Sos do sałatki

Pierwsza lekcja Przemka
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.
Potrzeba na około litr sosu:
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 1/2 słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- obieramy czosnek z łupin
- pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
- oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
- dodajemy musztardę i miód
- dodajemy ocet jabłkowy
- dodajemy czosnek
- lekko solimy i pieprzymy
- zaczynamy miksować
- blendujemy około 30 sekund
- cały czas miksując dolewamy wodę
Uwagi:
- po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
- co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂
Materiały powiązane:
Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!
Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie
Zobacz też Pawła programy kulinarne!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Paweł Jackowski
Pierwsza lekcja Przemka
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność.
W naszej Szkole Gotowania mamy motto ” GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA”
Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy robili sos winaigrette.
Potrzeba na około litr sosu:
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 1/2 słoika musztardy sarepskiej 200 gramowej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- obieramy czosnek z łupin
- pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy
- oliwę wlewamy do naczynia w którym będziemy miksować
- dodajemy musztardę i miód
- dodajemy ocet jabłkowy
- dodajemy czosnek
- lekko solimy i pieprzymy
- zaczynamy miksować
- blendujemy około 30 sekund
- cały czas miksując dolewamy wodę
Uwagi:
- po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? – żeby blender się nie męczył i łodygi nie owijały się wokoło nożyka. Ciężko jest je później usunąć a i skaleczyć się łatwo
- co nam daje dolanie wody? wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć 🙂
Materiały powiązane:
Zapisz się na warsztaty kulinarne z Pawłem i bądź bohaterem w swoim domu!
Poczytaj, jak dziś, w współczesnym świecie polować na jedzenie
Zobacz też Pawła programy kulinarne!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jak oczyszczać mięso?
Paweł Jackowski opowiada o tym jak czyścić mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje sobie sprawę jakie to ważne podczas przygotowania posiłku i jak to prawidłowo zrobić. Więcej filmów…
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 9-09-2014 przepiórka
Śniadanie: jaja przepiórcze na maśle klarowanym ze szczypiorkiem. Przekąska: borówki i banan. Kolacja: warzywa (chińskie na patelnię - mrożonka) z krewetkami koktailowymi.
WIĘCEJ >Co zrobić z grasicą
Co to w ogóle jest? Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który…
WIĘCEJ >