logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukier, słodziki, stewia, xylitol

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Cukier, słodziki, stewia, xylitol

Close up of xylitol in white bowl

cukierCzy cukier, czy miód czy słodziki (w szczególności syntetyczne) bez względu na ilość kalorii, które ze sobą niosą – będą miały działanie „tuczące”. Reakcją na słodkie jest wyrzut insuliny.

Jeśli NIE cierpisz na insulinooporność, nie walczysz z nadwagą czy otyłością, nie masz problemów hormonalnych spokojnie możesz spożywać stewię i xylitol, wtedy nawet cukier Ci nie zaszkodzi 🙂 Jeśli wybierasz cukier – niech to będzie brązowy, nie rafinowany, tzw. surowy, podobnie z cukrem trzcinowym. Jeśli wybierasz miód – to tylko z pasieki!! Możesz słodzić również melasą, która jest bardzo zasobna w witaminy i minerały. Absolutnie nie polecam słodzików (włącznie z sukralozą/splendą, które producent uznaje jako naturalne bo pochodne sacharozy), które oprócz wpływu na insulinę mają potencjalnie rakotwórcze działanie. Badania pokazują, że zarówno aspartam jak i sukraloza mają wpływ na zwiększony wyrzut insuliny po ich spożyciu, co przekładać się będzie na ładowane energii w komórki tłuszczowe, jak również może prowadzić do insulinooporności (stały wyrzut insuliny, nie adekwatny do ilości cukru we krwi).

Cukier uzależnia

Jeśli natomiast odchudzasz się, masz problemy zrzucić kilogramy, cierpisz na insulinooporność czy masz problemy hormonalne – nie polecam żadnych z substancji słodzących. Dlaczego? Bo jedzenie słodkiego – podtrzymuje chęć na słodkie, a to takie uzależniające. Poszukujemy słodkiego, pragniemy słodkiego, zjadamy więcej. Nawet jeśli przygotujesz ciasteczka ze zdrowych ziaren, orzechów czy pestek i dodasz „zdrowe, naturalne” słodziki: stewię czy xylitol, to czy nie zjesz ich więcej kiedy są pysznie słodkie? w porównaniu z takimi które słodkie nie są? Nawet jeśli stewia(? – patrz poniżej) i xylitol pozostają bez wpływu na insulinę, czy glukozę we krwi, to na pewno mają wpływ na kubki smakowe i mózg, który podpowiada „zjedz sobie tą pyszność, jeszcze jedną i jeszcze jedną”. A chodzi o to by jeść nie dla tego że coś smakuje tylko by jeść – aby odżywić nasze ciało. Oczywiście, że istotnym jest by to co jesz było smaczne, ale należy obserwować siebie czy jesz z powodu głodu czy jesz bo jest smaczne i pragniesz tego 🙂

Przeszukując literaturę o stewii i xylitolu:

Przestudiowałam kilkanaście artykułów i wynik jest taki:

STEVIA
2013_cukier slodziki – badania są różne i zdania podzielone, niemniej jednak wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie jest to efekt węglowodanów bo ich w stewii nie ma. Stevia zatem jest kontrowersyjna jeśli chodzi o osoby insulinooporne lub z problemami typu PCOS, estrogen, prolaktyna, testosteron (badania podzielone, jedni mówią że podnosi insulinę inni ze nie podnosi), zatem bezpieczny jest xylitol. Stevia zwiększa również gromadzenie glikogenu wątrobowego, co warto wykorzystać podczas zasilania potreningowego. Jeśli wykonasz ciężki trening (HIIT, Tabata, CrossFit itp.) dodaj do swojego koktailu białkowo-węglowodanowego stewię.


Podsumowując: skoro stewia może nasilać wydzielanie insuliny (są takie badania, które to pokazały) – nie polecam stosowania jej osobom z insulinoopornością, PCOS, z problemami hormonalnymi oraz osobom walczącym z nadwagą czy otyłością.


Close up of xylitol in white bowl

XYLITOL – nie znalazłam ani jednego badania które by mówiło że podnosi poziom insuliny, wręcz mówi się o obniżaniu i uwrażliwianiu komórek. Xylitol zatem może mieć bardzo korzystny wpływ w zapobieganiu otyłości czy insulinooporności. Nie podnosi poziomu cukru, nie podnosi poziomu insuliny, a u osób z insulinoopornością poprawia wrażliwość komórek (co jednak wciąż jest przedmiotem badań).


Tak jak powiedziałam wcześniej – nie słodźmy xylitolem wszystkiego tylko dlatego że jest zdrowy i może mieć korzystny wpływ na gospodarkę glukozowo-insulinową. Jedzenie słodkiego to podtrzymujemy chęci na słodkie. Jeśli podtrzymujemy pragnienie słodkiego smaku, to czy w końcu nie ulegniemy ciastkom, czekoladkom i cukierkom? Używaj zatem z rozwagą, tzn. nie słodź kawy, herbaty i nie spożywaj przysmaków z myślą, że szkody nie wyrządzą bo zawierają xylitol, ale kiedy od święta przygotujesz coś pysznego i słodkiego użyj xylitolu, w szczególności jeśli jesteś osobą cierpiącą na problemy hormonalne czy nadwagę.

Fruktoza – gorsza od sacharozy?


Rozmowa z Żanetą – dziękuję za cenne informacje:

Ż: „Znalazłam informacje mówiąca o tym, że „ksylitol ma o 40% mniejszą kaloryczność. Jest absorbowany na całej długości jelit i przetwarzany we krwi powoli, co prowadzi do bardzo małych, nieistotnych zmian w wydzielaniu insuliny. Około jedna trzecia spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę, a pozostałe dwie trzecie w przewodzie pokarmowym. Zmiany w skoku insuliny są nieistotne, inni autorzy podają, że nie podnosi w ogóle insuliny. Ludzie z cukrzycą, piszą na forach, że po ksylitolu cukier im nie skacze…”


Jeszcze słów kilka o słodzikach:

2013_cukier slodziki3Aspartam, splenda (sukraloza), aceslufam K, kwas cyklaminowy (i jego sole) oraz inne syntetyczne – przyczyniają się do otyłości bo nasilają odkładanie tkanki tłuszczowej, działają na adipocyty – zwiększa się ich ilość (namnażają się), zwiększają wyrzut insuliny (zwiększa się zatem „pakowanie” jedzenia do komórek, powstaje insulinooporność), zwiększają czasami apetyt bo działają na receptory słodkiego smaku. Zatem pomimo swojej niemal zerowej kaloryczności mają ogromny wpływ na nasze hormony, komórki i receptory. Produktom light dziękujemy. PS. Sztuczne substancje słodzące maja działanie rakotwórcze!!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Ajwen na youtube o słodzeniu:

 


LITERATURA – źródła:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24068707
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681845
http://www.ksylitol.info/tag/hormony/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140911
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22374587
http://www.researchgate.net/publication/241696569_Xylitol
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22460760
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15375798
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9094877
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128359/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22832597
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681850
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10983872

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

cukierCzy cukier, czy miód czy słodziki (w szczególności syntetyczne) bez względu na ilość kalorii, które ze sobą niosą – będą miały działanie „tuczące”. Reakcją na słodkie jest wyrzut insuliny.

Jeśli NIE cierpisz na insulinooporność, nie walczysz z nadwagą czy otyłością, nie masz problemów hormonalnych spokojnie możesz spożywać stewię i xylitol, wtedy nawet cukier Ci nie zaszkodzi 🙂 Jeśli wybierasz cukier – niech to będzie brązowy, nie rafinowany, tzw. surowy, podobnie z cukrem trzcinowym. Jeśli wybierasz miód – to tylko z pasieki!! Możesz słodzić również melasą, która jest bardzo zasobna w witaminy i minerały. Absolutnie nie polecam słodzików (włącznie z sukralozą/splendą, które producent uznaje jako naturalne bo pochodne sacharozy), które oprócz wpływu na insulinę mają potencjalnie rakotwórcze działanie. Badania pokazują, że zarówno aspartam jak i sukraloza mają wpływ na zwiększony wyrzut insuliny po ich spożyciu, co przekładać się będzie na ładowane energii w komórki tłuszczowe, jak również może prowadzić do insulinooporności (stały wyrzut insuliny, nie adekwatny do ilości cukru we krwi).

Cukier uzależnia

Jeśli natomiast odchudzasz się, masz problemy zrzucić kilogramy, cierpisz na insulinooporność czy masz problemy hormonalne – nie polecam żadnych z substancji słodzących. Dlaczego? Bo jedzenie słodkiego – podtrzymuje chęć na słodkie, a to takie uzależniające. Poszukujemy słodkiego, pragniemy słodkiego, zjadamy więcej. Nawet jeśli przygotujesz ciasteczka ze zdrowych ziaren, orzechów czy pestek i dodasz „zdrowe, naturalne” słodziki: stewię czy xylitol, to czy nie zjesz ich więcej kiedy są pysznie słodkie? w porównaniu z takimi które słodkie nie są? Nawet jeśli stewia(? – patrz poniżej) i xylitol pozostają bez wpływu na insulinę, czy glukozę we krwi, to na pewno mają wpływ na kubki smakowe i mózg, który podpowiada „zjedz sobie tą pyszność, jeszcze jedną i jeszcze jedną”. A chodzi o to by jeść nie dla tego że coś smakuje tylko by jeść – aby odżywić nasze ciało. Oczywiście, że istotnym jest by to co jesz było smaczne, ale należy obserwować siebie czy jesz z powodu głodu czy jesz bo jest smaczne i pragniesz tego 🙂

Przeszukując literaturę o stewii i xylitolu:

Przestudiowałam kilkanaście artykułów i wynik jest taki:

STEVIA
2013_cukier slodziki – badania są różne i zdania podzielone, niemniej jednak wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie jest to efekt węglowodanów bo ich w stewii nie ma. Stevia zatem jest kontrowersyjna jeśli chodzi o osoby insulinooporne lub z problemami typu PCOS, estrogen, prolaktyna, testosteron (badania podzielone, jedni mówią że podnosi insulinę inni ze nie podnosi), zatem bezpieczny jest xylitol. Stevia zwiększa również gromadzenie glikogenu wątrobowego, co warto wykorzystać podczas zasilania potreningowego. Jeśli wykonasz ciężki trening (HIIT, Tabata, CrossFit itp.) dodaj do swojego koktailu białkowo-węglowodanowego stewię.


Podsumowując: skoro stewia może nasilać wydzielanie insuliny (są takie badania, które to pokazały) – nie polecam stosowania jej osobom z insulinoopornością, PCOS, z problemami hormonalnymi oraz osobom walczącym z nadwagą czy otyłością.


Close up of xylitol in white bowl

XYLITOL – nie znalazłam ani jednego badania które by mówiło że podnosi poziom insuliny, wręcz mówi się o obniżaniu i uwrażliwianiu komórek. Xylitol zatem może mieć bardzo korzystny wpływ w zapobieganiu otyłości czy insulinooporności. Nie podnosi poziomu cukru, nie podnosi poziomu insuliny, a u osób z insulinoopornością poprawia wrażliwość komórek (co jednak wciąż jest przedmiotem badań).


Tak jak powiedziałam wcześniej – nie słodźmy xylitolem wszystkiego tylko dlatego że jest zdrowy i może mieć korzystny wpływ na gospodarkę glukozowo-insulinową. Jedzenie słodkiego to podtrzymujemy chęci na słodkie. Jeśli podtrzymujemy pragnienie słodkiego smaku, to czy w końcu nie ulegniemy ciastkom, czekoladkom i cukierkom? Używaj zatem z rozwagą, tzn. nie słodź kawy, herbaty i nie spożywaj przysmaków z myślą, że szkody nie wyrządzą bo zawierają xylitol, ale kiedy od święta przygotujesz coś pysznego i słodkiego użyj xylitolu, w szczególności jeśli jesteś osobą cierpiącą na problemy hormonalne czy nadwagę.

Fruktoza – gorsza od sacharozy?


Rozmowa z Żanetą – dziękuję za cenne informacje:

Ż: „Znalazłam informacje mówiąca o tym, że „ksylitol ma o 40% mniejszą kaloryczność. Jest absorbowany na całej długości jelit i przetwarzany we krwi powoli, co prowadzi do bardzo małych, nieistotnych zmian w wydzielaniu insuliny. Około jedna trzecia spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę, a pozostałe dwie trzecie w przewodzie pokarmowym. Zmiany w skoku insuliny są nieistotne, inni autorzy podają, że nie podnosi w ogóle insuliny. Ludzie z cukrzycą, piszą na forach, że po ksylitolu cukier im nie skacze…”


Jeszcze słów kilka o słodzikach:

2013_cukier slodziki3Aspartam, splenda (sukraloza), aceslufam K, kwas cyklaminowy (i jego sole) oraz inne syntetyczne – przyczyniają się do otyłości bo nasilają odkładanie tkanki tłuszczowej, działają na adipocyty – zwiększa się ich ilość (namnażają się), zwiększają wyrzut insuliny (zwiększa się zatem „pakowanie” jedzenia do komórek, powstaje insulinooporność), zwiększają czasami apetyt bo działają na receptory słodkiego smaku. Zatem pomimo swojej niemal zerowej kaloryczności mają ogromny wpływ na nasze hormony, komórki i receptory. Produktom light dziękujemy. PS. Sztuczne substancje słodzące maja działanie rakotwórcze!!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Ajwen na youtube o słodzeniu:

 


LITERATURA – źródła:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24068707
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681845
http://www.ksylitol.info/tag/hormony/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140911
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22374587
http://www.researchgate.net/publication/241696569_Xylitol
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22460760
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15375798
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9094877
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128359/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22832597
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681850
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10983872

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
4 stycznia 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wolisz mieć rację czy wolisz być wolna?

Kochane kobietki! Ten wpis jest do was. Czy macie czasami tak, że wszystko Was denerwuje? Winy upatrujecie we wszystkich dookoła, albo właśnie paradoksalnie tylko i wyłącznie w sobie? Twoja Wina Ulubionym powiedzeniem mojego dziecka jest…

WIĘCEJ >

Bieganie w śniegu – tak, tak

Tak jak zapowiedziałam wczoraj w poście Martwienie się jest bez sensu poszłam biegać niezależnie od pogody. Fajne doświadczenie kiedy śnieg skrzypi Ci pod nogami. Nie fajne doświadczenie, kiedy stopy uślizgują się na śliskim podłożu. Przez…

WIĘCEJ >

Młody jęczmień – jakie ma właściwości?

Młody jęczmień – czy jest cudownym lekarstwem na wszystko? Młody jęczmień to trawa zbożowa, a jak każda z traw cechuje się wysoką wartością odżywczą pod względem witamin i minerałów, wartościowym białkiem, zawartością odżywczego chlorofilu, ale…

WIĘCEJ >

Terapia sokami, sokoterapia – moc soków

Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.

WIĘCEJ >