logo
Szukaj
open close

Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Tagi

Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)

piramida-zywienia-dzieci-ajwen-iwona-wierzbicka.jpg

  1. Najważniejszym składnikiem w diecie powinny być warzywa. Powinny być dodatkiem do każdego posiłku. Warzywa są źródłem witamin, minerałów w tym cennego wapnia. Marchewka dostarcza ważnych witamin A i E oraz beta-karetonu, który jest ważnym antyoksydantem, czyli chroni komórki przed uszkodzeniem. Warzywa dbają również o właściwe pH organizmu, co ma szczególne znaczenie u młodych sportowców. Jeśli dzieci nie przepadają za warzywami nie zmuszamy ich na siłę, ale staramy się dać swoją osobą przykład. Niech na stole królują sałatki, surówki, warzywa gotowane i surowe, pasty mięsno-warzywne, zupy-krem z warzyw, kiełki, zioła jako przyprawy. Polecam również prawdziwe kiszonki (kapusta, ogórek, burak) oraz soki warzywne jednodniowe lub samodzielnie wyciskane.
  2. Pełnowartościowe białko – powinno znaleźć się w dwóch lub nawet trzech posiłkach. Białko to budulec mięśni, stawów, hormonów, krwi. Służy m.in. do regeneracji, odbudowy, wzrostu i procesów myślowych. Polecam: czerwone mięso, drób (ale tylko ten wiejski), dziczyznę, królika, ryby, owoce morza, jaja kurze (najlepiej jaja wiejskie), jaja przepiórcze.
  3. Węglowodany – czyli energia, która jest niezbędna do wykonywania wysiłku, ale również do wbudowywania białka. Proponuję by były to kasze bezglutenowe czyli: komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka, kasza jaglana, ryż basmati lub paraboliczny. Pierwsze trzy kasze mają niezwykłe właściwości odżywcze, m.in. dużą zawartość białka, witamin i minerałów. Kasza jaglana natomiast ma właściwości zasadotwórcze co jest bardzo ważne szczególnie po wysiłku fizyczny.
  4. Orzechy i pestki – jeśli nie występuje alergia mogą być świetną przegryzką między posiłkami. Dostarczają witaminy z grupy B niezwykle ważne dla układu nerwowego, do tego zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ważne dla mózgu. Są również źródłem białka.
  5. Owoce – to źródło witamin, ale również i cukrów prostych, które w niektórych przypadkach nie są wskazane. Jeśli dziecko ma nadmierne kilogramy, nie powinno spożywać owoców wcale lub spożywać je tylko po treningu. Owoce spożyte po treningu świetnie uzupełniają zapasy glikogenu mięśniowego, co przywraca siły na następny trening. Potreningowo polecam: dojrzałe banany oraz suszone daktyle.
  6. Nabiał – jako źródło wapnia? Wiele osób sądzi, że to najlepsze źródło tego minerału. Tymczasem wapń znajdziemy również w warzywach, owocach, pestkach oraz kaszach. Nabiał powinien być podawany z umiarem, gdyż często jest przyczyną problemów skórnych czy autoimmunologicznych dziecka. Wybieraj jogurty naturalne, tłuste i zawierające żywe kultury bakterii, dodaj pestki, orzechy i owoc.
  7. Tłuszcze – są bardzo ważne, gdyż budują układ nerwowy i hormonalny. Tłuszcz znajduje się naturalnie w produktach zwierzęcych, dlatego nie należy wybierać tylko „chudych” produktów”. Ponadto znajdziemy go w: prawdziwym maśle, smalcu gęsim, oleju kokosowym, awokado, oliwie z oliwek. Jak ważne są tłuszcze widać na infografice – Budujemy Mur.

budujemy mur wg ajwen - iwona wierzbicka 1

 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor



Iwona Wierzbicka

  1. Najważniejszym składnikiem w diecie powinny być warzywa. Powinny być dodatkiem do każdego posiłku. Warzywa są źródłem witamin, minerałów w tym cennego wapnia. Marchewka dostarcza ważnych witamin A i E oraz beta-karetonu, który jest ważnym antyoksydantem, czyli chroni komórki przed uszkodzeniem. Warzywa dbają również o właściwe pH organizmu, co ma szczególne znaczenie u młodych sportowców. Jeśli dzieci nie przepadają za warzywami nie zmuszamy ich na siłę, ale staramy się dać swoją osobą przykład. Niech na stole królują sałatki, surówki, warzywa gotowane i surowe, pasty mięsno-warzywne, zupy-krem z warzyw, kiełki, zioła jako przyprawy. Polecam również prawdziwe kiszonki (kapusta, ogórek, burak) oraz soki warzywne jednodniowe lub samodzielnie wyciskane.
  2. Pełnowartościowe białko – powinno znaleźć się w dwóch lub nawet trzech posiłkach. Białko to budulec mięśni, stawów, hormonów, krwi. Służy m.in. do regeneracji, odbudowy, wzrostu i procesów myślowych. Polecam: czerwone mięso, drób (ale tylko ten wiejski), dziczyznę, królika, ryby, owoce morza, jaja kurze (najlepiej jaja wiejskie), jaja przepiórcze.
  3. Węglowodany – czyli energia, która jest niezbędna do wykonywania wysiłku, ale również do wbudowywania białka. Proponuję by były to kasze bezglutenowe czyli: komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka, kasza jaglana, ryż basmati lub paraboliczny. Pierwsze trzy kasze mają niezwykłe właściwości odżywcze, m.in. dużą zawartość białka, witamin i minerałów. Kasza jaglana natomiast ma właściwości zasadotwórcze co jest bardzo ważne szczególnie po wysiłku fizyczny.
  4. Orzechy i pestki – jeśli nie występuje alergia mogą być świetną przegryzką między posiłkami. Dostarczają witaminy z grupy B niezwykle ważne dla układu nerwowego, do tego zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ważne dla mózgu. Są również źródłem białka.
  5. Owoce – to źródło witamin, ale również i cukrów prostych, które w niektórych przypadkach nie są wskazane. Jeśli dziecko ma nadmierne kilogramy, nie powinno spożywać owoców wcale lub spożywać je tylko po treningu. Owoce spożyte po treningu świetnie uzupełniają zapasy glikogenu mięśniowego, co przywraca siły na następny trening. Potreningowo polecam: dojrzałe banany oraz suszone daktyle.
  6. Nabiał – jako źródło wapnia? Wiele osób sądzi, że to najlepsze źródło tego minerału. Tymczasem wapń znajdziemy również w warzywach, owocach, pestkach oraz kaszach. Nabiał powinien być podawany z umiarem, gdyż często jest przyczyną problemów skórnych czy autoimmunologicznych dziecka. Wybieraj jogurty naturalne, tłuste i zawierające żywe kultury bakterii, dodaj pestki, orzechy i owoc.
  7. Tłuszcze – są bardzo ważne, gdyż budują układ nerwowy i hormonalny. Tłuszcz znajduje się naturalnie w produktach zwierzęcych, dlatego nie należy wybierać tylko „chudych” produktów”. Ponadto znajdziemy go w: prawdziwym maśle, smalcu gęsim, oleju kokosowym, awokado, oliwie z oliwek. Jak ważne są tłuszcze widać na infografice – Budujemy Mur.

budujemy mur wg ajwen - iwona wierzbicka 1

 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.


Autor

Iwona Wierzbicka
17 marca 2014

Tagi

Komentarzy: 10

  1. Karol 20 stycznia 2015 o 14:04

    Dzień dobry.

    z moich źródeł wynika, że amarantus i gryka mają dużo kwasu fitynowego (fitowego, różne nazwy są stosowane).

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fitowy

    Jedzenie produktów zawierających go uważam za ogromny błąd żywieniowy.

    Oba produkty znajduję się w Pani piramidzie.

    Proszę o zajęcia stanowiska w tej sprawie.

    Dziękuje.

    Pozdrawiam
    Karol

    • Iwona Wierzbicka 20 stycznia 2015 o 17:27

      Panie Karolu, z uporem maniaka wszędzie opowiadam o kwasie fitynowym 🙂 Mają go wszystkie kasze, pestki, orzechy dlatego należałoby je moczyć przed spożyciem. Ale proszę zwrócic uwagę na proporcje w diecie. Kasze są na szczycie czyli nie stanowią podstawy żywienia, zatem taka ilość kwasu fitynowego nie będzie problemem. Małe ilości kwasu fitynowego moga mieć działanie anty nowotworowe, większe – moga upośledzać wchłanianie składników odzywczych. Piramida jest rewolucją, ale gdybym do tego dodała „NALEŻY MOCZYĆ” chyba wiekszość by powiedziała tą Wirzbicką już całkiem…. 🙂

      • Karol 20 stycznia 2015 o 21:07

        Hehe

        Czyli uważa Pani, że małe ilości są ok?
        Jak zawsze dopytam ile to mało? 🙂
        20-50g amarantusa dziennie?

        A piramida jest rewolucją 🙂

        Ogólnie prowadzę zawodowo program edukacyjny dla gimnazjalistów, duży.
        Może uda się przemycić tę piramidę, ale pewnie po latach „klasyka”, będzie ciężko.
        Ostatnio mam wyrzuty sumienia, że „klasyczną” wśród młodych ludzi umacniam…
        Ale jestem tylko specjalistą od komunikacji, nie od żywienia 🙂

        No ale jak nie tu, to gdzie indziej może się uda 🙂
        Zacznę od swoich dzieci.
        BTW – odkąd stosuję 03 i D3 chorób w domu nie widać 🙂

        • Iwona Wierzbicka 20 stycznia 2015 o 21:12

          Eko – to z pewnością wypasane na łakach, może przygotowywane metodą tradycyjną, takie masło zawiera kwasy CLA, których nie bedzie zawierało masło przemysłowe. Kwasy CLA (nasycone, trans) powstają tylko wtedy kiedy krowa żuje trawę. Mają działanie korzystne dla mózgu, zapobiegają nowotworom, a nawet potrafią wywoływać apoptozę komórek nowotworowych, wzmacniają immunologię, moga mieć działanie prewencyjne w chorobach alergicznych. Tylko masło eko!!

        • Iwona Wierzbicka 20 stycznia 2015 o 21:16

          50 i 100g nie będzie problemem, większe ilości kwasu fitynowego ma brązowy ryż, tak często propagowany zamiennie za biały, tymczasem brązowy nie ma fitazy, enzymu rozkładającego kwas fitynowy. Komosę ryżową, amarantus, grykę warto moczyć około 8-12h przed gotowaniem, wody nie trzeba odlewać.

  2. Karol 20 stycznia 2015 o 15:49

    I jeszcze – w piramidzie nie ma wzmianki o tłuszczu?

    Jak to rozumieć?
    Dzieci mają nie jeść tłuszczu – masła, oleju kokosowego, oliwy?

    Karol

    • Iwona Wierzbicka 20 stycznia 2015 o 16:54

      Proszę zwrócić uwagę, że jest coś takiego jak budujemy mur gdzie podkreślam wagę tłuszczów. Opis do piramidy pkt 7: „Tłuszcze – są bardzo ważne, gdyż budują układ nerwowy i hormonalny. Tłuszcz znajduje się naturalnie w produktach zwierzęcych, dlatego nie należy wybierać tylko „chudych” produktów”. Ponadto znajdziemy go w: prawdziwym maśle, smalcu gęsim, oleju kokosowym, awokado, oliwie z oliwek. Jak ważne są tłuszcze widać na infografice – Budujemy Mur.”

      • Karol 20 stycznia 2015 o 21:03

        Dziękuję za odpowiedź 🙂
        Faktycznie jest koło wody u góry piramidy.
        Osobiście bym go jeszcze jakoś zwizualizował w piramidzie dla „wzrokowców”.

        Ogólnie – super robota – piramida, która ma sens 🙂
        Czytając wiele źródeł postawiłem na taką samą suplementację – u siebie i u dzieci – D3 + 03.

        Pytanie jeszcze do tłuszczy.
        Obecnie zgłębiam nurt nisko-węglowy, wysoko-tłusczowy.
        Czytam właśnie Phinneya i Voleka „dzieło” życiu low-carb.
        Zastanawiam się nad kwestia masła – eko i nie eko.
        Może zna Pani różnicę?
        Różnica ceny – 3-krotna. Jakości? Czym praktycznie różni się jedno od drugiego?
        W piramdzie wskazuje Pani na masło krów wypasanych trawą.

        Dziś pierwszy raz użyłem nie-eko i byłem głodny 3h wcześniej niż na maśle eko.
        Ale może zbieg okoliczności.

        Piramidę będę popularyzował 🙂

        Pozdrawiam
        Karol

  3. Izabela Korwińska 13 lipca 2015 o 18:43

    Częstym problemem u dzieci które są niewłaściwie żywione są uporczywe
    zaparcia, można im zaradzić stosując dicopeg junior, ale nie wolno
    zapominać o odpowiedniej diecie maluszka.

  4. Mania 23 września 2015 o 20:06

    Niedawno czytałam o tej piramidzie. Niestety nie do końca się z nią zgadzam, bo mój maluch miał zaparcia, mimo, że książkowo mu wprowadzałam pokarmy. Pomagał jedynie dicopeg i cierpliwe czekanie aż organizm się przywyczai do czegoś nowego.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zaplanować ciążę?

Planowanie ciąży Okres przygotowania się do ciąży dla każdej kobiety i jej partnera powinien być szczególnie ważny, bardzo przemyślany i z góry zaplanowany. W żadnym razie nie powinniśmy podejmować decyzji o poczęciu zbyt pochopnie, gdy…

WIĘCEJ >

Jaką wodę najlepiej pić i ile pić wody?

Ciężko jednoznacznie powiedzieć jaką wodę pić, najważniejsze żeby po prostu pić. Optymalna ilość płynów na dzień to około 1,5 litra. Jest to oczywiście bardzo zmienne i zależy od temperatury powietrza, aktywności fizycznej i indywidualnych potrzeb,…

WIĘCEJ >

Kaszel i katar u dziecka – nabiał temu winny?

U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.

WIĘCEJ >

Jak odżywiać dzieci?

Dziecko bardzo szybko chce spożywać to samo, co dorośli w rodzinie. Mówi się, że przykład idzie od góry, więc jeśli my dobrze się odżywiamy, to i dziecko będzie odżywiało się prawidłowo. Jeśli my pokątnie zjadamy

WIĘCEJ >