logo
Szukaj
open close

Babka bananowo – cytrynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-2-9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Babka bananowo – cytrynowa

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C.
  • Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą
  • Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną)
  • Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia
  • Przygotowujemy formę do babki, najlepsza będzie silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę)
  • Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka
  • Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach
  • Blendując dodajemy po jednym bananie
  • Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę
  • Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej
  • Następnie wylewamy ciasto do przygotowanej foremki
  • Wkładamy do piekarnika na 50 min.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min
  • Wyjmujemy ciasto z foremki.

Uwagi

Jeśli używasz silikonowej foremki – nie wykładaj jej papierem do pieczenia.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Banan (480 g)
  • Jajo kurze (255 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
  • Mąka jaglana (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka do babki, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Powiazane Przepisy

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >