logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Ile posiłków należy jeść w insulinooporności?

ile-posilkow-przy-insulinoopornosci

Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: „to zależy”. To zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. tego jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się hipoglikemia na czczo bądź reaktywna, a także tego jaki był dotychczasowy sposób odżywiania i styl życia (w tym aktywność fizyczna, tryb pracy i sen).

Od czego to zależy?

Inaczej wygląda sytuacja osoby, która odżywia się przetworzoną, ubogą odżywczo żywnością, a inaczej osoby, która mimo stosowania racjonalnej diety nie chudnie lub wręcz tyje. U tej pierwszej przejście na zdrowe odżywianie może być dużą rewolucją i wystarczające okaże się wprowadzenie odpowiednich produktów oraz jedzenie o systematycznych porach i może nawet 5-6 posiłków. Natomiast u drugiej osoby konieczne mogą okazać się większe restrykcje (ale nie kaloryczne), czyli np. wydłużenie przerw między posiłkami i zjedzenie ich w sumie 3 czy 4.

Mniej znaczy więcej

Często sprawdza się schemat 4 lub 3 posiłków, a w niektórych przypadkach nawet 2. Dlaczego? Po pierwsze należy podkreślić mechanizm homeostazy glukozy, a konkretnie stan sytości i stan pomiędzy posiłkami. Stan sytości to okres do 4 godzin po spożyciu posiłku, kiedy to poziom insuliny wzrasta (wywołany wzrostem poziomu glukozy). Natomiast stan pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin charakteryzuje się między innymi spadkiem poziomu insuliny oraz wzrostem poziomu glukagonu [1]. W insulinooporności, szczególnie zależy nam na obniżeniu poziomu insuliny, a jej naturalny spadek następuje właśnie w okresie pomiędzy posiłkami. Dlatego też istotne jest wydłużanie przerw między posiłkami do minimun 4 godzin. U niektórych osób, może się nawet sprawdzić, jedzenie tylko 2 posiłków dziennie.

W badaniu przeprowadzonym na osobach z cukrzycą typu 2 wykazano, że jedzenie 2 posiłków może być bardziej skuteczne w walce z chorobą niż jedzenie 6 posiłków. Osoby badane zostały podzielone na 2 grupy – jedna zjadała 2, a druga 6 posiłków. Dieta w obu grupach była taka sama pod względem zawartości makroskładników i wartości energetycznej. W badaniu wykazano, że osoby jedzące 2 posiłki dziennie miały większy spadek masy ciała i poziomu glukozy na czczo we krwi oraz większy wzrost wrażliwości insulinowej niż osoby jedzące 6 posiłków [2].

Wydaje się więc, że jedzenie 2 posiłków jest znacznie lepsze, ale czy dla każdego? I znowu: to zależy. Istnieją osoby, u których sprawdzi się jedzenie 5 posiłków, opartych o niski indeks glikemiczny, np. takie, które jedzą 10 posiłków czy też takie, których posiłek zaczyna się o 7:00, a kończy o 20:00. I tu dobre efekty przyniesie już regularność posiłków oraz wydłużenie przerw między nimi, może nawet początkowo do 2 godzin.

To jak to w końcu jest?

Podsumowując: ilość posiłków w insulinooporności, to kwestia bardzo indywidualna. Należy się dokładnie obserwować – swoje objawy, samopoczucie, wyniki badań. A w razie potrzeby i trudności skontaktować się ze specjalistą, bo nie zawsze można sobie pomóc samemu.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapisz się na wykład Dieta w insulinooporności, który prowadzi Iwona Wierzbicka. Na nim otrzymasz wiele odpowiedzi na swoje pytania!

Bibliografia:

[1] Horton-Szar D.: Metabolizm i żywienie. Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2007.

[2] Kahleova H., Belinova L., Malinska H., Oliyarnyk O., Trnovska J., Skop V., Kazdova L., Dezostova M., Hajek M., Tura A., Hill M., Terezie P.: Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia 2014, 57: 1552-1560.

Autor



Joanna Zawadzka

Odpowiedź na to pytanie nie jest ani prosta, ani jednoznaczna i najczęściej brzmi: „to zależy”. To zależy od bardzo wielu kwestii, m.in. tego jak wyglądają wyniki badań, czy występują inne choroby towarzyszące, czy pojawia się hipoglikemia na czczo bądź reaktywna, a także tego jaki był dotychczasowy sposób odżywiania i styl życia (w tym aktywność fizyczna, tryb pracy i sen).

Od czego to zależy?

Inaczej wygląda sytuacja osoby, która odżywia się przetworzoną, ubogą odżywczo żywnością, a inaczej osoby, która mimo stosowania racjonalnej diety nie chudnie lub wręcz tyje. U tej pierwszej przejście na zdrowe odżywianie może być dużą rewolucją i wystarczające okaże się wprowadzenie odpowiednich produktów oraz jedzenie o systematycznych porach i może nawet 5-6 posiłków. Natomiast u drugiej osoby konieczne mogą okazać się większe restrykcje (ale nie kaloryczne), czyli np. wydłużenie przerw między posiłkami i zjedzenie ich w sumie 3 czy 4.

Mniej znaczy więcej

Często sprawdza się schemat 4 lub 3 posiłków, a w niektórych przypadkach nawet 2. Dlaczego? Po pierwsze należy podkreślić mechanizm homeostazy glukozy, a konkretnie stan sytości i stan pomiędzy posiłkami. Stan sytości to okres do 4 godzin po spożyciu posiłku, kiedy to poziom insuliny wzrasta (wywołany wzrostem poziomu glukozy). Natomiast stan pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin charakteryzuje się między innymi spadkiem poziomu insuliny oraz wzrostem poziomu glukagonu [1]. W insulinooporności, szczególnie zależy nam na obniżeniu poziomu insuliny, a jej naturalny spadek następuje właśnie w okresie pomiędzy posiłkami. Dlatego też istotne jest wydłużanie przerw między posiłkami do minimun 4 godzin. U niektórych osób, może się nawet sprawdzić, jedzenie tylko 2 posiłków dziennie.

W badaniu przeprowadzonym na osobach z cukrzycą typu 2 wykazano, że jedzenie 2 posiłków może być bardziej skuteczne w walce z chorobą niż jedzenie 6 posiłków. Osoby badane zostały podzielone na 2 grupy – jedna zjadała 2, a druga 6 posiłków. Dieta w obu grupach była taka sama pod względem zawartości makroskładników i wartości energetycznej. W badaniu wykazano, że osoby jedzące 2 posiłki dziennie miały większy spadek masy ciała i poziomu glukozy na czczo we krwi oraz większy wzrost wrażliwości insulinowej niż osoby jedzące 6 posiłków [2].

Wydaje się więc, że jedzenie 2 posiłków jest znacznie lepsze, ale czy dla każdego? I znowu: to zależy. Istnieją osoby, u których sprawdzi się jedzenie 5 posiłków, opartych o niski indeks glikemiczny, np. takie, które jedzą 10 posiłków czy też takie, których posiłek zaczyna się o 7:00, a kończy o 20:00. I tu dobre efekty przyniesie już regularność posiłków oraz wydłużenie przerw między nimi, może nawet początkowo do 2 godzin.

To jak to w końcu jest?

Podsumowując: ilość posiłków w insulinooporności, to kwestia bardzo indywidualna. Należy się dokładnie obserwować – swoje objawy, samopoczucie, wyniki badań. A w razie potrzeby i trudności skontaktować się ze specjalistą, bo nie zawsze można sobie pomóc samemu.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapisz się na wykład Dieta w insulinooporności, który prowadzi Iwona Wierzbicka. Na nim otrzymasz wiele odpowiedzi na swoje pytania!

Bibliografia:

[1] Horton-Szar D.: Metabolizm i żywienie. Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2007.

[2] Kahleova H., Belinova L., Malinska H., Oliyarnyk O., Trnovska J., Skop V., Kazdova L., Dezostova M., Hajek M., Tura A., Hill M., Terezie P.: Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study. Diabetologia 2014, 57: 1552-1560.

Autor

Joanna Zawadzka
19 marca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

22 wskazówki jak być zdrowszym

Pij wodę! To najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże usunąć toksyny z organizmu. Nie pij herbat typu: zielona, czarna, czerwona – zawierają fluor, który działa szkodliwie na organizm. Pomiędzy posiłkami pij tylko czystą…

WIĘCEJ >

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja…

WIĘCEJ >

5 sposobów na skuteczną dietę

Przede wszystkim skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana, uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną oraz zapewniać odpowiednią podaż makro- i mikroskładników. Jedz regularnie Bardzo ważna jest regularność w spożywaniu posiłków. Pozwala to z jednej strony…

WIĘCEJ >

Protokół autoimmunologiczny

Jeśli cierpisz na Hashimoto, RZS, bielactwo, łuszczycę, toczeń, albo inną chorobę o nieznanym podłożu, spróbuj protokołu autoimmunologicznego. Dla wielu osób jest szansą na zdrowie lub znaczne złagodzenie dolegliwości chorobowych. Co to są choroby autoimmunologiczne? Czy…

WIĘCEJ >