Amok – danie Kambodżanskie
Amok – danie Kambodżanskie
Przygotowanie
- Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy.
- Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby.
- Gotujemy całość około pół godziny.
- Dodajemy sok z limonki i mieszamy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (1000 g)
- Mleko kokosowe (800 ml)
- Cebula (105 g)
- Miód lipowy (75 g)
- Limonka (70 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cebula suszona (5 g)
- Chili (3 g)
- Trawa cytrynowa (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kurkuma w proszku (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Deska, Garnek, Nóż, Praska do czosnku