logo
Szukaj
open close

Protokół autoimmunologiczny

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Protokół autoimmunologiczny

protokol-autoummunologiczny-dieta-lecznicza

Jeśli cierpisz na Hashimoto, RZS, bielactwo, łuszczycę, toczeń, albo inną chorobę o nieznanym podłożu, spróbuj protokołu autoimmunologicznego. Dla wielu osób jest szansą na zdrowie lub znaczne złagodzenie dolegliwości chorobowych.

Co to są choroby autoimmunologiczne?

Czy to możliwe, abyśmy byli groźni sami dla siebie? Aby nasz własny organizm inicjował złożone procesy niszczenia organów oraz nas samych? Niestety tak. Tym właśnie charakteryzują się choroby autoimmunologiczne. Z powodu błędnie ukierunkowanych procesów i reakcji układu odpornościowego organizm przez pomyłkę atakuje sam siebie. Konsekwencją tego jest szereg chorób autoimmunologicznych, które stają się coraz powszechniejsze i często atakują dwójkami lub trójkami. Z roku na rok wzrasta liczba chorych, a dane są naprawdę przerażające: 1 na 12 kobiet oraz 1 na 24 mężczyzn cierpi na chorobę autoimmunologiczną! Są często przekazywane z pokolenia na pokolenie i co najgorsze: latami bywają niezdiagnozowane!

Czy mamy wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych?

Mamy dwie wiadomości: dobrą i złą. Nie tylko geny mają wpływ na rozwój autoagresji, ale również wiele czynników zewnętrznych, z którymi możemy walczyć! Bardzo duże znaczenie ma żywność. Wiele produktów powoduje zaburzenia w naszym układzie pokarmowym doprowadzając do rozwoju chorób autoagresywnych. Przykładem są cieknące jelita, przez które niewielkie ilości trujących związków, toksyn, niestrawionych elementów czy kulek tłuszczu (homogenizatów) przedostają się do układu krwionośnego. Później trafiają do wątroby, stawów, trzustki i innych narządów powodując rozwój stanów zapalnych. Następny etapem są już choroby autoimmunologiczne.

Wszystko zaczyna się w jelitach

Stwierdzenie, że wszystko zaczyna się w jelitach jest bardzo prawdziwe! To nasz niezastąpiony strażnik pomiędzy światem zewnętrznym i wewnętrznym. Kiedy ta bariera przestaje prawidłowo funkcjonować, narażamy się na rozwój chorób autoagresywnych.

Sprawdź czy 3 najczęstsze choroby jelit dotyczą Ciebie!

Żywność zmodyfikowana genetycznie, nierozpoznawana przez nasz organizm, przez co źle trawiona (np. gluten), martwa (paczkowana) czy mocno obrobiona termicznie ma ogromny wpływ na nasz organizm! Brak bakterii i odpowiednich enzymów, nadmiar węglowodanów, obecność lektyn, kazeiny, antybiotyków, sterydów, stymulatorów, chemii, homogenizatów, kwasu fitynowego czy nawet działających prozapalnie olei roślinnych to czynniki, które również mają wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych. Jeśli dodamy sobie do tego ciągły stres, który jest dolegliwością naszych czasów, infekcje, szczepienia, zakażenia bakteryjne czy wirusowe to robi się tego naprawdę dużo!

A to jeszcze nie wszystko. Poniżej lista czynników, które także mają wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych:

  • geny
  • niewłaściwa flora bakteryjna w jelitach i cieknące jelito
  • niewłaściwe pH żołądka
  • niedobory składników pokarmowych
  • dysfunkcja nadnerczy
  • niewłaściwy poziom hormonów płciowych
  • niski poziom witaminy D3
  • za mało lub za dużo jodu
  • nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe
  • zatrucia metalami ciężkimi (zaburzenia metylacji – MTHFR)
  • candida
  • pasożyty

Choć to wszystko brzmi bardzo poważnie, warto mieć świadomość, że możemy wpływać na nasze geny! Jedzenie naprawdę na znaczenie! To, jak funkcjonujemy na co dzień, co jemy, jak dbamy o siebie i swoją rodzinę ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Nawet jeśli już pojawiła się choroba autoimmunologiczna w naszym bliskim otoczeniu, najważniejsze jest to, byśmy wiedzieli co mamy z tym zrobić. Odpowiednia dieta można zdziałać cuda, ale o tym już za chwilę!

Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety w chorobie autoimmunologicznej? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!

Czy to mnie dotyczy? Jak zdiagnozować chorobę autoagresywną?

Profesjonalna diagnostyka jest bardzo ważna, dlatego wszelkie kroki należy podejmować we współpracy z lekarzem i dietetykiem. Nie diagnozujemy i nie leczymy się sami w domu! Przeczytanie kilku artykułów w Internecie i pozyskanie wiedzy na temat autoagresji to dopiero początek. Co powinno budzić nasz niepokój? Jakie objawy mogą wskazywać na chorobę autoimmunologiczną?

  • bóle mięśni i stawów
  • brak energii, ciągłe zmęczenie
  • drażliwość, zmiany nastrojów
  • niska odporność organizmu
  • wypadanie włosów lub łysienie plackowate
  • łuszczyca
  • bóle jelit lub jelito drażliwe
  • suche śluzówki
  • problem z pamięcią i koncentracją
  • drętwienie kończyn
  • pokrzywka
  • atopowe zapalenie skóry
  • powtarzające się poronienia

Więcej na temat diagnostyki chorób autoimmunologicznych znajdziesz w filmie Diagnostyka laboratoryjna w chorobach autoimmunologicznych.

Być można od dawna obserwujesz u siebie powyższe dolegliwości. Oczywiście, część z nich może dotyczyć zupełnie innych schorzeń, więc nie panikuj, jeśli wypadają ci włosy i czasem masz problem z koncentracją. Być może masz już zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną, ale lekarz nie przekazał ci innych sposobów na walkę z rozwojem choroby czy zmniejszeniem liczby przeciwciał w organizmie.

Sprawdź więc jakie są najczęściej spotykane choroby autoimmunologiczne:

  • choroba Addisona
  • niedokrwistość złośliwa
  • zapalenie skórno-mięśniowe
  • toczeń (różne odmiany) SLE
  • stwardnienie rozsiane SM
  • zespół Sjögrena SS
  • twardzina układowa PSS
  • zespół antyfosfolipidowy APS
  • zapalenie wątroby AIH
  • mieszana choroba tkanki łącznej MCTD
  • zapalenie wielomięśniowe PM
  • zapalenie skórno-mięśniowe DM
  • reumatoidalne zapalane stawów RZS
  • Hashimoto
  • Graves Basedow
  • cukrzyca typ 1
  • celiakia

Po znakiem zapytania są schorzenia, które nie zostały do końca zakwalifikowane do autoagresywnych, ale podejrzewa się je o podłoże autoimmunologiczne: schizofrenia, endometrioza, sarkoidoza,  łysienie plackowate, łuszczyca, rumień, niepłodność, atopowe zapalenie skóry.

Dieta to jeden z najważniejszych kroków w drodze do wyleczenia, dlatego nie powinna być samodzielnie układana. Każdy z nas jest inny, mamy różne wyniki badań, dlatego warto pamiętać, że nie znajdziemy sami najlepszego i najbardziej efektywnego sposobu  na walkę z chorobą. Ważne jest wsparcie i współpraca z dietetykiem.  Przechodzimy więc powoli do sedna – stosowanie protokołu autoimmunologicznego!

Co to jest protokół autoimmunologiczny?

Protokół autoimmunologiczny (ang. autoimmune protocol lub AIP) to program dietetyczny skierowany do osób cierpiących na choroby autoagresywne. Chorób tych nie da się całkowicie wyleczyć, jednakże stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania może cofnąć chorobę, spowodować remisję lub całkowicie usunąć objawy. Jest to bardzo restrykcyjna i nietypowa dieta, a produkty, które są w niej zakazane mogą cię bardzo zaskoczyć!

W protokole autoimmunologicznym podstawą jest odstawienie glutenu i nabiału oraz pod opieką dietetyka stopniowe wprowadzanie kolejnych pokarmów. Informacje co dokładnie możesz jeść, a z czego powinieneś zrezygnować znajdziesz poniżej!

Więcej na temat protokołu autoimmunologicznego znajdziesz również w naszym filmie Protokół autoimmunologiczny.

Protokół autoimmunologiczny zakłada wykluczenie wszystkich potencjalnie szkodliwych produktów na co najmniej 30 dni, a najlepiej na 90 dni. Czasami niestety, zmiany muszą być wprowadzone na dłuższy czas. Jest to bardzo indywidualna kwestia. Następnie włącza się po kolei zakazane produkty i obserwuje organizm. Problematyczne mogą być wszystkie produkty lub tylko jeden. Najczęściej problem dotyczy grupy produktów (np. nabiał, warzywa psiankowate, pestki, orzechy, zboża i pseudozboża). Dieta eliminacyjna jest wbrew pozorom najprostszą i najszybszą drogą do polepszenia stanu zdrowia. Celem wprowadzenia eliminacji, najlepiej jest wykonać testy nietolerancji pokarmowych. Takie testy może zlecić ci jeden z naszych dietetyków – sprawdź!

Ajwen poleca! Dieta w protokole autoimmunologicznym?

Dieta w autoagresji – różne podejścia jeden efekt!
Zaplanowanie odpowiedniego odżywiania w chorobach autoimmunologicznych to duże wyzwanie, dlatego nie powinno się tego robić samemu . Bardzo przydatna będzie pomoc dietetyka, który zaproponuje odpowiednie rozwiązanie i pokieruje naszą ścieżką leczenia (polecamy skorzystać z doświadczonej kadry Ajwen). Dieta w autoagresji to obowiązkowo dieta bez glutenu i nabiału. W zależności od stanu naszego organizmu, schorzeń i dolegliwości możemy zdecydować się na dietę paleo, protokół autoimmunologiczny, Body Ecology – Donna Gates czy dietę Dr Dąbrowskiej, możemy nimi też rotować. Ważne są również odpowiednio dobrane suplementy.

Odpowiednio dobrana dieta ma nam pomóc w redukcji dolegliwości. Bardzo ważne jest więc zlokalizowanie czynników wyzwalających chorobę, uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów, które mogły być spowodowane nieprawidłowym wchłanianiem i zadbanie o nasze jelita. Odzyskanie właściwej funkcji przewodu pokarmowego może potrwać od 6 miesięcy do nawet jednego roku! W tym czasie naszym głównym celem powinna być odpowiednio dobrana dieta.

Dieta w protokole – najważniejsze zasady!

Poniżej prezentujemy najważniejsze zasady, które obowiązują w protokole autoimmunologicznym. Oczywiście nie wszystko da się wpasować w jeden schemat, więc jeśli masz jakiekolwiek pytania czy wątpliwości, warto to skonsultować z dietetykiem!

  1. Spożywanie żywej żywności. Żywa żywność to żywność  fermentująca, dojrzewająca, kiszona, nie paczkowana i nie obrobiona termicznie.
  2. Spożywanie czystej żywność. Żywność bez dodatków, bez konserwantów, bez sterydów i antybiotyków. Żywność, która nie jest genetycznie modyfikowana.
  3. Ograniczenie martwej żywności. To żywność paczkowana, która może przeleżeć kilka – kilkanaście lat i nic jej nie będzie. Przykładem martwej żywności jest mleko UHT, które nie posiada żadnych wartości odżywczych. To Cię może zaciekawić: mleko krowie kontra mleko roślinne.
  4. Wyklucz gluten z diety. Zastosowanie protokołu autoimmunologicznego oznacza 100% wykluczenie glutenu. To rezygnacja z produktów zawierających gluten, obserwacja etykiet podczas kupowania (nawet w mięsie możemy spotkać gluten!) oraz wysterylizowanie otoczenia (kuchnia, naczynia, warunki przygotowywania potraw). Gluten krzyżuje się z wieloma produktami i dlatego powstał protokół autoimmunologiczny. Obecnie znamy 24 substancje, które reagują krzyżowo z glutenem: żyto, jęczmień, orkisz, polska pszenica, owiec, gryka, sorgo, proso, amarantus, komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniak, konopie, teff, soja, mleko, czekolada, drożdże, sezam, tapioka (maniok lub juka), jajka oraz kawy (instant, latte, espresso, importowane). To Cię może zaciekawić: czy produkty glutenowe są zdrowe?  oraz gluten, celiakia, nieceliakialna nietolerancja glutenu – czyli jak gluten oddziałuje na organizm (link wkrótce)
  5. Ostrożnie ze zbożami i kaszami. W protokole  wyłącza się całkowicie zboża. Oczywiście dietę można modyfikować i jeśli po zakończeniu protokołu włączamy zboża (np. amarantus, gryka czy kasza jaglana), muszą one posiadać certyfikaty bezglutenowe potwierdzające bezpieczeństwo. To Cię może zaciekawić: węglowodany i ich oddziaływanie na organizm.
  6. Sprawdź nietolerancję na jaja. Jest to kolejny produkt zabroniony podczas protokołu AIP. Czy wiesz, że 50% osób nie toleruje jaj, często bezobjawowo, a w chorobach autoimmunologicznych aż 80% osób ma nietolerancje na jaja. Warto zrobić testy nietolerancji pokarmowej IgG, IgA.  Jeśli pojawi się nietolerancja, jaja trzeba całkowicie wykluczyć z diety lub spożywać tylko żółtko (to zależy od stopnia nasilenia nietolerancji). Nietolerancje bywają zarówno na jaja kurze oraz przepiórcze, kacze i gęsie. Gdzie możesz zrobić badania na nietolerancję jaj? polecamy testy w Vitaimmun – FoodScan IgG/IgA 112, prosimy wpisać w formularzu na zlecenie Ajwen.
  7. Spożywaj zielone warzywa, unikaj psiankowatych i zrezygnuj ze strączków. Strączki zawierają lektyny, które przyklejają się do naszych tkanek oraz do jelit. Po spożyciu przechodzą przez jelita do krwiobiegu powodując stany zapalne w całym organizmie. Przyczyniają się tym samym do wywoływania chorób autoimmunologicznych. To Cię może zaciekawić: wpływ diety na jelita, jak je zregenerować, co świadczy o nieszczelności oraz czy zielone soki są takie zdrowe.
  8. Zrezygnuj z nabiału. Dlaczego? Warto zrezygnować z produktów mlecznych ze względu na kazeinę (która drażni jelita i wywołuje autoagresję) oraz alfa i beta laktoglobulinę. Nabiał zawiera również laktozę, która jest nietolerowana przez większość ludzi. To Cię może zaciekawić: wszystko na temat białka.
  9. Ostrożnie z owocami. W zależności od choroby i dolegliwości możliwe będzie spożywanie owoców. To w dużej mierze kwestia indywidualna. Na pewno ważne jest wyłączenie soków owocowych ze względu na fruktozę. To Cię może zaciekawić: insulinooporność oraz dlaczego czasami tak ciężko schudnąć.
  10. Dbaj o jelita i wprowadź enzymy trawienne.
  11. Wyklucz chemię ze swojego otoczenia. Bardzo ważna w chorobach immunologicznych jest usunięcie chemii z jedzenia, kosmetyków oraz otoczenia.
  12. Unikaj stresu – popraw swoje relacje, zadbaj o brak toksyczności w twoim życiu i unikaj sytuacji stresowych, gdyż mają on wpływ na Twój organizm. Pamiętaj o relaksie, odpoczynku i fajnie spędzonych chwilach. Produkcja endorfin pozwoli na redukcję stresu!

Ajwen poleca! Potrzebujesz wsparcia w skutecznej eliminacji chemii z jedzenia. Zapisz się na wykład “Hashimoto – dieta i styl życia

Wiesz już co jeść? Produkty dozwolone

Zapoznałeś się już ze sporą dawka informacji, prawda? Jest tego dużo do przyswojenia, ale najważniejsze przed Tobą. Dotarłeś do momentu, w którym zdradzimy Ci jakie produkty są dozwolone w protokole autoimmunologicznym. Co możesz jeść, czego unikać.

  1. Mięso, ryby, owoce morza i jaja
    Baranina, dzik, indyk, cielęcina, gęś, jagnięcina, jeleń, kaczka, konina, królik, kurczak, wieprzowina, dorsz, flądra, halibut, makrela, łosoś, pstrąg, sardynki, szczupak, śledź, tuńczyk, homar, kraby, krewetki, langusty, kałamarnica, małże, omułki, ostrygi, ośmiornica.
  2. Podroby
    Spożywanie wewnętrznych organów zwierząt np. wątroba, serca czy nerki z kurczaka, królika czy cielaka. Podroby muszą być koniecznie ekologiczne i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Warto również spożywać szpik kostny oraz bulion.
  3. Surowizna
    Najlepszym mięsem jest surowa wątroba, która jest słodka w smaku. Jeśli masz problem ze spożyciem surowego mięsa można zrobić koktajl ze spiruliną i chlorellą.
    Wskazówka Ajwen! Surowa wątroba zawiera prawdziwe żelazo, które ma dużą biodostępność, zawiera również witaminy z grupy B oraz enzymy wspomagające trawienie.
  4. Warzywa
    Jedz przede wszystkim zielone warzywa: kapusta, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, szparagi, kabaczki, kiełki, cebula, szczypiorek, rzodkiewka, czosnek, rzepa, por, jarmuż, seler naciowy, koperek, pietruszka, szpinak.
  5. Owoce
    Agrest, ananas, arbuz, aronia, awokado, banan, borówka, brzoskwinia, cytryna, czereśnia, figa, granat, grejpfrut, gruszka, jabłko, jagoda, jeżyna, kiwi, liczi, mango, malina, mandarynka, marakuja, melon, morele, morwa, nashi, papaja, pigwa, pomelo, pomarańcza, poziomka, porzeczka, śliwka, truskawka, wiśnia, żurawina.
  6. Kiszonki
    Kiszone ogórki, buraki i kiszona kapusta, która poprawia florę bakteryjną jelit (jeśli nie występuje nietolerancja histaminy).
  7. Tłuszcze
    Awokado, olej kokosowy, tłuszcz zwierzęcy, oliwa, olej z wątroby dorsza (tran) lub kryla.
  8. Napoje
    Woda, napary i herbaty ziołowe.

Czego zabraknie w Twojej lodówce? Produkty zakazane

  1. Mięso, ryby i jaja
    Produkty z puszki, produkty przetworzone, produkty zawierające konserwanty, parówki, mielonki, mięso i ryby niewiadomego pochodzenia, pochodzące z hodowli masowych, nie wypasane naturalnie i ekologicznie.
  2. Warzywa
    Rezygnacja z warzyw z grupy psiankowatych. Są to warzywa, które szczególnie oddziaływają na nasz organizm. Ingerują w działanie naszego mózgu, rozszczelniają jelita oraz wpływają na układ odpornościowy. Jest to związane z substancjami chemicznymi nazywanymi glikoalkaloidy, które są używane przez rośliny do odstraszania zwierząt.  Ponadto psiankowate zawierają groźne lektyny oraz saponiny, podobnie jak zboża czy strączki. Pomidor zawiera taki typ lektyn, który bardzo szybko dostaje się do krwiobiegu i przyczynia się do rozwoju cieknącego jelita.
  3. Psiankowate: ziemniaki, papryka, bakłażan, pomidor, pieprz, chili, tytoń.
  4. Rezygnujemy również ze strączków, które zawierają niebezpieczne lektyny. Są to: fasola, soczewica, groch, bób, ciecierzyca, soja, orzeszki ziemne.
  5. Owoce
    Protokół autoimmunologiczny pozwala na jedzenie owoców i niektórych produktów skrobiowych typu batat. Jeżeli mamy insulinooporność połączoną z autoimmunologią, to zwykle zmniejszamy ilość węglowodanów, bo nadmiar insuliny może również spowodować autoagresję w organizmie.
  6. Cukier i słodycze
    Cukier biały, cukier brązowy, ciastka, ciasteczka, batoniki, czekolady, cukierki. Wyrzucamy każdy rodzaj cukru, produkty zawierające syrop fruktozowo-glukozowy, glukozowy. Miód jest w porządku, jeśli mamy prawdziwy miód ze sprawdzonych źródeł, wtedy może mieć on korzystne działanie.
  7. Orzechy i nasiona
    Orzechy brazylijskie, dynia łuskana, kasztany, orzechy laskowe, migdały, pekany, pini, pistacje, sezam, słonecznik, orzechy włoskie, nerkowce – również są niedozwolone podczas trwania protokołu AIP. Jedynym dozwolonym podczas trwania protokołu jest orzech kokosowy.
  8. Mąki i kasze ze zbóż
    Kasza jaglana, amarantus, kasza gryczana czy komosa ryżowa – tych należy unikać podczas protokołu! Zamiast mąk ze zbóż, możesz stosować takie mąki jak: mąka z bananów, mąka z kasztanów, mąka żołędziowa, sago – mączka skrobiowa z palmy sagowej, maranta, kudzu.
  9. Produkty i dania z mąki pszennej
    Wszystkie produkty, które zawierają mąkę pszenną oraz mąki zawierające gluten. Chleb pszenny, bułki pszenne, ciasta, ciasteczka, rogaliki, wafelki, drożdżówki, pączki, innego rodzaju słodkie wypieki, pierogi, naleśniki, pizza, makarony, zapiekanki makaronowe.
    Wskazówka Ajwen! Celiakia oznacza 100% rezygnację z glutenu. Pozbycie się z diety wszelkich produktów mogących zawierać nawet śladowe ilości glutenu: mięsa z hipermarketów, przyprawy, sosy czy niecertyfikowane kasze bezglutenowe tj. amarantus czy gryka. Dodatkowo otoczenie chorego na celiakię musi zostać całkowicie wysterylizowane. Oznacza to, że kuchnia oraz domownicy muszą się dostosować do diety i zasad chorego.
  10. Nabiał
    Mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, śmietana, żółty ser, biały ser.
  11. Cukier i słodycze
    Cukier biały, cukier brązowy, ciastka, ciasteczka, batoniki, czekolady, cukierki, czekolada, czekolada mleczna.
  12. Tłuszcze roślinne
    Margaryna, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy itp.). Rezygnacja z olejów roślinnych, które mogą być toksyczne dla naszego organizmu.
  13. Napoje
    Herbata czarna, zielona, czerwona, herbaty słodzone, kawa, kakao, słodkie napoje, soki, napoje gazowane, napoje alkoholowe.

Przeszkody i problemy w protokole autoimunologicznym

Nie wiem jakie produkty mi szkodzą

Tutaj pomocny może się okazać test nietolerancji pokarmowej. Najlepszy będzie taki, który obejmuje 2 klasy przeciwciał: IgA i IgG. Nietolerancje pokarmowe dają objawy oddalone w czasie od spożycia produktu nawet o 3-4 dni, dlatego też ciężko zidentyfikować samemu, na jaki produkt jesteśmy nadwrażliwi. Ponadto zdarza się, że objawy są niespecyficzne, niezwiązane z układem pokarmowym i trudno znaleźć związek z odczuwanymi dolegliwościami a spożywaną żywnością.

Pomimo stosowania diety nie odczuwam poprawy samopoczucia oraz stanu zdrowia

Być może to stan przejściowy zanim organizm zaadoptuje się do nowego sposobu odżywiania. Jeżeli wprowadziłeś protokół autoimmunologiczny bezpośrednio po stosowaniu przeciętnej diety, bez fazy przejściowej, faza adaptacji może potrwać dłużej niż gdybyś stosował protokół po wcześniejszym stosowaniu Diety Paleo lub Samuraja (bezglutenowej i bezmlecznej). Możliwe, że spożywasz również zbyt małą ilość węglowodanów, lub spożywasz zbyt mało kalorii w posiłkach. Możesz ponadto cierpieć na dodatkowe, nieuwzględnione w protokole, nietolerancje pokarmowe.

Moje wyniki badań nie poprawiają się

Czasem trzeba trochę poczekać, by zauważyć poprawę widoczną w wynikach badań. Jeśli jednak dostrzegasz poprawę samopoczucia, lepiej śpisz, chudniesz, to znaczy, że Twój organizm wraca do równowagi, nawet jeśli potrzeba trochę czasu by móc to zaobserwować w wynikach badań.

Dokuczają mi uporczywe problemy trawienne

Być może zbyt szybko zwiększyłeś ilość tłuszczu w diecie, lub masz problem z trawieniem celulozy i źle się czujesz po zjedzeniu surowych warzyw. W takiej sytuacji spożywaj warzywa w postaci gotowanej lub zmiksowanej (np. w formie zup-kremów). Spowoduje to rozbicie celulozy na bardziej przyswajalne formy.

Brak mi energii

Bardzo prawdopodobne, że organizm przestawia się na spalanie tłuszczu zamiast cukru i przez kilka pierwszych dni możesz czuć się gorzej.

Uprawiam sport i nie mam siły na treningi

Protokół autoimmunologiczny jest dość restrykcyjną dietą, wykluczającą wiele grup produktów, więc początkowo po jego wprowadzeniu organizm musi się przystosować do zmian. Lepiej w początkowej fazie nie trenować zbyt intensywnie i dać organizmowi czas na przestawienie się. Ponadto protokół autoimmunologiczny jest głównie przeznaczony dla osób z chorobami z autoagresji, dla których bardzo intensywny wysiłek nie jest wskazany. Przyczynia się on  bowiem do podnoszenia poziomu kortyzolu i rozszczelnienia jelit a tym samym wzmaga stan zapalny w organizmie, który chcemy wyciszyć.

Skonsultuj z dietetykiem czy sport, który uprawiasz jest odpowiedni dla ciebie i twojego stanu zdrowia.

Nie mogę schudnąć

Być może spożywasz zbyt dużo owoców i masz problem z gospodarką cukrową. Do problemów ze schudnięciem mogą przyczyniać się także niezidentyfikowane nietolerancje pokarmowe, wywołujące stan zapalny w organizmie. Podobnie problemem może być białko jedzone na kolację – białko również stymuluje wyrzut insuliny, choć nie w tak dużym stopniu jak węglowodany. Dlaczego czasami nie możesz schudnąć?

Nie mogę przytyć

Być może jesz zbyt mało węglowodanów lub posiłki są zbyt mało kaloryczne. Sprawdź, czy spożywasz wystarczającą ilość posiłków i odpowiednio duże porcje. Jeżeli jesteś osobą aktywną fizycznie, ilość węglowodanów ma tym większe znaczenie.

Czy na pewno masz nadkwasotę i refluks?

Zalecenia medyczne/dietetyczne są zwykle takie: jedzmy często ale mało, jedzmy lekkostrawnie czyli mączne, pszenne lub produkty typu pierś kurczaka (nie tłuste), unikajmy kwaśnych potraw, stosujmy leki zobojętniające kwas solny. Pijmy dużo płynów. WSZYSTKIE TE ZALECENIA SĄ ZŁE! – dlaczego? Dowiedz się więcej.

Suplementacja w protokole autoimmunologicznym

Suplementacja w protokole autoimmunologicznym to sprawa bardzo indywidualna. Ważne jest, aby nie kupować i nie stosować suplementów na własną rękę. Takie działanie może nam dodatkowo zaszkodzić. Warto zrobić komplet badań i skonsultować je z dietetykiem. Suplementy są dobierane do współistniejącego problemu: jelita, insulinooporność, zaburzenia metylacji.

Poniżej lista przykładowych suplementów. Przed spożyciem należy wykonać odpowiednie badania i skonsultować wyniki z dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiednie suplementy oraz dawkę.

Przykłady suplementów w zaburzeniach metylacji:

  • Methyl Guard
  • Kwas foliowy zmetylowany 5-MTHF
  • B12 zmetylowana (methyl)
  • B-Right
  • TMG 1-3g lub więcej
  • Q10
  • Cholina (500-1000g) lub fosfocholina 2x 300mg
  • Omega 3 – DHA/EPA (badania!!) 2-3g
  • Selen i cynk (100mcg / 50mg) – seleno-L-metionina, chelat aminokwasowy
  • Witamina C – 5g
  • Miedź 1,5-3mg/dzień (1 mg miedzi na każde 15 mg cynku) – nie zawsze
  • Magnez (malate) 2x 100mg (magnez i wapń)
  • Kurkumina
  • DIM
  • Sylimaryna
  • MSM
  • Ziemia okrzemkowa
  • D3/K2 lub tran, nie używać gdy jest słońce
  • R-ALA (3x100mg lub 3x200mg)
  • Probiotyki
  • Candida Suport

Przykłady suplementów w autoagresji:

  • D3 – optymalny poziom to ponad 80ng/ml (K2, D3).
    Selen – norma spożycia 55mcg (Hashimoto nawet do: 300-400mcg – ale! – 3 miesiące). Selen zmniejsza toksyczne działanie jodu na tarczycę.
  • Ferrytyna, normy 12-150ng/ml. Ferrytyna – poziom 40ng/ml jest potrzebny by zastopować wypadanie włosów, poziom ponad 70ng/ml jest niezbędny by włosy odrosły, optymalny poziom w Hashimoto 90-110ng/ml. Ferritin 3 x 1
  • Cynk 25-50mg (optymalnie ok 30mg/dzień) wyższe dawki mogą obniżyć poziom żelaza i miedzi w organizmie. Co w przypadku MTHFR jest dobre.
  • Miedź 1,5-3mg/dzień (1 mg miedzi na każde 15 mg cynku) ??? (zaburzenia metylacji – miedź?)
  • Omega 3 (DHA, EPA)
  • Hormony tarczycy: Euthyrox, Letrox, Novothyral
  • Sproszkowana tarczyca (1/2 dawki)
  • Czasami jod (kelp) lub algi w diecie
  • Witamina C (acerola, camu camu)
  • R-ALA (3 x 100 mg lub 3 x 200 mg)
  • TMG (trimetyloglicyna – betaina) (3 x 1000mg) – donor grup metylowych
  • Żywe kultury bakterii (Lactobacillusy i Bifidobacterie) lub SBO – Body Biotics
  • B-complex (zmetylowany) – Jarrow Formulas (1000%)
  • Betaina HCL (650mg x ….)
  • Cholina (0,5-1g), Inozytol (0,5-4g) – wit z grupy B
  • Kurkumina 500-2000mg/dzień
  • Cynamon – wyciąg w kapsułkach 1000mg/dzień
  • Resveratrol 2 x 5mg (już działa) – zwykle 250-500mg/dzień
  • Berberyna (berberyna HCL) – 500-1000mg/dzień
  • Wyciąg z pestek winogron (Grape Seed Extract) 500-600mg/dzień
  • Korzeń Maca – 10g/dzień
  • Kwercetyna 800mg (2-3x dz)
  • Gotu Kola – poprawia funkcje mózgu, np. w chorobie Alzheimera (1000mg/dzień)
  • Sylimaryna (300mg x 3)
  • Multiwitaminy – naturalne

Najważniejsze porady w protokole autoimmunologicznym

Poniżej najważniejsze wskazówki, które pomogą Ci podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego. Jeśli masz pytania umów się na wizytę z dietetykiem, który rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości!

  • Pij codziennie 2 l wody.
  • Jedz dobre tłuszcze: awokado, olej kokosowy, smalec, łój wołowy i barani czy oliwa do sałatek.
  • Unikaj produktów przetworzonych z dodatkami E.
  • Sprawdzaj etykiety każdego produktu, który chcesz zakupić – gluten może być wszędzie!
  • Jedz mięso i warzywa z ekologicznych źródeł.
  • Łącz mięso z warzywami nie skrobiowymi.
  • Unikaj roślin psiankowatych takich jak ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, jagody goji, tytoń (palenie papierosów), niektórych przypraw np. pieprz, gałka muszkatołowa, chili.
  • Dbaj o jelita – ich naprawa może potrwać nawet do roku!
  • Jedz kiszonki, gdyż zawierają żywe kultury bakterii (jeśli nie masz nietolerancji histaminy).
  • Spożywaj surowe warzywa do każdego posiłku, jeśli twój organizm nie ma problemu z trawieniem. Jeśli pojawiają się problemy trawienne warto wprowadzić warzywa gotowane np. zupy kremy.
  • Pij soki warzywne z wyciskarek.
  • Unikaj soków owocowych ze względu na nadmiar cukrów, natomiast owoce zwykle są dozwolone, to zależy czy cierpisz na insulinooporność i w jakim stopniu jest nasilona.
  • Spożywaj produkty, które odżywają ciało i umysł. Wybieraj te gęste odżywczo: wątroba i inne podroby, tłuszcz zwierzęcy, wywary na kościach, brokuły, jarmuż, zielone warzywa.
  • Cierpisz na wzdęcia – wyłącz produkty z grupy FODMAP. Zobacz co może powodować problemy z jelitami.
  • Prowadź swój dzienniczek żywieniowy. Codziennie zapisuj objawy, samopoczucie, wagę, wyróżnienia. Bądź sam dla siebie coachem i motywatorem.
  • Zadbaj o relaks, stosuj zasadę 8-8-8 (8 godzin pracy, 8 godzin czasu wolnego, 8 godzin snu).
  • Zadbaj o swoje nadnercza – dowiesz się jak na wykładzie pt. Dlaczego nie mogę schudnąć

Pamiętaj, że te treści to nie porada medyczna. Wszelkie zmiany żywieniowe przeprowadzaj pod opieką lekarza lub dietetyka!

dietetycy ajwen

Autor



Iwona Wierzbicka

Jeśli cierpisz na Hashimoto, RZS, bielactwo, łuszczycę, toczeń, albo inną chorobę o nieznanym podłożu, spróbuj protokołu autoimmunologicznego. Dla wielu osób jest szansą na zdrowie lub znaczne złagodzenie dolegliwości chorobowych.

Co to są choroby autoimmunologiczne?

Czy to możliwe, abyśmy byli groźni sami dla siebie? Aby nasz własny organizm inicjował złożone procesy niszczenia organów oraz nas samych? Niestety tak. Tym właśnie charakteryzują się choroby autoimmunologiczne. Z powodu błędnie ukierunkowanych procesów i reakcji układu odpornościowego organizm przez pomyłkę atakuje sam siebie. Konsekwencją tego jest szereg chorób autoimmunologicznych, które stają się coraz powszechniejsze i często atakują dwójkami lub trójkami. Z roku na rok wzrasta liczba chorych, a dane są naprawdę przerażające: 1 na 12 kobiet oraz 1 na 24 mężczyzn cierpi na chorobę autoimmunologiczną! Są często przekazywane z pokolenia na pokolenie i co najgorsze: latami bywają niezdiagnozowane!

Czy mamy wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych?

Mamy dwie wiadomości: dobrą i złą. Nie tylko geny mają wpływ na rozwój autoagresji, ale również wiele czynników zewnętrznych, z którymi możemy walczyć! Bardzo duże znaczenie ma żywność. Wiele produktów powoduje zaburzenia w naszym układzie pokarmowym doprowadzając do rozwoju chorób autoagresywnych. Przykładem są cieknące jelita, przez które niewielkie ilości trujących związków, toksyn, niestrawionych elementów czy kulek tłuszczu (homogenizatów) przedostają się do układu krwionośnego. Później trafiają do wątroby, stawów, trzustki i innych narządów powodując rozwój stanów zapalnych. Następny etapem są już choroby autoimmunologiczne.

Wszystko zaczyna się w jelitach

Stwierdzenie, że wszystko zaczyna się w jelitach jest bardzo prawdziwe! To nasz niezastąpiony strażnik pomiędzy światem zewnętrznym i wewnętrznym. Kiedy ta bariera przestaje prawidłowo funkcjonować, narażamy się na rozwój chorób autoagresywnych.

Sprawdź czy 3 najczęstsze choroby jelit dotyczą Ciebie!

Żywność zmodyfikowana genetycznie, nierozpoznawana przez nasz organizm, przez co źle trawiona (np. gluten), martwa (paczkowana) czy mocno obrobiona termicznie ma ogromny wpływ na nasz organizm! Brak bakterii i odpowiednich enzymów, nadmiar węglowodanów, obecność lektyn, kazeiny, antybiotyków, sterydów, stymulatorów, chemii, homogenizatów, kwasu fitynowego czy nawet działających prozapalnie olei roślinnych to czynniki, które również mają wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych. Jeśli dodamy sobie do tego ciągły stres, który jest dolegliwością naszych czasów, infekcje, szczepienia, zakażenia bakteryjne czy wirusowe to robi się tego naprawdę dużo!

A to jeszcze nie wszystko. Poniżej lista czynników, które także mają wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych:

  • geny
  • niewłaściwa flora bakteryjna w jelitach i cieknące jelito
  • niewłaściwe pH żołądka
  • niedobory składników pokarmowych
  • dysfunkcja nadnerczy
  • niewłaściwy poziom hormonów płciowych
  • niski poziom witaminy D3
  • za mało lub za dużo jodu
  • nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe
  • zatrucia metalami ciężkimi (zaburzenia metylacji – MTHFR)
  • candida
  • pasożyty

Choć to wszystko brzmi bardzo poważnie, warto mieć świadomość, że możemy wpływać na nasze geny! Jedzenie naprawdę na znaczenie! To, jak funkcjonujemy na co dzień, co jemy, jak dbamy o siebie i swoją rodzinę ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Nawet jeśli już pojawiła się choroba autoimmunologiczna w naszym bliskim otoczeniu, najważniejsze jest to, byśmy wiedzieli co mamy z tym zrobić. Odpowiednia dieta można zdziałać cuda, ale o tym już za chwilę!

Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety w chorobie autoimmunologicznej? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!

Czy to mnie dotyczy? Jak zdiagnozować chorobę autoagresywną?

Profesjonalna diagnostyka jest bardzo ważna, dlatego wszelkie kroki należy podejmować we współpracy z lekarzem i dietetykiem. Nie diagnozujemy i nie leczymy się sami w domu! Przeczytanie kilku artykułów w Internecie i pozyskanie wiedzy na temat autoagresji to dopiero początek. Co powinno budzić nasz niepokój? Jakie objawy mogą wskazywać na chorobę autoimmunologiczną?

  • bóle mięśni i stawów
  • brak energii, ciągłe zmęczenie
  • drażliwość, zmiany nastrojów
  • niska odporność organizmu
  • wypadanie włosów lub łysienie plackowate
  • łuszczyca
  • bóle jelit lub jelito drażliwe
  • suche śluzówki
  • problem z pamięcią i koncentracją
  • drętwienie kończyn
  • pokrzywka
  • atopowe zapalenie skóry
  • powtarzające się poronienia

Więcej na temat diagnostyki chorób autoimmunologicznych znajdziesz w filmie Diagnostyka laboratoryjna w chorobach autoimmunologicznych.

Być można od dawna obserwujesz u siebie powyższe dolegliwości. Oczywiście, część z nich może dotyczyć zupełnie innych schorzeń, więc nie panikuj, jeśli wypadają ci włosy i czasem masz problem z koncentracją. Być może masz już zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną, ale lekarz nie przekazał ci innych sposobów na walkę z rozwojem choroby czy zmniejszeniem liczby przeciwciał w organizmie.

Sprawdź więc jakie są najczęściej spotykane choroby autoimmunologiczne:

  • choroba Addisona
  • niedokrwistość złośliwa
  • zapalenie skórno-mięśniowe
  • toczeń (różne odmiany) SLE
  • stwardnienie rozsiane SM
  • zespół Sjögrena SS
  • twardzina układowa PSS
  • zespół antyfosfolipidowy APS
  • zapalenie wątroby AIH
  • mieszana choroba tkanki łącznej MCTD
  • zapalenie wielomięśniowe PM
  • zapalenie skórno-mięśniowe DM
  • reumatoidalne zapalane stawów RZS
  • Hashimoto
  • Graves Basedow
  • cukrzyca typ 1
  • celiakia

Po znakiem zapytania są schorzenia, które nie zostały do końca zakwalifikowane do autoagresywnych, ale podejrzewa się je o podłoże autoimmunologiczne: schizofrenia, endometrioza, sarkoidoza,  łysienie plackowate, łuszczyca, rumień, niepłodność, atopowe zapalenie skóry.

Dieta to jeden z najważniejszych kroków w drodze do wyleczenia, dlatego nie powinna być samodzielnie układana. Każdy z nas jest inny, mamy różne wyniki badań, dlatego warto pamiętać, że nie znajdziemy sami najlepszego i najbardziej efektywnego sposobu  na walkę z chorobą. Ważne jest wsparcie i współpraca z dietetykiem.  Przechodzimy więc powoli do sedna – stosowanie protokołu autoimmunologicznego!

Co to jest protokół autoimmunologiczny?

Protokół autoimmunologiczny (ang. autoimmune protocol lub AIP) to program dietetyczny skierowany do osób cierpiących na choroby autoagresywne. Chorób tych nie da się całkowicie wyleczyć, jednakże stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania może cofnąć chorobę, spowodować remisję lub całkowicie usunąć objawy. Jest to bardzo restrykcyjna i nietypowa dieta, a produkty, które są w niej zakazane mogą cię bardzo zaskoczyć!

W protokole autoimmunologicznym podstawą jest odstawienie glutenu i nabiału oraz pod opieką dietetyka stopniowe wprowadzanie kolejnych pokarmów. Informacje co dokładnie możesz jeść, a z czego powinieneś zrezygnować znajdziesz poniżej!

Więcej na temat protokołu autoimmunologicznego znajdziesz również w naszym filmie Protokół autoimmunologiczny.

Protokół autoimmunologiczny zakłada wykluczenie wszystkich potencjalnie szkodliwych produktów na co najmniej 30 dni, a najlepiej na 90 dni. Czasami niestety, zmiany muszą być wprowadzone na dłuższy czas. Jest to bardzo indywidualna kwestia. Następnie włącza się po kolei zakazane produkty i obserwuje organizm. Problematyczne mogą być wszystkie produkty lub tylko jeden. Najczęściej problem dotyczy grupy produktów (np. nabiał, warzywa psiankowate, pestki, orzechy, zboża i pseudozboża). Dieta eliminacyjna jest wbrew pozorom najprostszą i najszybszą drogą do polepszenia stanu zdrowia. Celem wprowadzenia eliminacji, najlepiej jest wykonać testy nietolerancji pokarmowych. Takie testy może zlecić ci jeden z naszych dietetyków – sprawdź!

Ajwen poleca! Dieta w protokole autoimmunologicznym?

Dieta w autoagresji – różne podejścia jeden efekt!
Zaplanowanie odpowiedniego odżywiania w chorobach autoimmunologicznych to duże wyzwanie, dlatego nie powinno się tego robić samemu . Bardzo przydatna będzie pomoc dietetyka, który zaproponuje odpowiednie rozwiązanie i pokieruje naszą ścieżką leczenia (polecamy skorzystać z doświadczonej kadry Ajwen). Dieta w autoagresji to obowiązkowo dieta bez glutenu i nabiału. W zależności od stanu naszego organizmu, schorzeń i dolegliwości możemy zdecydować się na dietę paleo, protokół autoimmunologiczny, Body Ecology – Donna Gates czy dietę Dr Dąbrowskiej, możemy nimi też rotować. Ważne są również odpowiednio dobrane suplementy.

Odpowiednio dobrana dieta ma nam pomóc w redukcji dolegliwości. Bardzo ważne jest więc zlokalizowanie czynników wyzwalających chorobę, uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów, które mogły być spowodowane nieprawidłowym wchłanianiem i zadbanie o nasze jelita. Odzyskanie właściwej funkcji przewodu pokarmowego może potrwać od 6 miesięcy do nawet jednego roku! W tym czasie naszym głównym celem powinna być odpowiednio dobrana dieta.

Dieta w protokole – najważniejsze zasady!

Poniżej prezentujemy najważniejsze zasady, które obowiązują w protokole autoimmunologicznym. Oczywiście nie wszystko da się wpasować w jeden schemat, więc jeśli masz jakiekolwiek pytania czy wątpliwości, warto to skonsultować z dietetykiem!

  1. Spożywanie żywej żywności. Żywa żywność to żywność  fermentująca, dojrzewająca, kiszona, nie paczkowana i nie obrobiona termicznie.
  2. Spożywanie czystej żywność. Żywność bez dodatków, bez konserwantów, bez sterydów i antybiotyków. Żywność, która nie jest genetycznie modyfikowana.
  3. Ograniczenie martwej żywności. To żywność paczkowana, która może przeleżeć kilka – kilkanaście lat i nic jej nie będzie. Przykładem martwej żywności jest mleko UHT, które nie posiada żadnych wartości odżywczych. To Cię może zaciekawić: mleko krowie kontra mleko roślinne.
  4. Wyklucz gluten z diety. Zastosowanie protokołu autoimmunologicznego oznacza 100% wykluczenie glutenu. To rezygnacja z produktów zawierających gluten, obserwacja etykiet podczas kupowania (nawet w mięsie możemy spotkać gluten!) oraz wysterylizowanie otoczenia (kuchnia, naczynia, warunki przygotowywania potraw). Gluten krzyżuje się z wieloma produktami i dlatego powstał protokół autoimmunologiczny. Obecnie znamy 24 substancje, które reagują krzyżowo z glutenem: żyto, jęczmień, orkisz, polska pszenica, owiec, gryka, sorgo, proso, amarantus, komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniak, konopie, teff, soja, mleko, czekolada, drożdże, sezam, tapioka (maniok lub juka), jajka oraz kawy (instant, latte, espresso, importowane). To Cię może zaciekawić: czy produkty glutenowe są zdrowe?  oraz gluten, celiakia, nieceliakialna nietolerancja glutenu – czyli jak gluten oddziałuje na organizm (link wkrótce)
  5. Ostrożnie ze zbożami i kaszami. W protokole  wyłącza się całkowicie zboża. Oczywiście dietę można modyfikować i jeśli po zakończeniu protokołu włączamy zboża (np. amarantus, gryka czy kasza jaglana), muszą one posiadać certyfikaty bezglutenowe potwierdzające bezpieczeństwo. To Cię może zaciekawić: węglowodany i ich oddziaływanie na organizm.
  6. Sprawdź nietolerancję na jaja. Jest to kolejny produkt zabroniony podczas protokołu AIP. Czy wiesz, że 50% osób nie toleruje jaj, często bezobjawowo, a w chorobach autoimmunologicznych aż 80% osób ma nietolerancje na jaja. Warto zrobić testy nietolerancji pokarmowej IgG, IgA.  Jeśli pojawi się nietolerancja, jaja trzeba całkowicie wykluczyć z diety lub spożywać tylko żółtko (to zależy od stopnia nasilenia nietolerancji). Nietolerancje bywają zarówno na jaja kurze oraz przepiórcze, kacze i gęsie. Gdzie możesz zrobić badania na nietolerancję jaj? polecamy testy w Vitaimmun – FoodScan IgG/IgA 112, prosimy wpisać w formularzu na zlecenie Ajwen.
  7. Spożywaj zielone warzywa, unikaj psiankowatych i zrezygnuj ze strączków. Strączki zawierają lektyny, które przyklejają się do naszych tkanek oraz do jelit. Po spożyciu przechodzą przez jelita do krwiobiegu powodując stany zapalne w całym organizmie. Przyczyniają się tym samym do wywoływania chorób autoimmunologicznych. To Cię może zaciekawić: wpływ diety na jelita, jak je zregenerować, co świadczy o nieszczelności oraz czy zielone soki są takie zdrowe.
  8. Zrezygnuj z nabiału. Dlaczego? Warto zrezygnować z produktów mlecznych ze względu na kazeinę (która drażni jelita i wywołuje autoagresję) oraz alfa i beta laktoglobulinę. Nabiał zawiera również laktozę, która jest nietolerowana przez większość ludzi. To Cię może zaciekawić: wszystko na temat białka.
  9. Ostrożnie z owocami. W zależności od choroby i dolegliwości możliwe będzie spożywanie owoców. To w dużej mierze kwestia indywidualna. Na pewno ważne jest wyłączenie soków owocowych ze względu na fruktozę. To Cię może zaciekawić: insulinooporność oraz dlaczego czasami tak ciężko schudnąć.
  10. Dbaj o jelita i wprowadź enzymy trawienne.
  11. Wyklucz chemię ze swojego otoczenia. Bardzo ważna w chorobach immunologicznych jest usunięcie chemii z jedzenia, kosmetyków oraz otoczenia.
  12. Unikaj stresu – popraw swoje relacje, zadbaj o brak toksyczności w twoim życiu i unikaj sytuacji stresowych, gdyż mają on wpływ na Twój organizm. Pamiętaj o relaksie, odpoczynku i fajnie spędzonych chwilach. Produkcja endorfin pozwoli na redukcję stresu!

Ajwen poleca! Potrzebujesz wsparcia w skutecznej eliminacji chemii z jedzenia. Zapisz się na wykład “Hashimoto – dieta i styl życia

Wiesz już co jeść? Produkty dozwolone

Zapoznałeś się już ze sporą dawka informacji, prawda? Jest tego dużo do przyswojenia, ale najważniejsze przed Tobą. Dotarłeś do momentu, w którym zdradzimy Ci jakie produkty są dozwolone w protokole autoimmunologicznym. Co możesz jeść, czego unikać.

  1. Mięso, ryby, owoce morza i jaja
    Baranina, dzik, indyk, cielęcina, gęś, jagnięcina, jeleń, kaczka, konina, królik, kurczak, wieprzowina, dorsz, flądra, halibut, makrela, łosoś, pstrąg, sardynki, szczupak, śledź, tuńczyk, homar, kraby, krewetki, langusty, kałamarnica, małże, omułki, ostrygi, ośmiornica.
  2. Podroby
    Spożywanie wewnętrznych organów zwierząt np. wątroba, serca czy nerki z kurczaka, królika czy cielaka. Podroby muszą być koniecznie ekologiczne i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Warto również spożywać szpik kostny oraz bulion.
  3. Surowizna
    Najlepszym mięsem jest surowa wątroba, która jest słodka w smaku. Jeśli masz problem ze spożyciem surowego mięsa można zrobić koktajl ze spiruliną i chlorellą.
    Wskazówka Ajwen! Surowa wątroba zawiera prawdziwe żelazo, które ma dużą biodostępność, zawiera również witaminy z grupy B oraz enzymy wspomagające trawienie.
  4. Warzywa
    Jedz przede wszystkim zielone warzywa: kapusta, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, szparagi, kabaczki, kiełki, cebula, szczypiorek, rzodkiewka, czosnek, rzepa, por, jarmuż, seler naciowy, koperek, pietruszka, szpinak.
  5. Owoce
    Agrest, ananas, arbuz, aronia, awokado, banan, borówka, brzoskwinia, cytryna, czereśnia, figa, granat, grejpfrut, gruszka, jabłko, jagoda, jeżyna, kiwi, liczi, mango, malina, mandarynka, marakuja, melon, morele, morwa, nashi, papaja, pigwa, pomelo, pomarańcza, poziomka, porzeczka, śliwka, truskawka, wiśnia, żurawina.
  6. Kiszonki
    Kiszone ogórki, buraki i kiszona kapusta, która poprawia florę bakteryjną jelit (jeśli nie występuje nietolerancja histaminy).
  7. Tłuszcze
    Awokado, olej kokosowy, tłuszcz zwierzęcy, oliwa, olej z wątroby dorsza (tran) lub kryla.
  8. Napoje
    Woda, napary i herbaty ziołowe.

Czego zabraknie w Twojej lodówce? Produkty zakazane

  1. Mięso, ryby i jaja
    Produkty z puszki, produkty przetworzone, produkty zawierające konserwanty, parówki, mielonki, mięso i ryby niewiadomego pochodzenia, pochodzące z hodowli masowych, nie wypasane naturalnie i ekologicznie.
  2. Warzywa
    Rezygnacja z warzyw z grupy psiankowatych. Są to warzywa, które szczególnie oddziaływają na nasz organizm. Ingerują w działanie naszego mózgu, rozszczelniają jelita oraz wpływają na układ odpornościowy. Jest to związane z substancjami chemicznymi nazywanymi glikoalkaloidy, które są używane przez rośliny do odstraszania zwierząt.  Ponadto psiankowate zawierają groźne lektyny oraz saponiny, podobnie jak zboża czy strączki. Pomidor zawiera taki typ lektyn, który bardzo szybko dostaje się do krwiobiegu i przyczynia się do rozwoju cieknącego jelita.
  3. Psiankowate: ziemniaki, papryka, bakłażan, pomidor, pieprz, chili, tytoń.
  4. Rezygnujemy również ze strączków, które zawierają niebezpieczne lektyny. Są to: fasola, soczewica, groch, bób, ciecierzyca, soja, orzeszki ziemne.
  5. Owoce
    Protokół autoimmunologiczny pozwala na jedzenie owoców i niektórych produktów skrobiowych typu batat. Jeżeli mamy insulinooporność połączoną z autoimmunologią, to zwykle zmniejszamy ilość węglowodanów, bo nadmiar insuliny może również spowodować autoagresję w organizmie.
  6. Cukier i słodycze
    Cukier biały, cukier brązowy, ciastka, ciasteczka, batoniki, czekolady, cukierki. Wyrzucamy każdy rodzaj cukru, produkty zawierające syrop fruktozowo-glukozowy, glukozowy. Miód jest w porządku, jeśli mamy prawdziwy miód ze sprawdzonych źródeł, wtedy może mieć on korzystne działanie.
  7. Orzechy i nasiona
    Orzechy brazylijskie, dynia łuskana, kasztany, orzechy laskowe, migdały, pekany, pini, pistacje, sezam, słonecznik, orzechy włoskie, nerkowce – również są niedozwolone podczas trwania protokołu AIP. Jedynym dozwolonym podczas trwania protokołu jest orzech kokosowy.
  8. Mąki i kasze ze zbóż
    Kasza jaglana, amarantus, kasza gryczana czy komosa ryżowa – tych należy unikać podczas protokołu! Zamiast mąk ze zbóż, możesz stosować takie mąki jak: mąka z bananów, mąka z kasztanów, mąka żołędziowa, sago – mączka skrobiowa z palmy sagowej, maranta, kudzu.
  9. Produkty i dania z mąki pszennej
    Wszystkie produkty, które zawierają mąkę pszenną oraz mąki zawierające gluten. Chleb pszenny, bułki pszenne, ciasta, ciasteczka, rogaliki, wafelki, drożdżówki, pączki, innego rodzaju słodkie wypieki, pierogi, naleśniki, pizza, makarony, zapiekanki makaronowe.
    Wskazówka Ajwen! Celiakia oznacza 100% rezygnację z glutenu. Pozbycie się z diety wszelkich produktów mogących zawierać nawet śladowe ilości glutenu: mięsa z hipermarketów, przyprawy, sosy czy niecertyfikowane kasze bezglutenowe tj. amarantus czy gryka. Dodatkowo otoczenie chorego na celiakię musi zostać całkowicie wysterylizowane. Oznacza to, że kuchnia oraz domownicy muszą się dostosować do diety i zasad chorego.
  10. Nabiał
    Mleko, jogurt naturalny, kefir, maślanka, śmietana, żółty ser, biały ser.
  11. Cukier i słodycze
    Cukier biały, cukier brązowy, ciastka, ciasteczka, batoniki, czekolady, cukierki, czekolada, czekolada mleczna.
  12. Tłuszcze roślinne
    Margaryna, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy itp.). Rezygnacja z olejów roślinnych, które mogą być toksyczne dla naszego organizmu.
  13. Napoje
    Herbata czarna, zielona, czerwona, herbaty słodzone, kawa, kakao, słodkie napoje, soki, napoje gazowane, napoje alkoholowe.

Przeszkody i problemy w protokole autoimunologicznym

Nie wiem jakie produkty mi szkodzą

Tutaj pomocny może się okazać test nietolerancji pokarmowej. Najlepszy będzie taki, który obejmuje 2 klasy przeciwciał: IgA i IgG. Nietolerancje pokarmowe dają objawy oddalone w czasie od spożycia produktu nawet o 3-4 dni, dlatego też ciężko zidentyfikować samemu, na jaki produkt jesteśmy nadwrażliwi. Ponadto zdarza się, że objawy są niespecyficzne, niezwiązane z układem pokarmowym i trudno znaleźć związek z odczuwanymi dolegliwościami a spożywaną żywnością.

Pomimo stosowania diety nie odczuwam poprawy samopoczucia oraz stanu zdrowia

Być może to stan przejściowy zanim organizm zaadoptuje się do nowego sposobu odżywiania. Jeżeli wprowadziłeś protokół autoimmunologiczny bezpośrednio po stosowaniu przeciętnej diety, bez fazy przejściowej, faza adaptacji może potrwać dłużej niż gdybyś stosował protokół po wcześniejszym stosowaniu Diety Paleo lub Samuraja (bezglutenowej i bezmlecznej). Możliwe, że spożywasz również zbyt małą ilość węglowodanów, lub spożywasz zbyt mało kalorii w posiłkach. Możesz ponadto cierpieć na dodatkowe, nieuwzględnione w protokole, nietolerancje pokarmowe.

Moje wyniki badań nie poprawiają się

Czasem trzeba trochę poczekać, by zauważyć poprawę widoczną w wynikach badań. Jeśli jednak dostrzegasz poprawę samopoczucia, lepiej śpisz, chudniesz, to znaczy, że Twój organizm wraca do równowagi, nawet jeśli potrzeba trochę czasu by móc to zaobserwować w wynikach badań.

Dokuczają mi uporczywe problemy trawienne

Być może zbyt szybko zwiększyłeś ilość tłuszczu w diecie, lub masz problem z trawieniem celulozy i źle się czujesz po zjedzeniu surowych warzyw. W takiej sytuacji spożywaj warzywa w postaci gotowanej lub zmiksowanej (np. w formie zup-kremów). Spowoduje to rozbicie celulozy na bardziej przyswajalne formy.

Brak mi energii

Bardzo prawdopodobne, że organizm przestawia się na spalanie tłuszczu zamiast cukru i przez kilka pierwszych dni możesz czuć się gorzej.

Uprawiam sport i nie mam siły na treningi

Protokół autoimmunologiczny jest dość restrykcyjną dietą, wykluczającą wiele grup produktów, więc początkowo po jego wprowadzeniu organizm musi się przystosować do zmian. Lepiej w początkowej fazie nie trenować zbyt intensywnie i dać organizmowi czas na przestawienie się. Ponadto protokół autoimmunologiczny jest głównie przeznaczony dla osób z chorobami z autoagresji, dla których bardzo intensywny wysiłek nie jest wskazany. Przyczynia się on  bowiem do podnoszenia poziomu kortyzolu i rozszczelnienia jelit a tym samym wzmaga stan zapalny w organizmie, który chcemy wyciszyć.

Skonsultuj z dietetykiem czy sport, który uprawiasz jest odpowiedni dla ciebie i twojego stanu zdrowia.

Nie mogę schudnąć

Być może spożywasz zbyt dużo owoców i masz problem z gospodarką cukrową. Do problemów ze schudnięciem mogą przyczyniać się także niezidentyfikowane nietolerancje pokarmowe, wywołujące stan zapalny w organizmie. Podobnie problemem może być białko jedzone na kolację – białko również stymuluje wyrzut insuliny, choć nie w tak dużym stopniu jak węglowodany. Dlaczego czasami nie możesz schudnąć?

Nie mogę przytyć

Być może jesz zbyt mało węglowodanów lub posiłki są zbyt mało kaloryczne. Sprawdź, czy spożywasz wystarczającą ilość posiłków i odpowiednio duże porcje. Jeżeli jesteś osobą aktywną fizycznie, ilość węglowodanów ma tym większe znaczenie.

Czy na pewno masz nadkwasotę i refluks?

Zalecenia medyczne/dietetyczne są zwykle takie: jedzmy często ale mało, jedzmy lekkostrawnie czyli mączne, pszenne lub produkty typu pierś kurczaka (nie tłuste), unikajmy kwaśnych potraw, stosujmy leki zobojętniające kwas solny. Pijmy dużo płynów. WSZYSTKIE TE ZALECENIA SĄ ZŁE! – dlaczego? Dowiedz się więcej.

Suplementacja w protokole autoimmunologicznym

Suplementacja w protokole autoimmunologicznym to sprawa bardzo indywidualna. Ważne jest, aby nie kupować i nie stosować suplementów na własną rękę. Takie działanie może nam dodatkowo zaszkodzić. Warto zrobić komplet badań i skonsultować je z dietetykiem. Suplementy są dobierane do współistniejącego problemu: jelita, insulinooporność, zaburzenia metylacji.

Poniżej lista przykładowych suplementów. Przed spożyciem należy wykonać odpowiednie badania i skonsultować wyniki z dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiednie suplementy oraz dawkę.

Przykłady suplementów w zaburzeniach metylacji:

  • Methyl Guard
  • Kwas foliowy zmetylowany 5-MTHF
  • B12 zmetylowana (methyl)
  • B-Right
  • TMG 1-3g lub więcej
  • Q10
  • Cholina (500-1000g) lub fosfocholina 2x 300mg
  • Omega 3 – DHA/EPA (badania!!) 2-3g
  • Selen i cynk (100mcg / 50mg) – seleno-L-metionina, chelat aminokwasowy
  • Witamina C – 5g
  • Miedź 1,5-3mg/dzień (1 mg miedzi na każde 15 mg cynku) – nie zawsze
  • Magnez (malate) 2x 100mg (magnez i wapń)
  • Kurkumina
  • DIM
  • Sylimaryna
  • MSM
  • Ziemia okrzemkowa
  • D3/K2 lub tran, nie używać gdy jest słońce
  • R-ALA (3x100mg lub 3x200mg)
  • Probiotyki
  • Candida Suport

Przykłady suplementów w autoagresji:

  • D3 – optymalny poziom to ponad 80ng/ml (K2, D3).
    Selen – norma spożycia 55mcg (Hashimoto nawet do: 300-400mcg – ale! – 3 miesiące). Selen zmniejsza toksyczne działanie jodu na tarczycę.
  • Ferrytyna, normy 12-150ng/ml. Ferrytyna – poziom 40ng/ml jest potrzebny by zastopować wypadanie włosów, poziom ponad 70ng/ml jest niezbędny by włosy odrosły, optymalny poziom w Hashimoto 90-110ng/ml. Ferritin 3 x 1
  • Cynk 25-50mg (optymalnie ok 30mg/dzień) wyższe dawki mogą obniżyć poziom żelaza i miedzi w organizmie. Co w przypadku MTHFR jest dobre.
  • Miedź 1,5-3mg/dzień (1 mg miedzi na każde 15 mg cynku) ??? (zaburzenia metylacji – miedź?)
  • Omega 3 (DHA, EPA)
  • Hormony tarczycy: Euthyrox, Letrox, Novothyral
  • Sproszkowana tarczyca (1/2 dawki)
  • Czasami jod (kelp) lub algi w diecie
  • Witamina C (acerola, camu camu)
  • R-ALA (3 x 100 mg lub 3 x 200 mg)
  • TMG (trimetyloglicyna – betaina) (3 x 1000mg) – donor grup metylowych
  • Żywe kultury bakterii (Lactobacillusy i Bifidobacterie) lub SBO – Body Biotics
  • B-complex (zmetylowany) – Jarrow Formulas (1000%)
  • Betaina HCL (650mg x ….)
  • Cholina (0,5-1g), Inozytol (0,5-4g) – wit z grupy B
  • Kurkumina 500-2000mg/dzień
  • Cynamon – wyciąg w kapsułkach 1000mg/dzień
  • Resveratrol 2 x 5mg (już działa) – zwykle 250-500mg/dzień
  • Berberyna (berberyna HCL) – 500-1000mg/dzień
  • Wyciąg z pestek winogron (Grape Seed Extract) 500-600mg/dzień
  • Korzeń Maca – 10g/dzień
  • Kwercetyna 800mg (2-3x dz)
  • Gotu Kola – poprawia funkcje mózgu, np. w chorobie Alzheimera (1000mg/dzień)
  • Sylimaryna (300mg x 3)
  • Multiwitaminy – naturalne

Najważniejsze porady w protokole autoimmunologicznym

Poniżej najważniejsze wskazówki, które pomogą Ci podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego. Jeśli masz pytania umów się na wizytę z dietetykiem, który rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości!

  • Pij codziennie 2 l wody.
  • Jedz dobre tłuszcze: awokado, olej kokosowy, smalec, łój wołowy i barani czy oliwa do sałatek.
  • Unikaj produktów przetworzonych z dodatkami E.
  • Sprawdzaj etykiety każdego produktu, który chcesz zakupić – gluten może być wszędzie!
  • Jedz mięso i warzywa z ekologicznych źródeł.
  • Łącz mięso z warzywami nie skrobiowymi.
  • Unikaj roślin psiankowatych takich jak ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, jagody goji, tytoń (palenie papierosów), niektórych przypraw np. pieprz, gałka muszkatołowa, chili.
  • Dbaj o jelita – ich naprawa może potrwać nawet do roku!
  • Jedz kiszonki, gdyż zawierają żywe kultury bakterii (jeśli nie masz nietolerancji histaminy).
  • Spożywaj surowe warzywa do każdego posiłku, jeśli twój organizm nie ma problemu z trawieniem. Jeśli pojawiają się problemy trawienne warto wprowadzić warzywa gotowane np. zupy kremy.
  • Pij soki warzywne z wyciskarek.
  • Unikaj soków owocowych ze względu na nadmiar cukrów, natomiast owoce zwykle są dozwolone, to zależy czy cierpisz na insulinooporność i w jakim stopniu jest nasilona.
  • Spożywaj produkty, które odżywają ciało i umysł. Wybieraj te gęste odżywczo: wątroba i inne podroby, tłuszcz zwierzęcy, wywary na kościach, brokuły, jarmuż, zielone warzywa.
  • Cierpisz na wzdęcia – wyłącz produkty z grupy FODMAP. Zobacz co może powodować problemy z jelitami.
  • Prowadź swój dzienniczek żywieniowy. Codziennie zapisuj objawy, samopoczucie, wagę, wyróżnienia. Bądź sam dla siebie coachem i motywatorem.
  • Zadbaj o relaks, stosuj zasadę 8-8-8 (8 godzin pracy, 8 godzin czasu wolnego, 8 godzin snu).
  • Zadbaj o swoje nadnercza – dowiesz się jak na wykładzie pt. Dlaczego nie mogę schudnąć

Pamiętaj, że te treści to nie porada medyczna. Wszelkie zmiany żywieniowe przeprowadzaj pod opieką lekarza lub dietetyka!

dietetycy ajwen

Autor

Iwona Wierzbicka
5 marca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

8 powodów dlaczego dieta nie działa?

Źle dobrana dieta to dieta, która nie ma prawa działać na osobie, która ją stosuje. Może być tak, że ściągnęliśmy sobie dietę z internetu albo wzięliśmy ją od koleżanki, która powiedziała, że to fantastyczna dieta,

WIĘCEJ >

Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego część 1

Jesteś po pierwszej wizycie u dietetyka? Oto kilka przydatnych wskazówek!

WIĘCEJ >

Wpływ witaminy D na wybrane jednostki chorobowe

O witaminie D zrobiło się ostatnio dość głośno. Możemy ją znaleźć wszędzie: w internecie, w sklepie, w aptece. A nawet co jest dość zaskakujące wzrasta świadomość lekarzy na temat dobroczynnych efektów suplementacji. Tysiące publikacji naukowych…

WIĘCEJ >

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety…. NIESTETY!! ludzki układ pokarmowy nie strawi…

WIĘCEJ >