logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chlebek z cukinii bez jaj

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c081cd1af-7083-4ccc-917c-ff514ee3e161
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chlebek z cukinii bez jaj

Przygotowanie

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię.
  • Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować
  • Wyłożyć masą formę i piec ok. 50-60 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawić i przechowywać w lodówce. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swoich aktualnych zaleceń żywieniowych – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia (300 g – można również użyć dyni, banana, marchewki, buraka)
  • 70 g masła klarowanego Ghee/oleju kokosowego/smalcu gęsiego
  • 2 szklanki mąki kokosowej (260 g – można eksperymentować z innymi np. z topinamburu, z kasztanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku (2 g)
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli (2 g)
  • ½ łyżeczki zioła prowansalskie (2 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
  • 40 g żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki wody – zastępnik jajek 
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Foremka - keksówka, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Miętowy chłodnik z ogórka zielonego

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy

WIĘCEJ >