logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chłodnik pomidorowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-2-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chłodnik pomidorowy

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka i zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je całkowicie zakryło; trzymamy tak minutę, po czym przekładamy pomidory do naczynia z zimną wodą
  • Z pomidorów wycinamy szypułkę i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować lub blendera kielichowego
  • Dodajemy obrany czosnek
  • Dodajemy bazylię
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Miksujemy
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Jeśli czosnek Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz – nie dodawaj go. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

1 porcja chłodnika to około 250-300 ml.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia chłodników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • ½ ząbka świeżego czosnku (3 g)
  • 3 liście bazylii (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Szynka wędzona z kiszonkami

Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie  Migdały…

WIĘCEJ >