Batat – Maniok – Ziemniak

Dzisiaj ugotowałam w jednym garnku batata, manioka i ziemniaka. Zjadłam z sadzonym jajem. Dlaczego taka mieszanka? Właściwie dla urozmaicenia smaku na talerzu. Każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się również właściwościami.
Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS)
Maniok
Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Zawiera również sporo błonnika i celulozy. Może z powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, gotuje podobnie jak ziemniaka, nieco dłużej.
Batat
Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów od manioka, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę – stąd pewnie słodki smak. Batat podobnie jak maniok są polecane w chorobach autoimmunologicznych.
Ziemniak
Z trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.
Czytaj również: Ziemniak kontra Seler
Propozycje kulinarne
Placki z manioka, ugotowanej komosy ryżowej i jaj. Miesza się jak placki ziemniaczane. Smakują podobnie jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem jak ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.
Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor

Iwona Wierzbicka
Dzisiaj ugotowałam w jednym garnku batata, manioka i ziemniaka. Zjadłam z sadzonym jajem. Dlaczego taka mieszanka? Właściwie dla urozmaicenia smaku na talerzu. Każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się również właściwościami.
Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS)
Maniok
Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Zawiera również sporo błonnika i celulozy. Może z powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, gotuje podobnie jak ziemniaka, nieco dłużej.
Batat
Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów od manioka, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę – stąd pewnie słodki smak. Batat podobnie jak maniok są polecane w chorobach autoimmunologicznych.
Ziemniak
Z trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.
Czytaj również: Ziemniak kontra Seler
Propozycje kulinarne
Placki z manioka, ugotowanej komosy ryżowej i jaj. Miesza się jak placki ziemniaczane. Smakują podobnie jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem jak ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.
Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Komentarzy: 2
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Bieganie, uziemianie i terapia zimnem – jakie mam efekty
Często pytacie mnie po co chodzę bosą stopą po trawie i po co to robię zimą? Miałam problem z tarczycą, suchą skórę, astmę przy lekkim wysiłku, wiecznie było mi zimno i byłam zmęczona. Postanowiłam się…
WIĘCEJ >Jak zadbać o wątrobę?
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Spełnia różnorakie funkcje, takie jak między innymi: wydzielanie żółci, potrzebnej do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów; bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów. Ważny narząd Wychwytuje…
WIĘCEJ >Cała prawda o węglowodanach
Nic nie wzbudza ostatnio tak dużych kontrowersji jak węglowodany. Czy ograniczać je w diecie, czy też zwiększać podaż? Czy wykorzystywać po treningu, czy też okno potreningowe jest mitem? Czy powodują insulinooporność i stany zapalne, czy…
WIĘCEJ >5 powodów dla których gotowanie Paleo jest tanie
Dobrze wiesz ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki prawda? Z jaką łatwością wydajesz pieniążki na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś?
WIĘCEJ >
Pewnie tak, ale cudowne encebollado bez manioku nie smakuje tak samo 😉
Skoro ziemniak ma tak mało węglowodanów, to czy placki z niego zrobione (bez dodawania mąki ziemniaczanej), będą dobrą propozycją dla IO?