logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Candida – co to takiego?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Candida – co to takiego?

candida11-512x239.jpg

Candida – co to?

Candida albicans –  są to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły niegroźne pod warunkiem, że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem rozpoczyna się, gdy Candida zaczyna przerastać tworząc potężną kolonizacje i zatruwając organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyjające warunki tworzymy poprzez występowanie w naszej diecie nadmiernej ilości węglowodanów, cukru, używek (alkohol, kawa, herbata).

Jak to się zaczyna?

Jeżeli nieodpowiednim postępowaniem doprowadzimy do degradacji i niszczenia własnej flory  jelitowej to miejsce pożytecznych bakterii przejmą patogenne bakterie chorobotwórcze lub występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej formy grzybów. Grzyby takie jak np. Candida albicans zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które wpływają na zatruwanie i mogą przyczynić się do zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami. Mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.

Candida, a antybiotyki

Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy to antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powodują ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości powodują nadmierne rozrastanie się chorobotwórczych drobnoustrojów. W takiej sytuacji może dochodzić do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy również jama ustna. Takie grzyby widać na języku – biały nalot.

Co sprzyja rozwojowi?

  • nieprawidłowa dieta
  • niedobór witamin i pierwiastków
  • spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej
  • hormonalna terapia zastępcza
  • używki (kawa, alkohol, nikotyna)
  • stres
  • leki
  • antybiotyki
  • upośledzenie odporności

Objawy jakie występują:

  • nadmierne łaknienie węglowodanów
  • trądzik
  • łupież pstry
  • egzemy
  • pokrzywka
  • wysypki
  • nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, suchy kaszel, zatok, układu moczowego, pochwy itp.)
  • alergie pokarmowe
  • alergie wziewne
  • astma
  • migreny
  • bóle głowy
  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • metaliczny posmak w ustach

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Kamila Lipowicz

Candida – co to?

Candida albicans –  są to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły niegroźne pod warunkiem, że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem rozpoczyna się, gdy Candida zaczyna przerastać tworząc potężną kolonizacje i zatruwając organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyjające warunki tworzymy poprzez występowanie w naszej diecie nadmiernej ilości węglowodanów, cukru, używek (alkohol, kawa, herbata).

Jak to się zaczyna?

Jeżeli nieodpowiednim postępowaniem doprowadzimy do degradacji i niszczenia własnej flory  jelitowej to miejsce pożytecznych bakterii przejmą patogenne bakterie chorobotwórcze lub występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej formy grzybów. Grzyby takie jak np. Candida albicans zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które wpływają na zatruwanie i mogą przyczynić się do zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami. Mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.

Candida, a antybiotyki

Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy to antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powodują ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości powodują nadmierne rozrastanie się chorobotwórczych drobnoustrojów. W takiej sytuacji może dochodzić do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy również jama ustna. Takie grzyby widać na języku – biały nalot.

Co sprzyja rozwojowi?

  • nieprawidłowa dieta
  • niedobór witamin i pierwiastków
  • spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej
  • hormonalna terapia zastępcza
  • używki (kawa, alkohol, nikotyna)
  • stres
  • leki
  • antybiotyki
  • upośledzenie odporności

Objawy jakie występują:

  • nadmierne łaknienie węglowodanów
  • trądzik
  • łupież pstry
  • egzemy
  • pokrzywka
  • wysypki
  • nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, suchy kaszel, zatok, układu moczowego, pochwy itp.)
  • alergie pokarmowe
  • alergie wziewne
  • astma
  • migreny
  • bóle głowy
  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • metaliczny posmak w ustach

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor

Kamila Lipowicz
8 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dodatki do suplementów – ale po co one?

Żyjemy w czasach, w których coraz ciężej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność, dlatego wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego suplementu powinno być ocenienie go pod…

WIĘCEJ >

Jakie warzywa jeść zimą?

Zimowy problem Większość z nas ma problem. Jakie warzywa jeść zimą. Przecież o tej porze roku nic nie rośnie. Nie ma pomidorów, ogórków, sałaty. To znaczy, być – są tyle, że z ciepłych krajów i…

WIĘCEJ >

Czy olej kokosowy jest super?

W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki będąc na zmianę uwielbianymi i oskarżanymi przez społeczeństwo i naukowców. Podobnie sytuacja wygląda z bardzo popularnym od jakiegoś czasu w…

WIĘCEJ >

Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej

Są w diecie Polaków dwa najbardziej ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo tego, że jemy je codziennie, kilka razy dziennie nie czujemy monotonii, nudy, czy braku…

WIĘCEJ >