logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chleb gryczano-jaglany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1ab32f4f-1955-4afb-8b5d-f8cdfaaf31eb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chleb gryczano-jaglany

Przygotowanie

  • Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem.
  • Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć.
  • Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić wodę.
  • Kasza musi wytworzyć piankę i dużo śluzu, wtedy wiadomo, że kiśnie.
  • Dodać sól i zmiksować ręcznym blenderem (masa po zmiksowaniu nie może być zbyt płynna).
  • Gotowe ciasto przelać do foremek mniej więcej po równo.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st. C i czekać, aż ciasto wyrośnie.
  • Następnie bez wyciągania chleba, zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec ok. 1,5 godziny.
  • Wyjąć z foremek dopiero po lekkim przestudzeniu, wtedy jest łatwiej.
  • Dokończyć studzenie na kratce.

Rady dietetyka

1 porcja chleba to około 200 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przygotowania chleba gryczanego i jaglanego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 20
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 500 g kaszy jaglanej
  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżeczki soli kłodawskiej (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Miska, Piekarnik, Sitko

Alergeny

Histamina 3
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Minestrone

Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Wegetariańskie curry

Pomidora zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skórki Następnie kroimy wraz z papryką w kostkę Na maśle podsmażamy przyprawy i pokrojone zioła Dodajemy warzywa Po 5 minutach dokładamy na patelnię mleko kokosowe i ser kozi…

WIĘCEJ >

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Wątróbkę delikatnie położyć…

WIĘCEJ >

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >