logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak pozbyć się pestycydów z roślin?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jak pozbyć się pestycydów z roślin?

jak-pozbyc-sie-pestycydow-z-roslin

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je myć. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.

Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii

Należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Jak to zrobić? Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów

Po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Co jest ważne

  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.
  • Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Umyte w taki sposób należy zjeść w kilka dni ponieważ mogą psuć się szybciej.
  • Warzywa w foli np. brokuł na 30 minut przed spożyciem – kładziemy na parapecie (słońce), chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza gdy jest paczkowana w folii.

Gotowe płyny

Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach służących do oczyszczania warzyw i owoców. Dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają w taki sam sposób jak opisane powyżej domowe sposoby. Zabijają bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.

Ozonowanie

Na rynku pojawiają się urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Usuwają środki ochrony roślin z ich powierzchni, fungicydy, pestycydy, dezynfekują a nawet przedłużają trwałość. Co bardzo ciekawe urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Kamila Lipowicz

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je myć. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.

Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii

Należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Jak to zrobić? Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów

Po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Co jest ważne

  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.
  • Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Umyte w taki sposób należy zjeść w kilka dni ponieważ mogą psuć się szybciej.
  • Warzywa w foli np. brokuł na 30 minut przed spożyciem – kładziemy na parapecie (słońce), chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza gdy jest paczkowana w folii.

Gotowe płyny

Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach służących do oczyszczania warzyw i owoców. Dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają w taki sam sposób jak opisane powyżej domowe sposoby. Zabijają bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.

Ozonowanie

Na rynku pojawiają się urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Usuwają środki ochrony roślin z ich powierzchni, fungicydy, pestycydy, dezynfekują a nawet przedłużają trwałość. Co bardzo ciekawe urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor

Kamila Lipowicz
5 czerwca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Skuteczny sposób na wzdęcia

Nadmiar gazów robi z twoim ciałem co chce? Wydyma brzuch, kłuje, bulgocze, pojawiają się śmierdzące bąki? Skąd się biorą? Wzdęcia to nadmiar gazów zgromadzonych w jelitach. Dolegliwość ta może przydarzyć się każdemu. Moi pacjenci dietetyczni…

WIĘCEJ >

9 produktów dla dzieci, których nigdy nie powinny jeść

Czy jako rodzic wiesz, co tak naprawdę dajesz swojemu dziecku do jedzenia? Poniżej kilka najgroźniejszych produktów. Następnym razem zastanów się uważnie, czy faktycznie chcesz to podać swojemu dziecku. Pamiętaj, że dzieciom zmienia się smak i…

WIĘCEJ >

Zielone koktaile – czy są zdrowe?

Zielone koktaile i smoothies-y – ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Tradycyjne składniki to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa,…

WIĘCEJ >

Upragniona ciąża

  Kolejna dawka motywacji ! ♦️ Porównanie wyników badań pacjentki Kamili Lipowicz – dietetyka klinicznego Ajwen, 36 letniej kobiety prowadzącej w 90% siedzący tryb życia. Zgłoszonych dolegliwości było sporo: ➡️ problem z zajściem w ciążę ➡️ dwa poronienia…

WIĘCEJ >