Krupnik samuraja

Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.
Czas wykonania:
45 minut
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 litr rosołu
- ⅓ szklanki komosy ryżowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g komosy ryżowej
- 1 łyżka pietruszki naciowej
- Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
Wykonanie:
- komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
- obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
- obieramy marchew, seler i pietruszkę i kroimy w kostkę
- w garnku rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
- dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
- zalewamy rosołem
- komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
- odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
- gotujemy około 15 minut
- próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- na koniec dodajemy pietruszkę
Uwagi:
- w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz
Materiał który może Cię zainteresować
Webinarium – TANIE PALEO!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor

Paweł Jackowski
Kolejny sposoby na oszczędne gospodarowanie produktami w kuchni. Paweł Jackowski, pochodzący z Poznania, bardzo dba o oszczędność i dobrą organizację w kuchni. Sprawdź co możesz zrobić, aby przygotowane potrawy nie psuły się. Zobacz jak zrobić krupnik bezglutenowy. Czasami brakuje nam potraw „z przeszłości”, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja, jest rozszerzoną wersją diety paleo min. o zdrowe kasze, jest dobra dla ludzi uprawiających sport/aktywnych fizycznie.
Czas wykonania:
45 minut
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 litr rosołu
- ⅓ szklanki komosy ryżowej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g komosy ryżowej
- 1 łyżka pietruszki naciowej
- Kawałek selera korzeniowego – tyle samo co marchewki
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
Wykonanie:
- komosę płuczemy na sicie i wkładamy do jakiegoś naczynia, zalewamy dwoma szklankami wody
- obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
- obieramy marchew, seler i pietruszkę i kroimy w kostkę
- w garnku rozgrzewamy tłuszcz
- wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2 minuty
- dodajemy warzywa i zasmażamy 4 minuty
- zalewamy rosołem
- komosę przelewamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą
- odsączamy chwilę na sicie i dodajemy do gotującej się zupy
- gotujemy około 15 minut
- próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- na koniec dodajemy pietruszkę
Uwagi:
- w zasadzie to pietruszkę najlepiej było by dodawać już do zupy nalanej w talerz
Materiał który może Cię zainteresować
Webinarium – TANIE PALEO!
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz
Autor
Tagi
Podobne tematy
Szaszłyk z sarny i oszczędność
Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak znalazłem bardzo proste rozwiązanie, jak zastąpić patyki, a dodatkowo zrobić to oszczędnie! Zobacz poniżej film, jak pomysłowo można zastąpić patyki do…
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowo – bananowe
Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.
WIĘCEJ >Placki bananowo – borówkowe
Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.
WIĘCEJ >Co zrobić z pozostałymi warzywami?
Klęska urodzaju Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Warzywa zaczynają nam schnąc. więdnąć…
WIĘCEJ >