logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukier, słodziki, stewia, xylitol

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Cukier, słodziki, stewia, xylitol

Close up of xylitol in white bowl

cukierCzy cukier, czy miód czy słodziki (w szczególności syntetyczne) bez względu na ilość kalorii, które ze sobą niosą – będą miały działanie „tuczące”. Reakcją na słodkie jest wyrzut insuliny.

Jeśli NIE cierpisz na insulinooporność, nie walczysz z nadwagą czy otyłością, nie masz problemów hormonalnych spokojnie możesz spożywać stewię i xylitol, wtedy nawet cukier Ci nie zaszkodzi 🙂 Jeśli wybierasz cukier – niech to będzie brązowy, nie rafinowany, tzw. surowy, podobnie z cukrem trzcinowym. Jeśli wybierasz miód – to tylko z pasieki!! Możesz słodzić również melasą, która jest bardzo zasobna w witaminy i minerały. Absolutnie nie polecam słodzików (włącznie z sukralozą/splendą, które producent uznaje jako naturalne bo pochodne sacharozy), które oprócz wpływu na insulinę mają potencjalnie rakotwórcze działanie. Badania pokazują, że zarówno aspartam jak i sukraloza mają wpływ na zwiększony wyrzut insuliny po ich spożyciu, co przekładać się będzie na ładowane energii w komórki tłuszczowe, jak również może prowadzić do insulinooporności (stały wyrzut insuliny, nie adekwatny do ilości cukru we krwi).

Cukier uzależnia

Jeśli natomiast odchudzasz się, masz problemy zrzucić kilogramy, cierpisz na insulinooporność czy masz problemy hormonalne – nie polecam żadnych z substancji słodzących. Dlaczego? Bo jedzenie słodkiego – podtrzymuje chęć na słodkie, a to takie uzależniające. Poszukujemy słodkiego, pragniemy słodkiego, zjadamy więcej. Nawet jeśli przygotujesz ciasteczka ze zdrowych ziaren, orzechów czy pestek i dodasz „zdrowe, naturalne” słodziki: stewię czy xylitol, to czy nie zjesz ich więcej kiedy są pysznie słodkie? w porównaniu z takimi które słodkie nie są? Nawet jeśli stewia(? – patrz poniżej) i xylitol pozostają bez wpływu na insulinę, czy glukozę we krwi, to na pewno mają wpływ na kubki smakowe i mózg, który podpowiada „zjedz sobie tą pyszność, jeszcze jedną i jeszcze jedną”. A chodzi o to by jeść nie dla tego że coś smakuje tylko by jeść – aby odżywić nasze ciało. Oczywiście, że istotnym jest by to co jesz było smaczne, ale należy obserwować siebie czy jesz z powodu głodu czy jesz bo jest smaczne i pragniesz tego 🙂

Przeszukując literaturę o stewii i xylitolu:

Przestudiowałam kilkanaście artykułów i wynik jest taki:

STEVIA
2013_cukier slodziki – badania są różne i zdania podzielone, niemniej jednak wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie jest to efekt węglowodanów bo ich w stewii nie ma. Stevia zatem jest kontrowersyjna jeśli chodzi o osoby insulinooporne lub z problemami typu PCOS, estrogen, prolaktyna, testosteron (badania podzielone, jedni mówią że podnosi insulinę inni ze nie podnosi), zatem bezpieczny jest xylitol. Stevia zwiększa również gromadzenie glikogenu wątrobowego, co warto wykorzystać podczas zasilania potreningowego. Jeśli wykonasz ciężki trening (HIIT, Tabata, CrossFit itp.) dodaj do swojego koktailu białkowo-węglowodanowego stewię.


Podsumowując: skoro stewia może nasilać wydzielanie insuliny (są takie badania, które to pokazały) – nie polecam stosowania jej osobom z insulinoopornością, PCOS, z problemami hormonalnymi oraz osobom walczącym z nadwagą czy otyłością.


Close up of xylitol in white bowl

XYLITOL – nie znalazłam ani jednego badania które by mówiło że podnosi poziom insuliny, wręcz mówi się o obniżaniu i uwrażliwianiu komórek. Xylitol zatem może mieć bardzo korzystny wpływ w zapobieganiu otyłości czy insulinooporności. Nie podnosi poziomu cukru, nie podnosi poziomu insuliny, a u osób z insulinoopornością poprawia wrażliwość komórek (co jednak wciąż jest przedmiotem badań).


Tak jak powiedziałam wcześniej – nie słodźmy xylitolem wszystkiego tylko dlatego że jest zdrowy i może mieć korzystny wpływ na gospodarkę glukozowo-insulinową. Jedzenie słodkiego to podtrzymujemy chęci na słodkie. Jeśli podtrzymujemy pragnienie słodkiego smaku, to czy w końcu nie ulegniemy ciastkom, czekoladkom i cukierkom? Używaj zatem z rozwagą, tzn. nie słodź kawy, herbaty i nie spożywaj przysmaków z myślą, że szkody nie wyrządzą bo zawierają xylitol, ale kiedy od święta przygotujesz coś pysznego i słodkiego użyj xylitolu, w szczególności jeśli jesteś osobą cierpiącą na problemy hormonalne czy nadwagę.

Fruktoza – gorsza od sacharozy?


Rozmowa z Żanetą – dziękuję za cenne informacje:

Ż: „Znalazłam informacje mówiąca o tym, że „ksylitol ma o 40% mniejszą kaloryczność. Jest absorbowany na całej długości jelit i przetwarzany we krwi powoli, co prowadzi do bardzo małych, nieistotnych zmian w wydzielaniu insuliny. Około jedna trzecia spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę, a pozostałe dwie trzecie w przewodzie pokarmowym. Zmiany w skoku insuliny są nieistotne, inni autorzy podają, że nie podnosi w ogóle insuliny. Ludzie z cukrzycą, piszą na forach, że po ksylitolu cukier im nie skacze…”


Jeszcze słów kilka o słodzikach:

2013_cukier slodziki3Aspartam, splenda (sukraloza), aceslufam K, kwas cyklaminowy (i jego sole) oraz inne syntetyczne – przyczyniają się do otyłości bo nasilają odkładanie tkanki tłuszczowej, działają na adipocyty – zwiększa się ich ilość (namnażają się), zwiększają wyrzut insuliny (zwiększa się zatem „pakowanie” jedzenia do komórek, powstaje insulinooporność), zwiększają czasami apetyt bo działają na receptory słodkiego smaku. Zatem pomimo swojej niemal zerowej kaloryczności mają ogromny wpływ na nasze hormony, komórki i receptory. Produktom light dziękujemy. PS. Sztuczne substancje słodzące maja działanie rakotwórcze!!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Ajwen na youtube o słodzeniu:

 


LITERATURA – źródła:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24068707
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681845
http://www.ksylitol.info/tag/hormony/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140911
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22374587
http://www.researchgate.net/publication/241696569_Xylitol
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22460760
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15375798
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9094877
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128359/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22832597
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681850
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10983872

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

cukierCzy cukier, czy miód czy słodziki (w szczególności syntetyczne) bez względu na ilość kalorii, które ze sobą niosą – będą miały działanie „tuczące”. Reakcją na słodkie jest wyrzut insuliny.

Jeśli NIE cierpisz na insulinooporność, nie walczysz z nadwagą czy otyłością, nie masz problemów hormonalnych spokojnie możesz spożywać stewię i xylitol, wtedy nawet cukier Ci nie zaszkodzi 🙂 Jeśli wybierasz cukier – niech to będzie brązowy, nie rafinowany, tzw. surowy, podobnie z cukrem trzcinowym. Jeśli wybierasz miód – to tylko z pasieki!! Możesz słodzić również melasą, która jest bardzo zasobna w witaminy i minerały. Absolutnie nie polecam słodzików (włącznie z sukralozą/splendą, które producent uznaje jako naturalne bo pochodne sacharozy), które oprócz wpływu na insulinę mają potencjalnie rakotwórcze działanie. Badania pokazują, że zarówno aspartam jak i sukraloza mają wpływ na zwiększony wyrzut insuliny po ich spożyciu, co przekładać się będzie na ładowane energii w komórki tłuszczowe, jak również może prowadzić do insulinooporności (stały wyrzut insuliny, nie adekwatny do ilości cukru we krwi).

Cukier uzależnia

Jeśli natomiast odchudzasz się, masz problemy zrzucić kilogramy, cierpisz na insulinooporność czy masz problemy hormonalne – nie polecam żadnych z substancji słodzących. Dlaczego? Bo jedzenie słodkiego – podtrzymuje chęć na słodkie, a to takie uzależniające. Poszukujemy słodkiego, pragniemy słodkiego, zjadamy więcej. Nawet jeśli przygotujesz ciasteczka ze zdrowych ziaren, orzechów czy pestek i dodasz „zdrowe, naturalne” słodziki: stewię czy xylitol, to czy nie zjesz ich więcej kiedy są pysznie słodkie? w porównaniu z takimi które słodkie nie są? Nawet jeśli stewia(? – patrz poniżej) i xylitol pozostają bez wpływu na insulinę, czy glukozę we krwi, to na pewno mają wpływ na kubki smakowe i mózg, który podpowiada „zjedz sobie tą pyszność, jeszcze jedną i jeszcze jedną”. A chodzi o to by jeść nie dla tego że coś smakuje tylko by jeść – aby odżywić nasze ciało. Oczywiście, że istotnym jest by to co jesz było smaczne, ale należy obserwować siebie czy jesz z powodu głodu czy jesz bo jest smaczne i pragniesz tego 🙂

Przeszukując literaturę o stewii i xylitolu:

Przestudiowałam kilkanaście artykułów i wynik jest taki:

STEVIA
2013_cukier slodziki – badania są różne i zdania podzielone, niemniej jednak wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie jest to efekt węglowodanów bo ich w stewii nie ma. Stevia zatem jest kontrowersyjna jeśli chodzi o osoby insulinooporne lub z problemami typu PCOS, estrogen, prolaktyna, testosteron (badania podzielone, jedni mówią że podnosi insulinę inni ze nie podnosi), zatem bezpieczny jest xylitol. Stevia zwiększa również gromadzenie glikogenu wątrobowego, co warto wykorzystać podczas zasilania potreningowego. Jeśli wykonasz ciężki trening (HIIT, Tabata, CrossFit itp.) dodaj do swojego koktailu białkowo-węglowodanowego stewię.


Podsumowując: skoro stewia może nasilać wydzielanie insuliny (są takie badania, które to pokazały) – nie polecam stosowania jej osobom z insulinoopornością, PCOS, z problemami hormonalnymi oraz osobom walczącym z nadwagą czy otyłością.


Close up of xylitol in white bowl

XYLITOL – nie znalazłam ani jednego badania które by mówiło że podnosi poziom insuliny, wręcz mówi się o obniżaniu i uwrażliwianiu komórek. Xylitol zatem może mieć bardzo korzystny wpływ w zapobieganiu otyłości czy insulinooporności. Nie podnosi poziomu cukru, nie podnosi poziomu insuliny, a u osób z insulinoopornością poprawia wrażliwość komórek (co jednak wciąż jest przedmiotem badań).


Tak jak powiedziałam wcześniej – nie słodźmy xylitolem wszystkiego tylko dlatego że jest zdrowy i może mieć korzystny wpływ na gospodarkę glukozowo-insulinową. Jedzenie słodkiego to podtrzymujemy chęci na słodkie. Jeśli podtrzymujemy pragnienie słodkiego smaku, to czy w końcu nie ulegniemy ciastkom, czekoladkom i cukierkom? Używaj zatem z rozwagą, tzn. nie słodź kawy, herbaty i nie spożywaj przysmaków z myślą, że szkody nie wyrządzą bo zawierają xylitol, ale kiedy od święta przygotujesz coś pysznego i słodkiego użyj xylitolu, w szczególności jeśli jesteś osobą cierpiącą na problemy hormonalne czy nadwagę.

Fruktoza – gorsza od sacharozy?


Rozmowa z Żanetą – dziękuję za cenne informacje:

Ż: „Znalazłam informacje mówiąca o tym, że „ksylitol ma o 40% mniejszą kaloryczność. Jest absorbowany na całej długości jelit i przetwarzany we krwi powoli, co prowadzi do bardzo małych, nieistotnych zmian w wydzielaniu insuliny. Około jedna trzecia spożytego ksylitolu jest absorbowana przez wątrobę, a pozostałe dwie trzecie w przewodzie pokarmowym. Zmiany w skoku insuliny są nieistotne, inni autorzy podają, że nie podnosi w ogóle insuliny. Ludzie z cukrzycą, piszą na forach, że po ksylitolu cukier im nie skacze…”


Jeszcze słów kilka o słodzikach:

2013_cukier slodziki3Aspartam, splenda (sukraloza), aceslufam K, kwas cyklaminowy (i jego sole) oraz inne syntetyczne – przyczyniają się do otyłości bo nasilają odkładanie tkanki tłuszczowej, działają na adipocyty – zwiększa się ich ilość (namnażają się), zwiększają wyrzut insuliny (zwiększa się zatem „pakowanie” jedzenia do komórek, powstaje insulinooporność), zwiększają czasami apetyt bo działają na receptory słodkiego smaku. Zatem pomimo swojej niemal zerowej kaloryczności mają ogromny wpływ na nasze hormony, komórki i receptory. Produktom light dziękujemy. PS. Sztuczne substancje słodzące maja działanie rakotwórcze!!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Ajwen na youtube o słodzeniu:

 


LITERATURA – źródła:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24068707
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681845
http://www.ksylitol.info/tag/hormony/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140911
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22374587
http://www.researchgate.net/publication/241696569_Xylitol
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22460760
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15375798
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9094877
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128359/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22832597
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681850
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10983872

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
4 stycznia 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy olej kokosowy jest super?

W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki będąc na zmianę uwielbianymi i oskarżanymi przez społeczeństwo i naukowców. Podobnie sytuacja wygląda z bardzo popularnym od jakiegoś czasu w…

WIĘCEJ >

To co lubię – kocham życie

Jaka jest Wasza pasja i co kochacie robić? Podzielcie się ze mną. Ja kocham wszystko co robię. Mam wielką radość, kiedy każdego dnia mogę odkrywać coś nowego. Nowy dzień Moją ulubioną porą dnia jest poranek,…

WIĘCEJ >

Śmietany w Tesco – przegląd asortymentu

Nie rozumiem sensu produktów typu: miks mleczny, ukwaszona emulsja tłuszczowa, kremowy mix. Do czego to zostało wymyślone i w jakim celu? Chcesz olej roślinny - polej oliwą, chcesz coś białego - śmietaną lub jogurtem, albo

WIĘCEJ >

Uczulający metal

Uczulenie na nikiel Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie i liczba zachorowań wzrasta, przy…

WIĘCEJ >