logo
Szukaj
open close

Czy dieta zasadowa jest skuteczna – test pH cytryny

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Czy dieta zasadowa jest skuteczna – test pH cytryny

test-ph-1.jpg

Jest dużo sprzeczności na temat tego jakie pH ma cytryna, jakie woda, jakie jest dla nas odpowiednie, czy jak wypijasz kwaśne to niszczysz sobie żołądek, a jak wypijasz zasadowe to przynosisz ulgę? Większość leków “osłonowych” na żołądek czy mających przynosić ulgę w refluksie, zgadze czy nadkwasocie neutralizuje kwasy żołądkowe. Ale czy słusznie? Wg mnie NIE.

Nie chcę się za bardzo wdawać w szczegóły, zatem będzie prosto i trochę na logikę. Sok żołądkowy, który jest wodnym roztworem kwasu solnego (HCl) i enzymów trawiennych, głównie pepsyny rozbijającej wiązania peptydowe białek ma pH 1-2, jest zatem bardzo kwaśny i żrący. Wytwarza się go około 1,5-2l na dobę. Oczywiście ilość soku zależy od ilości i jakości jedzenia. Sok żołądkowy jest tak kwaśny, że w każdym miejscu z wyjątkiem żołądka wywołuje szkody, np. uszkodzenie śluzówki. Zatem ważne jest by treść żołądka w nim pozostała, a kiedy jest “gotowa” zeszła do dwunastnicy, gdzie środowisko jest zasadowe.

O problemie możemy mówić gdy:

  • mamy refluks – treść żołądka dostaje się do przełyku – niszczy śluzówkę
  • mamy zgagę – skutek refluksu, czyli pieczenie wywołane działalnością soku żołądkowego w przełyku
  • mamy ziejący lub otwarty odźwiernik – czyli zasadowa treść dwunastnicy dostaje się do żołądka
  • nadkwasotę (?) – wiele osób o niej mówi, choć faktycznie na myśli ma refluks

Zalecenia medyczne/dietetyczne są zwykle takie: jedzmy często ale mało, jedzmy lekkostrawnie czyli mączne, pszenne lub produkty typu pierś kurczaka (nie tłuste), unikajmy kwaśnych potraw, stosujmy leki zobojętniające kwas solny. Pijmy dużo płynów.

Wszystkie te zalecenia są ZŁE!

  • skoro naturalnym środowiskiem żołądka jest środowisko kwaśne, a ziejący odźwiernik przysparza nam kłopotów to dlaczego zaleca się leki zobojętniające? wprowadzające zasady do żołądka?
  • kwaśne (niskie) pH jest niezbędne do aktywacji pepsynogenu, dzięki któremu możliwe jest trawienie białek – zmniejszenie kwasowości (wprowadzenie zasad) może unieczynnić enzym pepsynę przez co białko nie zostanie strawione (może to wyjaśni pojęcia – gnicia w jelitach, które jest takie popularne w internecie i przekazywane jak mantra “mięso Ci gnije”…)
  • rolą kwasu solnego jest niszczenie patogenów w zjedzonym pokarmie, bakterii, niektórych robali, niektórych toksyn  – zatem leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego czy kwasu solnego mogą się przyczynić do 1. zatrucia organizmu toksynami, 2. zasiedlenia żołądka przez niewłaściwe bakterie (np. przerost flory bakteryjnej SIBO).

Refluks – nadmierna kurczliwość żołądka, niewydolność wpustu. Przywróć spokój w żołądku i zadbaj o prawidłową biochemię organizmu. Z mojego doświadczenia na przykładzie własnym i moich pacjentów, to co najbardziej upośledza żołądek to produkty mączne, kasze, nabiał, słodycze. Zadbaj o prawidłowe trawienie, jedz produkty kwaśne (jeśli je dobrze tolerujesz – daj sobie tydzień by to sprawdzić, po pierwszych kilku gorszych dniach może nadejść zdecydowane polepszenie – takie produkty mają fizjologiczne pH, zbliżone do żołądka), dostarczaj produktów kiszonych i fermentowanych (ale nie jogurtów, kefirów), gotuj w wodzie, na parze, nie smaż (to wydłuża czas trawienia), jedz produkty surowe lub lekko obrobione termicznie. Nie pij wody zasadowej do posiłku, jak również kawy, herbaty, kakao, wina – zawierają taniny, które unieczynniają działanie inhibitorów trypsyny (trawienie białek), co powoduje długie zaleganie pokarmu w żołądku i ryzyko zejścia nie do końca strawionego pokarmu do dwunastnicy. Rozwiązaniem może być dieta paleo.

Zgaga – patrz punkt o refluksie. Kiedy na nią już cierpisz nie pij mięty, która nasila produkcję kwasów żołądkowych (kiedyś była taka reklama, chyba chodziło o to by ludzie mieli jeszcze większą zgagę), wypij wodę z dużą ilością wodorowęglanów (powyżej 1000), np. muszyniankę, rumianek lub melisę.

Nadkwasota – zwykle źle zdiagnozowana. Czy ktoś wkładał Ci miernik do żołądka i badał stężenie HCl? albo ilość wydzielanych soków? Jeśli sądzisz, że na nią cierpisz to jedzenie często ale mało tylko nasili problem. Owszem kiedy tak jesz czujesz się w miarę dobrze, ale spróbuj tylko wydłużyć przerwę między posiłkami, masz wrażenie że “kiszki Ci zżera” – przepraszam za określenie, ale sama kiedyś tak miałam. Jedz rzadko, w miarę regularnie, np. co 4, 5 lub 6h. Nie pij nic oprócz wody lub ziół pomiędzy, nie żuj gumy. Twój organizm nie jest głupi, produkuje sok trawienny kiedy potrzeba, pod wpływem sygnału nerwowego. Zatem jeśli żujesz, pijesz coś co ma kalorie lub wyrazisty smak – Twój organizm myśli JEDZENIE i włącza produkcję. Wycisz go, naucz że są pory karmienia, a zatem wydzielania soku trawiennego.

Co z lekami na żołądek?

Zwykle dają ulgę wtedy kiedy je bierzesz, ale przecież nie rozwiązują problemu, maskują go, powodują pogorszenie wchłaniania, zaburzenia flory bakteryjnej, zabierają organizmowi tarczę ochronną przed patogenami. Zdrowszy nie będziesz! A lepsze samopoczucie da Ci złudne poczucie że zdrowiejesz. W praktyce będzie zupełnie na odwrót i zapewne staniesz się pacjentem przewlekle przyjmującym lekarstwa, najpierw te a później kolejne.

Dlaczego mleko i nabiał nie?

Niemowlęta piją mleko i żyją 🙂 oczywiście bo mają enzym – renninę, czyli podpuszczkę, która wspomaga trawienie białka. W obecności wapnia enzym ten powoduje przejście białka mleka – kazeiny, w parakazeinian wapnia, związek bardziej podatny na działanie pepsyny. Podpuszczka zanika około 3 roku życia przez co pozostała część ludzkości ciężko trawi produkty odmleczne. W tym celu producenci prześcigają się i wymyślają np. homogenizaty (zapraszam do postu o śmietanach). PS. kazeina służy zwierzętom do produkcji kopyt i rogów.

Cytryna i paski do pomiaru pH

test ph 2

 Sok z cytryny na pasku:

test ph 11

 Pasek z sokiem z cytryny:

test ph 3

Woda Muszynianka z dużą zawartością wodorowęglanów:

test ph 9

 Pasek zanurzony w wodzie – pH zasadowe:

test ph 8

Test woda + cytryna:

test ph 5

test ph 4

 Wynik: cytryna jest tak kwaśna, że zakwasiła zasadową wodę, warto po wypiciu wody z cytryną zrobić łyk czystej wody by przywrócić pH w jamie ustnej i przełyku, pozostawienie takiego kwasu może niszczyć szkliwo i powodować podrażnienie śluzówki przełyku, którego pH to 7.

test ph 7

test ph 10

 Test ogórka kiszonego 🙂 mniam!! Tak jak cytryna – przyjazny dla żołądka, poprawi trawienie mięsa (białka):

test ph 12

test ph 13

PS. Kwaśne produkty, w wyniku metabolizmu podobno dają zasady, ale czy tak jest? Jestem bardziej za słowem RÓWNOWAGA!! Nie przeszkadzajmy naszemu organizmowi, żołądkowi, a będziemy zdrowi i nie musimy myśleć o zakwaszeniu czy zasadowieniu. Kiedyś miałam wielkie problemy z żołądkiem i jelitami teraz ich nie mam wcale. Jem mięso, ryby, jaja, kiszonki, warzywa, trochę owoców.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Jest dużo sprzeczności na temat tego jakie pH ma cytryna, jakie woda, jakie jest dla nas odpowiednie, czy jak wypijasz kwaśne to niszczysz sobie żołądek, a jak wypijasz zasadowe to przynosisz ulgę? Większość leków “osłonowych” na żołądek czy mających przynosić ulgę w refluksie, zgadze czy nadkwasocie neutralizuje kwasy żołądkowe. Ale czy słusznie? Wg mnie NIE.

Nie chcę się za bardzo wdawać w szczegóły, zatem będzie prosto i trochę na logikę. Sok żołądkowy, który jest wodnym roztworem kwasu solnego (HCl) i enzymów trawiennych, głównie pepsyny rozbijającej wiązania peptydowe białek ma pH 1-2, jest zatem bardzo kwaśny i żrący. Wytwarza się go około 1,5-2l na dobę. Oczywiście ilość soku zależy od ilości i jakości jedzenia. Sok żołądkowy jest tak kwaśny, że w każdym miejscu z wyjątkiem żołądka wywołuje szkody, np. uszkodzenie śluzówki. Zatem ważne jest by treść żołądka w nim pozostała, a kiedy jest “gotowa” zeszła do dwunastnicy, gdzie środowisko jest zasadowe.

O problemie możemy mówić gdy:

  • mamy refluks – treść żołądka dostaje się do przełyku – niszczy śluzówkę
  • mamy zgagę – skutek refluksu, czyli pieczenie wywołane działalnością soku żołądkowego w przełyku
  • mamy ziejący lub otwarty odźwiernik – czyli zasadowa treść dwunastnicy dostaje się do żołądka
  • nadkwasotę (?) – wiele osób o niej mówi, choć faktycznie na myśli ma refluks

Zalecenia medyczne/dietetyczne są zwykle takie: jedzmy często ale mało, jedzmy lekkostrawnie czyli mączne, pszenne lub produkty typu pierś kurczaka (nie tłuste), unikajmy kwaśnych potraw, stosujmy leki zobojętniające kwas solny. Pijmy dużo płynów.

Wszystkie te zalecenia są ZŁE!

  • skoro naturalnym środowiskiem żołądka jest środowisko kwaśne, a ziejący odźwiernik przysparza nam kłopotów to dlaczego zaleca się leki zobojętniające? wprowadzające zasady do żołądka?
  • kwaśne (niskie) pH jest niezbędne do aktywacji pepsynogenu, dzięki któremu możliwe jest trawienie białek – zmniejszenie kwasowości (wprowadzenie zasad) może unieczynnić enzym pepsynę przez co białko nie zostanie strawione (może to wyjaśni pojęcia – gnicia w jelitach, które jest takie popularne w internecie i przekazywane jak mantra “mięso Ci gnije”…)
  • rolą kwasu solnego jest niszczenie patogenów w zjedzonym pokarmie, bakterii, niektórych robali, niektórych toksyn  – zatem leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego czy kwasu solnego mogą się przyczynić do 1. zatrucia organizmu toksynami, 2. zasiedlenia żołądka przez niewłaściwe bakterie (np. przerost flory bakteryjnej SIBO).

Refluks – nadmierna kurczliwość żołądka, niewydolność wpustu. Przywróć spokój w żołądku i zadbaj o prawidłową biochemię organizmu. Z mojego doświadczenia na przykładzie własnym i moich pacjentów, to co najbardziej upośledza żołądek to produkty mączne, kasze, nabiał, słodycze. Zadbaj o prawidłowe trawienie, jedz produkty kwaśne (jeśli je dobrze tolerujesz – daj sobie tydzień by to sprawdzić, po pierwszych kilku gorszych dniach może nadejść zdecydowane polepszenie – takie produkty mają fizjologiczne pH, zbliżone do żołądka), dostarczaj produktów kiszonych i fermentowanych (ale nie jogurtów, kefirów), gotuj w wodzie, na parze, nie smaż (to wydłuża czas trawienia), jedz produkty surowe lub lekko obrobione termicznie. Nie pij wody zasadowej do posiłku, jak również kawy, herbaty, kakao, wina – zawierają taniny, które unieczynniają działanie inhibitorów trypsyny (trawienie białek), co powoduje długie zaleganie pokarmu w żołądku i ryzyko zejścia nie do końca strawionego pokarmu do dwunastnicy. Rozwiązaniem może być dieta paleo.

Zgaga – patrz punkt o refluksie. Kiedy na nią już cierpisz nie pij mięty, która nasila produkcję kwasów żołądkowych (kiedyś była taka reklama, chyba chodziło o to by ludzie mieli jeszcze większą zgagę), wypij wodę z dużą ilością wodorowęglanów (powyżej 1000), np. muszyniankę, rumianek lub melisę.

Nadkwasota – zwykle źle zdiagnozowana. Czy ktoś wkładał Ci miernik do żołądka i badał stężenie HCl? albo ilość wydzielanych soków? Jeśli sądzisz, że na nią cierpisz to jedzenie często ale mało tylko nasili problem. Owszem kiedy tak jesz czujesz się w miarę dobrze, ale spróbuj tylko wydłużyć przerwę między posiłkami, masz wrażenie że “kiszki Ci zżera” – przepraszam za określenie, ale sama kiedyś tak miałam. Jedz rzadko, w miarę regularnie, np. co 4, 5 lub 6h. Nie pij nic oprócz wody lub ziół pomiędzy, nie żuj gumy. Twój organizm nie jest głupi, produkuje sok trawienny kiedy potrzeba, pod wpływem sygnału nerwowego. Zatem jeśli żujesz, pijesz coś co ma kalorie lub wyrazisty smak – Twój organizm myśli JEDZENIE i włącza produkcję. Wycisz go, naucz że są pory karmienia, a zatem wydzielania soku trawiennego.

Co z lekami na żołądek?

Zwykle dają ulgę wtedy kiedy je bierzesz, ale przecież nie rozwiązują problemu, maskują go, powodują pogorszenie wchłaniania, zaburzenia flory bakteryjnej, zabierają organizmowi tarczę ochronną przed patogenami. Zdrowszy nie będziesz! A lepsze samopoczucie da Ci złudne poczucie że zdrowiejesz. W praktyce będzie zupełnie na odwrót i zapewne staniesz się pacjentem przewlekle przyjmującym lekarstwa, najpierw te a później kolejne.

Dlaczego mleko i nabiał nie?

Niemowlęta piją mleko i żyją 🙂 oczywiście bo mają enzym – renninę, czyli podpuszczkę, która wspomaga trawienie białka. W obecności wapnia enzym ten powoduje przejście białka mleka – kazeiny, w parakazeinian wapnia, związek bardziej podatny na działanie pepsyny. Podpuszczka zanika około 3 roku życia przez co pozostała część ludzkości ciężko trawi produkty odmleczne. W tym celu producenci prześcigają się i wymyślają np. homogenizaty (zapraszam do postu o śmietanach). PS. kazeina służy zwierzętom do produkcji kopyt i rogów.

Cytryna i paski do pomiaru pH

test ph 2

 Sok z cytryny na pasku:

test ph 11

 Pasek z sokiem z cytryny:

test ph 3

Woda Muszynianka z dużą zawartością wodorowęglanów:

test ph 9

 Pasek zanurzony w wodzie – pH zasadowe:

test ph 8

Test woda + cytryna:

test ph 5

test ph 4

 Wynik: cytryna jest tak kwaśna, że zakwasiła zasadową wodę, warto po wypiciu wody z cytryną zrobić łyk czystej wody by przywrócić pH w jamie ustnej i przełyku, pozostawienie takiego kwasu może niszczyć szkliwo i powodować podrażnienie śluzówki przełyku, którego pH to 7.

test ph 7

test ph 10

 Test ogórka kiszonego 🙂 mniam!! Tak jak cytryna – przyjazny dla żołądka, poprawi trawienie mięsa (białka):

test ph 12

test ph 13

PS. Kwaśne produkty, w wyniku metabolizmu podobno dają zasady, ale czy tak jest? Jestem bardziej za słowem RÓWNOWAGA!! Nie przeszkadzajmy naszemu organizmowi, żołądkowi, a będziemy zdrowi i nie musimy myśleć o zakwaszeniu czy zasadowieniu. Kiedyś miałam wielkie problemy z żołądkiem i jelitami teraz ich nie mam wcale. Jem mięso, ryby, jaja, kiszonki, warzywa, trochę owoców.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Iwona Wierzbicka
13 listopada 2014

Tagi

Komentarzy: 7

  1. ciekawa 18 stycznia 2015 o 23:11

    Dlaczego podobno cytryna w wyniku metabolizmu posiada zasadowe właściwości ?

  2. lprg 22 kwietnia 2015 o 18:21

    A do czego kazeina służy ludziom?

  3. Łukasz Rakowski 26 lipca 2015 o 12:30

    A czy polecałaby Pani wodę z cytryną do wypicia sportowcowi po wysiłku żeby jak najszybciej odkwasić organizm? Czy ma to jakieś zastosowanie w regeneracji?

  4. Paulina S 26 października 2015 o 14:31

    Czy mając zapalenie błony śluzowej żołądka i żółć w żołądku można jeść ogórki kiszone i cytrynę? Lekarz powiedział mi się to zakazane.

  5. zielony 17 listopada 2015 o 06:42

    Gdy po obiedzie zjem cytrynę nie mam żadnych problem zołądkowo-jelitowych, czy tym samym niszczę przełyk i szkliwo? Sądzę, że nie, bo po konsumpcji szkliwo i przełyk szybko powroci do stanu wyjściowego.

  6. Adam Saffi 28 listopada 2015 o 17:43

    problem jest gdy żołądek produkuje kwasu o 100% za dużo. Skutek to bóle głowy, ogólne zatrucie organizmu itp

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dlaczego liczenie kalorii nie sprawdza się?

Na świecie jest kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy diet. Większość nie skuteczna, a może inaczej – skuteczna, ale po prostu ciężko na nich wytrwać. Często badania nad dietami wzajemnie wykluczają się, a autorzy kolejnych…

WIĘCEJ >

Tego w Twojej diecie nie może zabraknąć! – 17 produktów

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety NIE!! Często produkty kupujemy w puszkach, paczkach, czy też już całkowicie…

WIĘCEJ >

Cukrzyca typ I – czy można jej uciec? – case study

Anty GAD to jedne z najczęściej obok anty ICA wykrywanych przeciwciał u dzieci z cukrzycą typu I. U tej 1,5 rocznej dziewczynki z atopią skóry zrobiliśmy w Poradni Ajwen szereg badań diagnostycznych w tym: MTHFR,…

WIĘCEJ >

Radio Opole: Diety cud w sieci

W rozmowie dla Radia Opole Iwona Wierzbicka mówi o dostępnych w sieci dietach cud, co było inspiracją do 10 zasad i czym jest grupa 30-dniowe wyzwanie.

WIĘCEJ >