logo
Szukaj
open close

Batat – Maniok – Ziemniak

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Batat – Maniok – Ziemniak

batat-maniok-ziemniak-1.jpg

Dzisiaj ugotowałam w jednym garnku batata, manioka i ziemniaka. Zjadłam z sadzonym jajem. Dlaczego taka mieszanka? Właściwie dla urozmaicenia smaku na talerzu. Każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się również właściwościami.

Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS)

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-8

Maniok

Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Zawiera również sporo błonnika i celulozy. Może z powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, gotuje podobnie jak ziemniaka, nieco dłużej.

Batat

Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów od manioka, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę – stąd pewnie słodki smak. Batat podobnie jak maniok są polecane w chorobach autoimmunologicznych.

Ziemniak

Z trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

Czytaj również: Ziemniak kontra Seler

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-7 placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-9

Propozycje kulinarne

Placki z manioka, ugotowanej komosy ryżowej i jaj. Miesza się jak placki ziemniaczane. Smakują podobnie jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem jak ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-1
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-3

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-5

Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-10

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 


Autor



Iwona Wierzbicka

Dzisiaj ugotowałam w jednym garnku batata, manioka i ziemniaka. Zjadłam z sadzonym jajem. Dlaczego taka mieszanka? Właściwie dla urozmaicenia smaku na talerzu. Każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się również właściwościami.

Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS)

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-8

Maniok

Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Zawiera również sporo błonnika i celulozy. Może z powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, gotuje podobnie jak ziemniaka, nieco dłużej.

Batat

Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów od manioka, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę – stąd pewnie słodki smak. Batat podobnie jak maniok są polecane w chorobach autoimmunologicznych.

Ziemniak

Z trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

Czytaj również: Ziemniak kontra Seler

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-7 placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-9

Propozycje kulinarne

Placki z manioka, ugotowanej komosy ryżowej i jaj. Miesza się jak placki ziemniaczane. Smakują podobnie jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem jak ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-1
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-3

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-5

Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-10

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 


Autor

Iwona Wierzbicka
6 maja 2015

Tagi

Komentarzy: 2

  1. katka 6 maja 2015 o 12:54

    Pewnie tak, ale cudowne encebollado bez manioku nie smakuje tak samo 😉

  2. Bea 18 października 2016 o 12:07

    Skoro ziemniak ma tak mało węglowodanów, to czy placki z niego zrobione (bez dodawania mąki ziemniaczanej), będą dobrą propozycją dla IO?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Moja przygoda z bieganiem i powrót do aktywności – początki

Bardzo nie lubiłam biegać!! Wciąż nie wiem czy to lubię, ale chyba powoli uzależnia. Moje postanowienia noworoczne były takie: podnieść pośladki więcej się ruszać, pójść częściej na rower więcej pić wody częściej dosiadać mojego motocykla…

WIĘCEJ >

Uczulający metal

Uczulenie na nikiel Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie i liczba zachorowań wzrasta, przy…

WIĘCEJ >

Jak zadbać o wątrobę?

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Spełnia różnorakie funkcje, takie jak między innymi: wydzielanie żółci, potrzebnej do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów; bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów. Ważny narząd Wychwytuje…

WIĘCEJ >
Czy warto jeść buraki

Czy warto jeść buraki?

Buraki są nie tylko dostępne w sklepach w Polsce cały rok (obecnie wiele warzyw jest), ale również sezon na nie trwa przez cały rok, gdyż odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto…

WIĘCEJ >