Co w kawie piszczy
Masz problem z tym, żeby obok kawy przejść obojętnie? Nie przejmuj się, nie jesteś sam! Kawa to zaraz po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie, a w XXI w. była obok ropy najczęściej eksportowanym produktem. Kochamy kawę, nie wszyscy oczywiście, ale w zdecydowanej większości jest lubianym przez nas napojem, który ma swoje miejsce w codziennych rytuałach dnia. Na samą myśl o zaprzestaniu picia kawy przechodzą nas ciarki. Problem w tym, że kawa ma trochę z reputacji „drania” i w świadomości ludzi utrwaliła się jako napój raczej niekorzystnie wpływający na zdrowie. Czy rzeczywiście pijąc filiżankę kawy powinniśmy mieć wyrzuty sumienia?
Rozłóżmy kawę na czynniki pierwsze i weźmiemy pod mikroskop kilka zakorzenionych głęboko w społeczeństwie mitów. Pobiegnij więc zaparzyć filiżankę kawy, zanim przejdziesz do kolejnej części artykułu. Kto wie, czy po przeczytaniu będziesz mógł sięgnąć jeszcze po następną ☕️ ????.
Kwestia indywidualna
Metabolizm kawy zależny jest o genu… żartuję. Nie będziemy wchodzić w szczegóły, ważny jest wniosek, który z nich płynie. Mianowicie, to czy na kawę reagujesz dobrze, czy źle jest zapisane w dużej mierze w Twoich genach. Stąd też tak duża różnica między nami. Znam osoby, które mogą wypić dużą kawę przed snem i spać jak dzieci oraz takich, którzy po małej kawie rano będą miały problem z zaśnięciem wieczorem.
Kawa kontra magnez
„Kawa wypłukuje magnez!” – znacie to stwierdzenie? To chyba najbardziej szkodliwy mit jaki powstał. Jeszcze ciekawsze jest to, że w rzeczywistości, ten bardzo lubiany napój okazuje się bardzo dobrym źródłem magnezu. Jedno porządne espresso zawiera całe 50 mg magnezu, co u kobiet stanowi 15% dziennego zapotrzebowania. Dodatkowo z powodu wyjałowienia gleb nasza dieta jest bardzo często dość uboga w ten pierwiastek.
Kawa kontra wapń
Kolejny często powielany mit “kawa wypłukuje wapń z kości” także został obalony, co pokazują badania. Jeśli więc przy filiżance kawy martwicie się o to, że z jej powodu jesteście bliżej osteoporozy, to raczej możecie przestać zawracać sobie tym głowę.
Kawa, a wchłanianie
Żeby nie było tak kolorowo, kawa może również bardzo negatywnie wpływać na część minerałów i witamin. Bardzo popularnym błędem jest spożywanie kawy w trakcie lub po posiłku, gdyż zaburza to wchłanianie składników odżywczych i suplementów. Kawa niestety pogarsza wchłanianie żelaza (nawet do 70%!), witamin z grupy B oraz witaminy A. Warto więc pić ją zawsze w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłków i suplementów.
Kawa odwadnia?
To obok magnezu drugi najpopularniejszy mit. Prawdą jest, że kofeina zwiększa wydalanie wody z naszego organizmu, robi to jednak tylko tymczasowo, przez kilka pierwszych dni picia kawy. Jeśli więc jesteś smakoszem kawy, to okres ten prawdopodobnie masz za sobą. Rozkoszuj się więc swoją kawą i nie przejmuj się odwodnieniem.
Ciemna strona kawy
Kortyzol
Niestety, kawa może mieć także negatywy wpływ na nasz organizm. Za każdym razem, gdy pijesz kawę powodujesz wyrzut kortyzolu w swoim organizmie, co jest analogiczne z sytuacją stresową. O ile u osób zdrowych nie stanowi to większego problemu, tak u ludzi z ciągle podniesionym kortyzolem, żyjących w wiecznym stresie, kawa będzie dolewaniem benzyny do ognia.
Nieszczelne jelito
Podobnie niekorzystny wpływ kawa może mieć u osób z nieszczelnym jelitem, które jest jednym z czynników powstawania chorób autoimmunologicznych. Kawa może przyczynić się do słabszych efektów jego uszczelniania, dlatego szczególnie w okresie regeneracji jelit powinna być wyłączona z diety.
Ciąża
Kofeina przechodzi również przez łożysko oraz do mleka matki. Warto zrezygnować ze spożycia kawy w tym okresie, aby nie stymulować dziecka w ten sposób już od najmłodszych lat.
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774754
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12204390
- http://m.ajcn.nutrition.org/content/93/6/1212.full
- Katarzyna Świątkowska – Mity medyczne, które mogą zabić
Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Mateusz Ostręga
Masz problem z tym, żeby obok kawy przejść obojętnie? Nie przejmuj się, nie jesteś sam! Kawa to zaraz po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie, a w XXI w. była obok ropy najczęściej eksportowanym produktem. Kochamy kawę, nie wszyscy oczywiście, ale w zdecydowanej większości jest lubianym przez nas napojem, który ma swoje miejsce w codziennych rytuałach dnia. Na samą myśl o zaprzestaniu picia kawy przechodzą nas ciarki. Problem w tym, że kawa ma trochę z reputacji „drania” i w świadomości ludzi utrwaliła się jako napój raczej niekorzystnie wpływający na zdrowie. Czy rzeczywiście pijąc filiżankę kawy powinniśmy mieć wyrzuty sumienia?
Rozłóżmy kawę na czynniki pierwsze i weźmiemy pod mikroskop kilka zakorzenionych głęboko w społeczeństwie mitów. Pobiegnij więc zaparzyć filiżankę kawy, zanim przejdziesz do kolejnej części artykułu. Kto wie, czy po przeczytaniu będziesz mógł sięgnąć jeszcze po następną ☕️ ????.
Kwestia indywidualna
Metabolizm kawy zależny jest o genu… żartuję. Nie będziemy wchodzić w szczegóły, ważny jest wniosek, który z nich płynie. Mianowicie, to czy na kawę reagujesz dobrze, czy źle jest zapisane w dużej mierze w Twoich genach. Stąd też tak duża różnica między nami. Znam osoby, które mogą wypić dużą kawę przed snem i spać jak dzieci oraz takich, którzy po małej kawie rano będą miały problem z zaśnięciem wieczorem.
Kawa kontra magnez
„Kawa wypłukuje magnez!” – znacie to stwierdzenie? To chyba najbardziej szkodliwy mit jaki powstał. Jeszcze ciekawsze jest to, że w rzeczywistości, ten bardzo lubiany napój okazuje się bardzo dobrym źródłem magnezu. Jedno porządne espresso zawiera całe 50 mg magnezu, co u kobiet stanowi 15% dziennego zapotrzebowania. Dodatkowo z powodu wyjałowienia gleb nasza dieta jest bardzo często dość uboga w ten pierwiastek.
Kawa kontra wapń
Kolejny często powielany mit “kawa wypłukuje wapń z kości” także został obalony, co pokazują badania. Jeśli więc przy filiżance kawy martwicie się o to, że z jej powodu jesteście bliżej osteoporozy, to raczej możecie przestać zawracać sobie tym głowę.
Kawa, a wchłanianie
Żeby nie było tak kolorowo, kawa może również bardzo negatywnie wpływać na część minerałów i witamin. Bardzo popularnym błędem jest spożywanie kawy w trakcie lub po posiłku, gdyż zaburza to wchłanianie składników odżywczych i suplementów. Kawa niestety pogarsza wchłanianie żelaza (nawet do 70%!), witamin z grupy B oraz witaminy A. Warto więc pić ją zawsze w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłków i suplementów.
Kawa odwadnia?
To obok magnezu drugi najpopularniejszy mit. Prawdą jest, że kofeina zwiększa wydalanie wody z naszego organizmu, robi to jednak tylko tymczasowo, przez kilka pierwszych dni picia kawy. Jeśli więc jesteś smakoszem kawy, to okres ten prawdopodobnie masz za sobą. Rozkoszuj się więc swoją kawą i nie przejmuj się odwodnieniem.
Ciemna strona kawy
Kortyzol
Niestety, kawa może mieć także negatywy wpływ na nasz organizm. Za każdym razem, gdy pijesz kawę powodujesz wyrzut kortyzolu w swoim organizmie, co jest analogiczne z sytuacją stresową. O ile u osób zdrowych nie stanowi to większego problemu, tak u ludzi z ciągle podniesionym kortyzolem, żyjących w wiecznym stresie, kawa będzie dolewaniem benzyny do ognia.
Nieszczelne jelito
Podobnie niekorzystny wpływ kawa może mieć u osób z nieszczelnym jelitem, które jest jednym z czynników powstawania chorób autoimmunologicznych. Kawa może przyczynić się do słabszych efektów jego uszczelniania, dlatego szczególnie w okresie regeneracji jelit powinna być wyłączona z diety.
Ciąża
Kofeina przechodzi również przez łożysko oraz do mleka matki. Warto zrezygnować ze spożycia kawy w tym okresie, aby nie stymulować dziecka w ten sposób już od najmłodszych lat.
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774754
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12204390
- http://m.ajcn.nutrition.org/content/93/6/1212.full
- Katarzyna Świątkowska – Mity medyczne, które mogą zabić
Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Dlaczego paleo? – kalendarium ludzkości
2,5ml lat ewolucji kontra 10tys. lat – kontra OSTATNIE 100lat Materiał jest fragmentem szkolenia – Dietetyka Kliniczna. Ludzie pradawni nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i wydoić je nie spożywali ziaren…
WIĘCEJ >Dlaczego jestem zmęczona po pracy?
Coraz częściej wśród podopiecznych, spotykam się z tym, że osoby pracujące w biurze, po swojej pracy są wykończone. Teoretycznie, do pracy biurowej, nie potrzeba przecież wielkich nakładów energii. Przemęczenie to jest chroniczne. Problem ten dotyka…
WIĘCEJ >Skąd się bierze "wilczy głód"?
Czy słyszeliście o hormonie zwanym leptyną? Być może ta nazwa obiła wam się o uszy i w zasadzie nie ma w tym nic dziwnego – bo o leptynie jest w świecie dietetycznym coraz głośniej. Nie…
WIĘCEJ >Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 1
Cholesterol jest jednym z ważniejszych elementów naszej diety jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego, dzięki niemu możemy się rozmnażać, poznaj całą prawdę o nim.
WIĘCEJ >