logo
Szukaj
open close

Dodatki do suplementów – ale po co one?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Dodatki do suplementów – ale po co one?

dodatki-suplementy-ajwendieta-7-of-9.jpg

Żyjemy w czasach, w których coraz ciężej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność, dlatego wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego suplementu powinno być ocenienie go pod względem składu. Mało kto niestety czyta opakowania i listę składników dodatkowych, czasami literki są zbyt małe, czasami producenci próbują ukryć istotne informacje umieszczając skład w mało-spodziewanych miejscach, często nazwy składników brzmią tajemniczo. Nie spodziewamy się, że w suplementach, które powinny korzystnie wpływać na zdrowie i wspomagać organizm mogą być zawarte niebezpieczne substancje.

Lista najczęściej występujących składników w suplementach multiwitaminowych:

  • Żelatyna – sama w sobie nie jest niebezpieczna, jednak jak wiadomo pozyskiwana jest od bydła lub trzody chlewnej, co ma ogromne znaczenie w przypadku diet wegetariańskich czy wegańskich. Prawdopodobnie nie każdy jest świadomy zawartości takiego składnika w suplementach z witaminami i minerałami.
  • Stabilizatory, m.in. E1202 (poliwinylopolipirolidon) – jest substancją syntetyczną i pełni funkcję stabilizatora. Uznawana za nieszkodliwą, jednak nadmierna ilość może przyczyniać się do uszkodzenia płuc i nerek oraz alergicznego odczynu skóry.
  • Skrobia – jest to substancja nieszkodliwa, pochodzenia naturalnego, możemy ją znaleźć w zbożach i ziemniakach,  niestety w niektórych okolicznościach może przyczynić się do występowania wzdęć, gdyż skrobia nie poddana obróbce termicznej jest ciężkostrawna.
  • Skrobia modyfikowana – substancja naturalna pozyskiwana najczęściej z kukurydzy, ziemniaków, manioka lub soji. Modyfikacja skrobi ma na celu zmianę jej właściwości i nie ma nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi. Problemem może być niewiadome źródło pochodzenia skrobi, gdyż producenci najczęściej nie podają takich informacji. Podobnie jak skrobia niemodyfikowana może powodować wzdęcia, jak również objawy nietolerancji czy alergii pokarmowych ze względu na pochodzenie skrobi.
  • Sacharoza – czyli cukier (disacharyd) pochodzący z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, substancja naturalna, ale mogąc wpłynąć niekorzystnie na profil glukozy u osób chorych na cukrzycę, ponadto w niektórych sytuacjach może powodować wzdęcia i wzrost liczby patogennej flory jelitowej.
  • Laktoza z mleka – to substancja naturalna, dwucukier, cukier mleczny. Wiele osób z powodu braku enzymu laktazy nie toleruje jej. Objawem nietolerancji są wzdęcia, uczucie przelewania się w jamie brzusznej, bądź biegunki. Zwyczajowo laktozę znajdziemy jedynie w produktach mleczno-nabiałowych, zatem osoby z nietolerancją będą ich świadomie unikać. Niestety co jest zaskakujące możemy ją również znaleźć w niektórych suplementach multiwitaminowych.
  • Gluten – to białko pochodzące z pszenicy, jęczmienia, owsa lub żyta. Gluten podejrzewa się o wywoływanie lub nasilanie objawów w co najmniej 50 chorobach, a większość osób mających problem z tolerancją glutenu nie zdaje sobie z tego sprawy bo jest nie zdiagnozowana. Jako dietetyk kliniczny na co dzień pracuję z osobami cierpiącymi na choroby autoimmunologiczne, takie jak Hashimoto, łuszczyca, RZS, AZS, wszystkie one po eliminacji z diety glutenu zaczynają odczuwać poprawę zdrowia. Gluten może pogłębiać depresję, zaburzenia osobowości, zaburzenia poznawcze, często przyczynia się do wzdęć, zaparć lub biegunek, a w przypadku celiakii do zaniku kosmków jelitowych i zmniejszenia bądź utraty zdolności wchłaniania składników odżywczych. Nawet bardzo małe dawki glutenu dla niektórych osób mogą okazać się bardzo toksyczne.
  • Barwniki, w tym E110 (żółcień pomarańczowa FCF) – syntetyczny barwnik, w niektórych krajach dodawanie go do produktów spożywczych zostało zakazane z powodu szkodliwego wpływu na organizm. E110 może powodować katar sienny, astmę, egzemę skórną, bóle brzucha, nadpobudliwość oraz zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. U osób z nietolerancją salicylanów może wywoływać reakcje alergiczne.
  • Barwniki – wybielacze, w tym E171 (dwutlenek tytanu) – naturalny biały barwnik, najprawdopodobniej bez wpływu na zdrowie.
  • Syntetyczne słodziki w tym aspartam (E951), acesulfam K (E950), sukraloza (E955) – dodawane do preparatów multiwitaminowych w płynie bądź w saszetkach do rozpuszczania celem polepszenia smaku. Niestety owiane złą sławą, można znaleźć sporo badań dowodzących ich negatywnego wpływu na zdrowie w postaci wywoływania reakcji alergicznych czy działania karcinogennego. W Ameryce uznane za głównych winowajców otyłości z powodu wpływu na zwiększony wyrzut insuliny.

Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny

artykuł powstał przy okazji współpracy z USP Zdrowie www.multicode.pl, przedstawia w 100% moje osobiste zdanie.

Kilka etykiet – wybrane losowo (syropki, witaminy, lekarstwa):

dodatki - suplementy - ajwendieta

dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta

Więcej o dodatkach możesz przeczytać:

Webinarium o witaminach

Źródła:

  1. Przyjemska B., Niebezpieczne zboża, groźny gluten, Studio Astropsychologii, 2013.
  2. Mercola J., Levy A. R., Dieta bez zbóż, Mada, 2006.
  3. Hartwig M., Hartwig D., Zdrowie zaczyna się od jedzenia, MT Biznes, 2013.
  4. Bator J., Zmień chemie na jedzenie, Znak, 2013.
  5. Nakazawa D. J., The autoimmune epidemic, Touchstone, 2008.
  6. McArthur J., Hypothyroidism, Natural Health Magazine, 2013.
  7. Heisey J., Natural help for hashimoto’s, Amazon Digital Services, Inc, 2012.
  8. Janus A., Nie daj się zjeść grzybom Candida, IPS, 2011.
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24068707
  10. http://www.niam.pl/
  11. http://food-info.net/pl/index.htm
  12. http://www.efsa.europa.eu/
  13. http://pfpz.pl
  14. http://efood.com.pl

Ikona wpisu: © Depositphotos.com/[belchonock]

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 


Autor



Iwona Wierzbicka

Żyjemy w czasach, w których coraz ciężej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność, dlatego wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego suplementu powinno być ocenienie go pod względem składu. Mało kto niestety czyta opakowania i listę składników dodatkowych, czasami literki są zbyt małe, czasami producenci próbują ukryć istotne informacje umieszczając skład w mało-spodziewanych miejscach, często nazwy składników brzmią tajemniczo. Nie spodziewamy się, że w suplementach, które powinny korzystnie wpływać na zdrowie i wspomagać organizm mogą być zawarte niebezpieczne substancje.

Lista najczęściej występujących składników w suplementach multiwitaminowych:

  • Żelatyna – sama w sobie nie jest niebezpieczna, jednak jak wiadomo pozyskiwana jest od bydła lub trzody chlewnej, co ma ogromne znaczenie w przypadku diet wegetariańskich czy wegańskich. Prawdopodobnie nie każdy jest świadomy zawartości takiego składnika w suplementach z witaminami i minerałami.
  • Stabilizatory, m.in. E1202 (poliwinylopolipirolidon) – jest substancją syntetyczną i pełni funkcję stabilizatora. Uznawana za nieszkodliwą, jednak nadmierna ilość może przyczyniać się do uszkodzenia płuc i nerek oraz alergicznego odczynu skóry.
  • Skrobia – jest to substancja nieszkodliwa, pochodzenia naturalnego, możemy ją znaleźć w zbożach i ziemniakach,  niestety w niektórych okolicznościach może przyczynić się do występowania wzdęć, gdyż skrobia nie poddana obróbce termicznej jest ciężkostrawna.
  • Skrobia modyfikowana – substancja naturalna pozyskiwana najczęściej z kukurydzy, ziemniaków, manioka lub soji. Modyfikacja skrobi ma na celu zmianę jej właściwości i nie ma nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi. Problemem może być niewiadome źródło pochodzenia skrobi, gdyż producenci najczęściej nie podają takich informacji. Podobnie jak skrobia niemodyfikowana może powodować wzdęcia, jak również objawy nietolerancji czy alergii pokarmowych ze względu na pochodzenie skrobi.
  • Sacharoza – czyli cukier (disacharyd) pochodzący z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, substancja naturalna, ale mogąc wpłynąć niekorzystnie na profil glukozy u osób chorych na cukrzycę, ponadto w niektórych sytuacjach może powodować wzdęcia i wzrost liczby patogennej flory jelitowej.
  • Laktoza z mleka – to substancja naturalna, dwucukier, cukier mleczny. Wiele osób z powodu braku enzymu laktazy nie toleruje jej. Objawem nietolerancji są wzdęcia, uczucie przelewania się w jamie brzusznej, bądź biegunki. Zwyczajowo laktozę znajdziemy jedynie w produktach mleczno-nabiałowych, zatem osoby z nietolerancją będą ich świadomie unikać. Niestety co jest zaskakujące możemy ją również znaleźć w niektórych suplementach multiwitaminowych.
  • Gluten – to białko pochodzące z pszenicy, jęczmienia, owsa lub żyta. Gluten podejrzewa się o wywoływanie lub nasilanie objawów w co najmniej 50 chorobach, a większość osób mających problem z tolerancją glutenu nie zdaje sobie z tego sprawy bo jest nie zdiagnozowana. Jako dietetyk kliniczny na co dzień pracuję z osobami cierpiącymi na choroby autoimmunologiczne, takie jak Hashimoto, łuszczyca, RZS, AZS, wszystkie one po eliminacji z diety glutenu zaczynają odczuwać poprawę zdrowia. Gluten może pogłębiać depresję, zaburzenia osobowości, zaburzenia poznawcze, często przyczynia się do wzdęć, zaparć lub biegunek, a w przypadku celiakii do zaniku kosmków jelitowych i zmniejszenia bądź utraty zdolności wchłaniania składników odżywczych. Nawet bardzo małe dawki glutenu dla niektórych osób mogą okazać się bardzo toksyczne.
  • Barwniki, w tym E110 (żółcień pomarańczowa FCF) – syntetyczny barwnik, w niektórych krajach dodawanie go do produktów spożywczych zostało zakazane z powodu szkodliwego wpływu na organizm. E110 może powodować katar sienny, astmę, egzemę skórną, bóle brzucha, nadpobudliwość oraz zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. U osób z nietolerancją salicylanów może wywoływać reakcje alergiczne.
  • Barwniki – wybielacze, w tym E171 (dwutlenek tytanu) – naturalny biały barwnik, najprawdopodobniej bez wpływu na zdrowie.
  • Syntetyczne słodziki w tym aspartam (E951), acesulfam K (E950), sukraloza (E955) – dodawane do preparatów multiwitaminowych w płynie bądź w saszetkach do rozpuszczania celem polepszenia smaku. Niestety owiane złą sławą, można znaleźć sporo badań dowodzących ich negatywnego wpływu na zdrowie w postaci wywoływania reakcji alergicznych czy działania karcinogennego. W Ameryce uznane za głównych winowajców otyłości z powodu wpływu na zwiększony wyrzut insuliny.

Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny

artykuł powstał przy okazji współpracy z USP Zdrowie www.multicode.pl, przedstawia w 100% moje osobiste zdanie.

Kilka etykiet – wybrane losowo (syropki, witaminy, lekarstwa):

dodatki - suplementy - ajwendieta

dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta dodatki - suplementy - ajwendieta

Więcej o dodatkach możesz przeczytać:

Webinarium o witaminach

Źródła:

  1. Przyjemska B., Niebezpieczne zboża, groźny gluten, Studio Astropsychologii, 2013.
  2. Mercola J., Levy A. R., Dieta bez zbóż, Mada, 2006.
  3. Hartwig M., Hartwig D., Zdrowie zaczyna się od jedzenia, MT Biznes, 2013.
  4. Bator J., Zmień chemie na jedzenie, Znak, 2013.
  5. Nakazawa D. J., The autoimmune epidemic, Touchstone, 2008.
  6. McArthur J., Hypothyroidism, Natural Health Magazine, 2013.
  7. Heisey J., Natural help for hashimoto’s, Amazon Digital Services, Inc, 2012.
  8. Janus A., Nie daj się zjeść grzybom Candida, IPS, 2011.
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24068707
  10. http://www.niam.pl/
  11. http://food-info.net/pl/index.htm
  12. http://www.efsa.europa.eu/
  13. http://pfpz.pl
  14. http://efood.com.pl

Ikona wpisu: © Depositphotos.com/[belchonock]

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 


Autor

Iwona Wierzbicka
18 kwietnia 2015

Tagi

Komentarzy: 2

  1. Katarzyna Wawrzyniak 20 kwietnia 2015 o 07:16

    Pamiętam jak jeszcze na studiach, na zajęciach z żywienia w sporcie profesor wspomniał o swoich badaniach nad multiwitaminami itp. Okazało się, że te najtańsze (i nie tylko) zawierały spore ilości środków dopingowych… Przerażające

  2. Przemysław Kasprzyszy 3 maja 2015 o 17:37

    Iwona z tym “Dwutlenkiem Tytanu” – to ja nie wiem czy jest taki bezpieczny… 🙁
    http://faktydlazdrowia.pl/uwazaj-na-nieskuteczne-i-niebezpieczne-witaminy-i-suplementy/

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja…

WIĘCEJ >

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Zdarza się niestety, że tak nie jest, chociaż każdy z nas powinien. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. Mówią: „co wchodzi jednym końcem,…

WIĘCEJ >

Wiosna idzie – czas na odchudzanie

Zmień życie raz na zawsze na lepsze, pokochaj swój nowy styl życia, pokochaj "nowe" jedzenie, naucz się robić zakupy, naucz się przygotowywać posiłki, poświęć na to 1 miesiąc swojego życia, a już nigdy co wiosnę

WIĘCEJ >

Historia zdrowej diety

Długowyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie,

WIĘCEJ >