Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Przygotowanie
- Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu.
- Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę.
- Kwadratową formę do pieczenia o boku około 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto na spodzie.
- Podpiekamy ciasto 10 minut w piekarniku.
- Składniki na górną warstwę przekładamy do blendera i blendujemy krótko na gładką masę. Owocową masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy dalej około 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ciasto ostygnie. Przed spożyciem dekorujemy świeżym owocem kaki.
Rady dietetyka
1 kawałek ciasta to około 200-200 g.
Uwagi
Masa z owocu kaki zetnie się pod wpływem temperatury bez wykorzystania zagęstników ze względu na zawartość pektyn.
Autor
Lista składników
Spód
- 18 daktyli (90 g)
- 70 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek mąki kokosowej (60 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Górna warstwa
- 500 g purée z dojrzałego kaki (około 2 duże lub 3 mniejsze owoce, obrane i pozbawione liści)
- ½ szklanki śmietanki kokosowej (125 g)
- Sok z ⅓ pomarańczy (80 g)
- 1 łyżeczka wanilii (2 g)
- ¼ łyżeczki cynamonu (1 g)
- 1 szczypta mielonych goździków (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti z cukinii na zimno
Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…
WIĘCEJ >Sorbet z mango
Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną
Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z sarniną
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >