Bitki wołowe

Bitki wołowe
Przygotowanie
- Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite.
- Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy po całej powierzchni bitek. Najlepiej jeśli te czynności wykonamy poprzedniego dnia i zostawimy mięso w lodówce. Wtedy wystarczy wyjąć je godzinę przed smażeniem. Jeśli nie mamy tyle czasu, zostawiamy w tej lekkiej marynacie na godzinę. Przed smażeniem upewniamy się, że wołowina ma temperaturę pokojową, lekko solimy wszystkie kawałki i obtaczamy w mące z maranty.
- Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Robimy test mąką, jeśli zaskwierczy możemy wrzucać mięso. Smażymy kawałki na dosyć gorącym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
- Usmażone mięso odkładamy do garnka, w którym będzie się dusić.
- Na tej samej patelni podsmażamy przez około 5 minut grubo pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek. Przekładamy cebulę z czosnkiem do garnka i zalewamy wrzącą wodą do poziomu mięsa.
- Dodajemy 1 łyżkę aminokwasów kokosowych, liście laurowe, majeranek i startego ogórka kiszonego.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na bardzo małym ogniu około 2 godziny, aż bitki staną się miękkie i kruche.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Bitki możesz podać z różnymi dodatkami – zainspiruj się przepisami znajdującymi się w powiązanych.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg wołowiny zrazowej (najlepiej górnej)
- 2 łyżki aminokwasów kokosowych (20 g)
- 1 łyżka skrobi z maranty trzcinowej (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ startego ogórka kiszonego (30 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- ½ łyżeczki majeranku (2 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Leczo z dyni
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Marchew obieramy i…
WIĘCEJ >Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim
Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…
WIĘCEJ >Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…
WIĘCEJ >Capresse z sosem z granatów – sałatka
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >