Candida – co to takiego?

Candida – co to?
Candida albicans – są to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły niegroźne pod warunkiem, że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem rozpoczyna się, gdy Candida zaczyna przerastać tworząc potężną kolonizacje i zatruwając organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyjające warunki tworzymy poprzez występowanie w naszej diecie nadmiernej ilości węglowodanów, cukru, używek (alkohol, kawa, herbata).
Jak to się zaczyna?
Jeżeli nieodpowiednim postępowaniem doprowadzimy do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej to miejsce pożytecznych bakterii przejmą patogenne bakterie chorobotwórcze lub występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej formy grzybów. Grzyby takie jak np. Candida albicans zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które wpływają na zatruwanie i mogą przyczynić się do zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami. Mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.
Candida, a antybiotyki
Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy to antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powodują ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości powodują nadmierne rozrastanie się chorobotwórczych drobnoustrojów. W takiej sytuacji może dochodzić do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy również jama ustna. Takie grzyby widać na języku – biały nalot.
Co sprzyja rozwojowi?
- nieprawidłowa dieta
- niedobór witamin i pierwiastków
- spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej
- hormonalna terapia zastępcza
- używki (kawa, alkohol, nikotyna)
- stres
- leki
- antybiotyki
- upośledzenie odporności
Objawy jakie występują:
- nadmierne łaknienie węglowodanów
- trądzik
- łupież pstry
- egzemy
- pokrzywka
- wysypki
- nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, suchy kaszel, zatok, układu moczowego, pochwy itp.)
- alergie pokarmowe
- alergie wziewne
- astma
- migreny
- bóle głowy
- zespół przewlekłego zmęczenia
- metaliczny posmak w ustach
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Kamila Lipowicz
Candida – co to?
Candida albicans – są to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły niegroźne pod warunkiem, że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem rozpoczyna się, gdy Candida zaczyna przerastać tworząc potężną kolonizacje i zatruwając organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyjające warunki tworzymy poprzez występowanie w naszej diecie nadmiernej ilości węglowodanów, cukru, używek (alkohol, kawa, herbata).
Jak to się zaczyna?
Jeżeli nieodpowiednim postępowaniem doprowadzimy do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej to miejsce pożytecznych bakterii przejmą patogenne bakterie chorobotwórcze lub występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej formy grzybów. Grzyby takie jak np. Candida albicans zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które wpływają na zatruwanie i mogą przyczynić się do zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami. Mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.
Candida, a antybiotyki
Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy to antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powodują ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości powodują nadmierne rozrastanie się chorobotwórczych drobnoustrojów. W takiej sytuacji może dochodzić do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy również jama ustna. Takie grzyby widać na języku – biały nalot.
Co sprzyja rozwojowi?
- nieprawidłowa dieta
- niedobór witamin i pierwiastków
- spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej
- hormonalna terapia zastępcza
- używki (kawa, alkohol, nikotyna)
- stres
- leki
- antybiotyki
- upośledzenie odporności
Objawy jakie występują:
- nadmierne łaknienie węglowodanów
- trądzik
- łupież pstry
- egzemy
- pokrzywka
- wysypki
- nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, suchy kaszel, zatok, układu moczowego, pochwy itp.)
- alergie pokarmowe
- alergie wziewne
- astma
- migreny
- bóle głowy
- zespół przewlekłego zmęczenia
- metaliczny posmak w ustach
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem
Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym - czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem tak... Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką.
WIĘCEJ >Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?
Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod
WIĘCEJ >3 najważniejsze rzeczy w diecie Twojego dziecka
Dobrej jakości białko Mięso – uważane jest za produkt chorobotwórczy, jednak największe znaczenie ma jego jakość. Wszystkie negatywne sugestie dotyczące mięsa biorą się głównie z nieodpowiedniej obróbki termicznej. Podczas grillowania czy smażenia, wytwarzają się wielopierścieniowe…
WIĘCEJ >Pszenica: co z nią jest nie tak?
Pszenica, królową zbóż Pszenica, obok żyta i jęczmienia, jest zbożem zawierającym białka z frakcji gliadyn oraz glutenin, które w procesie zarabiania ciasta i łączenia składników zostają połączone w gluten. Nadaje on ciastu m.in właściwości sklejające…
WIĘCEJ >