logo
Szukaj
open close

Czy warto jeść buraki?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Czy warto jeść buraki?

Czy warto jeść buraki

Buraki są nie tylko dostępne w sklepach w Polsce cały rok (obecnie wiele warzyw jest), ale również sezon na nie trwa przez cały rok, gdyż odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej stresy klimatycznej. A zatem jeśli dbamy o to, aby nasza dieta była zarówno sezonowa, jak i lokalna to buraki spełniają te warunki niezależnie od pory roku.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Jakie właściwość odżywcze przemawiają za burakami?

Stanowią źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i B6, a także witaminy C, A, E, K. Dostarczają też minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ze względu dość dużą zawartość kwasu foliowego (ok. 100 mcg / 100 g) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania organizmu na tę witaminę – będą wskazane dla kobiet starających się zajść w ciążę oraz przy podwyższonym poziomie homocysteiny.

Buraki zwiększają ogólną odporność organizmu, mogą przyczyniać się do obniżenia złego cholesterolu – LDL. Sok z surowych buraków zwiększa ogólną wydolność organizmu, a także może obniżać ciśnienie krwi, przyniesie więc dużo korzyści osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Kiedy uważać?

Warto jednak pamiętać, że spośród warzyw, buraki zawierają dosyć dużo węglowodanów, a dodatkowo po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny. Powinny więc na nie zwrócić uwagę osoby z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową, bo o ile buraki surowe czy kiszone mogą być jedzone przez wszystkich, o tyle buraki gotowane czy pieczone mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi. Należy obserwować organizm i samopoczucie – bo to w dużej mierze kwestia indywidualna.

Inne właściwości

Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają barwnikom – betaninie i betainie. Betanina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, z kolei betaina wspomaga układ krwionośny.

Buraki są w dużej mierze uniwersalne pod względem kulinarnym – można z nich przygotować bardzo dużo różnych potraw np. zupę, barszcz, można zjeść gotowane, pieczone (np. jako frytki), w postaci soku, sałatki, a nawet różnego rodzaju wypieków takich jak ciasto czy babeczki. Warto również spożywać zakwas z buraków, a dodatkowo wykorzystać kiszone buraki (które powstaną w czasie „robienia się” zakwasu) – co wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową.

Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!

Autor



Joanna Zawadzka

Buraki są nie tylko dostępne w sklepach w Polsce cały rok (obecnie wiele warzyw jest), ale również sezon na nie trwa przez cały rok, gdyż odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej stresy klimatycznej. A zatem jeśli dbamy o to, aby nasza dieta była zarówno sezonowa, jak i lokalna to buraki spełniają te warunki niezależnie od pory roku.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Jakie właściwość odżywcze przemawiają za burakami?

Stanowią źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i B6, a także witaminy C, A, E, K. Dostarczają też minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ze względu dość dużą zawartość kwasu foliowego (ok. 100 mcg / 100 g) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania organizmu na tę witaminę – będą wskazane dla kobiet starających się zajść w ciążę oraz przy podwyższonym poziomie homocysteiny.

Buraki zwiększają ogólną odporność organizmu, mogą przyczyniać się do obniżenia złego cholesterolu – LDL. Sok z surowych buraków zwiększa ogólną wydolność organizmu, a także może obniżać ciśnienie krwi, przyniesie więc dużo korzyści osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Kiedy uważać?

Warto jednak pamiętać, że spośród warzyw, buraki zawierają dosyć dużo węglowodanów, a dodatkowo po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny. Powinny więc na nie zwrócić uwagę osoby z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową, bo o ile buraki surowe czy kiszone mogą być jedzone przez wszystkich, o tyle buraki gotowane czy pieczone mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi. Należy obserwować organizm i samopoczucie – bo to w dużej mierze kwestia indywidualna.

Inne właściwości

Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają barwnikom – betaninie i betainie. Betanina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, z kolei betaina wspomaga układ krwionośny.

Buraki są w dużej mierze uniwersalne pod względem kulinarnym – można z nich przygotować bardzo dużo różnych potraw np. zupę, barszcz, można zjeść gotowane, pieczone (np. jako frytki), w postaci soku, sałatki, a nawet różnego rodzaju wypieków takich jak ciasto czy babeczki. Warto również spożywać zakwas z buraków, a dodatkowo wykorzystać kiszone buraki (które powstaną w czasie „robienia się” zakwasu) – co wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową.

Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!

Autor

Joanna Zawadzka
5 marca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy olej kokosowy jest super?

W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki będąc na zmianę uwielbianymi i oskarżanymi przez społeczeństwo i naukowców. Podobnie sytuacja wygląda z bardzo popularnym od jakiegoś czasu w…

WIĘCEJ >

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować ze swojej diety gluten spotykają  w sklepach wiele  produktów bezglutenowych. Producenci próbują wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów i tworzą  zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się…

WIĘCEJ >

Kilka słów o samotności w diecie

Odwiedzasz ciocię raz na rok. Wszyscy się cieszą, że schudłeś, ale obserwują, czy się złamiesz i zjesz kawałek torcika... Znasz to?

WIĘCEJ >

Kompedium wiedzy: cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany

WIĘCEJ >