logo
Szukaj
open close

Krupnik samuraja

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Krupnik samuraja

krupnik-samuraja.jpg

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik  bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.

Czas wykonania:

45 minut

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g  komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Wykonanie:

  • komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
  • obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
  • obieramy marchew, seler  i pietruszkę i kroimy w kostkę
  • w  garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
  • zalewamy rosołem
  • komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
  • gotujemy około 15 minut
  • próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • na koniec dodajemy pietruszkę

Uwagi:

  • w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz

Materiał który może Cię zainteresować

Webinarium  – TANIE PALEO!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik  bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.

Czas wykonania:

45 minut

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 litr rosołu
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g  komosy ryżowej
  • 1 łyżka pietruszki naciowej
  • Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego

Wykonanie:

  • komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
  • obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
  • obieramy marchew, seler  i pietruszkę i kroimy w kostkę
  • w  garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
  • dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
  • zalewamy rosołem
  • komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
  • odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
  • gotujemy około 15 minut
  • próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • na koniec dodajemy pietruszkę

Uwagi:

  • w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz

Materiał który może Cię zainteresować

Webinarium  – TANIE PALEO!

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
11 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyk z sarny i oszczędność

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo – bananowe

Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.

WIĘCEJ >

Placki bananowo – borówkowe

Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.

WIĘCEJ >

Co zrobić z pozostałymi warzywami?

Klęska urodzaju  Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć…

WIĘCEJ >