logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Olive oil and olive branch on the wooden table

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego tak dobrego dla zdrowia produktu jakim jest oliwa, no może poza aloesem, który również jest mistrzem świata.

Właściwości prozdrowotne oliwy

  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciw-aterogenne
  • przeciwrakowe
  • przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplasmie)
  • przeciwwirusowe
  • chroni cholesterol przed utlenianiem
  • chroni mitochondria
  • zwiększa produkcję tlenku azotu

Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści

W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych:

  • mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, oraz Staphylococcus aureus
  • właściwości przeciwwirusowe przeciw wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusomwirusom oraz wirusom wywołującym „przeziębienie”

Korzyści z oliwy

Bardzo ważne jest by oliwa była extra virgin, czyli tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia, zapakowana w ciemne szkło, ponadto im bardziej gorzka tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.

  • łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności
  • skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu
  • zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
  • obniża ciśnienie krwi, wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu

Źródła:

1.Syed Haris Omar. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun; 78(2): 133–154. Published online 2010 Apr 23. doi:  10.3797/scipharm.0912-18

2.Tripoli E, Giammanco M, Tabacchi G, Di Majo D, Giammanco S, La Guardia M. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutr Res Rev. 2005 Jun; 18 (1): 98-112. doi: 10.1079 / NRR200495.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego tak dobrego dla zdrowia produktu jakim jest oliwa, no może poza aloesem, który również jest mistrzem świata.

Właściwości prozdrowotne oliwy

  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciw-aterogenne
  • przeciwrakowe
  • przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplasmie)
  • przeciwwirusowe
  • chroni cholesterol przed utlenianiem
  • chroni mitochondria
  • zwiększa produkcję tlenku azotu

Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści

W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych:

  • mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, oraz Staphylococcus aureus
  • właściwości przeciwwirusowe przeciw wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusomwirusom oraz wirusom wywołującym „przeziębienie”

Korzyści z oliwy

Bardzo ważne jest by oliwa była extra virgin, czyli tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia, zapakowana w ciemne szkło, ponadto im bardziej gorzka tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.

  • łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności
  • skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu
  • zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
  • obniża ciśnienie krwi, wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu

Źródła:

1.Syed Haris Omar. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun; 78(2): 133–154. Published online 2010 Apr 23. doi:  10.3797/scipharm.0912-18

2.Tripoli E, Giammanco M, Tabacchi G, Di Majo D, Giammanco S, La Guardia M. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutr Res Rev. 2005 Jun; 18 (1): 98-112. doi: 10.1079 / NRR200495.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
28 września 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukrzyca typ I – czy można jej uciec? – case study

Anty GAD to jedne z najczęściej obok anty ICA wykrywanych przeciwciał u dzieci z cukrzycą typu I. U tej 1,5 rocznej dziewczynki z atopią skóry zrobiliśmy w Poradni Ajwen szereg badań diagnostycznych w tym: MTHFR,…

WIĘCEJ >

Biorezonans – wg niektórych czarna magia, a jakie ja mam doświadczenie?

Biorezonans – można wierzyć, można nie wierzyć. Badań na ten temat jest niewiele, ale doświadczenie wielu osób jet bardzo pozytywne. Jeśli efekt placebo sięga 35-95%, to nawet jeśli biorezonans jest tylko efektem placebo, nie niesie…

WIĘCEJ >

Co lepsze mleko krowie czy mleko roślinne?

MLEKO KROWIE Pij mleko będziesz miał mocne kości, pij mleko jak chcesz być duuuuży i silny i taki sławny jak nasze gwiazdy….. Jesteśmy jedynymi ssakami na tej planecie, które w wieku dorosłym spożywają mleko innego…

WIĘCEJ >

Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)

Piramida żywienia dzieci wg Ajwen - to nowa propozycja zupełnie odmienna od tradycyjnej piramidy, gdzie u podstawy są warzywa, a piętro wyżej mięso, w tym czerwone, jaja (bez ograniczeń), zupy, dobre kasze bezglutenowe. Ciężko w

WIĘCEJ >