Jak przygotować jaja po benedyktyńsku

Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂
Pawle, jak zrobić takie jajka?
– szybko … 🙂
No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:
- zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
- białko ścina się pod wpływem kwasów
- białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂
Dobra, z polskiego na nasze.
Gotujemy 3 jajka poszetowe.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą
- dodajemy łyżeczkę soli
- wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
- doprowadzamy do wrzenia
- MINIMALIZUJEMY płomień
- łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
- rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
- mieszamy ostrożnie łyżką
- wybijamy kolejne jajko, mieszamy
- i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
- gotujemy 3 minuty
- wyjmujemy jajka łyżką cedzakową
Uwagi:
- dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka
Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Paweł Jackowski
Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂
Pawle, jak zrobić takie jajka?
– szybko … 🙂
No dobra, są to jajka gotowane bez skorupki. Jakim cudem to się trzyma i jeszcze zachowuje kolisty kształt?
Przede wszystkim musimy wiedzieć jedną rzecz 🙂 Jajko to duża ilość białka. No i? A jakie właściwości ma białko?:
- zaczyna denaturować/ścinać się powyżej 42 stopni – a gotująca się woda ma 100 🙂
- białko ścina się pod wpływem kwasów
- białko koaguluje też w kontakcie z solą, ale co ciekawe ten proces jest odwracalny, np. gdy się doleje wody 🙂
Dobra, z polskiego na nasze.
Gotujemy 3 jajka poszetowe.
- Nastawiamy litrowy garnek z wodą
- dodajemy łyżeczkę soli
- wlewamy 50 ml octu (jabłkowego lub zwykłego)
- doprowadzamy do wrzenia
- MINIMALIZUJEMY płomień
- łyżką mieszamy wodę, żeby powstał wir
- rozbijamy jajko i ostrożne wylewamy na wrzątek
- mieszamy ostrożnie łyżką
- wybijamy kolejne jajko, mieszamy
- i wybijamy ostatnie jajko i mieszamy
- gotujemy 3 minuty
- wyjmujemy jajka łyżką cedzakową
Uwagi:
- dlaczego minimalizujemy płomień przed wybiciem jajek? Bo porobią się „farfocle” 🙂 a tak będziemy mieli ładne jajka
Takie i inne rzeczy możesz pogotować w naszej kuchni Ajwen na warsztatch kulinarnych!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Kasztanowiec – Bananowiec – ciasto czy chleb zależy od ciebie
Ciasto/chleb to świetny pomysł na smakołyki dla dzieci, ale również jako chleb powszedni, można zabrać do szkoły, w trasę, do pracy, na wycieczkę. Czy to będzie ciasto czy chleb zależy od Ciebie :)
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 6-07-2014
Pobudka 7:20 (w wolny dzień) ale okazało się, że Kris stęsknił się za rodzicami i kazał się przywieźć od dziadków. Kiedy Kris jest w domu rodzice śpią do 6:30, w porywach do 7:30. Młody wstał…
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 23-07-2014 urlopowo Alpy
Noc była ciężka, miałam jakieś takie wrażenie, że źle spałam. Wszystko mnie bolało po wczorajszych zjazdach i „glebach”. Zakwasy największe mam w dłoniach, przedramionach i między żebrami. To między żebrami to akurat od ciężko-dyszenia na…
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 11-09-2014 antytłuszcz
Jak mam wolne to staram się wszystko na maxa załatwić przez co tak się składa że zupełnie zapominam o porze karmienia, a głód przychodzi z taka siłą, że trzęsą mi się ręce. Dzisiaj postanowiłam zawitać
WIĘCEJ >