Czy muszę jeść śniadanie i co jeść?

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść od godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą 5 posiłków w ciągu dnia, inni tylko 2 lub 1. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to „pierwszy posiłek”, a wtedy zdecydowanie łatwiej nam będzie dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa, albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet 6 godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo – insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim powoduje że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają szybką energię, która szybko wygasa powodując, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady często, a mało. Niestety ta zasada prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej – będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety czy nie zawierają zbędnych dodatków)
- kiełbaski + warzywa
- frankfurterki + warzywa
- kawałek mięsa + warzywa
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu)
- gulasz z warzywami
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor

Iwona Wierzbicka
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść od godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą 5 posiłków w ciągu dnia, inni tylko 2 lub 1. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to „pierwszy posiłek”, a wtedy zdecydowanie łatwiej nam będzie dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa, albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet 6 godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo – insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim powoduje że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają szybką energię, która szybko wygasa powodując, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady często, a mało. Niestety ta zasada prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej – będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety czy nie zawierają zbędnych dodatków)
- kiełbaski + warzywa
- frankfurterki + warzywa
- kawałek mięsa + warzywa
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu)
- gulasz z warzywami
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Rozważania nad dietą – internet to dżungla
Czasami myślę, że niektórym nie zależy na przeczytaniu i spróbowaniu lecz na szukaniu dziury w całym, szukaniu kontrargumentów, szukaniu potwierdzenia, że to nie prawda, bo tak się żyje wygodnie - we własnym świecie komfortu.
WIĘCEJ >Cukier to nałóg
Słodycze wpływają toksycznie na mózg, w przeciwnym wypadku człowiek nie robił by tego rodzinie. Życzymy sobie zdrowia na święta, na urodziny, podkreślamy magiczne: i przede wszystkim zdrówka, a później sru bombonierka, mikołaj czekoladopodobny, ciasteczko z
WIĘCEJ >22 wskazówki jak być zdrowszym
Pij wodę! To najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże usunąć toksyny z organizmu. Nie pij herbat typu: zielona, czarna, czerwona – zawierają fluor, który działa szkodliwie na organizm. Pomiędzy posiłkami pij tylko czystą…
WIĘCEJ >Terapia sokami, sokoterapia – moc soków
Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.
WIĘCEJ >