logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sos do sałatki

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Sos do sałatki

sos-do-salatki.jpg

Pierwsza lekcja Przemka

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.

Potrzeba na około litr sosu:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1/2  słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
  • kilka ząbków obranego  czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  •  1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • obieramy czosnek z łupin
  • pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
  • oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • dodajemy musztardę i miód
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • dodajemy czosnek
  • lekko solimy i pieprzymy
  • zaczynamy miksować
  • blendujemy około 30 sekund
  • cały czas miksując dolewamy wodę

Uwagi:

  • po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy?  – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
  • co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂

Materiały powiązane:

Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!

Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie

Zobacz też Pawła programy kulinarne!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Pierwsza lekcja Przemka

Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.

Potrzeba na około litr sosu:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 1/2  słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
  • kilka ząbków obranego  czosnku
  • 1/2 łyżki soli
  •  1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
  • 1 łyżka miodu
  • kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
  • 1/2 pęczku koperku
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • szklanka przegotowanej wystudzonej wody

Wykonanie:

  • obieramy czosnek z łupin
  • pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
  • oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • dodajemy musztardę i miód
  • dodajemy ocet jabłkowy
  • dodajemy czosnek
  • lekko solimy i pieprzymy
  • zaczynamy miksować
  • blendujemy około 30 sekund
  • cały czas miksując dolewamy wodę

Uwagi:

  • po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy?  – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
  • co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂

Materiały powiązane:

Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!

Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie

Zobacz też Pawła programy kulinarne!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
3 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak oczyszczać mięso?

Paweł Jackowski opowiada o tym jak czyścić mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje sobie sprawę jakie to ważne podczas przygotowania posiłku i jak to prawidłowo zrobić. Więcej filmów…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 9-09-2014 przepiórka

Śniadanie: jaja przepiórcze na maśle klarowanym ze szczypiorkiem. Przekąska: borówki i banan. Kolacja: warzywa (chińskie na patelnię - mrożonka) z krewetkami koktailowymi.

WIĘCEJ >

Wolnowar

Współczesny dół ziemny Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleo maniaków, działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali dół w ziemi. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były…

WIĘCEJ >

Co zrobić z grasicą

Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…

WIĘCEJ >