logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiełki – jak uprawiać by nie gniły – mój sposób na…

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Kiełki – jak uprawiać by nie gniły – mój sposób na…

kielki-ajwen-4.jpg

Wiele osób zapewne myśli o hodowli kiełków, pewnie i tego nawet spróbowało – do tzw. pierwszego zgnicia i zatęchnięcia. Często próbujesz jeszcze raz i kolejny raz to samo – zgnilizna. Większość osób rezygnuje po pierwszej próbie, niektórzy dochodzą do tzw. drugiej bazy i na tym kończy się przygoda.

kiełki - ajwen 6

Najczęściej wysiewam: brokuł, lucernę, rzodkiewkę, słonecznik, cebulę, pora, koniczynę, fasolę adzuki.

Nim posiadłam tą tajemną wiedzę, kilkanaście razy wyrzucałam „cuchnące” hodowle. Zdarzało się również, że urastały do tak wielkich rozmiarów, że nie byłam w stanie tego przejeść. Widząc, że poczyniam za każdym razem tak samo, a efekt bywa różny pomyślałam sobie – może to siły wyższe, czyli zależność od księżyca?

Spróbowałam siać wg. kalendarza księżycowego, można go znaleźć w internecie, często też przy okazji programów ogrodniczych mówią kiedy siać, ciąć, zbierać, a kiedy nic nie robić. Trochę to podziałało. Wysypanie ziarna we właściwej fazie księżyca skutkuje szybszym ich wzrostem. Ale to nie rozwiązuje do końca problemów gnicia. Na pewno szybciej wzrastające kiełki – to mniejsze ryzyko gnicia, druga rzecz to regularne przepłukiwanie.kiełki - ajwen 3

Kiedy ziarna wysypane są na poszczególne poziomy, nie wystarczy je raz dziennie podlać i dać wodzie przekapać. Codziennie zdejmuję każdy poziom i płuczę pod bieżącą wodą, następnie pozwalam wodzie wycieknąć przez zaworek (należy go zawsze regulować by sprawnie woda odpływała), po wycieknięciu wody dodatkowo zabezpieczam ziarna przed wypadnięciem i wylewam ostatnie krople wody. Czasami przesypuje kiełki na sito i płuczę całość pod bieżącą wodą, po czym wsypuje z powrotem na platformy.

Te zabiegi płukania zaczynam w trzecim dniu po wysypaniu ziaren na platformę i kontynuuję codziennie aż do zjedzenia wszystkich kiełków. Zabiegi te zabierają mi jakieś 5-10min dziennie, a to mniej niż pójść po warzywa do sklepu. W dni cieplejsze, albo przy dużej wilgotności w pojemniku (oceniam subiektywnie) ustawiam platformy tak żeby między poziomami był przewiew. Nie można tego zrobić na pół dnia bo kiełki nadwiędną z góry. Kiełki z wyjątkiem słonecznika zjada się z łupinami, ale wypłukiwanie łupin z platform, zmniejsza ryzyko gnicia. Co zrobić z kiełkami?

PS. Komentarz mojej koleżanki Anki – dr inż nauk rolniczych: „muszę to napisać, bo aż mnie skręca- kiełki się uprawia, nie hoduje. Hodowla roślin to tworzenie nowych odmian”. Ahhh te słowne niuanse 🙂

kiełki - ajwen 7

Moje 3 dniowa hodowla świeżych warzyw. Na pierwszym planie kozieradka, koniczyna, słonecznik oraz rzodkiewka. Dwa po prawej to rzeżucha.

kiełki - ajwen 2

Plantacja domowych kiełków. Wystarczy je codziennie przepłukać pod bieżącą wodą. Zero zachodu w produkcji, a dużo smakowitości, witamin i minerałów. PS. Niech nikt nie mówi, że w ziemie nie można mieć świeżych warzyw !! :))) Oczywiście, że to nie to samo co kiełki sklepowe. Te są bez fungicydów.

kiełki - ajwen 1

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 



Autor



Iwona Wierzbicka

Wiele osób zapewne myśli o hodowli kiełków, pewnie i tego nawet spróbowało – do tzw. pierwszego zgnicia i zatęchnięcia. Często próbujesz jeszcze raz i kolejny raz to samo – zgnilizna. Większość osób rezygnuje po pierwszej próbie, niektórzy dochodzą do tzw. drugiej bazy i na tym kończy się przygoda.

kiełki - ajwen 6

Najczęściej wysiewam: brokuł, lucernę, rzodkiewkę, słonecznik, cebulę, pora, koniczynę, fasolę adzuki.

Nim posiadłam tą tajemną wiedzę, kilkanaście razy wyrzucałam „cuchnące” hodowle. Zdarzało się również, że urastały do tak wielkich rozmiarów, że nie byłam w stanie tego przejeść. Widząc, że poczyniam za każdym razem tak samo, a efekt bywa różny pomyślałam sobie – może to siły wyższe, czyli zależność od księżyca?

Spróbowałam siać wg. kalendarza księżycowego, można go znaleźć w internecie, często też przy okazji programów ogrodniczych mówią kiedy siać, ciąć, zbierać, a kiedy nic nie robić. Trochę to podziałało. Wysypanie ziarna we właściwej fazie księżyca skutkuje szybszym ich wzrostem. Ale to nie rozwiązuje do końca problemów gnicia. Na pewno szybciej wzrastające kiełki – to mniejsze ryzyko gnicia, druga rzecz to regularne przepłukiwanie.kiełki - ajwen 3

Kiedy ziarna wysypane są na poszczególne poziomy, nie wystarczy je raz dziennie podlać i dać wodzie przekapać. Codziennie zdejmuję każdy poziom i płuczę pod bieżącą wodą, następnie pozwalam wodzie wycieknąć przez zaworek (należy go zawsze regulować by sprawnie woda odpływała), po wycieknięciu wody dodatkowo zabezpieczam ziarna przed wypadnięciem i wylewam ostatnie krople wody. Czasami przesypuje kiełki na sito i płuczę całość pod bieżącą wodą, po czym wsypuje z powrotem na platformy.

Te zabiegi płukania zaczynam w trzecim dniu po wysypaniu ziaren na platformę i kontynuuję codziennie aż do zjedzenia wszystkich kiełków. Zabiegi te zabierają mi jakieś 5-10min dziennie, a to mniej niż pójść po warzywa do sklepu. W dni cieplejsze, albo przy dużej wilgotności w pojemniku (oceniam subiektywnie) ustawiam platformy tak żeby między poziomami był przewiew. Nie można tego zrobić na pół dnia bo kiełki nadwiędną z góry. Kiełki z wyjątkiem słonecznika zjada się z łupinami, ale wypłukiwanie łupin z platform, zmniejsza ryzyko gnicia. Co zrobić z kiełkami?

PS. Komentarz mojej koleżanki Anki – dr inż nauk rolniczych: „muszę to napisać, bo aż mnie skręca- kiełki się uprawia, nie hoduje. Hodowla roślin to tworzenie nowych odmian”. Ahhh te słowne niuanse 🙂

kiełki - ajwen 7

Moje 3 dniowa hodowla świeżych warzyw. Na pierwszym planie kozieradka, koniczyna, słonecznik oraz rzodkiewka. Dwa po prawej to rzeżucha.

kiełki - ajwen 2

Plantacja domowych kiełków. Wystarczy je codziennie przepłukać pod bieżącą wodą. Zero zachodu w produkcji, a dużo smakowitości, witamin i minerałów. PS. Niech nikt nie mówi, że w ziemie nie można mieć świeżych warzyw !! :))) Oczywiście, że to nie to samo co kiełki sklepowe. Te są bez fungicydów.

kiełki - ajwen 1

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 



Autor

Iwona Wierzbicka
18 kwietnia 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaszel i katar u dziecka – nabiał temu winny?

U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.

WIĘCEJ >

Jak mimo lepszych wyników stać się chorą osobą?

Pacjent pomimo polepszenia się wyników glukozy na czczo usłyszał od lekarza, że ma za wysoki cukier który trzeba leczyć, a jeszcze kilka dni temu był zdrowy. O tym jak zmiana norm laboratoryjnych zmienia stan zdrowia

WIĘCEJ >

Chlorella – ma moc oczyszczania organizmu

Chlorella to roślina, która jest bogata w minerały typu wapń, żelazo, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B. Dowiedziono jej lecznicze właściwości i że jej odpowiednia suplementacja może wspomóc proces leczenia wielu chorób.

WIĘCEJ >

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na…

WIĘCEJ >