Anemia – jak sobie z nią radzić?

Niedokrwistość to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek.
Najczęściej występujące rodzaje anemii to:
- Anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna)
- Anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego
Objawy, czyli co powinno zwrócić Twoją uwagę?
Ogólne objawy niedokrwistości to:
- osłabienie, brak energii
- niska tolerancja wysiłku – czyli łatwe i szybkie męczenie się
- łatwe zapadanie na infekcje
- bóle i zawroty głowy, senność, szum w uszach, mroczki przed oczami
- bladość skóry
- problemy, koncentracją, uwagą i pamięcią
- w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność
Ponadto poza objawami ogólnymi w niedokrwistości z niedoboru żelaza, oprócz objawów ogólnych występuje jeszcze:
- łamliwość włosów i paznokci
- suchość skóry
- pieczenie języka
- bolesne pęknięcia w kącikach ust
Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też objawy takie jak:
- utrata smaku
- brak łaknienia
- nudności
- pieczenie języka i przełyku
- zaparcia i biegunki
- zaburzenia układu nerwowego – drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia
Jakie mogą być przyczyny?
Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:
- zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania
- zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego
- zwiększonym zapotrzebowaniem, które występuje w czasie ciąży (w 3 trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu
Niedobór witaminy B12 może wynikać z:
- nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych)
- alkoholizmu
- zaburzeń wchłaniania
- niedoboru transkobalamin I i II
- stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina)
Co możesz zrobić?
Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem to można:
Po pierwsze: zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12
Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in.: natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, rybach, jajach, natomiast nie ma jej w ogóle w produktach roślinnych takich, jak: warzywa, owoce i zboża.
Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).
Po drugie: wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: – błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, ale zwłaszcza w produktach przetworzonych).
Dieta jest niezwykle ważna w walce z anemią. Jeśli potrzebujesz porady dietetyka, zadzwoń do naszej rejestracji: 796 122 070. Pomożemy!
Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor

Joanna Zawadzka
Niedokrwistość to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek.
Najczęściej występujące rodzaje anemii to:
- Anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna)
- Anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego
Objawy, czyli co powinno zwrócić Twoją uwagę?
Ogólne objawy niedokrwistości to:
- osłabienie, brak energii
- niska tolerancja wysiłku – czyli łatwe i szybkie męczenie się
- łatwe zapadanie na infekcje
- bóle i zawroty głowy, senność, szum w uszach, mroczki przed oczami
- bladość skóry
- problemy, koncentracją, uwagą i pamięcią
- w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność
Ponadto poza objawami ogólnymi w niedokrwistości z niedoboru żelaza, oprócz objawów ogólnych występuje jeszcze:
- łamliwość włosów i paznokci
- suchość skóry
- pieczenie języka
- bolesne pęknięcia w kącikach ust
Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też objawy takie jak:
- utrata smaku
- brak łaknienia
- nudności
- pieczenie języka i przełyku
- zaparcia i biegunki
- zaburzenia układu nerwowego – drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia
Jakie mogą być przyczyny?
Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:
- zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania
- zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego
- zwiększonym zapotrzebowaniem, które występuje w czasie ciąży (w 3 trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu
Niedobór witaminy B12 może wynikać z:
- nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych)
- alkoholizmu
- zaburzeń wchłaniania
- niedoboru transkobalamin I i II
- stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina)
Co możesz zrobić?
Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem to można:
Po pierwsze: zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12
Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in.: natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, rybach, jajach, natomiast nie ma jej w ogóle w produktach roślinnych takich, jak: warzywa, owoce i zboża.
Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).
Po drugie: wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: – błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, ale zwłaszcza w produktach przetworzonych).
Dieta jest niezwykle ważna w walce z anemią. Jeśli potrzebujesz porady dietetyka, zadzwoń do naszej rejestracji: 796 122 070. Pomożemy!
Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Czy mam insulinooporność?
To pytanie, w dzisiejszych czasach, zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest jednak kilka symptomów, które mogą sugerować, iż problem insulinooporności dotyka Cię bezpośrednio. Na co zwrócić uwagę Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa…
WIĘCEJ >Ile posiłków należy jeść w insulinooporności?
Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: „to zależy”. To zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. tego jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się…
WIĘCEJ >Czy mam Hashimoto?
Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie są to kobiety – i to nie tylko po 40. roku życia, ale również młode kobiety. Zdarza się, że przez wiele lat rozwija się bezobjawowo lub z…
WIĘCEJ >Czy selen jest ważny dla tarczycy?
Jednym ze składników mineralnych, mających bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest selen. Dlaczego selen? Selen pełni ważną funkcję w utrzymaniu homeostazy hormonów tarczycy i jest silnym przeciwutleniaczem. Co szczególnie ważne, konwersja hormonów tarczycy w…
WIĘCEJ >