Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego tak dobrego dla zdrowia produktu jakim jest oliwa, no może poza aloesem, który również jest mistrzem świata.
Właściwości prozdrowotne oliwy
- przeciwutleniające
- przeciwzapalne
- przeciw-aterogenne
- przeciwrakowe
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplasmie)
- przeciwwirusowe
- chroni cholesterol przed utlenianiem
- chroni mitochondria
- zwiększa produkcję tlenku azotu
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych:
- mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, oraz Staphylococcus aureus
- właściwości przeciwwirusowe przeciw wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusomwirusom oraz wirusom wywołującym „przeziębienie”
Korzyści z oliwy
Bardzo ważne jest by oliwa była extra virgin, czyli tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia, zapakowana w ciemne szkło, ponadto im bardziej gorzka tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
- obniża ciśnienie krwi, wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu
Źródła:
1.Syed Haris Omar. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun; 78(2): 133–154. Published online 2010 Apr 23. doi: 10.3797/scipharm.0912-18
2.Tripoli E, Giammanco M, Tabacchi G, Di Majo D, Giammanco S, La Guardia M. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutr Res Rev. 2005 Jun; 18 (1): 98-112. doi: 10.1079 / NRR200495.
Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor

Iwona Wierzbicka
W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego tak dobrego dla zdrowia produktu jakim jest oliwa, no może poza aloesem, który również jest mistrzem świata.
Właściwości prozdrowotne oliwy
- przeciwutleniające
- przeciwzapalne
- przeciw-aterogenne
- przeciwrakowe
- przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplasmie)
- przeciwwirusowe
- chroni cholesterol przed utlenianiem
- chroni mitochondria
- zwiększa produkcję tlenku azotu
Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści
W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych:
- mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, oraz Staphylococcus aureus
- właściwości przeciwwirusowe przeciw wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusomwirusom oraz wirusom wywołującym „przeziębienie”
Korzyści z oliwy
Bardzo ważne jest by oliwa była extra virgin, czyli tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia, zapakowana w ciemne szkło, ponadto im bardziej gorzka tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.
- łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności
- skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu
- zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu
- zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
- obniża ciśnienie krwi, wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu
Źródła:
1.Syed Haris Omar. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun; 78(2): 133–154. Published online 2010 Apr 23. doi: 10.3797/scipharm.0912-18
2.Tripoli E, Giammanco M, Tabacchi G, Di Majo D, Giammanco S, La Guardia M. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutr Res Rev. 2005 Jun; 18 (1): 98-112. doi: 10.1079 / NRR200495.
Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Fobia tłuszczowa – czy tłuszcz zwierzęcy jest szkodliwy?
Iwona Wierzbicka dla Magazyn Strefa Trenera o strachu przed tłustymi produktami i modzie na produkty light. Co dzieje się gdy zjemy za dużo tłuszczu, a co kiedy zbyt wiele węglowodanów. Racjonalne żywienie może spowodować pozytywne
WIĘCEJ >Gdy jelito cieknie – co jeść? Jelito przesiąkliwe a dieta
„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy wiedział, a my potrzebowaliśmy tyle czasu by to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na twarzach…
WIĘCEJ >Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?
Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować ze swojej diety gluten spotykają w sklepach wiele produktów bezglutenowych. Producenci próbują wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się…
WIĘCEJ >Śmietana – czyli co się ciekawego kryje
Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną :) Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z "normalnym" jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię
WIĘCEJ >