logo
Szukaj
open close

Kolorowe napoje – co kryją?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Kolorowe napoje – co kryją?

slodziki-1.jpg

Czy czytając etykietę swojego ulubionego napoju zastanawiasz się co jest w składzie? Czy piją to Twoje dzieci? A może napoje z „dodatkami” są podstawowym płynem nawadniającym Twoją rodzinę? Często słyszę teksty typu: „woda jest dla psa”, albo „woda jest dla konia”, albo „co my zwierzęta jesteśmy żeby pić samą wodę?” Czym się różnimy od innych istot żywych? – Mózgiem i inteligencją. Mądra istota ludzka wymyśla coraz to cudowniej smakujące i cudownie „odchudzające” dodatki do żywności, napoje, produkty… Dodatki, które mają zastąpić prawdziwe naturalne substancje, a których nasz organizm nie zna i nie wie co z nimi zrobić. Większość z tych substancji powstała około 50-80lat temu, a w naszych domach gości od czasu kiedy weszliśmy  do UE.

Przytoczę tutaj przykład pewnego ulubionego napoju, zarówno dorośli jak i dzieci spożywają go ochoczo. Czy wiesz, że zawarty w nim barwnik może być niebezpieczny? Wyobraź sobie scenkę: dziecko siedzi przed komputerem, pół dna gra, kładzie się spać po północy, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem, który teraz można kupić w litrowych butelkach. Stymulowane jest (niebieskim) światłem komputera, dodatkami do żywności, pobudzającym karmelem, który de facto możesz znaleźć w swoim ulubionym „razowym” pieczywie i nierzadko agresją bijącą z ekranu. Czy to wróży dobrze?

Kolorowe napoje to woda, którą możesz mieć za darmo z kranu i kilka do kilkunastu”dodatków” chemicznych, które w odpowiednio dobranej kompozycji dają złudzenie smaku i oddziałują na nasz mózg, który krzyczy „dobre, chcę więcej, bez tego już nie mogę”. Do tego puszka, źródło toksycznego aluminium lub butelka pet – związki typu bisfenol A i pochodne benzenu – które oddziałują na gospodarkę hormonalna człowieka. Ile za to zapłacisz? Robimy to na własne życzenie i za przyzwoleniem wszystkich dookoła, pijemy zawiesinę chemikaliów i jeszcze za to płacimy, niejednokrotnie ciesząc się że w cenie 2 dostaliśmy 4.

Skorzystałam z aplikacji e-food by przeanalizować skład coli zero:

słodziki (2) słodziki (3)

Co jest dużo bardziej interesujące i jednocześnie zatrważające to to, że instytucje od cukru i wagi czyli Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oficjalnie polecają stosowanie słodzików i uznają je za takie, które zapobiegają otyłości, są „zdrowymi” zamiennikami cukru i powinny je stosować osoby otyłe i z cukrzycą typu II. Te informacje pochodzą z czasopisma „Diabetologia Kliniczna” 2014, tom 3 – Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2014.

Słodziki stosuje się m.in. do tuczenia zwierząt rzeźnych, wyrzuty insuliny pod ich wpływem zwiększają apetyt, a sama insulina zadba już o „zapakowanie” wszystkiego w komórki tłuszczowe.

Tak utuczmy ludzi, a później pobadamy ich otyłość. Nazwa towarzystwa wydaje się być do końca nie trafiona, powinna brzmieć „do przeciwdziałania otyłości” albo „do zapobiegania otyłości”. Ludzie jedzą, są coraz bardziej chorzy, coraz bardziej otyli, a wszystko za przyzwoleniem instytucji od zdrowia.

słodziki (4) słodziki (5) słodziki (6) słodziki (7) słodziki (8)

Materiały pochodzą ze szkolenia:

Ajwen-jedzenie-bez-chemii.jpg-1024x682

Gdzie jeszcze możemy znaleźć barwniki? – np. w suplementach diety!!

CZYTAJ ETYKIETY!!!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Czy czytając etykietę swojego ulubionego napoju zastanawiasz się co jest w składzie? Czy piją to Twoje dzieci? A może napoje z „dodatkami” są podstawowym płynem nawadniającym Twoją rodzinę? Często słyszę teksty typu: „woda jest dla psa”, albo „woda jest dla konia”, albo „co my zwierzęta jesteśmy żeby pić samą wodę?” Czym się różnimy od innych istot żywych? – Mózgiem i inteligencją. Mądra istota ludzka wymyśla coraz to cudowniej smakujące i cudownie „odchudzające” dodatki do żywności, napoje, produkty… Dodatki, które mają zastąpić prawdziwe naturalne substancje, a których nasz organizm nie zna i nie wie co z nimi zrobić. Większość z tych substancji powstała około 50-80lat temu, a w naszych domach gości od czasu kiedy weszliśmy  do UE.

Przytoczę tutaj przykład pewnego ulubionego napoju, zarówno dorośli jak i dzieci spożywają go ochoczo. Czy wiesz, że zawarty w nim barwnik może być niebezpieczny? Wyobraź sobie scenkę: dziecko siedzi przed komputerem, pół dna gra, kładzie się spać po północy, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem, który teraz można kupić w litrowych butelkach. Stymulowane jest (niebieskim) światłem komputera, dodatkami do żywności, pobudzającym karmelem, który de facto możesz znaleźć w swoim ulubionym „razowym” pieczywie i nierzadko agresją bijącą z ekranu. Czy to wróży dobrze?

Kolorowe napoje to woda, którą możesz mieć za darmo z kranu i kilka do kilkunastu”dodatków” chemicznych, które w odpowiednio dobranej kompozycji dają złudzenie smaku i oddziałują na nasz mózg, który krzyczy „dobre, chcę więcej, bez tego już nie mogę”. Do tego puszka, źródło toksycznego aluminium lub butelka pet – związki typu bisfenol A i pochodne benzenu – które oddziałują na gospodarkę hormonalna człowieka. Ile za to zapłacisz? Robimy to na własne życzenie i za przyzwoleniem wszystkich dookoła, pijemy zawiesinę chemikaliów i jeszcze za to płacimy, niejednokrotnie ciesząc się że w cenie 2 dostaliśmy 4.

Skorzystałam z aplikacji e-food by przeanalizować skład coli zero:

słodziki (2) słodziki (3)

Co jest dużo bardziej interesujące i jednocześnie zatrważające to to, że instytucje od cukru i wagi czyli Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oficjalnie polecają stosowanie słodzików i uznają je za takie, które zapobiegają otyłości, są „zdrowymi” zamiennikami cukru i powinny je stosować osoby otyłe i z cukrzycą typu II. Te informacje pochodzą z czasopisma „Diabetologia Kliniczna” 2014, tom 3 – Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2014.

Słodziki stosuje się m.in. do tuczenia zwierząt rzeźnych, wyrzuty insuliny pod ich wpływem zwiększają apetyt, a sama insulina zadba już o „zapakowanie” wszystkiego w komórki tłuszczowe.

Tak utuczmy ludzi, a później pobadamy ich otyłość. Nazwa towarzystwa wydaje się być do końca nie trafiona, powinna brzmieć „do przeciwdziałania otyłości” albo „do zapobiegania otyłości”. Ludzie jedzą, są coraz bardziej chorzy, coraz bardziej otyli, a wszystko za przyzwoleniem instytucji od zdrowia.

słodziki (4) słodziki (5) słodziki (6) słodziki (7) słodziki (8)

Materiały pochodzą ze szkolenia:

Ajwen-jedzenie-bez-chemii.jpg-1024x682

Gdzie jeszcze możemy znaleźć barwniki? – np. w suplementach diety!!

CZYTAJ ETYKIETY!!!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
4 października 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaszel i katar u dziecka – nabiał temu winny?

U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.

WIĘCEJ >

Wpływ witaminy D na wybrane jednostki chorobowe

O witaminie D zrobiło się ostatnio dość głośno. Możemy ją znaleźć wszędzie: w internecie, w sklepie, w aptece. A nawet co jest dość zaskakujące wzrasta świadomość lekarzy na temat dobroczynnych efektów suplementacji. Tysiące publikacji naukowych…

WIĘCEJ >

Batat – Maniok – Ziemniak

Ziemniak - najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli

WIĘCEJ >

Czy dieta może pomóc przy kompulsywnym objadaniu się?

Skuteczne leczenie tego zaburzenia odżywiania się wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka.Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem. Dlaczego dietetyk? Dokładny plan żywieniowy…

WIĘCEJ >