logo
Szukaj
open close

Co w kawie piszczy

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Co w kawie piszczy

co-w-kawie-piszczy-512x341.jpg

Masz problem z tym, żeby obok kawy przejść obojętnie? Nie przejmuj się, nie jesteś sam! Kawa to zaraz po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie, a w XXI w. była obok ropy najczęściej eksportowanym produktem. Kochamy kawę, nie wszyscy oczywiście, ale w zdecydowanej większości jest lubianym przez nas napojem, który ma swoje miejsce w codziennych rytuałach dnia. Na samą myśl o zaprzestaniu picia kawy przechodzą nas ciarki. Problem w tym, że kawa ma trochę z reputacji „drania” i w świadomości ludzi utrwaliła się jako napój raczej niekorzystnie wpływający na zdrowie. Czy rzeczywiście pijąc filiżankę kawy powinniśmy mieć wyrzuty sumienia?

Rozłóżmy kawę na czynniki pierwsze i weźmiemy pod mikroskop kilka zakorzenionych głęboko w społeczeństwie mitów. Pobiegnij więc zaparzyć filiżankę kawy, zanim przejdziesz do kolejnej części artykułu. Kto wie, czy po przeczytaniu będziesz mógł sięgnąć jeszcze po następną ☕️ ????.

Kwestia indywidualna

Metabolizm kawy zależny jest o genu… żartuję. Nie będziemy wchodzić w szczegóły, ważny jest wniosek, który z nich płynie. Mianowicie, to czy na kawę reagujesz dobrze, czy źle jest zapisane w dużej mierze w Twoich genach. Stąd też tak duża różnica między nami. Znam osoby, które mogą wypić dużą kawę przed snem i spać jak dzieci oraz takich, którzy po małej kawie rano będą miały problem z zaśnięciem wieczorem.

Kawa kontra magnez

„Kawa wypłukuje magnez!” – znacie to stwierdzenie? To chyba najbardziej szkodliwy mit jaki powstał. Jeszcze ciekawsze jest to, że w rzeczywistości, ten bardzo lubiany napój okazuje się bardzo dobrym źródłem magnezu. Jedno porządne espresso zawiera całe 50 mg magnezu, co u kobiet stanowi 15% dziennego zapotrzebowania. Dodatkowo z powodu wyjałowienia gleb nasza dieta jest bardzo często dość uboga w ten pierwiastek.

Kawa kontra wapń

Kolejny często powielany mit “kawa wypłukuje wapń z kości” także został obalony, co pokazują badania. Jeśli więc przy filiżance kawy martwicie się o to, że z jej powodu jesteście bliżej osteoporozy, to raczej możecie przestać zawracać sobie tym głowę.

Kawa, a wchłanianie

Żeby nie było tak kolorowo, kawa może również bardzo negatywnie wpływać na część minerałów i witamin. Bardzo popularnym błędem jest spożywanie kawy w trakcie lub po posiłku, gdyż zaburza to wchłanianie składników odżywczych i suplementów. Kawa niestety pogarsza wchłanianie żelaza (nawet do 70%!), witamin z grupy B oraz witaminy A. Warto więc pić ją zawsze w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłków i suplementów.

Kawa odwadnia?

To obok magnezu drugi najpopularniejszy mit. Prawdą jest, że kofeina zwiększa wydalanie wody z naszego organizmu, robi to jednak tylko tymczasowo, przez kilka pierwszych dni picia kawy. Jeśli więc jesteś smakoszem kawy, to okres ten prawdopodobnie masz za sobą. Rozkoszuj się więc swoją kawą i nie przejmuj się odwodnieniem.

Ciemna strona kawy

Kortyzol

Niestety, kawa może mieć także negatywy wpływ na nasz organizm. Za każdym razem, gdy pijesz kawę powodujesz wyrzut kortyzolu w swoim organizmie, co jest analogiczne z sytuacją stresową. O ile u osób zdrowych nie stanowi to większego problemu, tak u ludzi z ciągle podniesionym kortyzolem, żyjących w wiecznym stresie, kawa będzie dolewaniem benzyny do ognia.

Nieszczelne jelito

Podobnie niekorzystny wpływ kawa może mieć u osób z nieszczelnym jelitem, które jest jednym z czynników powstawania chorób autoimmunologicznych. Kawa może przyczynić się do słabszych efektów jego uszczelniania, dlatego szczególnie w okresie regeneracji jelit powinna być wyłączona z diety.

Ciąża

Kofeina przechodzi również przez łożysko oraz do mleka matki. Warto zrezygnować ze spożycia kawy w tym okresie, aby nie stymulować dziecka w ten sposób już od najmłodszych lat.

Bibliografia:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774754
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12204390
  • http://m.ajcn.nutrition.org/content/93/6/1212.full
  • Katarzyna Świątkowska – Mity medyczne, które mogą zabić

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

 

Autor



Mateusz Ostręga

Masz problem z tym, żeby obok kawy przejść obojętnie? Nie przejmuj się, nie jesteś sam! Kawa to zaraz po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie, a w XXI w. była obok ropy najczęściej eksportowanym produktem. Kochamy kawę, nie wszyscy oczywiście, ale w zdecydowanej większości jest lubianym przez nas napojem, który ma swoje miejsce w codziennych rytuałach dnia. Na samą myśl o zaprzestaniu picia kawy przechodzą nas ciarki. Problem w tym, że kawa ma trochę z reputacji „drania” i w świadomości ludzi utrwaliła się jako napój raczej niekorzystnie wpływający na zdrowie. Czy rzeczywiście pijąc filiżankę kawy powinniśmy mieć wyrzuty sumienia?

Rozłóżmy kawę na czynniki pierwsze i weźmiemy pod mikroskop kilka zakorzenionych głęboko w społeczeństwie mitów. Pobiegnij więc zaparzyć filiżankę kawy, zanim przejdziesz do kolejnej części artykułu. Kto wie, czy po przeczytaniu będziesz mógł sięgnąć jeszcze po następną ☕️ ????.

Kwestia indywidualna

Metabolizm kawy zależny jest o genu… żartuję. Nie będziemy wchodzić w szczegóły, ważny jest wniosek, który z nich płynie. Mianowicie, to czy na kawę reagujesz dobrze, czy źle jest zapisane w dużej mierze w Twoich genach. Stąd też tak duża różnica między nami. Znam osoby, które mogą wypić dużą kawę przed snem i spać jak dzieci oraz takich, którzy po małej kawie rano będą miały problem z zaśnięciem wieczorem.

Kawa kontra magnez

„Kawa wypłukuje magnez!” – znacie to stwierdzenie? To chyba najbardziej szkodliwy mit jaki powstał. Jeszcze ciekawsze jest to, że w rzeczywistości, ten bardzo lubiany napój okazuje się bardzo dobrym źródłem magnezu. Jedno porządne espresso zawiera całe 50 mg magnezu, co u kobiet stanowi 15% dziennego zapotrzebowania. Dodatkowo z powodu wyjałowienia gleb nasza dieta jest bardzo często dość uboga w ten pierwiastek.

Kawa kontra wapń

Kolejny często powielany mit “kawa wypłukuje wapń z kości” także został obalony, co pokazują badania. Jeśli więc przy filiżance kawy martwicie się o to, że z jej powodu jesteście bliżej osteoporozy, to raczej możecie przestać zawracać sobie tym głowę.

Kawa, a wchłanianie

Żeby nie było tak kolorowo, kawa może również bardzo negatywnie wpływać na część minerałów i witamin. Bardzo popularnym błędem jest spożywanie kawy w trakcie lub po posiłku, gdyż zaburza to wchłanianie składników odżywczych i suplementów. Kawa niestety pogarsza wchłanianie żelaza (nawet do 70%!), witamin z grupy B oraz witaminy A. Warto więc pić ją zawsze w odstępie co najmniej dwóch godzin od posiłków i suplementów.

Kawa odwadnia?

To obok magnezu drugi najpopularniejszy mit. Prawdą jest, że kofeina zwiększa wydalanie wody z naszego organizmu, robi to jednak tylko tymczasowo, przez kilka pierwszych dni picia kawy. Jeśli więc jesteś smakoszem kawy, to okres ten prawdopodobnie masz za sobą. Rozkoszuj się więc swoją kawą i nie przejmuj się odwodnieniem.

Ciemna strona kawy

Kortyzol

Niestety, kawa może mieć także negatywy wpływ na nasz organizm. Za każdym razem, gdy pijesz kawę powodujesz wyrzut kortyzolu w swoim organizmie, co jest analogiczne z sytuacją stresową. O ile u osób zdrowych nie stanowi to większego problemu, tak u ludzi z ciągle podniesionym kortyzolem, żyjących w wiecznym stresie, kawa będzie dolewaniem benzyny do ognia.

Nieszczelne jelito

Podobnie niekorzystny wpływ kawa może mieć u osób z nieszczelnym jelitem, które jest jednym z czynników powstawania chorób autoimmunologicznych. Kawa może przyczynić się do słabszych efektów jego uszczelniania, dlatego szczególnie w okresie regeneracji jelit powinna być wyłączona z diety.

Ciąża

Kofeina przechodzi również przez łożysko oraz do mleka matki. Warto zrezygnować ze spożycia kawy w tym okresie, aby nie stymulować dziecka w ten sposób już od najmłodszych lat.

Bibliografia:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774754
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12204390
  • http://m.ajcn.nutrition.org/content/93/6/1212.full
  • Katarzyna Świątkowska – Mity medyczne, które mogą zabić

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

 

Autor

Mateusz Ostręga
28 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dlaczego paleo? – kalendarium ludzkości

2,5ml lat ewolucji kontra 10tys. lat – kontra OSTATNIE 100lat Materiał jest fragmentem szkolenia – Dietetyka Kliniczna.  Ludzie pradawni nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i wydoić je nie spożywali ziaren…

WIĘCEJ >

Dlaczego jestem zmęczona po pracy?

Coraz częściej wśród podopiecznych, spotykam się z tym, że osoby pracujące w biurze, po swojej pracy są wykończone. Teoretycznie, do pracy biurowej, nie potrzeba przecież wielkich nakładów energii. Przemęczenie to jest chroniczne. Problem ten dotyka…

WIĘCEJ >
liczenie kalorii, kalkulator, zapotrzebowanie, kaloria

Skąd się bierze "wilczy głód"?

Czy słyszeliście o hormonie zwanym leptyną? Być może ta nazwa obiła wam się o uszy i w zasadzie nie ma w tym nic dziwnego – bo o leptynie jest w świecie dietetycznym coraz głośniej. Nie…

WIĘCEJ >

Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 1

Cholesterol jest jednym z ważniejszych elementów naszej diety jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego, dzięki niemu możemy się rozmnażać, poznaj całą prawdę o nim.

WIĘCEJ >