Jak zrobić ryż z kalafiora
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv! Zapraszamy do oglądania!
Jak zrobić ten banalny dodatek?
Czas wykonania:
około 30 minut
Potrzebny sprzęt:
- blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Potrzeba na 2 porcje:
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- kalafior dzielimy na mniejsze kawałki
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza
- miksujemy około 5 sekund
- przekładamy zmiksowany kalafioro-ryż do jakiegoś naczynia
- i tak samo rozdrabniamy resztę warzywa
- na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy cebulę
- zasmażamy 2-3 minuty
- dodajemy ryż z kalafiora
- mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty
- doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- taki “ryż” może być super dodatkiem do dań mięsnych, oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym
- możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano
Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!
Co jeszcze może Cie zainteresować ?
Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Paweł Jackowski
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.
Więcej filmów z Pawłem znajdziecie na stronie ajwen.tv! Zapraszamy do oglądania!
Jak zrobić ten banalny dodatek?
Czas wykonania:
około 30 minut
Potrzebny sprzęt:
- blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)
Potrzeba na 2 porcje:
- 1/2 surowego kalafiora
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- kalafior dzielimy na mniejsze kawałki
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza
- miksujemy około 5 sekund
- przekładamy zmiksowany kalafioro-ryż do jakiegoś naczynia
- i tak samo rozdrabniamy resztę warzywa
- na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy cebulę
- zasmażamy 2-3 minuty
- dodajemy ryż z kalafiora
- mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty
- doprawiamy solą i pieprzem
Uwagi:
- taki “ryż” może być super dodatkiem do dań mięsnych, oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym
- możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano
Zapraszamy również do obserwowania naszego profilu Kuchnia Ajwen!
Co jeszcze może Cie zainteresować ?
Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Jak przygotować jaja po benedyktyńsku
Bardzo prosty przepis na jaja po benedyktyńsku inaczej jaja poszetowe. Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen. Paweł chwali się szklanym garnkiem, który dostał w prezencie od swojego teścia 🙂…
WIĘCEJ >Puree z selera i gruszek
Mistrz kucharski, Paweł Jackowski pokazuje jak przygotować puree z gruszki i selera. Kiedyś, jak każdy poznaniak jadł wuchtę pyr. Czy to gotowanych, czy pieczonych. Najbardziej lubił puree z ziemniaków. Mając puree, nie trzeba było robić…
WIĘCEJ >Sos do sałatki
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. W naszej Szkole Gotowania mamy motto " GOTOWANIE TO JEDNA WIELKA ZABAWA!" Zobaczcie jak bawił się nasz praktykant Przemek, podczas wspólnego gotowania z Pawłem, gdy
WIĘCEJ >Krupnik samuraja
Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić…
WIĘCEJ >