Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka
Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
- Jajka wybijamy do kielicha blendera
- dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
- Obieramy banany i gruszki
- Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
- Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
- Miksujemy
- Cały czas miksując dodajemy mąkę
- Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blebder przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
- Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
- Pieczemy 50 min
Polewa:
- Wiórki kokosowe partiami mielimy w młynku do kawy
- mielimy chwilę, aż przestaną się kręcić
- przekładamy zmielone wiórki do naczynia w którym będziemy miksować blenderem ręcznym
- miksujemy aż wiórki staną się płynną masą
- polewamy lukrem babkę
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych ciast.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni
Lista składników
Ciasto bananowo-gruszkowe
- Banan (480 g)
- Gruszka (390 g)
- Jajo kurze (306 g)
- Mąka jaglana (120 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Cytryna (40 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Lukier kokosowy
- Wiórki kokosowe (200 g)
Potrzebny sprzęt
Blender, Blender kielichowy, Deska, Foremka do babki, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik