Jak zrobić ryż z kalafiora

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv! Zapraszamy do oglądania!
Jak zrobić ten banalny dodatek?
Czas wykonania:
około 30 minut
Potrzebny sprzęt:
- blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Potrzeba na 2 porcje:
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- kalafior dzielimy na mniejsze kawałki
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza
- miksujemy około 5 sekund
- przekładamy zmiksowany kalafioro-ryż do jakiegoś naczynia
- i tak samo rozdrabniamy resztę warzywa
- na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy cebulę
- zasmażamy 2-3 minuty
- dodajemy ryż z kalafiora
- mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty
- doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- taki “ryż” może być super dodatkiem do dań mięsnych, oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym
- możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano
Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!
Co jeszcze może Cie zainteresować ?
Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Paweł Jackowski
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv! Zapraszamy do oglądania!
Jak zrobić ten banalny dodatek?
Czas wykonania:
około 30 minut
Potrzebny sprzęt:
- blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Potrzeba na 2 porcje:
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- kalafior dzielimy na mniejsze kawałki
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza
- miksujemy około 5 sekund
- przekładamy zmiksowany kalafioro-ryż do jakiegoś naczynia
- i tak samo rozdrabniamy resztę warzywa
- na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy cebulę
- zasmażamy 2-3 minuty
- dodajemy ryż z kalafiora
- mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty
- doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- taki “ryż” może być super dodatkiem do dań mięsnych, oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym
- możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano
Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!
Co jeszcze może Cie zainteresować ?
Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Frytki z selera
Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.
WIĘCEJ >Co zrobić z grasicą
Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…
WIĘCEJ >Zupa z mango
Jak oszczędnie gospodarować produktami w kuchni i z jednego dania przygotować wiele innych równie pysznych? W kolejnym filmie Paweł pokaże jak przygotować tajską zupę z mango.
WIĘCEJ >Jak zrobić domową wędlinę?
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂 Potrzeba na jedną szyneczkę: schab,tak około 0.7 kg sól –…
WIĘCEJ >