logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina w diecie osób aktywnych fizycznie

Wieprzowina w diecie osób aktywnych fizycznie

2013_wieprzowina-dla-osob-aktywnych-512x258.png

wieprzowinaZwykle w żywieniu osób aktywnych fizycznie oraz osób dbających o linie przeważa kurczak, a w drugiej kolejności indyk. Spowodowane to jest troską o ilość tłuszczu w diecie. Uważa się, że tłuszcz jest tuczący i to od jego zawartości w diecie zależy poziom naszej tkanki tłuszczowej w organizmie.

Niestety to nie jest prawda, a życie nie lubi pustki. Jeśli ograniczamy w diecie zawartość tłuszczu to w praktyce oznacza to zwykle zwiększony udział węglowodanów. Kolejną ważną kwestią jest to, że tłuszcz daje uczucie sytości co w praktyce oznacza dłuższe okresy między posiłkami. Po chudej piersi kurczaka z ryżem i warzywami zwykle odczuwamy potrzebę zjedzenia kolejnego posiłku dość szybko po pierwsze dlatego, że kurczak jest „chudy” i lekkostrawny, a po drugie że ryż szybko podnosi poziom cukru we krwi po czym szybko nam spada i odczuwamy głód.

Oczywiście nie odżegnuję się od kurczaka, ale uważam że w diecie bardzo ważne jest urozmaicenie. Jedząc tylko „białe” mięso nie dostarczamy wystarczającej ilości żelaza oraz istnieje ryzyko, że udział tłuszczów w diecie będzie zbyt mały. Tłuszcz jest bardzo ważny ze względu na to, iż to w nim rozpuszczane są witaminy A, D, E i K. Ponadto odpowiedni udział tłuszczu w diecie warunkuje prawidłową budowę błon komórkowych, wpływa na odpowiednią produkcję wielu hormonów jak również o czym być może niewiele osób wie zapobiega degeneracji układu nerwowego, a docelowo demencji starczej.

Bardzo często podkreśla się, że jednym z ważniejszych aspektów zdrowej diety jest odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych nienasyconych, a w szczególności wielonienasyconych . To powoduje, że panicznie boimy się tłuszczów zwierzęcych, a w to miejsce pojawiają się tłuszcze roślinne. Tymczasem nadmiar kwasów omega 6 w stosunku do omega 3 jest bardzo niebezpieczny. Powoduje procesy zapalne, może przyczynić się do chorób układu krwionośnego, odpornościowego oraz sprzyja karcinogenezie czyli nowotworom. Kwasy omega 6 znajdujemy w dużej ilości w olejach słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron, pestkach dyni, słonecznika oraz orzechach. Ekstremalną zawartością kwasów omega 6 cechują się migdały, natomiast orzechy włoskie mają niemal prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do 6. Kwasy omega 3 znajdziemy głównie w rybach o ile żyły w morzu oraz w oleju lnianym i rzepakowym. Olej rzepakowy jest wyjątkowy pod względem składu kwasów omega 3, 6 oraz 9 (jednonienasyconych) i można powiedzieć, że jest niemal idealny. Niestety można mieć duże zastrzeżenia co do procesu wytłaczania, w którym używa się chemii. Bardzo ważne jest by olej ten spożywać w postaci surowej i niepodgrzanej, jak również kupować go nierafinowanego i nieoczyszczonego.

Wiele osób zamiast oleju rzepakowego oraz tłuszczów zwierzęcych spożywa oliwę z oliwek. Jest to dobre rozwiązanie, ale tym sposobem w naszej diecie przeważają tłuszcze jednonienasycone. Ponadto to co jest istotne, a o czym wiele osób nie wie, to mięso nie składa się jedynie z tłuszczów nasyconych, ale również z jedno i wielonienasyconych. W wieprzowinie połowa jej tłuszczu to kwasy omega 9 czyli takie same jak w oliwie z oliwek. Ponadto znajdziemy tam w niewielkiej ilości kwasy omega 3 i 9. Przy zawartości tłuszczu 10g na 100g mięsa (przykład schab z kością) około 6g to tłuszcze nienasycone. Oczywiście bardzo istotne znaczenia ma to w jaki sposób karmione jest zwierzę. Najbardziej wartościowe byłoby mięso przeżuwaczy (krowy, owce), które pasło się na łąkach zielonych – byłoby dużo bardziej zasobne w kwasy omega 3 i 9 oraz ważny kwas CLA o właściwościach antynowotworowych.

Jednak z powodów finansowych wielu osób nie stać na wołowinę gdzie polędwica kosztuje około 90zł/kg, a mięso z łąk zielonych potrafi kosztować nawet 200zł/kg. Polędwica wieprzowa kosztuje około 30zł/kg.

Porównując zawartość tłuszczu i białka w wieprzowinie i wołowinie – są podobne. Schab: 24g białka, 3,5g tłuszczu, polędwica wieprzowa: 21g białka, 2g tłuszczu, polędwica wołowa: 20g białka, 3,5g tłuszczu. Porównując zawartość żelaza – wieprzowina ma go trzy razy tyle co białe mięso i o połowę mniej od wołowiny.

Podsumowując, nie widzę powodów dla których wieprzowina jest tak demonizowana i uznawana za mięso gorszej jakości. Ma podobną zawartość tłuszczu co wołowina, podobną ilość żelaza i jest od niej trzy razy tańsza.


PRZEPIS:  Zrazy wieprzowe (polędwiczki) z cebulką:

• polędwica wieprzowa surowa – 35dekagramów
• ogórki kiszone – 2 sztuki
• musztarda – 3 łyżeczki
• sól – 1 szczypta
• pieprz mielony – 1 szczypta
• papryka słodka – 1 szczypta
• cebula – 3 sztuki
• olej rzepakowy – 3 łyżki
• masło – 1 łyżka
• smalec – 1 łyżka
• woda – 1.5 szklanek
• liść laurowy – 1 sztuka
• ziele angielskie – 2 sztuki

Pokroić polędwicę dowolne kawałki, „utłuc” tłuczkiem na kotlety dowolnej grubości (najlepiej przez foliowy woreczek by nie uszkodzić włókien). Każdy zraz posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Nałożyć na zrazy musztardę i posypać pieprzem. Ogórek utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) i odcisnąć z soku. Cebule pokroić. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Na każdy zraz nałożyć łyżeczkę kiszonego ogórka i podsmażonej cebulki. Zwinąć zrazy. Obwiązać nicią. Posypać z wierzchu papryka mieloną. Na patelni podgrzać smalec z masłem. Na gorący tłuszcz kłaść zrazy i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia. Dodać resztę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą. Dusić ok. 45 minut. Wyjąć zrazy i usunąć nici. Można posolić do smaku.

Prostszą potrawą, mniej wykwintną będą polędwiczki wieprzowe z grilla, robią się dosłownie 15min.


Porównanie zawartości tłuszczów:

  • Czy wiesz, że łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy?
  • Czy wiesz, że 50% tłuszczów w schabowszczaku jest takich samych jak w oliwie z oliwek?

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 



Zapraszam na konsultację do gabinetu lub on-line. Więcej dowiesz się na stronie www.ajwen.pl

ajwen iwona wierzbicka logo
Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny i trener personalny.


Takie i inne ciekawostki na naszym szkoleniu:
dieta -inne podejście

Źródło zdjęcia.

Autor



Iwona Wierzbicka

wieprzowinaZwykle w żywieniu osób aktywnych fizycznie oraz osób dbających o linie przeważa kurczak, a w drugiej kolejności indyk. Spowodowane to jest troską o ilość tłuszczu w diecie. Uważa się, że tłuszcz jest tuczący i to od jego zawartości w diecie zależy poziom naszej tkanki tłuszczowej w organizmie.

Niestety to nie jest prawda, a życie nie lubi pustki. Jeśli ograniczamy w diecie zawartość tłuszczu to w praktyce oznacza to zwykle zwiększony udział węglowodanów. Kolejną ważną kwestią jest to, że tłuszcz daje uczucie sytości co w praktyce oznacza dłuższe okresy między posiłkami. Po chudej piersi kurczaka z ryżem i warzywami zwykle odczuwamy potrzebę zjedzenia kolejnego posiłku dość szybko po pierwsze dlatego, że kurczak jest „chudy” i lekkostrawny, a po drugie że ryż szybko podnosi poziom cukru we krwi po czym szybko nam spada i odczuwamy głód.

Oczywiście nie odżegnuję się od kurczaka, ale uważam że w diecie bardzo ważne jest urozmaicenie. Jedząc tylko „białe” mięso nie dostarczamy wystarczającej ilości żelaza oraz istnieje ryzyko, że udział tłuszczów w diecie będzie zbyt mały. Tłuszcz jest bardzo ważny ze względu na to, iż to w nim rozpuszczane są witaminy A, D, E i K. Ponadto odpowiedni udział tłuszczu w diecie warunkuje prawidłową budowę błon komórkowych, wpływa na odpowiednią produkcję wielu hormonów jak również o czym być może niewiele osób wie zapobiega degeneracji układu nerwowego, a docelowo demencji starczej.

Bardzo często podkreśla się, że jednym z ważniejszych aspektów zdrowej diety jest odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych nienasyconych, a w szczególności wielonienasyconych . To powoduje, że panicznie boimy się tłuszczów zwierzęcych, a w to miejsce pojawiają się tłuszcze roślinne. Tymczasem nadmiar kwasów omega 6 w stosunku do omega 3 jest bardzo niebezpieczny. Powoduje procesy zapalne, może przyczynić się do chorób układu krwionośnego, odpornościowego oraz sprzyja karcinogenezie czyli nowotworom. Kwasy omega 6 znajdujemy w dużej ilości w olejach słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron, pestkach dyni, słonecznika oraz orzechach. Ekstremalną zawartością kwasów omega 6 cechują się migdały, natomiast orzechy włoskie mają niemal prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do 6. Kwasy omega 3 znajdziemy głównie w rybach o ile żyły w morzu oraz w oleju lnianym i rzepakowym. Olej rzepakowy jest wyjątkowy pod względem składu kwasów omega 3, 6 oraz 9 (jednonienasyconych) i można powiedzieć, że jest niemal idealny. Niestety można mieć duże zastrzeżenia co do procesu wytłaczania, w którym używa się chemii. Bardzo ważne jest by olej ten spożywać w postaci surowej i niepodgrzanej, jak również kupować go nierafinowanego i nieoczyszczonego.

Wiele osób zamiast oleju rzepakowego oraz tłuszczów zwierzęcych spożywa oliwę z oliwek. Jest to dobre rozwiązanie, ale tym sposobem w naszej diecie przeważają tłuszcze jednonienasycone. Ponadto to co jest istotne, a o czym wiele osób nie wie, to mięso nie składa się jedynie z tłuszczów nasyconych, ale również z jedno i wielonienasyconych. W wieprzowinie połowa jej tłuszczu to kwasy omega 9 czyli takie same jak w oliwie z oliwek. Ponadto znajdziemy tam w niewielkiej ilości kwasy omega 3 i 9. Przy zawartości tłuszczu 10g na 100g mięsa (przykład schab z kością) około 6g to tłuszcze nienasycone. Oczywiście bardzo istotne znaczenia ma to w jaki sposób karmione jest zwierzę. Najbardziej wartościowe byłoby mięso przeżuwaczy (krowy, owce), które pasło się na łąkach zielonych – byłoby dużo bardziej zasobne w kwasy omega 3 i 9 oraz ważny kwas CLA o właściwościach antynowotworowych.

Jednak z powodów finansowych wielu osób nie stać na wołowinę gdzie polędwica kosztuje około 90zł/kg, a mięso z łąk zielonych potrafi kosztować nawet 200zł/kg. Polędwica wieprzowa kosztuje około 30zł/kg.

Porównując zawartość tłuszczu i białka w wieprzowinie i wołowinie – są podobne. Schab: 24g białka, 3,5g tłuszczu, polędwica wieprzowa: 21g białka, 2g tłuszczu, polędwica wołowa: 20g białka, 3,5g tłuszczu. Porównując zawartość żelaza – wieprzowina ma go trzy razy tyle co białe mięso i o połowę mniej od wołowiny.

Podsumowując, nie widzę powodów dla których wieprzowina jest tak demonizowana i uznawana za mięso gorszej jakości. Ma podobną zawartość tłuszczu co wołowina, podobną ilość żelaza i jest od niej trzy razy tańsza.


PRZEPIS:  Zrazy wieprzowe (polędwiczki) z cebulką:

• polędwica wieprzowa surowa – 35dekagramów
• ogórki kiszone – 2 sztuki
• musztarda – 3 łyżeczki
• sól – 1 szczypta
• pieprz mielony – 1 szczypta
• papryka słodka – 1 szczypta
• cebula – 3 sztuki
• olej rzepakowy – 3 łyżki
• masło – 1 łyżka
• smalec – 1 łyżka
• woda – 1.5 szklanek
• liść laurowy – 1 sztuka
• ziele angielskie – 2 sztuki

Pokroić polędwicę dowolne kawałki, „utłuc” tłuczkiem na kotlety dowolnej grubości (najlepiej przez foliowy woreczek by nie uszkodzić włókien). Każdy zraz posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Nałożyć na zrazy musztardę i posypać pieprzem. Ogórek utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) i odcisnąć z soku. Cebule pokroić. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Na każdy zraz nałożyć łyżeczkę kiszonego ogórka i podsmażonej cebulki. Zwinąć zrazy. Obwiązać nicią. Posypać z wierzchu papryka mieloną. Na patelni podgrzać smalec z masłem. Na gorący tłuszcz kłaść zrazy i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia. Dodać resztę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą. Dusić ok. 45 minut. Wyjąć zrazy i usunąć nici. Można posolić do smaku.

Prostszą potrawą, mniej wykwintną będą polędwiczki wieprzowe z grilla, robią się dosłownie 15min.


Porównanie zawartości tłuszczów:

  • Czy wiesz, że łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy?
  • Czy wiesz, że 50% tłuszczów w schabowszczaku jest takich samych jak w oliwie z oliwek?

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 



Zapraszam na konsultację do gabinetu lub on-line. Więcej dowiesz się na stronie www.ajwen.pl

ajwen iwona wierzbicka logo
Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny i trener personalny.


Takie i inne ciekawostki na naszym szkoleniu:
dieta -inne podejście

Źródło zdjęcia.

Autor

Iwona Wierzbicka
15 grudnia 2013

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Avatar jola 1 kwietnia 2017 o 21:41

    Ten facet z filmiku jest nie zjadliwy , on jest wszedzie idol , kucharzenie jeszcze go tylko w Milionerach chyba nie bylo

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Uważaj na ryby bo mogą Ci zaszkodzić

Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na…

WIĘCEJ >

Orzechy – poznaj ich wartości odżywcze

Orzech bogactwo składników odżywczych! Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów w tym wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, a nawet jod, witaminy z grupy B,…

WIĘCEJ >

Bieganie w śniegu – tak, tak

Tak jak zapowiedziałam wczoraj w poście Martwienie się jest bez sensu poszłam biegać niezależnie od pogody. Fajne doświadczenie kiedy śnieg skrzypi Ci pod nogami. Nie fajne doświadczenie, kiedy stopy uślizgują się na śliskim podłożu. Przez…

WIĘCEJ >

Czekoladki – idziemy w gości

Taki zwyczaj w Polsce, że jak w gości to ze słodkościami, jak dziękujemy to kupujemy czekoladki, jak na imieniny to z bombonierką, jak do dziecka to z toną słodyczy. Jak urodziny to tort, jak popołudniowa

WIĘCEJ >