logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dlaczego należy uważać na konserwy?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Dlaczego należy uważać na konserwy?

dlaczego-nalezy-uwazac-na-konserwy.jpg

Clostridium Botulinum

Clostridium Botulinum jest Gram-dodatnią laseczką, wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie jadem kiełbasianym. Jest ona uznawana za jedną z najsilniejszych trucizn na naszym globie. Wyróżnić można 7 podtypów toksyny produkowanej przez te laseczki, oznaczone są one literami A-G. Najczęściej występują zakażenia podtypami  A, B oraz E. Z reguły zakażenia podtypem B charakteryzują się lżejszym przebiegiem niż w przypadku podtypu A, cechuje je również niższa śmiertelność. Najczęściej do zakażenia dochodzi przez drogę pokarmową poprzez przypadkowe spożycie spor przetrwalnikowych bakterii Clostridium – mówimy wówczas o botulizmie pokarmowym.

Śmiertelne zakażenie

Dawka śmiertelna, w przeliczeniu na czystą toksynę botulinową, dla mężczyzny ważącego 70 kg wynosi 70 µg. Śmierć następuje najczęściej w wyniku niewydolności oddechowych (porażenie mięśni) lub zatrzymania akcji serca. Spożycie już 1 g zakażonej żywności może wywołać botulizm. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym pojawiają się zwykle po około 12-36 godzinach od spożycia zainfekowanego produktu. Do objawów zatrucia należy przede wszystkim porażenie mięśni szkieletowych, ze względu na blokowanie przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. U chorych można zaobserwować między innymi: podwójne widzenie, bełkotliwą mowę, opadanie powiek, osłabienie mięśni, suchość w ustach.

Co może pomóc

Botulina może być wypłukana z organizmu chorego m.in. przy pomocy płukania żołądka. Konieczne jest również podanie surowicy antytoksycznej. Jej rolą jest wypłukanie toksyny z organizmu. Niestety, botulizm często kończy się zgonem chorego, w wyniku zatrzymania akcji serca, porażenia układu oddechowego lub zachłystowego zapalenia płuc.

Na co uważać

Najczęściej toksyna botulinowa występuje w różnego rodzaju konserwach mięsnych, rybnych czy warzywnych, dlatego, że są to bakterie beztlenowe. Czasem obecna jest w mięsie peklowanym lub wędzonym. Jeżeli zauważymy tzw. bombaż puszki, czyli wypukłe denko, istnieje ryzyko, że bakterie z tego rodzaju mogły się w produkcie namnożyć. Zdarza się czasem, że podczas otwierania słyszalny jest charakterystyczny syk, również mogący świadczyć o zakażeniu produktu jadem kiełbasianym. Aby zminimalizować ryzyko zatrucia nie należy spożywać produktów z wcześniej wymienionymi defektami; ponadto nie należy spożywać konserw po upływie terminu ich przydatności do spożycia.

Nie podawaj dziecku

Oprócz botulizmu klasycznego występuje botulizm dziecięcy, pojawiający się w wyniku spożycia miodu skażonego zarodnikami tej bakterii przez dzieci do pierwszego roku życia. Kiełkują one, tworząc formy wegetatywne, które mają zdolność do wytwarzania toksyny botulinowej. Z tego powodu małym dzieciom nie należy podawać miodu, gdyż ich niewykształcona w pełni mikroflora jelitowa, nie ma możliwości zapobieżenia namnożeniu się tej bakterii. W przypadku starszych dzieci i osób dorosłych miód, zakażony przetrwalnikami Clostridium botulinum, nie stanowi zagrożenia. W tym wypadku, przyczyną zakażenia są więc bakterie, a nie produkowana przez nie toksyna. Istnieje również botulizm przyranny w tkankach, które uległy martwicy. W zdrowych tkankach nie ma możliwości rozwinięcia się tego zakażenia. Znane jest także pojęcie botulizmu inhalacyjnego i przyrannego.

Literatura:

  • Botulizm – patogeneza i diagnostyka choroby; Elżbieta Kukier, Krzysztof Kwiatek, Tomasz Grenda, Magdalena Goldsztejn, Janusz Dębski; Życie Weterynaryjne • 2015 • 90(3)
  • „AKTUALN NEUROL 2014, 14 (3), p. 199–202”; Elżbieta Jasińska, Agnieszka Gross, Ewa Kołodziejska

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Clostridium Botulinum

Clostridium Botulinum jest Gram-dodatnią laseczką, wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie jadem kiełbasianym. Jest ona uznawana za jedną z najsilniejszych trucizn na naszym globie. Wyróżnić można 7 podtypów toksyny produkowanej przez te laseczki, oznaczone są one literami A-G. Najczęściej występują zakażenia podtypami  A, B oraz E. Z reguły zakażenia podtypem B charakteryzują się lżejszym przebiegiem niż w przypadku podtypu A, cechuje je również niższa śmiertelność. Najczęściej do zakażenia dochodzi przez drogę pokarmową poprzez przypadkowe spożycie spor przetrwalnikowych bakterii Clostridium – mówimy wówczas o botulizmie pokarmowym.

Śmiertelne zakażenie

Dawka śmiertelna, w przeliczeniu na czystą toksynę botulinową, dla mężczyzny ważącego 70 kg wynosi 70 µg. Śmierć następuje najczęściej w wyniku niewydolności oddechowych (porażenie mięśni) lub zatrzymania akcji serca. Spożycie już 1 g zakażonej żywności może wywołać botulizm. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym pojawiają się zwykle po około 12-36 godzinach od spożycia zainfekowanego produktu. Do objawów zatrucia należy przede wszystkim porażenie mięśni szkieletowych, ze względu na blokowanie przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. U chorych można zaobserwować między innymi: podwójne widzenie, bełkotliwą mowę, opadanie powiek, osłabienie mięśni, suchość w ustach.

Co może pomóc

Botulina może być wypłukana z organizmu chorego m.in. przy pomocy płukania żołądka. Konieczne jest również podanie surowicy antytoksycznej. Jej rolą jest wypłukanie toksyny z organizmu. Niestety, botulizm często kończy się zgonem chorego, w wyniku zatrzymania akcji serca, porażenia układu oddechowego lub zachłystowego zapalenia płuc.

Na co uważać

Najczęściej toksyna botulinowa występuje w różnego rodzaju konserwach mięsnych, rybnych czy warzywnych, dlatego, że są to bakterie beztlenowe. Czasem obecna jest w mięsie peklowanym lub wędzonym. Jeżeli zauważymy tzw. bombaż puszki, czyli wypukłe denko, istnieje ryzyko, że bakterie z tego rodzaju mogły się w produkcie namnożyć. Zdarza się czasem, że podczas otwierania słyszalny jest charakterystyczny syk, również mogący świadczyć o zakażeniu produktu jadem kiełbasianym. Aby zminimalizować ryzyko zatrucia nie należy spożywać produktów z wcześniej wymienionymi defektami; ponadto nie należy spożywać konserw po upływie terminu ich przydatności do spożycia.

Nie podawaj dziecku

Oprócz botulizmu klasycznego występuje botulizm dziecięcy, pojawiający się w wyniku spożycia miodu skażonego zarodnikami tej bakterii przez dzieci do pierwszego roku życia. Kiełkują one, tworząc formy wegetatywne, które mają zdolność do wytwarzania toksyny botulinowej. Z tego powodu małym dzieciom nie należy podawać miodu, gdyż ich niewykształcona w pełni mikroflora jelitowa, nie ma możliwości zapobieżenia namnożeniu się tej bakterii. W przypadku starszych dzieci i osób dorosłych miód, zakażony przetrwalnikami Clostridium botulinum, nie stanowi zagrożenia. W tym wypadku, przyczyną zakażenia są więc bakterie, a nie produkowana przez nie toksyna. Istnieje również botulizm przyranny w tkankach, które uległy martwicy. W zdrowych tkankach nie ma możliwości rozwinięcia się tego zakażenia. Znane jest także pojęcie botulizmu inhalacyjnego i przyrannego.

Literatura:

  • Botulizm – patogeneza i diagnostyka choroby; Elżbieta Kukier, Krzysztof Kwiatek, Tomasz Grenda, Magdalena Goldsztejn, Janusz Dębski; Życie Weterynaryjne • 2015 • 90(3)
  • „AKTUALN NEUROL 2014, 14 (3), p. 199–202”; Elżbieta Jasińska, Agnieszka Gross, Ewa Kołodziejska

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
9 marca 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co to jest kiszenie? Kiszenie należy do bardzo starych metod utrwalania żywności. Jest to proces fermentacji mlekowej. Co bardzo ciekawe, nie ma to nic wspólnego z mlekiem. Po prostu bakterie, dzięki którym zachodzi fermentacja, jak…

WIĘCEJ >

Produkty Superfoods – magiczna żywność

Superfoods, czyli super żywność, to produkty które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, poprzez zawartość składników pokarmowych mogą wywoływać konkretne oddziaływanie na organizm. Zawierają witaminy, minerały, fitozwiązki, enzymy lub jakieś szczególne substancje, które mogą działać terapeutycznie w…

WIĘCEJ >

Wiosna idzie – czas na odchudzanie

Zmień życie raz na zawsze na lepsze, pokochaj swój nowy styl życia, pokochaj "nowe" jedzenie, naucz się robić zakupy, naucz się przygotowywać posiłki, poświęć na to 1 miesiąc swojego życia, a już nigdy co wiosnę

WIĘCEJ >

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >