawroty głowy, senność, szum w uszach, mroczki przed oczami
  • bladość skóry
  • problemy, koncentracją, uwagą i pamięcią
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność

Ponadto poza objawami ogólnymi w niedokrwistości z niedoboru żelaza, oprócz objawów ogólnych występuje jeszcze:

  • łamliwość włosów i paznokci
  • suchość skóry
  • pieczenie języka
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też objawy takie jak:

  • utrata smaku
  • brak łaknienia
  • nudności
  • pieczenie języka i przełyku
  • zaparcia i biegunki
  • zaburzenia układu nerwowego – drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego
  • zwiększonym zapotrzebowaniem, które występuje w czasie ciąży (w 3 trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych)
  • alkoholizmu
  • zaburzeń wchłaniania
  • niedoboru transkobalamin I i II
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina)

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem to można:

Po pierwsze: zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in.: natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, rybach, jajach, natomiast nie ma jej w ogóle w produktach roślinnych takich, jak: warzywa, owoce i zboża.

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Po drugie: wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: – błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, ale zwłaszcza w produktach przetworzonych).

Dieta jest niezwykle ważna w walce z anemią. Jeśli potrzebujesz porady dietetyka, zadzwoń do naszej rejestracji: 796 122 070. Pomożemy!

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Joanna Zawadzka

Niedokrwistość to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • Anemia mikrocytarna –  z niedoboru żelaza (mikrocytarna)
  • Anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego

Objawy, czyli co powinno zwrócić Twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii
  • niska tolerancja wysiłku – czyli łatwe i szybkie męczenie się
  • łatwe zapadanie na infekcje
  • bóle i zawroty głowy, senność, szum w uszach, mroczki przed oczami
  • bladość skóry
  • problemy, koncentracją, uwagą i pamięcią
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność

Ponadto poza objawami ogólnymi w niedokrwistości z niedoboru żelaza, oprócz objawów ogólnych występuje jeszcze:

  • łamliwość włosów i paznokci
  • suchość skóry
  • pieczenie języka
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też objawy takie jak:

  • utrata smaku
  • brak łaknienia
  • nudności
  • pieczenie języka i przełyku
  • zaparcia i biegunki
  • zaburzenia układu nerwowego – drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego
  • zwiększonym zapotrzebowaniem, które występuje w czasie ciąży (w 3 trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych)
  • alkoholizmu
  • zaburzeń wchłaniania
  • niedoboru transkobalamin I i II
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina)

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem to można:

Po pierwsze: zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in.: natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, rybach, jajach, natomiast nie ma jej w ogóle w produktach roślinnych takich, jak: warzywa, owoce i zboża.

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Po drugie: wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: – błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, ale zwłaszcza w produktach przetworzonych).

Dieta jest niezwykle ważna w walce z anemią. Jeśli potrzebujesz porady dietetyka, zadzwoń do naszej rejestracji: 796 122 070. Pomożemy!

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Joanna Zawadzka
10 lipca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy dieta może pomóc przy kompulsywnym objadaniu się?

Skuteczne leczenie tego zaburzenia odżywiania się wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka.Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem. Dlaczego dietetyk? Dokładny plan żywieniowy…

WIĘCEJ >

Myśli sabotujące

Myśli sabotujące, to takie myśli, które prowadzą do niepożądanych działań. A w kontekście diety chodzi o takie myśli, które utrudniają nam przestrzeganie założeń diety. W jaki sposób utrudniają stosowanie diety? Zachęcają do jedzenia – są…

WIĘCEJ >

Czy selen jest ważny dla tarczycy?

Jednym ze składników mineralnych, mających bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest selen. Dlaczego selen? Selen pełni ważną funkcję w utrzymaniu homeostazy hormonów tarczycy i jest silnym przeciwutleniaczem. Co szczególnie ważne, konwersja hormonów tarczycy w…

WIĘCEJ >

Czy mam Hashimoto?

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie są to kobiety – i to nie tylko po 40. roku życia, ale również młode kobiety. Zdarza się, że przez wiele lat rozwija się bezobjawowo lub z…

WIĘCEJ >