logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy warto jeść dynię?

Czy warto jeść dynię?

Czy warto jeść dynię

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Smak dyni jest w pewnym sensie neutralny – może być jedzona zarówno na słodko, jak i na ostro, a jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, naleśniki, sałatki, przetwory, a także zjeść ją w postaci gotowanej lub pieczonej (np. jako zupę, purée lub „makaron”). Zobacz nasz e-book – Dania z dynią!

x

Co ma dynia

Dynia należy do warzyw niskokalorycznych, ponieważ w ok. 90% składa się z wody. Charakteryzuje się też stosunkowo niską zawartością węglowodanów – zbliżoną do ilości w marchewce. Jest zasobna w błonnik pokarmowy i daje uczucie sytości.

Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształcana jest w witaminę A. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, poprawia wygląd skóry oraz może mieć działanie przeciwnowotworowe. Ponadto, jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem – może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji. Dynia zawiera też (choć w mniejszej ilości) inne witaminy należące do przeciwutleniaczy – witaminę C i E. Przeciwutleniacze chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mogą zmniejszać także stan zapalny i zapobiegać utlenianiu „złego” cholesterolu LDL

Dynia a zdrowie

Dynia jest też jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny. Związki te mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, wpływają też na zachowanie dobrej kondycji skóry.

Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C, może być pomocna m.in. w zapewnieniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo, potas chroni przed utratą masy mięśniowej i zmniejsza ryzyko udaru.

Dynia zawiera również witaminy z grupy B – foliany, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę i kwas pantotenowy, a także minerały takie jak: miedź, żelazo, magnez i cynk.

Warto zaznaczyć, że oprócz miąższu dyni, spożywane mogą być również nasiona, które zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią też stosunkowo dobre źródło żelaza, cynku, niacyny, magnezu, miedzi, a także tryptofanu.

Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!

Autor



Joanna Zawadzka

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Smak dyni jest w pewnym sensie neutralny – może być jedzona zarówno na słodko, jak i na ostro, a jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, naleśniki, sałatki, przetwory, a także zjeść ją w postaci gotowanej lub pieczonej (np. jako zupę, purée lub „makaron”). Zobacz nasz e-book – Dania z dynią!

x

Co ma dynia

Dynia należy do warzyw niskokalorycznych, ponieważ w ok. 90% składa się z wody. Charakteryzuje się też stosunkowo niską zawartością węglowodanów – zbliżoną do ilości w marchewce. Jest zasobna w błonnik pokarmowy i daje uczucie sytości.

Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształcana jest w witaminę A. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia, poprawia wygląd skóry oraz może mieć działanie przeciwnowotworowe. Ponadto, jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem – może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji. Dynia zawiera też (choć w mniejszej ilości) inne witaminy należące do przeciwutleniaczy – witaminę C i E. Przeciwutleniacze chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mogą zmniejszać także stan zapalny i zapobiegać utlenianiu „złego” cholesterolu LDL

Dynia a zdrowie

Dynia jest też jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny. Związki te mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, wpływają też na zachowanie dobrej kondycji skóry.

Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C, może być pomocna m.in. w zapewnieniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo, potas chroni przed utratą masy mięśniowej i zmniejsza ryzyko udaru.

Dynia zawiera również witaminy z grupy B – foliany, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę i kwas pantotenowy, a także minerały takie jak: miedź, żelazo, magnez i cynk.

Warto zaznaczyć, że oprócz miąższu dyni, spożywane mogą być również nasiona, które zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią też stosunkowo dobre źródło żelaza, cynku, niacyny, magnezu, miedzi, a także tryptofanu.

Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!

Autor

Joanna Zawadzka
5 marca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaszel i katar u dziecka – nabiał temu winny?

U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.

WIĘCEJ >

Cukrzyca typ I – czy można jej uciec? – case study

Anty GAD to jedne z najczęściej obok anty ICA wykrywanych przeciwciał u dzieci z cukrzycą typu I. U tej 1,5 rocznej dziewczynki z atopią skóry zrobiliśmy w Poradni Ajwen szereg badań diagnostycznych w tym: MTHFR,…

WIĘCEJ >

Na co zwrócić uwagę w diecie wyłączającej gluten

Grunt to przygotowanie! Przejście na dietę bezglutenową to wyzwanie dla wielu osób. To taka walka, nie tylko z samym sobą, ale i z najbliższym otoczeniem. Największe bitwy czekają nas jednak w domu rodzinnym. Z jednej…

WIĘCEJ >

Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 1

Cholesterol jest jednym z ważniejszych elementów naszej diety jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego, dzięki niemu możemy się rozmnażać, poznaj całą prawdę o nim.

WIĘCEJ >