Dlaczego paleo? – kalendarium ludzkości

2,5ml lat ewolucji kontra 10tys. lat – kontra OSTATNIE 100lat
Materiał jest fragmentem szkolenia – Dietetyka Kliniczna.
Ludzie pradawni
- nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i wydoić je
- nie spożywali ziaren zbóż – nie uprawiali ich, nie potrafili ich obrabiać
- nie znali soli
- nie spożywali cukru rafinowanego, nie znali buraków cukrowych, nie potrafiliby wydobyć z nich cukru, jedynym cukrem jaki spożywali był miód, jeśli już udało się go znaleźć i wydobyć z dziupli
- węglowodany w ich diecie pochodziły z warzyw i owoców, a więc nieskrobiowych źródeł
- w ich diecie przeważały tłuszcze nasycone, duży udział stanowiły również tłuszcze nienasycone, ale nie było tam tłuszczów typu trans
- jedli „żywą” (nie przetworzoną, pasteryzowaną, pakowaną, naświetlaną) żywność!!
Skrócone kalendarium
- 3mln lat temu – człowiekowaci (australopitek, homo habilis, czyli człowiek zręczny)
- 1,8-1,7mln lat – homo erectus – zbliżony wzrost do obecnego człowieka – umiejętność wytwarzania narzędzi i posługiwania się nimi, umiejętność rozniecenia ognia
- 300-30tys lat temu człowiek neandertalski – mieszkał w jaskiniach, był myśliwym, zbierał dostępne dla niego pożywienie; zachowane ślady pochówków (podobieństwo do współczesnego człowieka)
- 130-100tys lat temu pojawił się człowiek rozumny (homo sapiens sapiens), wytwarzał narzędzia o znacznym stopniu skomplikowania (kamień, róg, kości, drewno), rozpoczął także wędrówkę
- Około 10 tysięcy lat temu człowiek zaczął siać zboża, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta (mleko)
WCIĄŻ BYŁO TO NIC W STOSUNKU DO TEGO, CO MIAŁO NADEJŚĆ…
10 tysięcy lat temu dieta oparta była na produktach:
- nie przetworzonych
- bez konserwantów (nadpsutych, sfermentowanych)
- ziarna były moczone, fermentowane, a przede wszystkim nie zmienione genetycznie
- mleko pochodziło od kóz, później krów, wyło surowe, prawdziwe, a zwierzęta pasły się na łąkach
Pomimo, że:
- człowiek żywił się nieoczyszczonym ziarnem, kozim mlekiem, jajami i mięsem, głównie hodowlanym, ale żyjącym w naturalnych warunkach, czyli żywiącym się trawą, jak również upolowaną dziką zwierzyną.
- TO – właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się pierwsze choroby związane ze zmianą diety, czyli próchnice zębów, zmiany w kościach i stawach, osteoporoza, a później nowotwory i inne choroby podobne do współczesnych.
Czy zwierzęta żyjące naturalnie mają:
- Osteoporozę?
- Próchnicę?
- Nowotwory?
- Cukrzycę niemal zaraz po urodzeniu?
- Wypadają im zęby w młodym wieku
- Cierpią na zapalenie i zwyrodnienie stawów?
- A może mają miażdżycę?
Nasi „domowi” pupile na pewno TAK, bo jedzą niemal to co my!!
Artykuł powiązany z paleodietą – dietą praprzodków.
Skrócone kalendarium …przyśpieszamy
- 4000 lat temu – LODOWNIE – pierwsze wzmianki o przechowywaniu żywności pod poziomem gruntu, obłożonej lodem
- 1847r. pierwsza czekolada z masła kakaowego, kakao i cukru
- 1853r. pierwsze chipsy
- 1869r. guma do żucia
- 1901r. John F. Quenny produkuje z ropy naftowej sztuczny słodzik nazwany sacharyną.
- 1906r. rozpoczęto suszenie żywności (liofilizowanie)
- 1910r. dezynfekcja wody za pomocą chloru, 1913r. chlor, jako wybielacz pojawia się w gospodarstwach domowych.
- 1913r. pojawiają się wzmianki o nawożeniu roślin
- Prawdziwą lodówkę, czyli chłodziarko-zamrażalkę wyprodukowano dopiero w 1918r
- 1920r. głębokie mrożenie
- 1925r. TV
- 1928r. antybiotyki – Aleksander Fleming
- 1930r. na skalę przemysłową rozpoczyna się produkcja nawozów w granulatach
- 1933r. rozpoczęto wzbogacanie mleka witaminą D
- 1939r. żywność mrożona w sklepach
- 1939 r. wynaleziono owadobójcze pestycydy
- 1945r. kuchenka mikrofalowa
- 1946 r. rozpoczęto produkcję koncentratów i żywności w puszkach
- 1946r. internet
- Aspartam wynaleziono w 1955r., jako lek na wrzody, w 1985 r. trafia na amerykański rynek żywności jako bezkaloryczny i dietetyczny zamiennik syropu fruktozowo-glukozowego i cukru.
- 1964 r. zaczęto wprowadzać nowe hybrydowe rośliny (początki GMO) oraz masowo zaczęto używać nawozów, herbicydów i pestycydów
- 1967 r. rusza produkcja syropu kukurydzianego z podwyższoną zawartością fruktozy, czyli obecny syrop fruktozowo-glukozowy, który bardzo szybko z powodu swojej niskiej ceny produkcji stał się głównym środkiem słodzącym w żywności
- Od 1974 r. masowo używa się Roundupa, środka owadobójczego uważanego obecnie za najbardziej mutagenny czynnik, który może przedostawać się do naszej żywności
- 1978r. komórki
- Od 1990 r. rozkwita przemysł żywności wzbogaconej, nutraceutycznej
Ile lat/pokoleń potrzeba by człowiek zmienił genotyp, by dopasował się do tak szybkich zmian? Czy zmieniliśmy się tak by zaakceptować zmiany z ostatnich 100 czy nawet 150 lat? Czy choćby zmiany z ostatnich 10 tysięcy lat akceptujemy? Co na to nasze DNA?
Przy okazji moich rozmyślań – zapraszam na film, który chyba jest taką kropką nad „i”:
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Zapraszam na konsultację do gabinetu lub on-line. Więcej dowiesz się na stronie www.ajwen.pl
Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny i trener personalny.
Autor

Iwona Wierzbicka
2,5ml lat ewolucji kontra 10tys. lat – kontra OSTATNIE 100lat
Materiał jest fragmentem szkolenia – Dietetyka Kliniczna.
Ludzie pradawni
- nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i wydoić je
- nie spożywali ziaren zbóż – nie uprawiali ich, nie potrafili ich obrabiać
- nie znali soli
- nie spożywali cukru rafinowanego, nie znali buraków cukrowych, nie potrafiliby wydobyć z nich cukru, jedynym cukrem jaki spożywali był miód, jeśli już udało się go znaleźć i wydobyć z dziupli
- węglowodany w ich diecie pochodziły z warzyw i owoców, a więc nieskrobiowych źródeł
- w ich diecie przeważały tłuszcze nasycone, duży udział stanowiły również tłuszcze nienasycone, ale nie było tam tłuszczów typu trans
- jedli „żywą” (nie przetworzoną, pasteryzowaną, pakowaną, naświetlaną) żywność!!
Skrócone kalendarium
- 3mln lat temu – człowiekowaci (australopitek, homo habilis, czyli człowiek zręczny)
- 1,8-1,7mln lat – homo erectus – zbliżony wzrost do obecnego człowieka – umiejętność wytwarzania narzędzi i posługiwania się nimi, umiejętność rozniecenia ognia
- 300-30tys lat temu człowiek neandertalski – mieszkał w jaskiniach, był myśliwym, zbierał dostępne dla niego pożywienie; zachowane ślady pochówków (podobieństwo do współczesnego człowieka)
- 130-100tys lat temu pojawił się człowiek rozumny (homo sapiens sapiens), wytwarzał narzędzia o znacznym stopniu skomplikowania (kamień, róg, kości, drewno), rozpoczął także wędrówkę
- Około 10 tysięcy lat temu człowiek zaczął siać zboża, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta (mleko)
WCIĄŻ BYŁO TO NIC W STOSUNKU DO TEGO, CO MIAŁO NADEJŚĆ…
10 tysięcy lat temu dieta oparta była na produktach:
- nie przetworzonych
- bez konserwantów (nadpsutych, sfermentowanych)
- ziarna były moczone, fermentowane, a przede wszystkim nie zmienione genetycznie
- mleko pochodziło od kóz, później krów, wyło surowe, prawdziwe, a zwierzęta pasły się na łąkach
Pomimo, że:
- człowiek żywił się nieoczyszczonym ziarnem, kozim mlekiem, jajami i mięsem, głównie hodowlanym, ale żyjącym w naturalnych warunkach, czyli żywiącym się trawą, jak również upolowaną dziką zwierzyną.
- TO – właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się pierwsze choroby związane ze zmianą diety, czyli próchnice zębów, zmiany w kościach i stawach, osteoporoza, a później nowotwory i inne choroby podobne do współczesnych.
Czy zwierzęta żyjące naturalnie mają:
- Osteoporozę?
- Próchnicę?
- Nowotwory?
- Cukrzycę niemal zaraz po urodzeniu?
- Wypadają im zęby w młodym wieku
- Cierpią na zapalenie i zwyrodnienie stawów?
- A może mają miażdżycę?
Nasi „domowi” pupile na pewno TAK, bo jedzą niemal to co my!!
Artykuł powiązany z paleodietą – dietą praprzodków.
Skrócone kalendarium …przyśpieszamy
- 4000 lat temu – LODOWNIE – pierwsze wzmianki o przechowywaniu żywności pod poziomem gruntu, obłożonej lodem
- 1847r. pierwsza czekolada z masła kakaowego, kakao i cukru
- 1853r. pierwsze chipsy
- 1869r. guma do żucia
- 1901r. John F. Quenny produkuje z ropy naftowej sztuczny słodzik nazwany sacharyną.
- 1906r. rozpoczęto suszenie żywności (liofilizowanie)
- 1910r. dezynfekcja wody za pomocą chloru, 1913r. chlor, jako wybielacz pojawia się w gospodarstwach domowych.
- 1913r. pojawiają się wzmianki o nawożeniu roślin
- Prawdziwą lodówkę, czyli chłodziarko-zamrażalkę wyprodukowano dopiero w 1918r
- 1920r. głębokie mrożenie
- 1925r. TV
- 1928r. antybiotyki – Aleksander Fleming
- 1930r. na skalę przemysłową rozpoczyna się produkcja nawozów w granulatach
- 1933r. rozpoczęto wzbogacanie mleka witaminą D
- 1939r. żywność mrożona w sklepach
- 1939 r. wynaleziono owadobójcze pestycydy
- 1945r. kuchenka mikrofalowa
- 1946 r. rozpoczęto produkcję koncentratów i żywności w puszkach
- 1946r. internet
- Aspartam wynaleziono w 1955r., jako lek na wrzody, w 1985 r. trafia na amerykański rynek żywności jako bezkaloryczny i dietetyczny zamiennik syropu fruktozowo-glukozowego i cukru.
- 1964 r. zaczęto wprowadzać nowe hybrydowe rośliny (początki GMO) oraz masowo zaczęto używać nawozów, herbicydów i pestycydów
- 1967 r. rusza produkcja syropu kukurydzianego z podwyższoną zawartością fruktozy, czyli obecny syrop fruktozowo-glukozowy, który bardzo szybko z powodu swojej niskiej ceny produkcji stał się głównym środkiem słodzącym w żywności
- Od 1974 r. masowo używa się Roundupa, środka owadobójczego uważanego obecnie za najbardziej mutagenny czynnik, który może przedostawać się do naszej żywności
- 1978r. komórki
- Od 1990 r. rozkwita przemysł żywności wzbogaconej, nutraceutycznej
Ile lat/pokoleń potrzeba by człowiek zmienił genotyp, by dopasował się do tak szybkich zmian? Czy zmieniliśmy się tak by zaakceptować zmiany z ostatnich 100 czy nawet 150 lat? Czy choćby zmiany z ostatnich 10 tysięcy lat akceptujemy? Co na to nasze DNA?
Przy okazji moich rozmyślań – zapraszam na film, który chyba jest taką kropką nad „i”:
Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Zapraszam na konsultację do gabinetu lub on-line. Więcej dowiesz się na stronie www.ajwen.pl
Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny i trener personalny.
Autor
Tagi
Podobne tematy
Paleo jadłospis 25-07-2014 urlopowo Alpy
Dzisiejszy dzień powitał nas pięknym, bezchmurnym niebem. Po naradach zamieniliśmy plany co do trasy zjazdowej zwanej „najzakrętaśną” na super-flow i county w Livignio. Byliśmy spragnieni prawdziwych Alpejskich klimatów czyli krów z dzwonkami, strumieni, dolin, ścieżek…
WIĘCEJ >Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej
Są w diecie Polaków dwa najbardziej ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo tego, że jemy je codziennie, kilka razy dziennie nie czujemy monotonii, nudy, czy braku…
WIĘCEJ >Nie tylko nadwaga jest problemem
Nie schudnąć, a przytyć Najczęściej do dietetyka zgłaszają się osoby, które chciałyby schudnąć. Zdarza się jednak i tak, że problemem pacjenta jest nadmierna utrata masy ciała. Zjawisko to może mieć wiele przyczyn. Do podstawowej należy…
WIĘCEJ >Paleo jadłospis 27-08-2014
Obiad - dorsz z grilla, kapusta kiszona papryka. Dorsz uduszony w maśle klarowanym.
WIĘCEJ >