Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety…. NIESTETY!! ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia, przeleci przez nasz układ pokarmowy niestrawiona. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe by je ludzkie zęby mogły skutecznie pogryźć.
Na nic te wszystkie cudowne właściwości skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby ją po prostu zmielić żeby zwiększyć przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być „mądrzejsi” od matki natury i ją mielić przed zjedzeniem? Jakie jest Twoje zdanie?
Chia jeść czy nie jeść?
Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. Zajrzyj do naszej książki kulinarnej, w której również znajdziesz przepis na Pudding chia z musem bananowym.
Szukasz więcej naukowych faktów
Zajrzyj również do mojego artykułu na temat chia, w którym znajdziesz źródła literaturowe.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor

Iwona Wierzbicka
Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety…. NIESTETY!! ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia, przeleci przez nasz układ pokarmowy niestrawiona. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe by je ludzkie zęby mogły skutecznie pogryźć.
Na nic te wszystkie cudowne właściwości skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby ją po prostu zmielić żeby zwiększyć przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być „mądrzejsi” od matki natury i ją mielić przed zjedzeniem? Jakie jest Twoje zdanie?
Chia jeść czy nie jeść?
Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. Zajrzyj do naszej książki kulinarnej, w której również znajdziesz przepis na Pudding chia z musem bananowym.
Szukasz więcej naukowych faktów
Zajrzyj również do mojego artykułu na temat chia, w którym znajdziesz źródła literaturowe.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Wolisz mieć rację czy wolisz być wolna?
Kochane kobietki! Ten wpis jest do was. Czy macie czasami tak, że wszystko Was denerwuje? Winy upatrujecie we wszystkich dookoła, albo właśnie paradoksalnie tylko i wyłącznie w sobie? Twoja Wina Ulubionym powiedzeniem mojego dziecka jest…
WIĘCEJ >Gen MTHFR – co to takiego i jaką pełni funkcję?
Metylacja W biochemii metylacja odnosi się do zamiany atomu wodoru na grupę metylową. Grupa metylowa składa się z czterech atomów, jednego atomu węgla i trzech atomów wodoru (-CH3) i jest przyłączana do określonego enzymu wykonującego…
WIĘCEJ >Cukrzyca typ 1 – sprawdź czy jesteś w grupie ryzyka
Sprawdź czy jesteś w grupie ryzyka, możesz zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 1. Zrób badania: anty-GAD, anty-IA2. Przebadaj swoje dziecko, zmień dietę jeśli we krwi wyjdą przeciwciała.
WIĘCEJ >Dlaczego biegam choć jestem przeciwna bieganiu
Wielokrotnie podkreślam, że człowiek powinien robić to do czego został stworzony, czyli ruszać się. Jednak ciężko jest mi się zgodzić z tym, że crosfit, maratony, czy zumby to coś dobrego dla nas, kiedy cały pozostały…
WIĘCEJ >