Barszcz biały na ogórczance

Barszcz biały na ogórczance
Przygotowanie
- Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę.
- W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych.
- Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody.
- Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia.
- Żółtko, śmietanę i chochelkę żurku dokładnie mieszamy.
- Stale mieszając wlewamy tą mieszankę do barszczu. Garnek ponownie stawiamy na palniku i jeszcze raz gotujemy.
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne sposoby na przyrządzenie barszczu.
Autor
Lista składników
- 1,5 l wody
- 1 szklanka ogórczanki (wody po kiszonych ogórków)
- 1-2 żółtka (40 g)
- 1 łyżka śmietany 18% (25 g)
- 1 łyżka mąki żytniej (13 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…
WIĘCEJ >Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >