Jak komponować posiłki?

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów, może być przyczyną trwałych problemów:
✅ niestrawności
✅ zgagi
✅ wrzodów
✅ zaparć
✅ i wielu innych chorób
Dieta rozdzielna
Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie tego systemu żywieniowego na stałe. Podstawową zasadą aby ułatwić prace naszemu układowi pokarmowemu jest tzw. dieta rozdzielna. O co w niej chodzi? A chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu zdarzają Ci się problemy trawienne to te proste zasady mogą Ci pomóc.
Jak to zrobić? To proste wystarczy rozróżnić grupy produktów:
- Pierwsza grupa to węglowodany zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydza, makarony, ziemniaki, owoce zwłaszcza suszone, pieczywo.
- Druga grupa to białka czyli białko zwierzęce oraz nabiał np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty oraz warzywa strączkowe.
- Trzecia grupa tzw. produktów neutralnych takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.
Proste zasady
Podstawową zasada diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną. Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:
- Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami szpinak, jarmuż
- Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe)
- Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami: marchew, pietruszka, seler
- Kolacja: frytki pieczone w piekarniku z ziemniaków lub z batatów z sosem pomidorowym i olejem kokosowym
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Kamila Lipowicz
Autor

Kamila Lipowicz
Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Nieprawidłowe połączenie i spożycie danych produktów, może być przyczyną trwałych problemów:
✅ niestrawności
✅ zgagi
✅ wrzodów
✅ zaparć
✅ i wielu innych chorób
Dieta rozdzielna
Zdrowe osoby mogą w ogóle nie odczuwać dolegliwości, natomiast osoby borykające się z problemami zdrowotnymi powinny rozważyć wprowadzenie tego systemu żywieniowego na stałe. Podstawową zasadą aby ułatwić prace naszemu układowi pokarmowemu jest tzw. dieta rozdzielna. O co w niej chodzi? A chodzi o to, aby nie łączyć w jednym posiłku węglowodanów i białka. Jeżeli właśnie przy takim połączeniu zdarzają Ci się problemy trawienne to te proste zasady mogą Ci pomóc.
Jak to zrobić? To proste wystarczy rozróżnić grupy produktów:
- Pierwsza grupa to węglowodany zaliczamy do niej pieczywo, musli, płatki, kasze, ryż, kukurydza, makarony, ziemniaki, owoce zwłaszcza suszone, pieczywo.
- Druga grupa to białka czyli białko zwierzęce oraz nabiał np. mięso, wędliny, ryby, jajka, podroby, sery, jogurty oraz warzywa strączkowe.
- Trzecia grupa tzw. produktów neutralnych takie jak: warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), nasiona, pestki, tłuszcze: oleje, oliwa, masło, woda.
Proste zasady
Podstawową zasada diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i węglowodanowej. Natomiast produkty z obu gryp można łączyć z grupą neutralną. Przykładowy dzień zgodnie z zasadami:
- Śniadanie: frittata z zielonymi warzywami szpinak, jarmuż
- Przekąska: budyń jaglany (daktyle, kasza jaglana, woda lub mleko kokosowe)
- Obiad: pieczony karczek z grillowanymi warzywami: marchew, pietruszka, seler
- Kolacja: frytki pieczone w piekarniku z ziemniaków lub z batatów z sosem pomidorowym i olejem kokosowym
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Kamila Lipowicz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Biegunka – jak sobie radzić?
Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja…
WIĘCEJ >22 wskazówki jak być zdrowszym
Pij wodę! To najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże usunąć toksyny z organizmu. Nie pij herbat typu: zielona, czarna, czerwona – zawierają fluor, który działa szkodliwie na organizm. Pomiędzy posiłkami pij tylko czystą…
WIĘCEJ >7 sposobów na jesienną chandrę
Szarość, chłód czy deszcz powodują zniechęcenie do działania. Najchętniej wybralibyśmy koc i ciepły napój. Jak najbardziej jest to czasem potrzebne, ale warto pamiętać o kilku istotnych aspektach zapobiegających wystąpieniu takiej sytuacji. Pierwszym krokiem do poprawienia…
WIĘCEJ >Upragniona ciąża
Kolejna dawka motywacji ! ♦️ Porównanie wyników badań pacjentki Kamili Lipowicz – dietetyka klinicznego Ajwen, 36 letniej kobiety prowadzącej w 90% siedzący tryb życia. Zgłoszonych dolegliwości było sporo: ➡️ problem z zajściem w ciążę ➡️ dwa poronienia…
WIĘCEJ >