Jak pozbyć się pestycydów z roślin?

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je myć. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.
Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii
Należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Jak to zrobić? Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów
Po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
Co jest ważne
- Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.
- Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Umyte w taki sposób należy zjeść w kilka dni ponieważ mogą psuć się szybciej.
- Warzywa w foli np. brokuł na 30 minut przed spożyciem – kładziemy na parapecie (słońce), chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza gdy jest paczkowana w folii.
Gotowe płyny
Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach służących do oczyszczania warzyw i owoców. Dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają w taki sam sposób jak opisane powyżej domowe sposoby. Zabijają bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.
Ozonowanie
Na rynku pojawiają się urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Usuwają środki ochrony roślin z ich powierzchni, fungicydy, pestycydy, dezynfekują a nawet przedłużają trwałość. Co bardzo ciekawe urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Kamila Lipowicz
Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je myć. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.
Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii
Należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Jak to zrobić? Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów
Po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
Co jest ważne
- Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.
- Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Umyte w taki sposób należy zjeść w kilka dni ponieważ mogą psuć się szybciej.
- Warzywa w foli np. brokuł na 30 minut przed spożyciem – kładziemy na parapecie (słońce), chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza gdy jest paczkowana w folii.
Gotowe płyny
Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach służących do oczyszczania warzyw i owoców. Dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają w taki sam sposób jak opisane powyżej domowe sposoby. Zabijają bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.
Ozonowanie
Na rynku pojawiają się urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Usuwają środki ochrony roślin z ich powierzchni, fungicydy, pestycydy, dezynfekują a nawet przedłużają trwałość. Co bardzo ciekawe urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Rośliny psiankowate
Rośliny psiankowate Jedzenie dużej ilości warzyw oraz owoców jest polecane przez dietetyków jako podstawa zdrowej diety. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko jest czarne i białe i to, co będzie dla jednej osoby dobre, dla…
WIĘCEJ >Czy można jeść owoce mając insulinooporność?
Tak i nie! To zależy. Oczywiście, że każdy jest inny i każdy inaczej zareaguje na określony pokarm. Można tyć jedząc jaja ponieważ ma się nietolerancję na nie, można chudnąć jedząc chleb ponieważ cierpi się na…
WIĘCEJ >Wspólne dążenie do celu
Wyznacznikiem, jakości usług są zadowoleni klienci. My (Ajwen Team) właśnie takich mamy. A oto dowód, wspólne dążenie do celu i efekty mojej podopiecznej. Spektakularny efekt Po kilkumiesięcznej współpracy wspólnie z trenerem personalnym u mojej podopiecznej…
WIĘCEJ >Jak komponować posiłki?
Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…
WIĘCEJ >