logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem

aromat-arbuz-2.jpg

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem tak… Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego, otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnie kuchnię zwabiając domowników. Otwierasz soczek i już wiesz, że to jest coś o smaku… bo ma taki cudowny zapach. Podejrzewam, że w sklepach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci zmierzają nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora – nazywają samych siebie: wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które produkuje czy sprzedaje to przedsiębiorstwo. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

(Źródło materiałów o aromacie: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/508416.pdf?t=1413539944).

Ot co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2 aromat arbuz 3 aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/502325.pdf?t=1413673146)

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Ja tego nie wiem… Zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest dopuszczone do spożycia to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że nim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności, wiele środków było zabronionych, a i już po wejściu do UE następowały zmiany, coś co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE a poza nią – niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie!! Jedzmy bez chemii!! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz gdzie szukać aromatów. Zobacz również temat miśków (słodyczy). Poszukaj również we własnym domu.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

 

Treść oświadczenia w pdf.

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu: Żywienie Dzieci i Jedzenie bez Chemii.

dieta dzieci

chemia żywności

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem tak… Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego, otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnie kuchnię zwabiając domowników. Otwierasz soczek i już wiesz, że to jest coś o smaku… bo ma taki cudowny zapach. Podejrzewam, że w sklepach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci zmierzają nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora – nazywają samych siebie: wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które produkuje czy sprzedaje to przedsiębiorstwo. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

(Źródło materiałów o aromacie: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/508416.pdf?t=1413539944).

Ot co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2 aromat arbuz 3 aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/502325.pdf?t=1413673146)

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Ja tego nie wiem… Zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest dopuszczone do spożycia to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że nim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności, wiele środków było zabronionych, a i już po wejściu do UE następowały zmiany, coś co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE a poza nią – niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie!! Jedzmy bez chemii!! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz gdzie szukać aromatów. Zobacz również temat miśków (słodyczy). Poszukaj również we własnym domu.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

 

Treść oświadczenia w pdf.

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu: Żywienie Dzieci i Jedzenie bez Chemii.

dieta dzieci

chemia żywności

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
19 października 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Aloes – dobry na wszystko – jakie ma właściwości?

Na początek – kilka ciekawostek o aloesie: W aloesie znajdziemy ponad 75 substancji czynnych. Aloes jest źródłem „białego złota” czyli minerałów ORMUS Aloes ma zastosowanie w stomatologii, poprawia pracę układu pokarmowego, skóry i zmniejsza stany…

WIĘCEJ >

Czy dieta zasadowa jest skuteczna – test pH cytryny

Jest dużo sprzeczności na temat tego jakie pH ma cytryna, jakie woda, jakie jest dla nas odpowiednie, czy jak wypijasz kwaśne to niszczysz sobie żołądek, a jak wypijasz zasadowe to przynosisz ulgę? Większość leków „osłonowych”…

WIĘCEJ >

Jak się pozbyć toksyn z warzyw?

Dowiedz się jak jeść zdrowiej, jak zmniejszyć ilość toksyn w warzywach, jak sprawić by zielona sałata była bardziej odżywcza. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów na zdrowsze warzywa i owce. Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz…

WIĘCEJ >
Czy warto jeść dynię

Czy warto jeść dynię?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Smak dyni jest w pewnym sensie neutralny – może być jedzona zarówno na słodko,…

WIĘCEJ >