logo
Szukaj
open close

Paleo jadłospis 13-11-2014 fermentowany tran

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Paleo jadłospis 13-11-2014 fermentowany tran

paleo-jadlospis-13-11-2014-7.jpg

Dzisiaj obiecałam pochwalić się fermentowanym tranem. Do tej pory używałam tranu Mollers. Z kilku względów:

  • Po pierwsze bo należy spożywać kwasy omega 3 w postaci EPA i DHA. Są to najważniejsze dla nas kwasy, które organizm potrafi wbudować w błonę komórkową. Różnią się od kwasów ALA czyli tych roślinnych tym, że roślinne muszą zostać przetransformowane za pomocą enzymu delta 6 desaturaza, natomiast EPA i DHA to są te które powstają po transformacji. Dzięki olejowi z wątroby ryby możemy pominąć enzym, tym bardziej że transformuje on w 5-15%, a ponadto u osób chorych (np. choroby autoimmunologiczne) enzym ten może być nie sprawny.
  • Po drugie bo tran, w szczególności ten płynny (np. Mollers) jest najbardziej ekonomiczny, butelka około 25zł, w 5ml mamy 1g kwasów omega 3. Co się nawet nie równa z różnego rodzaju kapsułkami w promocji.
  • Tran lubi się z witaminą D3 i K2, łatwo się je spożywa, łyżka tranu, do tego kilka kropel witaminy lub tran i kapsułka D3+K2.

Jednak od jakiegoś czasu coś nie daje mi spokoju. Ryby żyją w zanieczyszczonych wodach. Niestety ich tkanka tłuszczowa i wątroba akumulują metale ciężkie, parabeny, PCB (polichlorowane bifenyle). Są to substancje rakotwórcze, zaburzające pracę naszych hormonów, wpływające na rozwój umysłowy i metabolizm. Jeśli ryba była zanieczyszczona, to jej toksyny akumulują się w naszym organizmie. Niektórzy je po pewnym czasie wydalą, a inni nie. Szczególne znaczenie może to mieć u osób z zaburzeniami metylacji, kobiet ciężarnych, dzieci i wszystkich osób z chorobami umysłowymi czy autoagresywnymi. Zauważyłam, że osoby jedzące więcej ryb częściej mają przekroczone ilości metali ciężkich np. w analizie pierwiastkowej włosa. Zalecenia jedz rybę 2-3x w tygodniu wydają się być już nie na czasie i coraz częściej mam obawy by je polecać. Oczywiście nie popadajmy w skrajność, sama chętnie jadam dorsza, małże, przegrzebki czy krewetki. Nie jestem natomiast już taka pewna co do hasła: jedzmy tłuste ryby morskie bo one są źródłem kwasów omega 3.

Łosoś na przykład nie jest już źródłem kwasów omega 3 a raczej kwasów omega 6 i toksyn, gdyż większość łososia na naszym rynku jest sztucznie hodowana i karmiona zbożami, mączką, innymi rybami (resztkami).  

Dlaczego warto spożywać kwasy omega 3?

    • wzmacniają odporność
    • mogą działać prewencyjnie w wielu chorobach, w tym w nowotworach (ważny jest stosunek omega 3 do 6)
    • poprawiają nastrój, ich niedobór stwierdza się w depresji i schizofrenii
    • poprawiają działanie układu nerwowego, poprawiają pamięć, mogą zapobiegać demencji starczej
    • mogą wpłynąć na wzrost inteligencji dziecka oraz jego wzrok jeśli spożywane są przez kobiety ciężarne
    • zauważyłam, że wielu moich seniorów, którzy suplementują tran przez cały rok, rzadziej się przeziębiają
    • olej z wątroby oraz olej z kryla działają antyoksydacyjnie, czyli chronią komórki przed wolnymi rodnikami

Dlaczego tran fermentowany?

Równie dobrze mogę polecić olej z kryla, który jest niestety dużo droższy, ale zarazem czystszy, bo kryl krótko żyje (2-10l), do tego w wodach antarktyku, które uważane są za czystsze. Ponadto olej z kryla jest w postaci fosfolipidów, a to oznacza nawet 10 krotnie lepszą biodostępność, dlatego możemy przyjmować mniejsze dawki. Olej z kryla bogaty jest ponadto w astaksantynę, czerwony barwnik, który chroni je przed promieniowaniem UV, a dla ludzi jest jak antyoksydant.

Olej fermentowany jest lepiej przyswajalny, jak każdy fermentowany produkt, jest bogatszy w składniki, których nie ma nawet na etykiecie, ponadto ten konkretny jest fermentowany na zimno, a producent zapewnia, że jest czysty od zanieczyszczeń, co można sprawdzić na stronie (udostępnione są badania). W ofercie tego producenta widziałam również takie produkty jak surowy tłuszcz mleczny, jeden z najbardziej niezbędnych w diecie dziecka (proszę nie mylić z mlekiem), potrzebny do prawidłowego rozwoju mózgu. Ciekawym produktem jest również Blue Ice ™ Skate Liver Oil (olej z wątroby płaszczki), który zawiera witaminy A, D, E, K, kwasy omega 3 (ale mniej niż w tranie), 6, 7, 9, skwalen i chondroitynę.

Informacja ze strony red23 – skład oleju z płaszczki: Vitamin A 4500 IU’s; Vitamin D 306 IU’s; EPA 105 mg; DHA 119 mg; Omega-3 263 mg; Omega-6 39 mg; Omega-7 77 mg; Omega-9 223 mg; Vitamin E 162 ug; plus Vitamin K (not measured), Alkoxyglycerols, Squalene, Chontroitin, and Price Factor X.

Wracając do fermentowanego tranu, na etykiecie brakuje informacji o zawartości składników czynnych, dlatego że są one zmienne. W zależności od sezonu i partii ryb. Przykłady obliczeń i badań. Zawartość omega 3 to 22-36%, natomiast witamina D3 nawet 900IU w 1ml, to na prawdę dość duża dawka i dla wielu osób 2ml tranu całkowicie zapewnią zapotrzebowanie na tą witaminę. Zawartość witaminy A jest bardzo zmienna: 35-220IU retinolu. Wg Zięby, dzieci które otrzymywały 500IU witaminy A rzadziej chorowały. Wg niego kobiety które otrzymują właściwą dawkę witaminy A mają większe szanse urodzić zdrowe dziecko, istnieje mniejsze ryzyko przedwczesnego oddzielenia się łożyska. Witamina A wpływa ponadto na produkcję spermy, zatem tran może być lekarstwem na bezpłodność. Duże dawki witaminy A chronią również przed chorobami.

Dawkowanie dla różnych grup – tran Cod Liver Oil:

  • Dzieci od 3 miesiąca życia do 12 roku życia: 1/8-1/2 łyżeczki. 
  • Dzieci powyżej 12 roku życia i dorośli: 1/2-1 łyżeczki czyli 1-2ml.
  • Ciężarne i karmiące: 1,5-2 łyżeczek (3-4ml) 

Jaki ma smak – na prawdę rybi 🙂

Zamówienie na tran składałam na www.red23.co.uk, przy okazji zakupiłam oliwę organiczną tłoczoną na zimno:

paleo jadłospis 13-11-2014 (6)

Niestety tanio nie jest, a nawet bardzo drogo,

 

Mój dzisiejszy obiad, wołowina z befsztyk.pl z pieczarkami i papryką – taki gulasz na szybko:

paleo jadłospis 13-11-2014 (4)

Do tego prawdziwa kiszona kapucha:

paleo jadłospis 13-11-2014 (5)

Dzisiaj testowałam również glinę ekologiczną, na noc wkłada się łyżeczkę do wody, rano miesza, czeka by się odstało i wypija się wodę. Taka terapia żywymi kulturami bakterii, niestety u mnie wywołało to biegunkę 🙂 Ta terapie przypomina lata dzieciństwa kiedy pakowało się brudne ręce do buzi. Wypróbuję następnym razem na twarzy.

paleo jadłospis 13-11-2014 (2)

paleo jadłospis 13-11-2014 (3)

 Pojawiło się pytanie dotyczące gliny:

glinka

 Dzisiaj robiłam również eksperyment z pH cytryny, wody i ogórka. Więcej o teście.

test - phUwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Dzisiaj obiecałam pochwalić się fermentowanym tranem. Do tej pory używałam tranu Mollers. Z kilku względów:

  • Po pierwsze bo należy spożywać kwasy omega 3 w postaci EPA i DHA. Są to najważniejsze dla nas kwasy, które organizm potrafi wbudować w błonę komórkową. Różnią się od kwasów ALA czyli tych roślinnych tym, że roślinne muszą zostać przetransformowane za pomocą enzymu delta 6 desaturaza, natomiast EPA i DHA to są te które powstają po transformacji. Dzięki olejowi z wątroby ryby możemy pominąć enzym, tym bardziej że transformuje on w 5-15%, a ponadto u osób chorych (np. choroby autoimmunologiczne) enzym ten może być nie sprawny.
  • Po drugie bo tran, w szczególności ten płynny (np. Mollers) jest najbardziej ekonomiczny, butelka około 25zł, w 5ml mamy 1g kwasów omega 3. Co się nawet nie równa z różnego rodzaju kapsułkami w promocji.
  • Tran lubi się z witaminą D3 i K2, łatwo się je spożywa, łyżka tranu, do tego kilka kropel witaminy lub tran i kapsułka D3+K2.

Jednak od jakiegoś czasu coś nie daje mi spokoju. Ryby żyją w zanieczyszczonych wodach. Niestety ich tkanka tłuszczowa i wątroba akumulują metale ciężkie, parabeny, PCB (polichlorowane bifenyle). Są to substancje rakotwórcze, zaburzające pracę naszych hormonów, wpływające na rozwój umysłowy i metabolizm. Jeśli ryba była zanieczyszczona, to jej toksyny akumulują się w naszym organizmie. Niektórzy je po pewnym czasie wydalą, a inni nie. Szczególne znaczenie może to mieć u osób z zaburzeniami metylacji, kobiet ciężarnych, dzieci i wszystkich osób z chorobami umysłowymi czy autoagresywnymi. Zauważyłam, że osoby jedzące więcej ryb częściej mają przekroczone ilości metali ciężkich np. w analizie pierwiastkowej włosa. Zalecenia jedz rybę 2-3x w tygodniu wydają się być już nie na czasie i coraz częściej mam obawy by je polecać. Oczywiście nie popadajmy w skrajność, sama chętnie jadam dorsza, małże, przegrzebki czy krewetki. Nie jestem natomiast już taka pewna co do hasła: jedzmy tłuste ryby morskie bo one są źródłem kwasów omega 3.

Łosoś na przykład nie jest już źródłem kwasów omega 3 a raczej kwasów omega 6 i toksyn, gdyż większość łososia na naszym rynku jest sztucznie hodowana i karmiona zbożami, mączką, innymi rybami (resztkami).  

Dlaczego warto spożywać kwasy omega 3?

    • wzmacniają odporność
    • mogą działać prewencyjnie w wielu chorobach, w tym w nowotworach (ważny jest stosunek omega 3 do 6)
    • poprawiają nastrój, ich niedobór stwierdza się w depresji i schizofrenii
    • poprawiają działanie układu nerwowego, poprawiają pamięć, mogą zapobiegać demencji starczej
    • mogą wpłynąć na wzrost inteligencji dziecka oraz jego wzrok jeśli spożywane są przez kobiety ciężarne
    • zauważyłam, że wielu moich seniorów, którzy suplementują tran przez cały rok, rzadziej się przeziębiają
    • olej z wątroby oraz olej z kryla działają antyoksydacyjnie, czyli chronią komórki przed wolnymi rodnikami

Dlaczego tran fermentowany?

Równie dobrze mogę polecić olej z kryla, który jest niestety dużo droższy, ale zarazem czystszy, bo kryl krótko żyje (2-10l), do tego w wodach antarktyku, które uważane są za czystsze. Ponadto olej z kryla jest w postaci fosfolipidów, a to oznacza nawet 10 krotnie lepszą biodostępność, dlatego możemy przyjmować mniejsze dawki. Olej z kryla bogaty jest ponadto w astaksantynę, czerwony barwnik, który chroni je przed promieniowaniem UV, a dla ludzi jest jak antyoksydant.

Olej fermentowany jest lepiej przyswajalny, jak każdy fermentowany produkt, jest bogatszy w składniki, których nie ma nawet na etykiecie, ponadto ten konkretny jest fermentowany na zimno, a producent zapewnia, że jest czysty od zanieczyszczeń, co można sprawdzić na stronie (udostępnione są badania). W ofercie tego producenta widziałam również takie produkty jak surowy tłuszcz mleczny, jeden z najbardziej niezbędnych w diecie dziecka (proszę nie mylić z mlekiem), potrzebny do prawidłowego rozwoju mózgu. Ciekawym produktem jest również Blue Ice ™ Skate Liver Oil (olej z wątroby płaszczki), który zawiera witaminy A, D, E, K, kwasy omega 3 (ale mniej niż w tranie), 6, 7, 9, skwalen i chondroitynę.

Informacja ze strony red23 – skład oleju z płaszczki: Vitamin A 4500 IU’s; Vitamin D 306 IU’s; EPA 105 mg; DHA 119 mg; Omega-3 263 mg; Omega-6 39 mg; Omega-7 77 mg; Omega-9 223 mg; Vitamin E 162 ug; plus Vitamin K (not measured), Alkoxyglycerols, Squalene, Chontroitin, and Price Factor X.

Wracając do fermentowanego tranu, na etykiecie brakuje informacji o zawartości składników czynnych, dlatego że są one zmienne. W zależności od sezonu i partii ryb. Przykłady obliczeń i badań. Zawartość omega 3 to 22-36%, natomiast witamina D3 nawet 900IU w 1ml, to na prawdę dość duża dawka i dla wielu osób 2ml tranu całkowicie zapewnią zapotrzebowanie na tą witaminę. Zawartość witaminy A jest bardzo zmienna: 35-220IU retinolu. Wg Zięby, dzieci które otrzymywały 500IU witaminy A rzadziej chorowały. Wg niego kobiety które otrzymują właściwą dawkę witaminy A mają większe szanse urodzić zdrowe dziecko, istnieje mniejsze ryzyko przedwczesnego oddzielenia się łożyska. Witamina A wpływa ponadto na produkcję spermy, zatem tran może być lekarstwem na bezpłodność. Duże dawki witaminy A chronią również przed chorobami.

Dawkowanie dla różnych grup – tran Cod Liver Oil:

  • Dzieci od 3 miesiąca życia do 12 roku życia: 1/8-1/2 łyżeczki. 
  • Dzieci powyżej 12 roku życia i dorośli: 1/2-1 łyżeczki czyli 1-2ml.
  • Ciężarne i karmiące: 1,5-2 łyżeczek (3-4ml) 

Jaki ma smak – na prawdę rybi 🙂

Zamówienie na tran składałam na www.red23.co.uk, przy okazji zakupiłam oliwę organiczną tłoczoną na zimno:

paleo jadłospis 13-11-2014 (6)

Niestety tanio nie jest, a nawet bardzo drogo,

 

Mój dzisiejszy obiad, wołowina z befsztyk.pl z pieczarkami i papryką – taki gulasz na szybko:

paleo jadłospis 13-11-2014 (4)

Do tego prawdziwa kiszona kapucha:

paleo jadłospis 13-11-2014 (5)

Dzisiaj testowałam również glinę ekologiczną, na noc wkłada się łyżeczkę do wody, rano miesza, czeka by się odstało i wypija się wodę. Taka terapia żywymi kulturami bakterii, niestety u mnie wywołało to biegunkę 🙂 Ta terapie przypomina lata dzieciństwa kiedy pakowało się brudne ręce do buzi. Wypróbuję następnym razem na twarzy.

paleo jadłospis 13-11-2014 (2)

paleo jadłospis 13-11-2014 (3)

 Pojawiło się pytanie dotyczące gliny:

glinka

 Dzisiaj robiłam również eksperyment z pH cytryny, wody i ogórka. Więcej o teście.

test - phUwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Iwona Wierzbicka
13 listopada 2014

Tagi

Komentarzy: 8

  1. Ola 29 grudnia 2014 o 13:02

    Dzień dobry! Ostatnio wpadłam na pewien pomysł i nie wiem, czy ma on sens. Chciałabym jeść więcej nasion (słonecznik, mak), bo mają sporo wartości odżywczych, ale niestety mają też masę kwasów Omega-6 (w 100 gramach maku jest go aż 28000 mg!). I tak się zastanawiam: czy jeśli pestki słonecznika zmielę, a później ugotuję, ilość Omega-6 się obniży? Niedawno podjęłam taką próbę i rzeczywiście na wodzie unosiła się warstewka tłuszczu. Tylko czy ma to sens z dietetycznego punktu widzenia? Pozdrawiam ciepło!

    • Damon Albarn 29 lipca 2016 o 18:18

      Jak ugotujesz to kwasy omega-6 przejdą to formy zoksydowanej, czyli jeszcze gorszej niż na początku. Część tłuszczy może przedostanie się do wody, ale trochę zostanie w ziarnach.

  2. Darecki 11 czerwca 2015 o 07:18

    Jak sie ma pewno w pupie to mozna przebierac w jedzeniu i wybrzydzac wszystko. To domena bogaczy. Jak gwiazdy filmowe jedza zdrowo kupuja produkty dobrej jakosci a mimo wszystko umieraja nawet czescej niz przecietny zjadacz chleba. Dieta czesto nie wplynie na zdrowie. A befsztyk pl to ewidentnie kryptoreklama z reszta inne produkty tez dzieki dobrej reklamie szybko sie sprzedaja.”ja ci zareklamuje twoj produkt a ty w zamian dostarczasz mi gratisy”.

    • Agares 23 września 2015 o 15:48

      Też jestem zaciekawiony tym tranem i mam nadzieje że Pani nadal go poleca. Sen z powiek spędza mi inna kwestia. W jaki sposób obliczyć, pilnować korzystnych stosunków omega 3 do 6

    • Robert 13 marca 2017 o 23:03

      W artykule, do którego zamieściła Pani link, wymieniony jest też tran Rosita Extra Virgin Cod Liver Oil. Czy może testowała go Pani?

  3. Iwona Wierzbicka 16 września 2015 o 20:13

    mimo wszystko wciąż polecam, proszę wejść na link powyżej który wkleiłam. co do iherb.com jak dla mnie najlepszy sklep, wszystko tam jest, taniej niż w polsce, a przesyłka tylko 4-5USD. stale coś tam zamawiam

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paleo jadłospis 22-11-2014 – 4 dni po operacji

Cztery dni po operacji to dużo czy mało? Sińce zeszły w ciągu jednego dnia, czy to efekt 30g dawek witaminy C, a może soku z Acai. O super kremie, mega dawkach witaminy C, soku marchwiowym

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 31-07-2014 weselnie

To będzie nieco dłuższy wpis ale mam nadzieję, że nie przynudzę. Po pierwsze dlatego, że było to najlepsze wesele na jakim do tej pory byłam, a po drugie by opowiedzieć jak sobie radzić w obliczu…

WIĘCEJ >

Podsumowanie 2014 – ajwen nie patrzy wstecz

Czy warto żyć wspomnieniami? Mój blog to taka wspominajka, mój pamiętnik, wrzucam zdjęcia w sieć, wrzucam teksty. Raz wrzucisz, nigdy nie przepadnie, będzie żyło własnym życiem.

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 2-09-2014 kurs foto

Wtorek czyli dzień wolności i diet. Dzisiaj postanowiłam udać się na kurs foto. To tak w myśl zasady, że trzeba coś dla siebie zrobić, a poza tym nasz Canon, od dłuższego czasu leży nie używany,…

WIĘCEJ >

Super promocja na kurs dietetyka! 10% z kodem #lubieplacki !

X