logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6d00994-1a8e-4222-bc9b-6a1b493de687-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Przygotowanie

Carpaccio:

  • Comber oczyścić z błon
  • Jałowiec rozdusić / pokroić
  • W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec
  • Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie
  • Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny do lodówki
  • Następnie wyjąć mięso, wytrzeć ręcznikiem papierowym
  • Zawinąć w folię spożywczą w ten sposób żeby powstał kształt walca
  • Zamrozić na minimum 24 godziny
  • Jeśli mamy krajalnicę do mięsa to zamrożone mięso kroimy w cienkie plastry i kładziemy na rukoli rozłożonej na talerzu
  • Jeśli nie mamy krajalnicy to wyjmujemy mięso z zamrażarki godzinę wcześniej i ostrym nożem kroimy cieniutkie płaty
  • posypujemy kaparami i polewamy sosem vinaigrette balsamicznym

Sos:

  • Czosnek obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować blenderem sos, dorzucić musztardę, oliwę, koperek, dodać trochę soli i pieprzu, wlać ocet
  • Miksować wszystkie składniki blenderem przez około 2 minuty
  • Po zmiksowaniu wymienionych składników dodawać powoli wodę i cały czas miksować, zajmuje to jakieś 5 sekund

Rady dietetyka

Zamiast octu balsamicznego możemy mięso skropić oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny.

Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Można nie dodawać jałowca podczas marynowania mięsa.

Najlepiej i najekonomiczniej jest przygotować około 0.5 kg mięsa od razu na kilka porcji.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia bezmięsnego carpaccio z buraka – koniecznie do nich zajrzyj!

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Carpaccio (na 1 porcję)

  • 100 g combru z sarny
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • ¼ łyżeczki miodu (ok. 3 g)
  • 50 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 ziarenko jałowca (1 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)

Sos (na 5 porcji)

  • 2 szklanki oliwy z oliwek (500 ml)
  • ½ słoika musztardy sarepskiej (ok. 100 g)
  • ½ szklanki octu balsamicznego, czyli ok. 100 g
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 garści posiekanej zielonej pietruszki (ok. 10 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej lub mineralnej wody (250 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Folia spożywcza, Nóż
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >