Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Przygotowanie
- Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce.
- Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa.
- Gotować przez 5 minut pod przykryciem.
- Wywar schłodzić.
- Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz.
- Wszystko dokładnie mieszamy i zabielamy jogurtem kokosowym.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Kamila Lipowicz
Czas: do 15 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Liść buraka (boćwina) (280 g)
- Jogurt kokosowy bez cukru (160 g)
- Rzodkiewka (120 g)
- Kalarepa (80 g)
- Koper (świeży) (40 g)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn