logo
Szukaj
open close

Co lepsze mleko krowie czy mleko roślinne?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Co lepsze mleko krowie czy mleko roślinne?

mleko-krowie-i-roslinne-1024x678.jpg

MLEKO KROWIE

Pij mleko będziesz miał mocne kości, pij mleko jak chcesz być duuuuży i silny i taki sławny jak nasze gwiazdy…..

Jesteśmy jedynymi ssakami na tej planecie, które w wieku dorosłym spożywają mleko innego ssaka, a właściwie mleko w ogóle. Mleko jest źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia – stąd też przesąd, że należy je spożywać, a kiedy tego nie robimy – zabraknie nam wapnia do budowy „mocnych kości”.

Prawda jest taka, że wiele doniesień naukowych wskazuje, iż wraz ze wzrostem spożycia mleka na jednego mieszkańca danego kraju wzrasta ilość zachorowań na osteoporozę w tym kraju. Dzisiaj już też wiemy, że osteoporoza jest wynikiem stanów zapalnych w organizmie, a te mogą być powodowane, m.in. stresem (nadmiar kortyzolu), nieprawidłową żywnością, pracą do późna, unikaniem spacerów.

W mleku znajdują się co najmniej trzy składniki, których wiele osób nie toleruje

Niestety wiele nietolerancji pokarmowych nie daje żadnych objawów

  • Po pierwsze to laktoza, cukier mleczy, który wraz z wiekiem trawimy coraz gorzej.
  • Po drugie beta-laktoglobulina, frakcja białka, której nie ma w mleku kobiecym, a więc dla nas obca co często jest przyczyną alergii, nietolerancji pokarmowych, a docelowo również chorób autoimmunologicznych. Białka mleka krowiego podobne są do naszych białek ustrojowych tarczycy czy trzustki. Na obecnym poziomie wiedzy, wiąże się występowanie niektórych przypadków cukrzycy typu 1 ze spożywaniem mleka, jak również chorób autoimmunologicznych tarczycy.
  • Po trzecie – kazeina (białko), które służy zwierzętom do produkcji kopyt i rogów, ma silne właściwości zaśluzowujące, stąd może być przyczyną problemów z górnymi drogami oddechowymi, kaszlem, chrząkaniem i uczuciem kluchy w gardle. W mleku kobiecym przeważają albuminy.
Mleko krowie jest to produkt od krowy dla cielaka, czyli składem dopasowany do jego młodzieńczych potrzeb, a nie ludzi.

Gdy ktoś zamiast słuchać bezmyślnie reklam „pij mleko będziesz wielki” pokusi się o zbadanie składu odżywczego mleka krowiego oraz choćby orzechów, z których można zrobić płyn o nazwie mleko bo przecież faktycznie mlekiem nie jest to zauważy, że 100g orzechów:

  • ma kilkakrotnie więcej białka od mleka krowiego i jest to białko “prawie” pełnowartościowe
  • ma dwukrotnie więcej wapnia np. migdały (wg bazy IŻŻ)
  • ma podobną ilość wapnia co orzechy: laskowe, pistacje i brazylijskie (inne źródła wapnia).

Orzechy ponadto są kilkuNASTOkrotnie lepszym źródłem magnezu, kilkaNAŚcie razy lepszym źródłem żelaza. Zawierają ponadto bardzo dużo kwasu foliowego (szczególnie ziemne), przez co są świetnym pokarmem dla przyszłych matek oraz osób z anemią (o ile wymoczymy je by usunąć kwas fitynowy oraz osoba nie ma na nie alergii, przy orzechach ziemnych istnieje ryzyko że zawierają aflatoksyny). W orzechach ponadto znajdziemy antyoksydanty i minerały działające antynowotworowo: cynk (30-60% dziennej normy), miedź (100-220% dziennej normy), selen, mangan oraz witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje to, iż w przeciwieństwie do mleka krowiego zawierają mało sodu.

Zawartość sodu w orzechach jest równa ilości sodu w mleku kobiecym, natomiast w mleku krowim jest trzykrotnie wyższa, co je dyskryminuje jako produkt dla niemowląt i małych dzieci do 3rż. Nadmiar sodu jest bardzo szkodliwy dla młodziutkich, nie w pełni rozwiniętych nerek.

Almond milk with almond

Skład orzechów jest dość zróżnicowany, dlatego warto regularnie zmieniać orzechy aby w pełni uzupełniać wszystkie cenne pierwiastki i witaminy. Migdały, orzechy ziemne i nerkowce są najbardziej zasobne w białko spośród orzechów. Najtłustszymi orzechami są: włoskie, laskowe, pecan, brazylijskie i macadamia. Największy udział kwasów tłuszczowych – nasyconych mają orzechy kokosowe (86%) i te są dla nas “neutralne”, kolejnymi neutralnymi orzechami dla naszego układu nerwowego są: laskowe i macadamia z powodu 80% udziału kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (omega 9). Bardzo dużo kwasów wielonienasyconych zawierają orzechy włoskie przy czym ich stosunek omega 3 do omega 6  jest niemal idealny, wg bazy niemieckiej BLS wynosi 1:4 (idealny stosunek kwasów omega 3 do 6 to taki jaki w naszych komórkach nerwowych czyli 1:2).

Orzechy (pestki również) słyną z bogactwa kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i przewagi kwasów omega 6, które w nadmiarze w stosunku do omega 3 będą działały pro-zapalnie a wręcz pro-nowotworowo. Oczywiście nie dramatyzujmy, jedzmy je w umiarze. Orzechy z powodu swojego ogromnego bogactwa kwasów nienasyconych nie powinny być poddawane obróbce termicznej, co dotyczy również mąk z tychże orzechów. Tłuszcze nienasycone (w szczególności wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6) są wysoce niestabilne, ulegają utlenianiu pod wpływem temperatury i światła, co czyni je szkodliwymi dla naszego organizmu. Kto zna olej lniany, wie jak ważne jest przechowywanie go w ciemnej butelce w lodówce (właśnie z powodu kwasów wielonienasyconych), wg bazy IŻŻ siemię lniane zawiera 21g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, a inne orzechy następująco: włoski 41g, migdały 11g, orzechy ziemne 14g. Wg niemieckiej bazy danych BLS, siemię lniane zawiera 25g, ziemne 14g, włoskie 52g, pecan 16g, brazylijskie 29g, migdały 11g.

Ciekawostki:

  • Orzechy, ale i pestki (nasiona) naj-zdrowiej jest spożywać świeżołuskane, w drugiej kolejności kupione już łuskane, ale nie powinniśmy ich podgrzewać, prażyć, mielić na mąkę i coś z niej piec. Nie dotyczy to “mleka roślinnego”, gdzie orzechy świeżomielimy i wyciskamy.

Najlepszymi orzechami do wyrobu mleka ale i ewentualnej mąki i wypieków są orzechy: kokosowe, macadamia, laskowe oraz ewentualnie nerkowce i pistacje.

  • Najbezpieczniejsze alternatywne mąki to: kokosowa, bananowa, kasztanowa, ale również z orzechów macadamia.
  • Mleko można wyrabiać niemal z każdych orzechów, ale trzeba wziąć pod uwagę, że wtedy trudno o umiar, o którym wspomniałam wyżej, a chodzi o kwasy omega 6, a nie jedynie nadmierną ilość kalorii.
Migdały są „królami” wapnia, maja go dwa razy więcej niż mleko natomiast nerkowce „królami” miedzi (220% dziennej normy), która jest bardzo ważna dla skóry i układu nerwowego.

UWAGA

Bardzo ważne jest to by przed zjedzeniem orzechów (ale i pestek), namaczać je 24h (a minimum 12h) w ciepłej wodzie z dodatkiem cytryny czy soku z kiszonych ogórków. Taki zabieg ma na celu usunięcie kwasu fitynowego, substancji antyodżywczej, która wiąże w organizmie wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź, kadm i wydala je. Ponadto unieczynnia enzymy trawiące białka, węglowodany, tłuszcze. Jedzenie nie moczonych orzechów czy mleka z orzechów z kwasem fitynowym może przyczynić się do anemii, osteoporozy, zmniejszenia wchłaniania składników. Podkreślam “może” – to jest kwestia tego jak się w ogóle odżywiamy, ile jemy orzechów i jaki one stanowią udział w diecie oraz jaki jest nasz stan zdrowia. Większe znaczenie będzie to miało u dzieci, osób chorych i osób starszych. Sok z kiszonych ogórków zawiera kultury bakterii fermentacji mlekowej, które wspomagają usuwanie kwasu fitynowego.

Coconut

KOKOS – to wyjątkowy orzech i wyjątkowe mleko. Uznawany z lek na wszystko. Zła sława kokosa wywodzi się z jego składu kwasów tłuszczowych. Kokos jest źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych (86% jego tłuszczów), które uznane są za złe i przyczyniające się do chorób serca. Tymczasem tłuszcz kokosowy uznawany jest za najzdrowszy olej na świecie. Tłuszcz kokosowy jest wyjątkowy bo jako nieliczny wśród orzechów składa się z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych (MCFA/MCT), których działanie różni się od działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LCFA) powszechnie występujących w większości produktów spożywczych. MCFA, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mają mniejsze cząsteczki, są lepiej trawione i błyskawicznie przetwarzane w naszym organizmie na energię – podobnie jak węglowodany, tylko bez wzrostu poziomu insuliny. Dlatego rzadko kiedy przekształcają się w tkankę tłuszczowa czy złogi w tętnicach. Mogą natomiast zastąpić w procesach energetycznych węglowodany (np. mąka kokosowa). Polecane są również w diecie dzieci, osób starszych oraz w przypadku problemów z układem trawiennym (np. resekcja trzustki, dwunastnicy lub problem z wydzielaniem enzymów trawiennych). Tłuszcz kokosowy ale również i z orzechów macadamia są również źródłem kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych.

Olej kokosowy swoje pozytywne właściwości zawdzięcza również obecności kwasu laurynowego i mirystynowego (frakcja tłuszczu nasyconego). Kwas tłuszczowy laurynowy w organizmie człowieka przekształca się w monolauryn – substancję wykazującą silne działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. Spożywanie kokosa regularnie przyczynia się do polepszenia pamięci, koncentracji, opóźnienia a wręcz cofnięcia demencji starczej.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

MLEKO KROWIE

Pij mleko będziesz miał mocne kości, pij mleko jak chcesz być duuuuży i silny i taki sławny jak nasze gwiazdy…..

Jesteśmy jedynymi ssakami na tej planecie, które w wieku dorosłym spożywają mleko innego ssaka, a właściwie mleko w ogóle. Mleko jest źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia – stąd też przesąd, że należy je spożywać, a kiedy tego nie robimy – zabraknie nam wapnia do budowy „mocnych kości”.

Prawda jest taka, że wiele doniesień naukowych wskazuje, iż wraz ze wzrostem spożycia mleka na jednego mieszkańca danego kraju wzrasta ilość zachorowań na osteoporozę w tym kraju. Dzisiaj już też wiemy, że osteoporoza jest wynikiem stanów zapalnych w organizmie, a te mogą być powodowane, m.in. stresem (nadmiar kortyzolu), nieprawidłową żywnością, pracą do późna, unikaniem spacerów.

W mleku znajdują się co najmniej trzy składniki, których wiele osób nie toleruje

Niestety wiele nietolerancji pokarmowych nie daje żadnych objawów

  • Po pierwsze to laktoza, cukier mleczy, który wraz z wiekiem trawimy coraz gorzej.
  • Po drugie beta-laktoglobulina, frakcja białka, której nie ma w mleku kobiecym, a więc dla nas obca co często jest przyczyną alergii, nietolerancji pokarmowych, a docelowo również chorób autoimmunologicznych. Białka mleka krowiego podobne są do naszych białek ustrojowych tarczycy czy trzustki. Na obecnym poziomie wiedzy, wiąże się występowanie niektórych przypadków cukrzycy typu 1 ze spożywaniem mleka, jak również chorób autoimmunologicznych tarczycy.
  • Po trzecie – kazeina (białko), które służy zwierzętom do produkcji kopyt i rogów, ma silne właściwości zaśluzowujące, stąd może być przyczyną problemów z górnymi drogami oddechowymi, kaszlem, chrząkaniem i uczuciem kluchy w gardle. W mleku kobiecym przeważają albuminy.
Mleko krowie jest to produkt od krowy dla cielaka, czyli składem dopasowany do jego młodzieńczych potrzeb, a nie ludzi.

Gdy ktoś zamiast słuchać bezmyślnie reklam „pij mleko będziesz wielki” pokusi się o zbadanie składu odżywczego mleka krowiego oraz choćby orzechów, z których można zrobić płyn o nazwie mleko bo przecież faktycznie mlekiem nie jest to zauważy, że 100g orzechów:

  • ma kilkakrotnie więcej białka od mleka krowiego i jest to białko “prawie” pełnowartościowe
  • ma dwukrotnie więcej wapnia np. migdały (wg bazy IŻŻ)
  • ma podobną ilość wapnia co orzechy: laskowe, pistacje i brazylijskie (inne źródła wapnia).

Orzechy ponadto są kilkuNASTOkrotnie lepszym źródłem magnezu, kilkaNAŚcie razy lepszym źródłem żelaza. Zawierają ponadto bardzo dużo kwasu foliowego (szczególnie ziemne), przez co są świetnym pokarmem dla przyszłych matek oraz osób z anemią (o ile wymoczymy je by usunąć kwas fitynowy oraz osoba nie ma na nie alergii, przy orzechach ziemnych istnieje ryzyko że zawierają aflatoksyny). W orzechach ponadto znajdziemy antyoksydanty i minerały działające antynowotworowo: cynk (30-60% dziennej normy), miedź (100-220% dziennej normy), selen, mangan oraz witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje to, iż w przeciwieństwie do mleka krowiego zawierają mało sodu.

Zawartość sodu w orzechach jest równa ilości sodu w mleku kobiecym, natomiast w mleku krowim jest trzykrotnie wyższa, co je dyskryminuje jako produkt dla niemowląt i małych dzieci do 3rż. Nadmiar sodu jest bardzo szkodliwy dla młodziutkich, nie w pełni rozwiniętych nerek.

Almond milk with almond

Skład orzechów jest dość zróżnicowany, dlatego warto regularnie zmieniać orzechy aby w pełni uzupełniać wszystkie cenne pierwiastki i witaminy. Migdały, orzechy ziemne i nerkowce są najbardziej zasobne w białko spośród orzechów. Najtłustszymi orzechami są: włoskie, laskowe, pecan, brazylijskie i macadamia. Największy udział kwasów tłuszczowych – nasyconych mają orzechy kokosowe (86%) i te są dla nas “neutralne”, kolejnymi neutralnymi orzechami dla naszego układu nerwowego są: laskowe i macadamia z powodu 80% udziału kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (omega 9). Bardzo dużo kwasów wielonienasyconych zawierają orzechy włoskie przy czym ich stosunek omega 3 do omega 6  jest niemal idealny, wg bazy niemieckiej BLS wynosi 1:4 (idealny stosunek kwasów omega 3 do 6 to taki jaki w naszych komórkach nerwowych czyli 1:2).

Orzechy (pestki również) słyną z bogactwa kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i przewagi kwasów omega 6, które w nadmiarze w stosunku do omega 3 będą działały pro-zapalnie a wręcz pro-nowotworowo. Oczywiście nie dramatyzujmy, jedzmy je w umiarze. Orzechy z powodu swojego ogromnego bogactwa kwasów nienasyconych nie powinny być poddawane obróbce termicznej, co dotyczy również mąk z tychże orzechów. Tłuszcze nienasycone (w szczególności wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6) są wysoce niestabilne, ulegają utlenianiu pod wpływem temperatury i światła, co czyni je szkodliwymi dla naszego organizmu. Kto zna olej lniany, wie jak ważne jest przechowywanie go w ciemnej butelce w lodówce (właśnie z powodu kwasów wielonienasyconych), wg bazy IŻŻ siemię lniane zawiera 21g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, a inne orzechy następująco: włoski 41g, migdały 11g, orzechy ziemne 14g. Wg niemieckiej bazy danych BLS, siemię lniane zawiera 25g, ziemne 14g, włoskie 52g, pecan 16g, brazylijskie 29g, migdały 11g.

Ciekawostki:

  • Orzechy, ale i pestki (nasiona) naj-zdrowiej jest spożywać świeżołuskane, w drugiej kolejności kupione już łuskane, ale nie powinniśmy ich podgrzewać, prażyć, mielić na mąkę i coś z niej piec. Nie dotyczy to “mleka roślinnego”, gdzie orzechy świeżomielimy i wyciskamy.

Najlepszymi orzechami do wyrobu mleka ale i ewentualnej mąki i wypieków są orzechy: kokosowe, macadamia, laskowe oraz ewentualnie nerkowce i pistacje.

  • Najbezpieczniejsze alternatywne mąki to: kokosowa, bananowa, kasztanowa, ale również z orzechów macadamia.
  • Mleko można wyrabiać niemal z każdych orzechów, ale trzeba wziąć pod uwagę, że wtedy trudno o umiar, o którym wspomniałam wyżej, a chodzi o kwasy omega 6, a nie jedynie nadmierną ilość kalorii.
Migdały są „królami” wapnia, maja go dwa razy więcej niż mleko natomiast nerkowce „królami” miedzi (220% dziennej normy), która jest bardzo ważna dla skóry i układu nerwowego.

UWAGA

Bardzo ważne jest to by przed zjedzeniem orzechów (ale i pestek), namaczać je 24h (a minimum 12h) w ciepłej wodzie z dodatkiem cytryny czy soku z kiszonych ogórków. Taki zabieg ma na celu usunięcie kwasu fitynowego, substancji antyodżywczej, która wiąże w organizmie wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź, kadm i wydala je. Ponadto unieczynnia enzymy trawiące białka, węglowodany, tłuszcze. Jedzenie nie moczonych orzechów czy mleka z orzechów z kwasem fitynowym może przyczynić się do anemii, osteoporozy, zmniejszenia wchłaniania składników. Podkreślam “może” – to jest kwestia tego jak się w ogóle odżywiamy, ile jemy orzechów i jaki one stanowią udział w diecie oraz jaki jest nasz stan zdrowia. Większe znaczenie będzie to miało u dzieci, osób chorych i osób starszych. Sok z kiszonych ogórków zawiera kultury bakterii fermentacji mlekowej, które wspomagają usuwanie kwasu fitynowego.

Coconut

KOKOS – to wyjątkowy orzech i wyjątkowe mleko. Uznawany z lek na wszystko. Zła sława kokosa wywodzi się z jego składu kwasów tłuszczowych. Kokos jest źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych (86% jego tłuszczów), które uznane są za złe i przyczyniające się do chorób serca. Tymczasem tłuszcz kokosowy uznawany jest za najzdrowszy olej na świecie. Tłuszcz kokosowy jest wyjątkowy bo jako nieliczny wśród orzechów składa się z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych (MCFA/MCT), których działanie różni się od działania długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LCFA) powszechnie występujących w większości produktów spożywczych. MCFA, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mają mniejsze cząsteczki, są lepiej trawione i błyskawicznie przetwarzane w naszym organizmie na energię – podobnie jak węglowodany, tylko bez wzrostu poziomu insuliny. Dlatego rzadko kiedy przekształcają się w tkankę tłuszczowa czy złogi w tętnicach. Mogą natomiast zastąpić w procesach energetycznych węglowodany (np. mąka kokosowa). Polecane są również w diecie dzieci, osób starszych oraz w przypadku problemów z układem trawiennym (np. resekcja trzustki, dwunastnicy lub problem z wydzielaniem enzymów trawiennych). Tłuszcz kokosowy ale również i z orzechów macadamia są również źródłem kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych.

Olej kokosowy swoje pozytywne właściwości zawdzięcza również obecności kwasu laurynowego i mirystynowego (frakcja tłuszczu nasyconego). Kwas tłuszczowy laurynowy w organizmie człowieka przekształca się w monolauryn – substancję wykazującą silne działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. Spożywanie kokosa regularnie przyczynia się do polepszenia pamięci, koncentracji, opóźnienia a wręcz cofnięcia demencji starczej.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
4 lipca 2013

Tagi

Komentarzy: 3

  1. Daria 17 grudnia 2014 o 11:59

    Witam serdecznie 🙂
    Pani Iwnko, prosze mi powiedziec, co sadzi
    Pani o mleczku kokosowym w puszce? Czy jest ono szkodliwe?
    W jaki sposob moge uzyskac mleko kokosowe?
    Serdecznie pozdrawiam, Daria

    • Iwona Wierzbicka 20 stycznia 2015 o 17:42

      Mleko kokosowe mozna zrobić samodzielnie, sporo przepisów w internecie. W sumie zadna filozofia, kupujemy kokosa, oddzielamy od skorupy, mielimy, przeciskamy przez gazę. Puszka zawsze jest bardziej szkodliwa od szkła. A imleko od mleczka może się różnić. Mleko nie ma “dodatków”

  2. Daniel 22 listopada 2016 o 12:57

    A czy picie odżywki białkowej z wodą jest OK dla osób nietolerująch mleko?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

10 zasad zdrowego stylu życia – jak jeść zdrowo i cieszyć się każdym dniem

Wzrasta ilość osób z depresją, z poczuciem samotności oraz osób popełniających samobójstwa. W Polsce więcej osób ginie popełniając samobójstwo niż w wypadku samochodowym. Niestety częściej są to mężczyźni niż kobiety. Kobiety z kolei często żyją…

WIĘCEJ >

Kaszel i katar u dziecka – nabiał temu winny?

U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.

WIĘCEJ >
Syrop pulneo

Pulneo – niewinny syrop?

Pulneo - syrop od przeziębień. Reklama w telewizji zachęca: Masz chore dziecko, podaj mu Pulneo (teraz jest już bez recepty), szybko rozprawi się z przeziębieniem Twojego dziecka. Syrop syntetyczny, ponadto E218, E216, E202 i E110

WIĘCEJ >

Dieta a emocjonalność u dzieci

Badania opublikowane przez Food Standards Agency (FSA) we wrześniu 2007r. wykazały, że mieszanki sztucznych barwników z benzoesanem sodu mogą wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Szacuje się, że 30% dzieci z ADHD można wyleczyć tylko za

WIĘCEJ >