Czy muszę jeść śniadanie i co jeść?
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść od godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą 5 posiłków w ciągu dnia, inni tylko 2 lub 1. Słowo “śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to “pierwszy posiłek”, a wtedy zdecydowanie łatwiej nam będzie dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa, albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet 6 godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo – insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu “wilczy głód”, a przede wszystkim powoduje że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają szybką energię, która szybko wygasa powodując, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady często, a mało. Niestety ta zasada prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej – będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety czy nie zawierają zbędnych dodatków)
- kiełbaski + warzywa
- frankfurterki + warzywa
- kawałek mięsa + warzywa
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu)
- gulasz z warzywami
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Iwona Wierzbicka
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść od godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą 5 posiłków w ciągu dnia, inni tylko 2 lub 1. Słowo “śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to “pierwszy posiłek”, a wtedy zdecydowanie łatwiej nam będzie dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa, albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet 6 godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo – insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu “wilczy głód”, a przede wszystkim powoduje że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają szybką energię, która szybko wygasa powodując, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady często, a mało. Niestety ta zasada prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej – będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety czy nie zawierają zbędnych dodatków)
- kiełbaski + warzywa
- frankfurterki + warzywa
- kawałek mięsa + warzywa
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu)
- gulasz z warzywami
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Orzechy – poznaj ich wartości odżywcze
Orzech bogactwo składników odżywczych! Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów w tym wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka, a nawet jod, witaminy z grupy B,…
WIĘCEJ >Kolorowe napoje – co kryją?
Wyobraź sobie scenkę: dziecko siedzi przed komputerem, pół dna gra, kładzie się spać po północy, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem, który teraz można kupić w litrowych butelkach. Stymulowane jest (niebieskim) światłem komputera,
WIĘCEJ >Mało znane wielkie kasze
Tradycyjnym jedzeniem osób ćwiczących jest kurczak, ryż, warzywa itp. Niestety nie wiemy że tzw. superzboża mogą nam zastąpić wiele produktów.
WIĘCEJ >Strączki – jeść, czy nie jeść?
Rośliny strączkowe to niekwestionowane bogate źródło białka ale i węglowodanów. Profil aminokwasowy soi jest podobny do białka wzorcowego jakim jest jajo kurze, zatem idealnie nadaje się jako zamiennik mięsa, pozostałe rośliny strączkowe wystarczy zestawić…
WIĘCEJ >