Bananowo-owsiane pancakes
Bananowo-owsiane pancakes
Przygotowanie
- Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą.
- Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je bez tłuszczu, ale do tego potrzebna jest patelnia dobrej jakości, więc jeżeli takiej nie posiadamy to smarujemy naszą patelnię niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta. Smażymy na jednej stronie do czasu uzyskania pęcherzyków z powietrzem, przekręcamy i smażymy do czasu zrumienienia się drugiej strony.
- Pancakes świetnie komponują się z syropem klonowym.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni
Lista składników
- Mleko migdałowe (300 ml)
- Banan (240 g)
- Mąka orkiszowa (70 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Mikser, Miska, Patelnia