logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak komponować posiłki?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Jak komponować posiłki?

jak-komponowac-posilki.jpg

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów, może być przyczyną trwałych problemów:

✅ niestrawności

✅ zgagi

✅ wrzodów

✅ zaparć

✅ i wielu innych chorób

Dieta rozdzielna

Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie tego systemu żywieniowego na stałe. Podstawową zasadą aby ułatwić prace naszemu układowi pokarmowemu jest tzw. dieta rozdzielna. O co w niej chodzi? A chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu zdarzają Ci się problemy trawienne to te proste zasady mogą Ci pomóc.

Jak to zrobić? To proste wystarczy rozróżnić grupy produktów:

  • Pierwsza grupa to węglowodany zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydza, makarony, ziemniaki, owoce zwłaszcza suszone, pieczywo.
  • Druga grupa to białka czyli białko zwierzęce oraz nabiał np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty oraz warzywa strączkowe.
  • Trzecia grupa tzw. produktów neutralnych takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.

Proste zasady

Podstawową zasada diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną. Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:

  • Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami szpinak, jarmuż
  • Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe)
  • Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami: marchew, pietruszka, seler
  • Kolacja: frytki pieczone w piekarniku z ziemniaków lub z batatów z sosem pomidorowym i olejem kokosowym

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Kamila Lipowicz

Autor



Kamila Lipowicz

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów, może być przyczyną trwałych problemów:

✅ niestrawności

✅ zgagi

✅ wrzodów

✅ zaparć

✅ i wielu innych chorób

Dieta rozdzielna

Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie tego systemu żywieniowego na stałe. Podstawową zasadą aby ułatwić prace naszemu układowi pokarmowemu jest tzw. dieta rozdzielna. O co w niej chodzi? A chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu zdarzają Ci się problemy trawienne to te proste zasady mogą Ci pomóc.

Jak to zrobić? To proste wystarczy rozróżnić grupy produktów:

  • Pierwsza grupa to węglowodany zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydza, makarony, ziemniaki, owoce zwłaszcza suszone, pieczywo.
  • Druga grupa to białka czyli białko zwierzęce oraz nabiał np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty oraz warzywa strączkowe.
  • Trzecia grupa tzw. produktów neutralnych takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.

Proste zasady

Podstawową zasada diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną. Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:

  • Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami szpinak, jarmuż
  • Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe)
  • Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami: marchew, pietruszka, seler
  • Kolacja: frytki pieczone w piekarniku z ziemniaków lub z batatów z sosem pomidorowym i olejem kokosowym

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Kamila Lipowicz

Autor

Kamila Lipowicz
26 czerwca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja…

WIĘCEJ >

22 wskazówki jak być zdrowszym

Pij wodę! To najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże usunąć toksyny z organizmu. Nie pij herbat typu: zielona, czarna, czerwona – zawierają fluor, który działa szkodliwie na organizm. Pomiędzy posiłkami pij tylko czystą…

WIĘCEJ >

7 sposobów na jesienną chandrę

Szarość, chłód czy deszcz powodują zniechęcenie do działania. Najchętniej wybralibyśmy koc i ciepły napój. Jak najbardziej jest to czasem potrzebne, ale warto pamiętać o kilku istotnych aspektach zapobiegających wystąpieniu takiej sytuacji. Pierwszym krokiem do poprawienia…

WIĘCEJ >

Upragniona ciąża

  Kolejna dawka motywacji ! ♦️ Porównanie wyników badań pacjentki Kamili Lipowicz – dietetyka klinicznego Ajwen, 36 letniej kobiety prowadzącej w 90% siedzący tryb życia. Zgłoszonych dolegliwości było sporo: ➡️ problem z zajściem w ciążę ➡️ dwa poronienia…

WIĘCEJ >