logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zrobić domową wędlinę?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jak zrobić domową wędlinę?

jak-zrobic-domowa-wedline.jpg

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂

Potrzeba na jedną szyneczkę:

  • schab,tak około 0.7 kg
  • sól – pół szklanki
  • cukier – pół szklanki
  • oregano 1 łyżka
  • papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/ bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
  • posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
  • obracamy i posypujemy z drugiej strony
  • dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
  • owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
  • dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
  • na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
  • wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
  • osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
  • dłonią wcieramy sól w mięso
  • foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
  • podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
  • następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
  • czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
  • w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
  • to co zostało wcieramy dłońmi
  • mięso zawijamy w gazę lub bandaż
  • wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie

Paweł Jackowski  na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.

Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!

 

 


Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa?
Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂

Potrzeba na jedną szyneczkę:

  • schab,tak około 0.7 kg
  • sól – pół szklanki
  • cukier – pół szklanki
  • oregano 1 łyżka
  • papryka wędzona 4 łyżki ( jak ktoś nie ma to zwykła )
  • 1 główka czosnku
  • kawałek gazy/ bandaża

Wykonanie:

  • Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym
  • Układamy mięso w naczyniu, np. w zaroodpornym
  • posypujemy po mięsie połową cukru z jednej strony
  • obracamy i posypujemy z drugiej strony
  • dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony
  • owijamy folią pojemnik w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki
  • dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę która wycieka z mięsa
  • na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki
  • wyjmujemy mięso i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko! – kilka sekund)
  • osuszamy ręcznikiem papierowym po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu
  • Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony
  • dłonią wcieramy sól w mięso
  • foliujemy pojemnik i wkładamy do lodówki
  • podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa
  • następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym
  • czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku – jak ktoś nie ma to drobno sieka
  • w jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony
  • to co zostało wcieramy dłońmi
  • mięso zawijamy w gazę lub bandaż
  • wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie

Paweł Jackowski  na filmie opowiada jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio!
Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy!
Schab suszony bez sztucznych dodatków 🙂
Więcej filmów z Pawłem możesz zobaczyć na stronie ajwen.tv.

Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!

 

 


Co Cię może zainteresować?
Artykuł o współczesnym paleo łowiectwie 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
4 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Co zrobić z pozostałymi warzywami?

Klęska urodzaju  Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 23-09-2014

Mogłam na własne oczy zobaczyć co robi z ludzi nie wietrzenie. Tak sobie rozmyślałam jak ludzie w blokach zatykają wszystko co się da by tylko im ciepło nie uciekało, tym samym czadząc się w swoich

WIĘCEJ >

Jak pakować mięso do mrożenia?

Paweł Jackowski pokazuje jak pakować mięso do mrożenia. Niby proste prawda… ale przecież to paleo dla opornych 🙂 Nasz mistrz kuchni jest bardzo cierpliwy do swoich uczniów. Czasami tylko powie „moment, spokojne, bo nie rozumiem,…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 5-08-2014 tvn24

Paleo-jadłospis Ajwen: Pan od kibli ZADZWONIŁ!! 🙂 i… będą deski!! No podobno firma się zlitowała i że warunkowo wysyła, a jego zdaniem to kontrowersyjna decyzja itd. No nie ważne, ucięłam rozmowę i podziękowałam za pozytywne…

WIĘCEJ >