logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak komponować posiłki?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jak komponować posiłki?

jak-komponowac-posilki.jpg

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów, może być przyczyną trwałych problemów:

✅ niestrawności

✅ zgagi

✅ wrzodów

✅ zaparć

✅ i wielu innych chorób

Dieta rozdzielna

Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie tego systemu żywieniowego na stałe. Podstawową zasadą aby ułatwić prace naszemu układowi pokarmowemu jest tzw. dieta rozdzielna. O co w niej chodzi? A chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu zdarzają Ci się problemy trawienne to te proste zasady mogą Ci pomóc.

Jak to zrobić? To proste wystarczy rozróżnić grupy produktów:

  • Pierwsza grupa to węglowodany zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydza, makarony, ziemniaki, owoce zwłaszcza suszone, pieczywo.
  • Druga grupa to białka czyli białko zwierzęce oraz nabiał np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty oraz warzywa strączkowe.
  • Trzecia grupa tzw. produktów neutralnych takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.

Proste zasady

Podstawową zasada diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną. Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:

  • Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami szpinak, jarmuż
  • Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe)
  • Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami: marchew, pietruszka, seler
  • Kolacja: frytki pieczone w piekarniku z ziemniaków lub z batatów z sosem pomidorowym i olejem kokosowym

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Kamila Lipowicz

Autor



Kamila Lipowicz

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów, może być przyczyną trwałych problemów:

✅ niestrawności

✅ zgagi

✅ wrzodów

✅ zaparć

✅ i wielu innych chorób

Dieta rozdzielna

Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie tego systemu żywieniowego na stałe. Podstawową zasadą aby ułatwić prace naszemu układowi pokarmowemu jest tzw. dieta rozdzielna. O co w niej chodzi? A chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu zdarzają Ci się problemy trawienne to te proste zasady mogą Ci pomóc.

Jak to zrobić? To proste wystarczy rozróżnić grupy produktów:

  • Pierwsza grupa to węglowodany zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydza, makarony, ziemniaki, owoce zwłaszcza suszone, pieczywo.
  • Druga grupa to białka czyli białko zwierzęce oraz nabiał np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty oraz warzywa strączkowe.
  • Trzecia grupa tzw. produktów neutralnych takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.

Proste zasady

Podstawową zasada diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną. Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:

  • Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami szpinak, jarmuż
  • Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe)
  • Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami: marchew, pietruszka, seler
  • Kolacja: frytki pieczone w piekarniku z ziemniaków lub z batatów z sosem pomidorowym i olejem kokosowym

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Kamila Lipowicz

Autor

Kamila Lipowicz
26 czerwca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować ze swojej diety gluten spotykają  w sklepach wiele  produktów bezglutenowych. Producenci próbują wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów i tworzą  zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się…

WIĘCEJ >

Upragniona ciąża

  Kolejna dawka motywacji ! ♦️ Porównanie wyników badań pacjentki Kamili Lipowicz – dietetyka klinicznego Ajwen, 36 letniej kobiety prowadzącej w 90% siedzący tryb życia. Zgłoszonych dolegliwości było sporo: ➡️ problem z zajściem w ciążę ➡️ dwa poronienia…

WIĘCEJ >

Gen MTHFR – co to takiego i jaką pełni funkcję?

Metylacja W biochemii metylacja odnosi się do zamiany atomu wodoru na grupę metylową. Grupa metylowa składa się z czterech atomów, jednego atomu węgla i trzech atomów wodoru (-CH3) i jest przyłączana do określonego enzymu wykonującego…

WIĘCEJ >

Jak pozbyć się pestycydów z roślin?

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je…

WIĘCEJ >