Placuszki kasztanowo – bananowe

Przygotowanie placów to dosłownie kilka minut. Bierzemy:
- jaja
- mąkę kasztanową
- niedojrzałego banana (z powodu skrobi świetnie wiąże)
Wszystko miksujemy, rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placki dowolnej wielkości. Placki nie rozpadają się jeśli jest tylko mąka, jaja i dojrzały banan. Jeśli dodamy granata trzeba robić pod przykryciem bez obracania, niestety zaczyna się rozpadać. Ilość składników – ja robię na tzw. „oko”.
Możliwe warianty:
- z granatem w cieście
- bez granatów – posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
- można zrobić placuszki z mango
- zamiast placuszków można upiec kasztanowca – bananowca
Dla kogo placki?
Dla każdego!! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie placki dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety zawierają jaja zatem dla osób, które jaj nie mogą jeść – można zrobić bez jaj z wodą, mlekiem kokosowym i dwoma niedojrzałymi bananami. Jeśli cierpisz na insulinooporność – nie dodawaj dżemu!
Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno. Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.
Autor

Iwona Wierzbicka
Przygotowanie placów to dosłownie kilka minut. Bierzemy:
- jaja
- mąkę kasztanową
- niedojrzałego banana (z powodu skrobi świetnie wiąże)
Wszystko miksujemy, rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placki dowolnej wielkości. Placki nie rozpadają się jeśli jest tylko mąka, jaja i dojrzały banan. Jeśli dodamy granata trzeba robić pod przykryciem bez obracania, niestety zaczyna się rozpadać. Ilość składników – ja robię na tzw. „oko”.
Możliwe warianty:
- z granatem w cieście
- bez granatów – posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
- można zrobić placuszki z mango
- zamiast placuszków można upiec kasztanowca – bananowca
Dla kogo placki?
Dla każdego!! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie placki dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety zawierają jaja zatem dla osób, które jaj nie mogą jeść – można zrobić bez jaj z wodą, mlekiem kokosowym i dwoma niedojrzałymi bananami. Jeśli cierpisz na insulinooporność – nie dodawaj dżemu!
Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno. Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Jak używać nóż karbowany
Karbownik Co to w ogóle jest? To jest taki specjalny nóż, który jest wyprofilowany faliście. Są różne rodzaje, może być taki trzymany od góry i używany na zasadzie siekacza. Może być mały, wąski, przypominający zwykły…
WIĘCEJ >Smoothie: Ajwen Green Power
W smaku takie sę, ale bardzo pożywne, bogate w białko, chlorofil, żelazo, siarkę. Wpływa przede wszystkim regenerująco na organizm. MSM jest polecane w chorobach stawów i chorobach autoimmunologicznych.
WIĘCEJ >Jak pakować mięso do mrożenia?
Paweł Jackowski pokazuje jak pakować mięso do mrożenia. Niby proste prawda… ale przecież to paleo dla opornych 🙂 Nasz mistrz kuchni jest bardzo cierpliwy do swoich uczniów. Czasami tylko powie „moment, spokojne, bo nie rozumiem,…
WIĘCEJ >Jak zrobić domowy rosół?
Paweł Jackowski opowiada jak zrobić pyszny domowy, rosół. Choć jest to jedna z najbardziej popularnych zup, przygotowanie prawdziwego, smacznego rosołu nie jest takie proste. Na warsztatach w naszej Paleo Szkole Gotowania, Paweł zawsze podkreśla jak…
WIĘCEJ >
a bez jajka jak zrobic?