Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja stolca i zwiększona jego ilość, występująca co najmniej 3 razy na dobę.
Co powoduje i jakich objawów się spodziewać
Biegunka może być spowodowana przez:
- infekcje wirusowe i bakteryjne
- zatrucie substancjami chemicznymi
- choroby układu trawiennego
- przewlekle stany zapalne układu pokarmowego
- czynniki emocjonalne przyśpieszające perystaltykę jelit (stres)
- wahania hormonalne
Przyczyny są bardzo różne dlatego najważniejsze jest określenie w jakim momencie pojawiły się pierwsze symptomy.
Najczęściej towarzyszą takie objawy jak:
- ból brzucha
- mdłości
- osłabienie
- stan podgorączkowy
Biegunka trwająca przez 2-3 dni nie powinna być sztucznie zatrzymywana, ponieważ nasz organizm naturalnie pozbywa się substancji, które mu zaszkodziły. W przypadku, gdy towarzyszą jej krwawienia i omdlenia, należy natychmiast zgłosić się do odpowiednich służb medycznych.
Jak sobie pomóc?
Utrzymująca się przez dłuższy czas biegunka, może być zagrożeniem dla zdrowia, gdyż może prowadzić do odwodnienia. Pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu, gdyż podczas biegunki oddajemy znaczne ilości wody a nasz organizm potrzebuje jej do usuwania toksyn, które często są przyczyną tych dolegliwości. Powinniśmy wprowadzić wodę z solą w proporcji: na jedną szklankę wody szczypta soli. Pamiętajmy również, że taki stan najbardziej niebezpieczny jest dla małych dzieci, ponieważ one szybciej się odwadniają, niż osoba dorosła.
Przy przedłużającej się biegunce niezbędna jest pomoc lekarska, szczególnie, gdy występują również dodatkowe objawy (gorączka, osłabienie, wymioty, bolesne parcie, silny ból brzucha itp.).
Domowe sposoby na radzenie sobie z biegunką:
- węgiel leczniczy
- kora dębu
- majeranek
Zioła i naturalne preparaty na ich bazie są bardzo pomocne, a co najważniejsze nie obciążają nadmiernie wątroby i żołądka.
Mój sposób niezawodny sposób na uporczywą biegunkę to jagody. W równej postaci: suszona, świeża, mrożona. A najlepszy sposób, to nalewka jest ona pomocna nie tylko w przypadku biegunki ale również gdy dopadnie nas tzw. zatrucie pokarmowe.
Jagodowa nalewka na biegunkę/zatrucie pokarmowe:
- jagody
- szklana butelka
- spirytus
Sposób przygotowania:
Do butelki wsypujemy jagody, do szyjki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu można zamieszać. Po około 2-3 miesiącach jest gotowa do spożycia.
Dawkowanie:
Pół kieliszka rozcieńczamy z wodą wypijamy kilka razy dziennie. W przypadku średnich dolegliwości, proponuję 2-3 razy dziennie. W silniejszych przypadkach można zwiększyć do 5.
Pamiętajmy też, że jeżeli mamy biegunkę, to musimy zmodyfikować dietę. Najlepiej, aby były to potrawy gotowane np. zupa warzywna gotowana na bulionie z amarantusem, rosół, kisiel z siemienia lnianego z jagodami itp. Warto również unikać produktów, które mogą nam zaszkodzić. Należą do nich zwłaszcza potrawy: bardzo tłuste, ciężkostrawne, smażone, a także słodkie i pikantne.
Jeżeli potrzebujesz pomocy lub wsparcia, umów się na wizytę u dietetyka. Zadzwoń lub napisz do naszej rejestracji! ☎ 796 122 070 ???? biuro @ ajwen.pl
Bibliografia:
- Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Kamila Lipowicz
Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja stolca i zwiększona jego ilość, występująca co najmniej 3 razy na dobę.
Co powoduje i jakich objawów się spodziewać
Biegunka może być spowodowana przez:
- infekcje wirusowe i bakteryjne
- zatrucie substancjami chemicznymi
- choroby układu trawiennego
- przewlekle stany zapalne układu pokarmowego
- czynniki emocjonalne przyśpieszające perystaltykę jelit (stres)
- wahania hormonalne
Przyczyny są bardzo różne dlatego najważniejsze jest określenie w jakim momencie pojawiły się pierwsze symptomy.
Najczęściej towarzyszą takie objawy jak:
- ból brzucha
- mdłości
- osłabienie
- stan podgorączkowy
Biegunka trwająca przez 2-3 dni nie powinna być sztucznie zatrzymywana, ponieważ nasz organizm naturalnie pozbywa się substancji, które mu zaszkodziły. W przypadku, gdy towarzyszą jej krwawienia i omdlenia, należy natychmiast zgłosić się do odpowiednich służb medycznych.
Jak sobie pomóc?
Utrzymująca się przez dłuższy czas biegunka, może być zagrożeniem dla zdrowia, gdyż może prowadzić do odwodnienia. Pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu, gdyż podczas biegunki oddajemy znaczne ilości wody a nasz organizm potrzebuje jej do usuwania toksyn, które często są przyczyną tych dolegliwości. Powinniśmy wprowadzić wodę z solą w proporcji: na jedną szklankę wody szczypta soli. Pamiętajmy również, że taki stan najbardziej niebezpieczny jest dla małych dzieci, ponieważ one szybciej się odwadniają, niż osoba dorosła.
Przy przedłużającej się biegunce niezbędna jest pomoc lekarska, szczególnie, gdy występują również dodatkowe objawy (gorączka, osłabienie, wymioty, bolesne parcie, silny ból brzucha itp.).
Domowe sposoby na radzenie sobie z biegunką:
- węgiel leczniczy
- kora dębu
- majeranek
Zioła i naturalne preparaty na ich bazie są bardzo pomocne, a co najważniejsze nie obciążają nadmiernie wątroby i żołądka.
Mój sposób niezawodny sposób na uporczywą biegunkę to jagody. W równej postaci: suszona, świeża, mrożona. A najlepszy sposób, to nalewka jest ona pomocna nie tylko w przypadku biegunki ale również gdy dopadnie nas tzw. zatrucie pokarmowe.
Jagodowa nalewka na biegunkę/zatrucie pokarmowe:
- jagody
- szklana butelka
- spirytus
Sposób przygotowania:
Do butelki wsypujemy jagody, do szyjki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu można zamieszać. Po około 2-3 miesiącach jest gotowa do spożycia.
Dawkowanie:
Pół kieliszka rozcieńczamy z wodą wypijamy kilka razy dziennie. W przypadku średnich dolegliwości, proponuję 2-3 razy dziennie. W silniejszych przypadkach można zwiększyć do 5.
Pamiętajmy też, że jeżeli mamy biegunkę, to musimy zmodyfikować dietę. Najlepiej, aby były to potrawy gotowane np. zupa warzywna gotowana na bulionie z amarantusem, rosół, kisiel z siemienia lnianego z jagodami itp. Warto również unikać produktów, które mogą nam zaszkodzić. Należą do nich zwłaszcza potrawy: bardzo tłuste, ciężkostrawne, smażone, a także słodkie i pikantne.
Jeżeli potrzebujesz pomocy lub wsparcia, umów się na wizytę u dietetyka. Zadzwoń lub napisz do naszej rejestracji! ☎ 796 122 070 ???? biuro @ ajwen.pl
Bibliografia:
- Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Zaparcia – jak sobie pomóc?
Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być ciągłe tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już sygnał,…
WIĘCEJ >Batat – Maniok – Ziemniak
Ziemniak - najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli
WIĘCEJ >Współcześni paleo myśliwi
Paleo = mięso? Tak i nie. Umówmy się, mięso potrzebne jest nie tylko w diecie paleo. Przecież wszyscy jedzą mięso (oprócz wegan/wegetarian/frutarian itd.). Poza tym w diecie paleo nie je się głównie mięsa, my jemy…
WIĘCEJ >Na co zwrócić uwagę w diecie wyłączającej gluten
Grunt to przygotowanie! Przejście na dietę bezglutenową to wyzwanie dla wielu osób. To taka walka, nie tylko z samym sobą, ale i z najbliższym otoczeniem. Największe bitwy czekają nas jednak w domu rodzinnym. Z jednej…
WIĘCEJ >