Czy warto jeść buraki?

Buraki są nie tylko dostępne w sklepach w Polsce cały rok (obecnie wiele warzyw jest), ale również sezon na nie trwa przez cały rok, gdyż odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej stresy klimatycznej. A zatem jeśli dbamy o to, aby nasza dieta była zarówno sezonowa, jak i lokalna to buraki spełniają te warunki niezależnie od pory roku.
Jakie właściwość odżywcze przemawiają za burakami?
Stanowią źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i B6, a także witaminy C, A, E, K. Dostarczają też minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ze względu dość dużą zawartość kwasu foliowego (ok. 100 mcg / 100 g) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania organizmu na tę witaminę – będą wskazane dla kobiet starających się zajść w ciążę oraz przy podwyższonym poziomie homocysteiny.
Buraki zwiększają ogólną odporność organizmu, mogą przyczyniać się do obniżenia złego cholesterolu – LDL. Sok z surowych buraków zwiększa ogólną wydolność organizmu, a także może obniżać ciśnienie krwi, przyniesie więc dużo korzyści osobom cierpiącym na nadciśnienie.
-
Fizyczny produkt50.00 zł
-
wydazenie „testowe” 'test’Produkt w promocji481.00 zł
-
Dania z dynią 4192.00 zł
-
Dania z dynią 3119.00 zł
-
Dania z dynią 2119.00 zł
-
Dania z dynią192.00 zł
-
Autobook Pakiet 449.00 zł
-
Autobook Pakiet 339.00 zł
-
Autobook Pakiet 229.00 zł
-
Autobook Pakiet 119.00 zł
Kiedy uważać?
Warto jednak pamiętać, że spośród warzyw, buraki zawierają dosyć dużo węglowodanów, a dodatkowo po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny. Powinny więc na nie zwrócić uwagę osoby z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową, bo o ile buraki surowe czy kiszone mogą być jedzone przez wszystkich, o tyle buraki gotowane czy pieczone mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi. Należy obserwować organizm i samopoczucie – bo to w dużej mierze kwestia indywidualna.
Inne właściwości
Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają barwnikom – betaninie i betainie. Betanina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, z kolei betaina wspomaga układ krwionośny.
Buraki są w dużej mierze uniwersalne pod względem kulinarnym – można z nich przygotować bardzo dużo różnych potraw np. zupę, barszcz, można zjeść gotowane, pieczone (np. jako frytki), w postaci soku, sałatki, a nawet różnego rodzaju wypieków takich jak ciasto czy babeczki. Warto również spożywać zakwas z buraków, a dodatkowo wykorzystać kiszone buraki (które powstaną w czasie „robienia się” zakwasu) – co wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową.
Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!
Autor

Joanna Zawadzka
Buraki są nie tylko dostępne w sklepach w Polsce cały rok (obecnie wiele warzyw jest), ale również sezon na nie trwa przez cały rok, gdyż odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej stresy klimatycznej. A zatem jeśli dbamy o to, aby nasza dieta była zarówno sezonowa, jak i lokalna to buraki spełniają te warunki niezależnie od pory roku.
Jakie właściwość odżywcze przemawiają za burakami?
Stanowią źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i B6, a także witaminy C, A, E, K. Dostarczają też minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ze względu dość dużą zawartość kwasu foliowego (ok. 100 mcg / 100 g) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania organizmu na tę witaminę – będą wskazane dla kobiet starających się zajść w ciążę oraz przy podwyższonym poziomie homocysteiny.
Buraki zwiększają ogólną odporność organizmu, mogą przyczyniać się do obniżenia złego cholesterolu – LDL. Sok z surowych buraków zwiększa ogólną wydolność organizmu, a także może obniżać ciśnienie krwi, przyniesie więc dużo korzyści osobom cierpiącym na nadciśnienie.
-
Fizyczny produkt50.00 zł
-
wydazenie „testowe” 'test’Produkt w promocji481.00 zł
-
Dania z dynią 4192.00 zł
-
Dania z dynią 3119.00 zł
-
Dania z dynią 2119.00 zł
-
Dania z dynią192.00 zł
-
Autobook Pakiet 449.00 zł
-
Autobook Pakiet 339.00 zł
-
Autobook Pakiet 229.00 zł
-
Autobook Pakiet 119.00 zł
Kiedy uważać?
Warto jednak pamiętać, że spośród warzyw, buraki zawierają dosyć dużo węglowodanów, a dodatkowo po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny. Powinny więc na nie zwrócić uwagę osoby z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową, bo o ile buraki surowe czy kiszone mogą być jedzone przez wszystkich, o tyle buraki gotowane czy pieczone mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi. Należy obserwować organizm i samopoczucie – bo to w dużej mierze kwestia indywidualna.
Inne właściwości
Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają barwnikom – betaninie i betainie. Betanina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, z kolei betaina wspomaga układ krwionośny.
Buraki są w dużej mierze uniwersalne pod względem kulinarnym – można z nich przygotować bardzo dużo różnych potraw np. zupę, barszcz, można zjeść gotowane, pieczone (np. jako frytki), w postaci soku, sałatki, a nawet różnego rodzaju wypieków takich jak ciasto czy babeczki. Warto również spożywać zakwas z buraków, a dodatkowo wykorzystać kiszone buraki (które powstaną w czasie „robienia się” zakwasu) – co wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową.
Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!
Autor
Tagi
Podobne tematy
Paleo jadłospis 5-10-2014 super koktail
Wstałam, wypiłam kawę i poszłam na 5km spacer. Było świeżo, rześko, mgliście, fantastycznie!! Wróciłam mega dotleniona, zrobiłam sobie SUPER KOKTAIL AJWENA: 4 żółtka, 2 banany, sok z cytryny, sok z pomarańczy, 2 łyżki oleju kokosowego.
WIĘCEJ >Uczulający metal
Uczulenie na nikiel Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie i liczba zachorowań wzrasta, przy…
WIĘCEJ >Czy olej kokosowy jest super?
W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki będąc na zmianę uwielbianymi i oskarżanymi przez społeczeństwo i naukowców. Podobnie sytuacja wygląda z bardzo popularnym od jakiegoś czasu w…
WIĘCEJ >Jak się pozbyć toksyn z warzyw?
Dowiedz się jak jeść zdrowiej, jak zmniejszyć ilość toksyn w warzywach, jak sprawić by zielona sałata była bardziej odżywcza. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów na zdrowsze warzywa i owce. Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz…
WIĘCEJ >