logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy mam insulinooporność?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Czy mam insulinooporność?

czy-mam-insulinoopornosc

To pytanie, w dzisiejszych czasach, zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest jednak kilka symptomów, które mogą sugerować, iż problem insulinooporności dotyka Cię bezpośrednio.

Na co zwrócić uwagę

Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć, że masz insulinooporność? Przede wszystkim wtedy kiedy pojawiają się:

  • nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych)
  • uczucie zmęczenia
  • przyrost masy ciała (mimo, że sposób odżywiania się nie zmienił)
  • problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety)
  • napady głodu, ochota na słodycze
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią
  • stany depresyjne
  • bóle głowy i bóle stawów
  • dysproporcje w budowie sylwetki – czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a na piersiach u mężczyzn

Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz obniżonym u mężczyzn.

Jakie badania diagnostyczne należy wykonać jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność?

Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, gdyż u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w trzech pobraniach inaczej mówiąc 3-punktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1-punkt), następnie wypijamy roztwór 75g glukozy i badamy się po godzinie (2-punkt) oraz po dwóch godzinach (3-punkt) od wypicia wody z glukozą. W między czasie nie wykonujemy żadnej aktywności ani też niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej 5-punktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i trzech godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o insulinooporności, przyjdź na wykład Dieta w insulinooporności. Przekonaj się sam, że można sobie z tym poradzić!

Jak interpretować uzyskane wyniki?

Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty, gdyż interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, biorąc pod uwagę nie tylko to jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, ale również jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.

Autor



Joanna Zawadzka

To pytanie, w dzisiejszych czasach, zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest jednak kilka symptomów, które mogą sugerować, iż problem insulinooporności dotyka Cię bezpośrednio.

Na co zwrócić uwagę

Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć, że masz insulinooporność? Przede wszystkim wtedy kiedy pojawiają się:

  • nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych)
  • uczucie zmęczenia
  • przyrost masy ciała (mimo, że sposób odżywiania się nie zmienił)
  • problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety)
  • napady głodu, ochota na słodycze
  • kłopoty z koncentracją i pamięcią
  • stany depresyjne
  • bóle głowy i bóle stawów
  • dysproporcje w budowie sylwetki – czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a na piersiach u mężczyzn

Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz obniżonym u mężczyzn.

Jakie badania diagnostyczne należy wykonać jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność?

Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, gdyż u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w trzech pobraniach inaczej mówiąc 3-punktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1-punkt), następnie wypijamy roztwór 75g glukozy i badamy się po godzinie (2-punkt) oraz po dwóch godzinach (3-punkt) od wypicia wody z glukozą. W między czasie nie wykonujemy żadnej aktywności ani też niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej 5-punktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i trzech godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o insulinooporności, przyjdź na wykład Dieta w insulinooporności. Przekonaj się sam, że można sobie z tym poradzić!

Jak interpretować uzyskane wyniki?

Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty, gdyż interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, biorąc pod uwagę nie tylko to jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, ale również jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.

Autor

Joanna Zawadzka
27 kwietnia 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Myśli sabotujące

Myśli sabotujące, to takie myśli, które prowadzą do niepożądanych działań. A w kontekście diety chodzi o takie myśli, które utrudniają nam przestrzeganie założeń diety. W jaki sposób utrudniają stosowanie diety? Zachęcają do jedzenia – są…

WIĘCEJ >

Czy dieta może pomóc przy kompulsywnym objadaniu się?

Skuteczne leczenie tego zaburzenia odżywiania się wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka.Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem. Dlaczego dietetyk? Dokładny plan żywieniowy…

WIĘCEJ >

Marian – diagnoza i wyrok. Jak sobie z tym poradzić? – cz.6

Po zgromadzeniu wszystkich wyników przesłałem je do Pani dietetyk. Dzisiaj zastanawiam się nad tym skąd się biorą się pokłady taktu, cierpliwości i profesjonalizmu pozwalające na tak dużą wyrozumiałość. Osobnik taki jak ja doprowadził się destrukcyjną…

WIĘCEJ >

Insulina – metformina – glukoza

W insulinooporności posiłki powinny być rzadko, ale dość duże. Czyli śniadanie, obiad i kolacja. Czasami proponuję drugie śniadanie. W menu głównie mięso, jaja i warzywa. Czasami kasza lub jakiś owoc, w bardzo umiarkowanych ilościach z

WIĘCEJ >